Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta do práce

17. 05. 2022
10
9
352

Jaro 2022

ještě voní čas rumem,

škrábu báseň na papír

anebo do omítky

na zdi císařově,

o lásce už však ne,

chci pracovat!

 

svírá mě úzkost,

když si vzpomínám

na Thalassu,

prapůvodní moře

a jdu po hlavní třídě,

kde život kypí pod přikrývkou,

 

abych netřel bídu,

úzkostlivě kráčím do práce

a čím více kroků udělám,

tím rychleji se vyhnu

 

*


9 názorů

Děkuji všem návštěvníkům a komentátorům, budu se snažit si z vašich kritik něco odnést.


Safián
18. 05. 2022
Dát tip T_O_M_, Gora

Báseň z rodu těch, které se občas na Písmáku objeví jako připomínka, že existují i jiné způsoby poezie, a které, díky tomu, že jsme omezili vnímání  na nejprimitivnější postupy a formy, se obvykle setkají s neporozuměním a její autoři brzy Písmák opustí.  První strofa je vždy vstupem do básně. Je pravda, že často dělala (a dělá) potíže i výborným básníkům. Těžko ale, už z podstaty věci, může být nejlepší strofou v dobré básni. Zde její téma pěkně rozvine druhá strofa, která připomene postupy Góngorova kulteranismu. Ač sama stručná, narážkou na Thalassu navěsí na sebe celou část bájesloví, které s Thalassou souvisí. Možností je více, mně se zdá jako nejpřiléhavější  obraz Thalassy jako moře zmítaného vlastní divokostí a vášněmi, které vedou jen a jen k neštěstí. Zároveň ale moře, které popírá svou vinu a všechno svádí na působení vnějších sil. Narážka na lidské společensví, plné pokrytectví, přetvářky  a výmluv, které co chvíli vyvolá samo v sobě katastrofu, je nasnadě. Může se ale také jednat o obraz duše zmítané pod povrchem vlastními démony, před nimiž autor vidí záchranu v rychlém odpoutání pozornosti a práci. Interpretace poslední strofy tak záleží na silách, které objevíme ve strofě druhé.  Tady může čtenář přece jen něco svést na básníka. Možná existují jasnější slova, která zatím nenašel. Vždyť svým způsobem jeho báseň připomíná dramatického Goethova Krále duchů.  Více může napovědět jen sbírka nebo větší soubor.


 .(( .vzpomínám na Thalassu, a jdu za ozvěnou svého hlasu :) ))

 

Bylo mi v této   básni milo, obsahem mne oslovilo :)


T_O_M_
17. 05. 2022
Dát tip

ukázkový dílo který mě totálně míjí (benetko rozumím ti)


yss
17. 05. 2022
Dát tip

mne to skôr vychádza že ťa výstavba nie je ideálna /chci pracovat abych netřel bídu..čiže záver by mi sedel ako druhá a druhá ako záver, aspoň tak mi to vychádza v mojom pohľade /


Benetka
17. 05. 2022
Dát tip

Tomuhle nerozumím...


Gora
17. 05. 2022
Dát tip

Třetí strofa mi přijde navíc... úvodní hodně vydařená.


Četla jsem to třikrát, dvakrát z toho se mi pozornost rozplynula po první sloce. To může být tím, že jsem sama v práci, jak tematické, a po celém dni s hyperfocusem to soustředění není, co bývalo. Ale stejně. Ta první sloka je silná. To ostatní proti ní vypadá jako poznámka pod čarou. Leč tip, rozhodně tip. :) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru