Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chucpe

08. 05. 2022
5
6
383
Autor
mrstnym

CHUCPE

Kolem otevřených dveří
kdysi znal jsem malíře

Celé dny jen vykuřoval
díval se zamyšleně na plátno
a střídavě z okna ven

Po kuráži
Vstupte Nemaluji
již jsem hotov
Dlouhý pohled z okna

Odcházím
před rozpačitým rozloučením
vyřkne Chucpe
zapálí si

Před odchodem smělosti
dám ještě zpětnou vazbu
Bez otevření úst
na druhém konci ulice
bílá jak rozžhavený uhel
krásná jako smrt

Chucpe můj milý
Má milá         chucpe

 


6 názorů

mrstnym
08. 05. 2022
Dát tip yss

yss, díky za komentář. "Kolem otevřených dveří / kdysi znal jsem malíře" je jednak hra s doplněním slovesa "znát", zároveň jde o záměrnou kontradikci (vlastně jsem ho neznal). "Krásná jako smrt" pro mě tedy chucpe nebylo, ale určitě to tak někdo taky může chápat. V podstatě ta neohrabaná troufalost (jak chápu chucpe) je tam ze všech stran, až na dotyčnou na ulici. Ze strany subjektu jako troufalost pochybovat o malířově počínání (kterému dává naprostý, možná i jediný, smysl ani se nepokoušet něco tak primordiálního zachytit), zároveň ze strany malíře, že vůbec na něco takového pomyslel. Konec je spíš už jakýmsi pokynutím ruky, kývnutím hlavou. A konečně chucpe ještě směrem k druhému básnickému já MIMO básnický svět.


Alegna
08. 05. 2022
Dát tip mrstnym

I to je výzva.


yss
08. 05. 2022
Dát tip mrstnym, lawenderr

neviem sa s tým nejako stotožniť, lepšie povedané tápem. Interpretoval som si človeka,ktorého nejako vnímaš "cez otvorené dvere" / dedukujem sama pre seba, či tie otvorené dvere znamenali že si vítaný, alebo ho iba "náhodne sleduješ "./ V druhej sloke má ruší použitie striedavo ven, skôr pre mňa hladšia poloha striedavo na plátno a von.A teraz sa dostávam k rozkolu, bol maliar maliarom ? Nejako mi tam v hlave vyskakuje obraz prázdneho bieleho plátna..záver mi evokuje "predstavenie osôb", ale nijako bližšie nedokážem identifikovať to chupce, aj keď význam slova poznám /predpokladám,že v tejto rovine je v tom primárnom negat.ponimani/. Ale aby mi to nejako intenzívnejšie spojilo presah, neviem, snáď budú aj iné názory ...resp.stale ešte uvažujem nad tým,že krásna ako smrť, biela ako rozž.uhoľ..je v podstate asi "chupce".. Asi trocha komplikovaný spôsob na mňa,aj keď ma to svoju atmosféru 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru