Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Myslíte si o?

13. 05. 2022
1
5
462

O ageismu. Ošklivé slovo s ještě ošklivějším významem. Nojo, slova s ocáskem -ismus to tak často mají.


Age, Věk. Máme ho všichni, každý svůj. Někdo rád, někdo nerad, ale to není nic platný.

Většinou se o ageismu, mluví v souvislosti s diskriminací seniorů. O jejich diskriminaci na základě věku. Ale každá lžíce má dva konce a praštit se můžeme oběma.
Možná jste jako děti či mládežnící slyšeli: "mlč a šoupej nohama, když se baví dospělí", případně "neraď, není ti šedesát" nebo" "co ty nám budeš ve svým věku vykládat".
Hm... A pak je to chvíli dobrý a možná si myslíte, že vás lidi vás musí respektovat už jen proto, že jste starší ... a najednou jste senioři a  "tomu nemůžeš rozumět, dnes je jiná doba", "ty už taky nevíš, která bije", "dědo mlčte, tady máte mísu"

Tak nevím. Je to koloběh života anebo jeden velkej prů...švih? Přesvědčení, že respekt si zaslouží jen člověk ve správném věku (ale nevím, který to je)? Anebo to já, noha, špatně cítím? ;-)


5 názorů

Důležitá to diskuse na staletími prověřené téma, bohatě probádané mnoha význačnými filosofy lidských dějin. Například zde: https://www.youtube.com/watch?v=MfUGPsssytQ


Alenakar: jo, devadesátky, kdy se říkalo, že většina krásných mladých blondýn na netu jsou starý tlustý chlapi jsou už naštěstí pryč... Milovník retra mě pobavil a připomněl mi detektiva z jedné knihy Dicka Francise, který mluvil jazykem z doby Jane Austenové (mohli za to prý jeho rodiče :-)Ale obecně vzato, proč by to vlastně měl někdo chtít -nejlepší věk je ten, který právě máme ne? ;-)

snake_01, dík za ten citát, ten je suptr. skoro teĎ mám chuť nten film vidětZbora: máš samozřejmě pravdu, ale nedávno jsem tu rpávě narazila na postoj: by mohl(a) být moje dítě, tak má být rád(a), že ho kritizuju, poslechnout mě a poděkovat, tak mě zajímalo, co si o tom kdo myslívšem děkuji za zastavení, komentáře, čas a přeju hezkou neděli :-) noha


Zbora
13. 05. 2022
Dát tip Radovan Jiří Voříšek, bixley, Kristova_noha

To ale přece vůbec není o věku, ale o slovních faulech, kterými se frustrovaní lidé často snaží povýšit nad ostatní v klamném mínění, že když je označí za idioty, vzroste tak jejich vlastní hodnota. Co třeba: ty seš tady novej, nic si tu nezažil, tak raději mlč!?

Mnozí to tady na Písmáku provozují naprosto běžně, žejo. Pak jsou ale pohoršeni a rozhořčeni, když na ně někdo použije jejich vlastní způsob komunikace. Ehm, nemusím asi jmenovitě, že ne? Ale klidně můžu :)

 


snake_01
13. 05. 2022
Dát tip

Můj oblíbený citát na toto téma je z filmu 10 důvodů, proč tě nenávidím a zní nějak takhle:

"Je ti teprve 18, nevíš, co chceš,

nebudeš to vědět ani až ti bude 40

a pak už na to budeš pro změnu moc stará"


Alenakar
13. 05. 2022
Dát tip

Internet má jednu obrovskou výhodu. Když se s někým bavíš na sociální síti, nevidí ti do tváře a neví, kolik máš let. Když jsi stará a chceš si hrát na mladou, můžeš. Jde jen o to, jestli ti to lidi uvěří.

Myslím, že je celkem snadné vydávat se v šedesáti za padesátníka nebo dokonce za pětačtyřicátníka, ale těžko může šedesátník obelstít mládež a vydávat se za sednáctiletého. Dá se říct, že vlastně každý věk má svou subkulturu, specifický způsob vyjadřování, oblíbené hudební skupiny nebo třeba filmy, herce, blogery atd. Jen těžko může toto vše senior nastudovat a vyjadřovat se jako jeho vnukové, chtěl - li by se stát internetovým mladíkem. Asi nejschůdnější by bylo vydávat se za mladého milovníka retra a vzpomínat při tom na vlastní mládí. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru