Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nechám to koňovi, ten má větší hlavu...

14. 05. 2022
10
20
375
Autor
Savage Flame

Ublížila jsi mi. A já se jen tak dal...

Mám se ale vážně zlobit, že já Tobě ne víc?

Obelhala jsi mě. Přesto jsem Ti nezalhal.

Bolí to vážně tolik proto, že mě nenapadlo to samé udělat Tobě?

Když se ve mně všechno pralo Ti to vyčíst, přece jsem mlčel a nic neudělal.

Pokud to vše byla lež, je opravdu pravou podstatou samo odhalení, nebo přiznání si pravdy?

 

Nebudu Tě zkoušet trestat, i když bych asi dokázal najít cestu.

Nebudu s Tebou bojovat, přestože není lehké nevracet rány.

Nebudu Tě soudit, ne to skutečná láska nedělá.

Opravdu jsem Tě miloval, třebaže Ty mě ne.

Prostě to tak bylo a nic, co bych teď řekl, na tom nic nezmění.

 

Byla jsi někým, koho jsem vlastně ani nechtěl poznat.


20 názorů

To Lenochod: Ten film je fakt bomba a ten Cody spravnej silenec. Taky jsem kdysi pracoval v reklame, tak doufam, ze jako kurak, nemam rakovinu, aby mi hrablo a stal jsem se krizakem uprimnosti jako on. :) S.F.


Už koukám, je to docela vtipný... ;)


Lenochod
17. 05. 2022
Dát tip

Jo, to bude ono, je tam chlapík s fajfkou ve tvaru opičí hlavy, podle toho to poznáš.


Je to Interstate 60? I60 jsem neobjevil... :/ S.F.


Film neznám, jdu se juknout jestli ho najdu online, díky za doporučení. ;) S.F.


To Lenochod: A už vážně jen můj osobní finální dovětek k řečenému... ;)

Že nelžu, neznamená, že každému na potkání vykládám co vím, nebo že musím vždy svou pravdu vmést druhému do tváře. Jsem sice hodně komunikativní, ale to nezamená, že jsem otevřená kniha. Podle většiny těch, co mě intimněji znají, právě naopak. A pokud mi někdo něco svěří, jsem schopen to nevyzradit a přitom nelhat... Prostě to má mnoho různých poloh a je to na sáhodlouhou diskuzi, ze které se ale stejně nic nedozvíme... ;) Beru to tak, že každý máme svou karmu a je také na nás samotných, co se s ní rozhodneme udělat a nakolik si necháme třeba ubližovat... ;) S.F.  


Lenochod
17. 05. 2022
Dát tip

PS: Znáš film Dálnice I60 ? Ten je naprosto nejlepší, je tam jeden chlapík, co nesnáší lež, to musíš vidět ;0) !


Lenochod
17. 05. 2022
Dát tip

Proč to tak rozebíráš? Nejspíš protože lenochod to má podobně a má s tím podobné problémy. Věřím ti, že dokážeš nelhat na 100%. Mě osobně každá i nepatrná vlastní lež natolik bolí, že to také (na 99%) nedělám... Ale mám takový jeden "dar", který nelze řešit jinak, než že o pravdě mlčím. Občas z neznámých příčin vím věci, které bych vědět neměla (nejspíš akáša), jenže zároveň vím, co se stane, když to povím... A tak mi nezbývá než si to nechat pro sebe. Je to také těžké břemeno, ale lež to není, a bez ní je mi přeci jen lehounce :0). Také nesnesu lháře, vyhýbám se jim "na sto honů". Ale umím být tolerantní, pokud by člověk přiznáním pravdy ztratil svou důstojnost. Pak nechám své přátele trvat na své lživé verzi a nerozmazávám to (a nezlobím se na ně). Prostě chápu nutnost zachovat si svou důstojnost i za tuto cenu (že se lže svým blízkým). Manipulace - to je ta věc, na kterou jsem alergická. Kvůli tomu už nekomunikuji s několika lidmi (i z nejbližší rodiny). Vadí mi lež záměrná, za účelem neoprávněného zisku, z toho je mi až na zvracení. A je jedno, zda jde o podnikavého kolegu, který se fikaně obohacuje o firemní majetek, nebo o nesebevědomou maminu, která za účelem zvýšení svého sebevědomí předstírá, že je kamarádka, a pak svádí zadané chlapy a sčítá svému egu další bodíky, bez ohledu na to, že někomu zničí vztah a třeba i celý život... Manipulace má spoustu tváří, ale výsledek je stejný. Obohatit se na úkor někoho "naivního". Tuhle lež já nepromíjím a s tou u mne dotyčný končí, ať už je oběť kdokoliv. A další hnusná lež je pro " zábavu" pro zpestření svého nudného života - drbny co drbou, jen aby pak mohly sledovat to drama, které svou lží vytvořily... Ty se ale dají odhalit snadno, když si člověk ověřuje podezřelé informace a hned se jich nechytá. Držím ti palce s nelhaním a možná bys někdy mohl zkusit lenochodí radu : Když někdo není zralý, aby unesl pravdu (a takových bývá víc než těch zralých), lze o ní pomlčet a přitom nelhat. Někdy pravda v nepravou chvíli napáchá víc škody než užitku...


Koukám, že můj komentář, je obsahlejší, než to "dílo" :D No jo, je vidět, že nekecám, že lži nedávám. Jen si říkám, proč to tak rozebírám, když jsem to chtěl nechat koňovi... :) Jsem holt sice nekecací, leč stále jen člověk... ;) S.F.


To Lenochod: Ono to jde, jen je to často složitější... i když není zas až taková věda obecně nelhat. Nechci si hrát na jediného spravedlivého a tvrdit, že jsem sám nikdy v životě nezalhal. Mám to podobně, jako s alkoholem. Přestal jsem pít alkohol a nepiju už téměř dvacet let a nehodlám na tom nic měnit. Stejně tak jsem si řekl, nebudu lhát a prostě nelžu a nehodlám na tom nic měnit... ;) Je ale paradoxní, že od doby, co jsem se kousnul a lži zcela vynechal ze svého života, jsem za pravdu a nelhaní byl napaden vícekrát, než kdybych si byl vymýšlel. Až srandovní, kdyby to nebylo tak smutné, by pak byl ten počet situací, kdy o mě někdo řekl, že přece lže každý, tak nemůže být pravda, co říkám. Zpravidla to dokonce byl ten, kdo právě sám pravdu moc nepoužíval. Přesto prostě nelžu a že je to u mě asi už trvalá "úchylka" asi svědčí i to, že to není pouze týden, měsíc, rok, pět let, deset let... ;) Na druhou stranu se ani já se nepasuji do role soudce a to ani tam, kde jsem poškozenou stranou byl osobně. Snažím se tím neužírat a nebabrat se v tom. Je prostě fakt, že mám velmi nízký práh tolerování i tzv. nevinných lží a s lidmi, kteří mi lžou, velmi rychle a razantně přerušuji komunikaci a styky. Nedokážu komunikovat s jedinci, jimž nevěřím a v tom jsem až extrémně neflexibilní. Má asi největší síla i slabina zároveň jsou to, že mám hranice hodně striktně dané. Jsem ale už takový a nebudu se sebou bojovat zrovna v tomhle ohledu. Jen občas prostě zamrzí, když to po letech, co mě zná, někdo začne na mě se lhaním zkoušet a diví se, že to nezkousnu a zavřu mu dveře... ;) S.F.  


Lenochod
17. 05. 2022
Dát tip Savage Flame

Asi jsem to napsala moc rázně, je mi jasné, že někdy zalžeme všichni, minimálně neřekneme celou pravdu, někdy to zkrátka jinak nejde... Kdo to ale dělá pro vlastní zábavu, bezohledně a sobecky, ničí tím život druhým. Není potřeba, aby byl potrestán samotou, stejně mu to nedojde. Jen je potřeba, aby poctiví, láskyplní a věrní lidé byli před takovými nějak lépe chráněni. Ale i z takových "nechtěných" setkání může vzejít něco dobrého, tvá láska k dítěti ti vše vynahradí. To dítě je důvod, proč jste se potkat museli...


Al Jal Úd
15. 05. 2022
Dát tip

:D tak to je jiná! Měj rád a hlavně i sám sebe!


To Al Jal Úd: U mě byla oboustarnná, měl jsem rád jí i sebe... :D

Děkuji. ;) S.F.


Savage Flame
15. 05. 2022
Dát tip annnie

To annnie: Hezky a trefně řečeno.

Že bych se nějak výrazně vyvíjel nějak nepociťuji, snad krom váhy, v té jsem pokročil až k jiným úrovním chápání hmoty a hlavně hmotnosti :) Pochvala mě ale těší a nebudu to zastírat. Děkuji. ;) S.F.


To Evženie Brambůrková: Souhlasím... a někdy zase jiná maličkost a je to úplně stejně. :) Hlavně, když není hůř... ;) Děkuji za návštěvu i postřeh. ;) S.F.


Savage Flame
15. 05. 2022
Dát tip Lenochod

To Lenochod: No v dávných dobách, kdy jsem se toho i sám dopouštěl, jsem nějak osamění nepociťoval a neprožíval. Možná ta věčná karma, co já vím. Faktem zůstává, že osobně neznám v současnosti nikoho, kdo má ten praštěný postoj, že nelže nikdy, za žádných okolností. Jestli si proto přijdu jako unikát? Ani ne, jen mě překvapilo, když jsem si toho před nějakou dobou všimnul. Na druhou stranu... Kdo jsem já abych soudil? I já kdysi míval "omluvy" pro mé nepravdy. Třeba to tak má být a to já jsem pošetilec, že tak jednat odmítám většinu svého života i když vím, že občas zalhat by mohlo být o dost snažší. Možná jsem masochista, že jsem se zasekl v tom nelhat, ale jsem to holt já a jiný ani být nechci. Jsem také líný si případné kličky pamatovat a to asi danému nahrává... ;) Já mám citu plné hrsti každý den, jsem rodič a nějak mě to naplňuje mnohem víc, než to vztahové. Takže lkám jen a pouze ve svých kouscích. Jinak to neřeším  a nehrabu se v tom. Nějak bylo, nějak bude, hlavně když má raolest bude ok. To ostatní je celkem podružné. Nicméně děkuji za přání, návštěvu zde i tip. ;) S.F.


Lenochod
14. 05. 2022
Dát tip Savage Flame

Správně! Ti, kdo lžou a podvádějí, by měli zůstat sami. Nikdo upřímný a milující nemá zapotřebí si s nimi ničit hezký život. Někdy bohužel kousek toho života s takovým lhářem promrháme, než přijdeme na to, co je zač. Jak to ale poznat předem? To asi umí jen vědmy... Přeji ti příště více štěstí v lásce a posílám tip :0)


Evženie Brambůrková
14. 05. 2022
Dát tip Savage Flame, Lenochod

Někdy stačí maličkost a vše je jinak.


annnie
14. 05. 2022
Dát tip Savage Flame

Láska bohužel není setrvalý stav, a ta partnerská už vůbec ne. Stačí chvíle nepozornosti a proklouzne mezi prsty... Je to práce a potýkání, a stejně se to nemusí podařit. Je to vesmírnej dar... Je to jedna z pomůcek i brzd našeho vývoje :)

Důležitý je nesetrvávat v minulosti a nenechat si utéct přítomnost.

A tvé nové básně jsou dokladem, že pomalu jdeš dál a vyvíjíš se. To je velmi dobré, a ty básně taky. Tip a.


Al Jal Úd
14. 05. 2022
Dát tip Savage Flame

Mnohdy se to nepovede a láska je jen jednostranná, bohužel

Jinak pěkná báseň,! :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru