Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pálení čarodějnic, opožděně k 30., 1. dub., květ., června?

06. 05. 2022
7
36
555
Autor
Aru

Psycho-povídka pro všechny narušené jedince jakéhokoli rozrušení!

K. dorazil za B., byl skoro večer, když vyslovil dnes již onu památnou větu:

"Ty vole, kde seš?" Tím K. myslel, že B. není tam kde by podle K. měl být, ale že je úplně jinde, než K. předpokládal, že by B. měl být.

B. otevřel své opilecké krví nasáklé oči na K.

"Je tam i M.?"

"No jasně ty vole, je tam i Z., S., F., P., C., A., D., T., O., L. i G."

 

B. se nadzvedl z postele, ale tento nadlidský úkol nemohl splnit a svalil se zpět. K. zcela telepaticky a nadsmyslově poznal, že B. se sám nezvedne, zmizel z ložnice na malý, i když ne tak malý dvorek, kde našel "kárku", kterou protlačil do ložnice za rozbíjení B-ových věcí, jež stejně B-ovi nebyli k užitku. Když K. protlačil "kárku" až k B-ovo posteli, kde ležel B. nevěřícně se K. zahleděl na okno naproti B-ovo posteli, prohlédl, že by stačilo na okně rozbít květináče s muškáty a přehodit B. tím oknem ven, kam mohl přistavět onu "kárku", leč "kárka" již stála před B-ovo postelí, K. shodil B. na "kárku" tam kde byla a otloukajíc B. o vlastní nábytek a rozbíjejíc další věci na cestě ušlé dosud zkáze protlačil B. ven, tam kde dle K. měl B. být.

 

Na místě určeném K. se sešli S., J., X., O., T., E., Y., R. i W. a holdovali v míře větší než je lidskému organismu zdrávo pochutin zvaných jako "pívo", "démonický alkohol", zkráceně "dékohol", jakož i na čerstvém povětří užívali tabákových výrobků značky: "Dvouhrbý slon". Takto rozveseleni a posilněni "dékoholickými" výpary a omámeni tabákovými splodinami založili požářiště. Za tím účelem přijela i místní profesionální hasičská jednočlenná jednotka s N., vystoupivší z trabantu upraveného pro hasičské účely na hasičské záchranné vozidlo známé jako "stříbrná střela" přisedl na plastovou židličku k zahradnímu, též plastovému stolíku s gumovým ubrusem, nevýrazného květinového vzoru se slunečníkem, vrhajíc stín na N., chráníc ho před vražednými nájezdy slunečních jehlic. N. se jal posilňovat tabákovými splodinami a vypouštějíc "dékoholické" výpary se mocně za hrozného dřevořezného chrápání uložil v limbusové krajiny, z kterých nehodlal odejít, ani kdyby mu bylo o hlavu imbusem třískáno.

 

K. táhl odpočívajícího B. na "kárce", jenž za tím účelem zarytě mlčel a neprohodil s K. jediného vlídně konverzačního slůvka ze kterého lil pot jak z vola, táhnouc B. do kopce se sklonem nejméně 647° cítil se nadmíru vyčerpán strašlivou vykrádající se únavou. K. seč mu síly stačily připomněl si cíl tažení s vidinou "dékoholických" draků, pokuřujících slonů, a tančících špekáčků kolem ohníčku ho natolik rozveselila, že s novými silami napnul se k tažení do kopce s tak nemožným sklonem.

 

V požářišti poskakovali neposedné výhonky Fénixových hlav. Celý rok těsíc se na tento velký den místní usedlíci skladovali na svých dvorcích pneumatiky, harampádí a odpadky všeho druhu. Obcí se linulo nevalně neturistické ovzduší a v hospodě bylo možno potkat jen místní křeny, kteřížto byli připraveni vrhnout vražedně nevrlé pohledy k cizákovi, který by se opovážil vstoupit na posvátnou hospodskou půdu, kde nezván by byl zcela s opovržením mu patřícím vykázán slovními i ručními narážkami na cizákovu osobu. Do krajiny se zahryzával černý štiplavý dým, drásající v krku, který k tomuto dni neodmyslitelně patřil a nebylo možno si ho bez něj představit. I maminky se svými ratolestmi za dusivého kašle byly přítomné výjimečnému dni, jakož i společensky klábosivému setkání k utužení přátelských vazeb (na sex dosud nedošlo, na takové přátelství v černém dýmu bylo dosud mnoho světla a okolních drbajících čumilů obou pohlaví). Výrostci se seznamovali se zábavou dospělých v napodobování rodičů si dávali po tlamě ve spěchu vyprazdňujíc butylky podezřelého obsahu, i neznámých nikotinových značek se snažili přebít všudypřítomnou temnou stěnu dýmu, kterážto zkracovala dohlednost na 0 metrů.

 

K. se svým břemenem B. netušil jestli se přibližuje, nebo vzdaluje cíli, užíval si aspoň dýmu mocně ho vtahujíc do plic za účelem vražedného kašle, kterýžto s ním v lomcování házel o cestu, dokud se neskutálel do pangejtu vybudovaném k odpočinkovému usebrání po zavření necizáckých hospod v hlubokém nadránu. K. jakmile seznal že dým řídne opět zvolil postupně se noříc do polí správnou cestu, až zcela unaven klesl vedle B. a na B-ovo rameno nechal spadnout zcela nepřítomnou hlavu kdesi, někde, vzdálen orgiím k nemanželským výhonkům.


36 názorů

Aru
13. 05. 2022
Dát tip

ahoj, díky, no ono to nebude tak převratný, jako spíš šílený ;)


Lili.
13. 05. 2022
Dát tip

Vzhledem ke svému F a R a M a v neposlední řadě i C jsem potěšen jmény v textu, které méně bystrým čtenářům budou připomínat vysypanou qwerty klávesnici, vinou kocoura, který si brousil drápy ale ostatním tvým fanouškům řeknou více. Třeba se v tom mnohý Č V Ú T nebo L C D pozná. Povedlo se, dávám tip za tenhle typ, čarodějnický a uhranutě způsobilý, neprokletý, okouzlující.


Aru
05. 05. 2022
Dát tip blacksabbath

díky iví, ty mi rozumíš, ty víš, že je marný mi to vysvětlovat, že půjdu proti tý zdi, dokud ji neprorazím :D

vyhlašuju svobodu mezi přechodníky pro krásu nesmyslů!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D:D


blacksabbath
05. 05. 2022
Dát tip Aru

přechodníky, Aru....pře chodníky:-))))))))))


Silene
04. 05. 2022
Dát tip

Aru, prrr, nic o zrušení přechodníků jsem nepsala. Psala jsem o zrušení jejich výuky na ZŠ. A to je rozdíl. = Nebyly zrušeny, existují a existují pro ně i pravidla. POUZE se nevyučují na ZŠ, neboť byly vyhodnoceny jako např. ustupující jazykový jev, případně zahrnuty do snížení objemu učiva. 

Avšak lidé, kteří používání přechodníků rozumějí, vnímají, co se jimi vyjadřuje. A jednoduše se cítí na rozpacích, podobně jako by ses cítil možná ty, kdybych tě tu oblažovala osloveními Aru spojenými s ženským rodem. Pochopila jsi přechodníky, Aru? A to je prostě trochu divné, když se přezentuješ jako on, není-liž pravda?

Spojovat pravidla českého pravopisu výhradně se školstvím je omezující, omezené. Spisovná čeština je reprezentativní podobou národního jazyka, nikoli zákonem nebo pouhou školní látkou. Jde také o praktické jednotící hledisko, aby se na určité úrovni byli lidé s to domluvit, psát a číst, a to i napříč generacemi, už jen proto nemůžeš obměňovat pravidla každé druhé pondělí v kalendářním měsíci.

Ano, opravdu každého věc, jak nakládá se svou mateřštinou, jeden každý je jejím spolutvůrcem. Nic ti nezakazuji, ale mrzí mě, že to nechápeš. Hra s přetočením běhu času mi připadne podstatně vtipnější než s rody. 

Lenochod: Ano, pouze vysvětluji o jazyku, rozhodně Arua ani nikoho dalšího nenutím měnit jejich texty dle mých rad nebo si v nich opravovat.  


Aru
04. 05. 2022
Dát tip Lenochod

díky Lenochode, ignoruju jen pravidla co se týče přechodníků, kde jak sama Silene psala, byly přechodníky zrušeny, neučí se a tedy pro ně žádná pravidla již neplatí, v ostatních případech je to jen moje ubohá čeština, jako třeba čárky ve větách, kde češtinu náháním, ale utíká přede mnou :))

psal jsem, že je to na schovívavosti čtenářů, jsou-li to ochotni číst i s takovými "výstřednostmi". naprosto chápu, že ne každý chce vidět přechodníky, tak jak je používám já a rozhodně nechci nikomu vnucovat svou hroznou češtinu. vím že je strašná, jsem s tím smířen.


Lenochod
04. 05. 2022
Dát tip Aru

Tedy nevím jak vy ostatní, já smekám před Silene! A rozhodně to nemyslím z legrace! Ten kdo tady psal o zkyslém víně by se měl omluvit... ( možná jste tu tak zvyklí do sebe šít, pak je to OK). Milá Silene, opravdu obdivuji tvé odhodlání ochraňovat a zachovávat náš krásný český jazyk tak, jak má být. Tvé trpělivé vysvětlení, kterému jsi jistě věnovala nemálo času, je pro mne největším přínosem v celé této diskusi. Možná se mi bude někdy hodit, až budu chtít napsat dílo v podobném duchu jako Aru. Držím ti palce v nelehkém úkolu dovzdělávát lidi ( jako jsem já ), kteří už na vzdělání pomalu zapomínají. 

Myslím si, že když autor trvá na své verzi a nechce nic opravovat, je to jeho právo, zvláště, když se to tak líbí jemu, i jeho čtenářům a každý to má respektovat, i kdyby ta čeština byla kdovíjak zkomolená. Proto držím palce i tobě Aru, když si stojíš za svým diletantstvím a už z principu se nehodláš podřizovat pravidlům. 

Na závěr bych to shrnula takto: Silene, respektuj, prosím, autora a netrvej na opravě. Přesto pro ostatní čtenáře komentuj a sdílej své vědomosti, kterých je jako šafránu, a pro někoho mohou být i velmi cenné. Já osobně ti za toto vysvětlení děkuji. A ty Aru zachovej si svůj pohled a názor (a humor), nic neopravuj ( pokud se nad tím nezamyslíš a nebude se ti to více líbit opravené ), a nech zde, prosím, prostor i pro vysvětlení, jak by to správně mělo být podle pravidel ( jsme přeci Na Písmákovi ). Na tom se my ostatní můžeme hodně naučit, vždyť kdo chce ta pravidla záměrně porušovat, měl by je znát. Záměrné porušení pravidel je v tomto případě humorné a do dílka určitě patří ;0)


Silene
04. 05. 2022
Dát tip

Aru, však piš, jak chceš. Mně osobně nedává valný smysl používat pouze to, co učí škola, poněkud mi koliduje se skutečným vzděláním takový mentální program. 

N. se jal posilňovat tabákovými splodinami a vypouštějíc "dékoholické" výpary se mocně za hrozného dřevořezného chrápání uložil v limbusové krajiny.

= N. se jal posilňovat tabákovými zplodinami a N. vypouštěla dékoholické výpary, N. se mocně za hrozného dřevořezného chrápání uložil v limbusové krajiny. 

. prostě svou větou říkáš výše opsané, ale zároveň jde o nesmysl, neboť N. (mužský rod) se nerovná N. (ženský rod)

. pokud bys chtěl říci, že současně s posilňováním své osoby dékoholem vypouštěl výpary, odpovídal by příslušnému úmyslu tvar vypouštěje;

. oni vypouštěli, ony vypouštěly, ona vypouštěla (plurál): vypouštějíce 

Přechodník je rovněž slovesným tvarem a jeho podoba se odvíjí od podmětu a dokonce i času. Čistě pro zajímavost.

. vystoupivší byl původně rovněž přechodník, a sice přechodník minulý, ženský a střední rod (vystoupit): vystoupivši

. mužský rod: vystoupiv

. plurál: vystoupivše

. jeho použitím dáváš najevo, že se děj odehrál ještě dříve; např. že hasičská jednotka vystoupila z vozu ještě před příjezdem na místo určení

atp. 


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

Silene, naprosto to chápu, že jsou tu nějaká pravidla k dodržovaní, ale u přechodníků to naprosto nerespektuji, navíc jak píšeš, jesliže je samo školství vyřadilo, pak pro přechodníky žádná institucionální pravidla nejsou a já si je budu psát v takovém tvaru jaký se mi líbí :))

samozřejmě pak záleží na schovívavosti čtenáře, jestli je ochoten to číst, ale to je riziko s kterým musí počítat každý kdo píše.

teď to dává smysl, proč jsem ve škole o přechodnících neslyšel,... i když i kdybych slyšel, bylo by mi to tak jako tak jedno :D


Silene
04. 05. 2022
Dát tip

Klid, Aru, základní školství už přechodníky dávno vyřadilo. To víš, vrchol civilizace. 

Pravidla. Nevím, postav se k šachovnici, kopni do figurek a zařvi mat. Tak asi. I ten jazyk je smysluplná hra, což se žádnou depkou (jakkoli důvodnou) ze školy nemá co do činění. Kdyby aspoň někteří bývali ze zásady nepsali podle pravidel hry, nepředalo se nic. Hele, bavím se o jazyku, ne o tom, co s ním nesmíš nebo nedokážeš dělat. Ok?


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

ale úplně ti rozumím Silene, to je to co jsem psal, že systém trestá ty jenž vybočují ;)

žádná svoboda není, podléháme programům a pravidlům vždy a všude


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

u přechodníků jsem si řekl, že to budu psát dle nálady a ražení, tam nic nerespektuji :D

s přechodníky ať se učitelé češtiny klidně stavějí na hlavu, vždyť je s nimi tolik zábavy, když jim popustíš uzdu a sejmeš klapky :))

každého je jeho věc, jak píše, pokud je to (nějak) srozumitelné a dává (nějaký) smysl, prostor pro pestrost a hravost tam je ;)


Silene
04. 05. 2022
Dát tip

Aru, chápu, že ti to nejde. Pouze uvádím, že čeština je genderová, tudíž jako se vyjadřuješ o sobě v mužském rodě, i ty přechodníky mu podléhají atp. Jen ti to říkám. Naučit se číst a psát lze i mimo školu a s přechodníky se Dostojevského klasický překlad do češtiny jistě utkal. Nemusíš se tak vehementně bránit, v rámci souboje s pamětí jsem na tom poměrně ok.  


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

Květoni, mě škola tehdy nebavila :D

a jo, nezkontroloval jsem svůj komentář.

diletant, tak to prostě se mnou je ;)


Květoň Zahájský
04. 05. 2022
Dát tip Gora, Lenochod

Věty se podivně do sebe šroubovali? Ach, jaká odvážná neshoda podmětu s přísudkem. Doufám, že tím něco sleduješ.


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

existuje systém se svými pravidly a programy, který rozdává pokuty a tresty podle míry jeho nedodržení, leč v psaní není v mé moci dosáhnout zavedeného mustru školou. (zároveň stojí za povšimnutí, že lidé se dovolávají těch pravidel, které je naučili právě ve škole, co se týče češtiny - čím lépe si je osvojili, tím vehementněji je obhajují). je zbytečné to ode mě vyžadovat, diletant zůstane diletantem. ale některý pravidla jsem při psaní pochopil časem, i když mi přijde čestina jako mizející písek mezi prsty. stává se mi, že si nejsem kde čím ohledně pravidel jist, a že dovednosti jsou dosti nestálé a nepevné v jejich udržení.

hrál jsem naprosto zasekané hry, je to zkouška vlastní trpělivosti, pak mi shořela grafika v notebooku :D

zavedená tradice :-O :))


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

mě to přišlo, jako bych byl nějakým robotem, ty věty se podivně do sebe šroubovali, plno vyplní jsem smazal.

Květoni, sám mozek se tak sestavil, či v duši rozum dlí :))

jo, vlastně, měl jsem jedno kafe, když tak se obrať na kávové společnosti :D

ahoj a díky ;)


Silene
04. 05. 2022
Dát tip

Aru, achjo, jazyk je komplexní systém. Klidně vytvoř alternativní, jen kéž je aspoň z poloviny tak promakaný jako čeština. Asi jediné, co ti dávám vědět. Učitelství s onou komplexností souvisí jen do té míry, že učitelé se pravděpodobně jen nepříliš úspěšně pokoušejí tento systém žákům zprostředkovat. Ehm, oč se vlastně pokoušejí ti současní, to se raději ani nebudu vyjadřovat. 

Zeptám se tě, hry by tě bavily, kdyby se jen sekaly a pořád kolabovaly? Když totiž vidím Kámmův vykřikovací přístup, to bych fakt hrát nechtěla. On je fest rozdíl mezi kreativním novotvarem a šlichtou.   

Lenochod: Osobně děj vysvětlit nepořebuji, samozřejmě se proberu obsahem; dávám tak pouze cosi najevo Aruovi, ano, zcela zbytečně, což je mezi námi zavedenou tradicí; ale děkuji za obětavý přístup. 


Tento způsob myšlení mě jaksi neurčitě děsí. Ale kdo ti dodává ten materiál ke kouření? (Když tak soukromě do zpráv, děkuji.)


Aru
04. 05. 2022
Dát tip Lenochod

netřeba mi chlácholení, ale nechtěl bych tu kanonádu v komentářích ;)

všichni jsme odsouzeni k tupému hledění v zeď, když sval zvaný mozek se necvičí, zažil jsem to již před lety, když jsem se obrátil k úplnému nihilismu, člověk bez ideí je mrtvý, je jedno čemu věří, leč víra je to co ho činí živým :D

už básním jako ten Goethe :))


Aru - nic si ze stařeny Silene nedělej, milý Aru; jako ostatní si myslela, že bude zrát jako víno, avšak docela nám chudinka zkysla na ocet. Však nejsi jediný, kdo rád s jazykem alotrie vyvádí a vyváděl - slovutný dřevorytec Váchal psal s oblibou slova jako "pekelney", a žádný čert si proto pro něj nepřišel, a pokud ano, neexistují o tom věrohodné důkazy. 


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

ahoj Lenochode, díky, B. byl svým způsobem nemohoucí, i když díky alkoholu. akci si však pořádali místní lidé sami, jediná trochu zodpovědná osoba je N., hasič, který neprodleně usnul. dým je považován za věc, bez které ona "párty" být nemůže


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

pravdu díš Silene, pro člověka uvyklému učitelských rad může být takový vstup do podobných textů jako strašidelný dům na pouti ;)

v tomto textu se mísí jakási mlhavá představa vybájených 80. let s Kafkovým Zámkem s hlavním hrdinou K., jinak je to oslava jakéhosi požárového dne, kdyby ekologie neexistovala


Lenochod
04. 05. 2022
Dát tip Aru

Líbí se mi, že přestože použitý jazyk je velmi košatý a květnatý, a přestože jsem jen laický čtenář bez odborných jazykových znalostí, obsah mi rozhodně neunikl. Početla jsem si o tom, kterak se K. z kamarádské lásky k B. dopustil hrdinského činu a při nasazení všech svých sil a možná i života umožnil svému zcela bezmocnému kamarádovi zúčastnit se důležité společenské akce i když jen z povzdálí pangejtů a polních cest (za což ovšem mohli pořadatelé akce, kteří přestože mohli předpokládat sníženou viditelnost, neoznačili šipkami či jinými vhodnými pomůckami dostatečně jasně místo konání akce). Navíc jsem v komentářích dostala i pár neocenitelných lekcí v jazyce českém od éterické bytosti Silene, jak jest zde nazvána, tím pádem je má dnešní lačnost po literatuře zcela uspokojena :0).


Silene
04. 05. 2022
Dát tip Aru

Aru, nakládej; v předložené variantě jde samozřejmě též o rod střední. Ano, trest jej nemine; dotyčný hříšník bude muset napsat kilometrickou báseň o třech stech verších a využít v ní skvělého rýmu imbus/limbus. 

Ještě sem tam vyšinutí z větné vazby, tradiční divoká interpunkce a drobátko hokej, kde vlastně věty končí, když jsou všechny postavy zaopatřeny verzálkami s tečkou, ale výhonky jsou pěkný termín. I jinde hravost přítomna, jako vždycky. Snadno se mohlo přihodit, že jsem neporozuměla obsahu.


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

když jsem objevil přechodníky, do té doby věc pro mě neznámou, zjistil jsem jaká zábava s nimi je a nakládajíc s nimi zcela volně razím heslo svobody :))

souhlasím, každý kdo nerespektuje společenske normy a pravidla je zločinec a trest ho nemine :D


Silene
04. 05. 2022
Dát tip

Aru, osobně mě ničí zejména ženské přechodníky autorem hojně využívané a věz, že to nikterak nesouvisí s mým úcty nehodným věkem. Jsi zločinec na jazyce, ale čtu dál.  


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

z psychiatrického pojmosloví výraz "šílenství" byl již vyjmut, tedy ho mohou užít lidé neznalí, nebo lidé s brkem, z kteréhož odkapává inkoust.

jaks na to přišel, že by mne lidé děsí? :D

při psaní jsem si mocně představoval atmosféru 80. let někde kdesi :))

to souhlasí, lidé jsou prostě někdy dost "zvláštní" a Květoň jako obvykle ví jak to chodí :)


Přečetl jsem to celé, heč! ;-)


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

Kššc, kššc Prométheé, cesta za slávou není být přikován na skále, trhajíc si játra :))

přečti si o čem to vůbec je, protože nadpis klame :D


BTW výraz "šílenství" je něco jako instinktivní pokřižování se od stádního ("přisedavého" - Květoň Zahájský) jedince, který je konfrontován s jemu nepochopitelným způsobem myšleni, který ho jaksi neurčitě děsí. ;-)


Dobrý text, zdá se, že tě větší koncentrace Homo Sapiens na jednom místě stále trochu děsí a odpuzuje. ;-)


Aru
04. 05. 2022
Dát tip

v povídce se o normálnosti nedá moc mluvit ;)

nejhorší jsou tam slovní výplně, i když jsem toho hodně odvatil, některé texty jakoby vycházely z pera šílenců a i ta forma tím straslivé trpí, nebo je to odraz obsahu? :)


Ó, taková pocta, sama vznešená éterická bytost zvaná "Šílené" čte Tvoji prózu, Aru, snad abych Ti postavil v lese za Městem malý oltáříček a pravidelně zařízl na Tvou počest prase? Spíš asi kachnu, kachní sádlo mi v poslední době zachutnalo, mňam!


Silene
04. 05. 2022
Dát tip Odpoutaný Prométheus, Aru

V rámci podpory sociálního pokecu na písmáku ti napíši, Aru, že pálení čarodějnic je docela v pohodě, což by měl vědět už každý, kdo četl Rowlingovou, ale hůř na tom vždycky byly holky, které spadaly normálka mezi lidský druh. 

A když jinak nedáš, přečtu si tedy i tvé dílo. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru