Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Moře

22. 05. 2022
13
15
343
Autor
supizmus

Ach, s právy filosofii
a medicínu jsem studoval
a také theologií
já pohříchu se prokousal -
a teď tu blázen stojím, žel
a ani za mák jsem nezmoudřel.

   Chtěl bych plout po mořích. Být nepatrnou tečkou pod obrovským nebem, vydán všanc větru, proudům a bouřím. Kam oko dohlédne vidět jen vodu a radovat se z každé země a ostrova, který budu míjet. Žasnout nad nekonečnými možnostmi života, které se ukrývají pod hladinou. Hledat přístav, který mě přijme a dá mi půdu pod nohama. Vnímám a tuším, že moře mě naučí víc než všechny školy, univerzity a knihy. Toužím toužit po dálkách, dobrodružstvích, rutinách, které vydávají na světlo otázky, jež si ke své škodě přestávám klást. 

   Ale jsem čistokrevný suchozemský muž, jemuž nezbývá než věřit, že snad je moudrost ukrytá i jinde než v mořích a vzdělávacích ústavech. Zatím ji každým dnem míjím, ale až mě jednoho dne potká a políbí, věřím, že moří už nebude třeba. Ani škol a knih. Ani mlčení a slov. Bude třeba jen lásky.

   A dorůst lásky je úkol, který mě přesahuje víc než všechna moře. Než jejich obrovská nebe, větry, proudy a bouře. Vody kam oko dohlédne. Země, ostrovy a přístavy. Nekonečné možnosti života ukryté pod hladinou.

   Otevři, velký Bože, prosím, mé srdce lásce. Lásce, ve které je ukryta veškerá moudrost. Lásce věčnosti, věrnosti, odevzdání, důvěry. Chtěl bych plout po jejích mořích.


15 názorů

Gora
01. 06. 2022
Dát tip supizmus, K3, blacksabbath, zvedavec

Prométhee, reaguji na tvé avi.

Nesoudila bych pohnutky jiných /autorů a čtenářů/ - anebo u tebe platí Podle sebe soudím tebe? Další avi mi prosím neposílej.


Supismus je takový Viewegh kvaziduchovní literatury. Vraž tam boha (nejlepší jsou Jáhve, v létě jsou pěkně křupavé, ale v nouzi můžeš nahradit Hospodinami vraždícími prvorozené na Blízkém Východě), přilej falešnou pokoru, zamíchej vroucností svých motlideb, a máš velmi populární punč pro široké publikum, které zebe duše marností vlastní přetvářky...


K3
23. 05. 2022
Dát tip

supi., tohle se ti fakt povedlo. Vidím v tom i sebe. Mořského vlka jsem četl třikrát, viděl asi čtyři rozdílné filmy a líbily se mi všechny, v tom díle je moudrosi víc než dost. A přesto jsem se po moři nikdy neplavil. Zaujalo mě taky jedno, píšeš Zatím ji každý den míjím - ale až mě jednoho dne potká a políbí... To znamená že se denně potkáváte, míjíte, zkus oslovit a políbit ty jí:). Taky si myslím že bůh srdce už otevřel každému, ale ne každý si toho všiml. Ať chci nebo nechci, musím tomuhle dílku dát tip.


Emergentní - od anglického "to emerge" - učinit se zjevným, zbadatelným, v protikladu k emocím, které si člověk vsugeruje, nebo mu je někdo vnutí. 


zvedavec
23. 05. 2022
Dát tip

Odpoutaný Prométheus:

"emergentní emoce"  - čo to je? krízová emócia?

Ja si myslím, že láska nie je krízová emócia, možno nie je to ani emócia, to, o čom supizmus píše; ale existuje aj emócia lásky, to nepopieram, ale či je krízová?

Láska sa prejavuje možno v postoji, v hľadaní dobra u seba aj u druhých , v prijatí druhých, ... , a v tom sa rásť dá

 


"Suchozemský muž" je hodně neobratné slovní spojení, nevím, jak přesně se dá "dorůstat lásce", která je především emergentní emocí, nikoliv teologickým konstruktem - a ten tvůj nadpřirozený plyšový medvídek už dokázal svým kultistům zdůvodnit hodně velká zvěrstva, takže ho prostě neberu v potaz. Ale chápu, že tenhle šlágr tu má hodně fanoušků, kterým moc nezáleží na originalitě, "hlavně když hrají tu naší". 


zvedavec
23. 05. 2022
Dát tip supizmus

Otázkou možno je i to, čo to vlastne tá láska je?

A láska voči komu každému? Obzvlášť v dnešnom svete bojov milovať všetky bojujúce strany, je dosť náročné.

Pritom pred rokmi som si vyhodnotila lásku ako niečo, čo má byť univerzálne voči "blížnym", teda všetkým ľuďom, bezpodmienenčné, dávajúce sa s radosťou, vnímajúce každého so súcitom, bez nároku na akúkoľvek odplatu za to, čo z lásky dám. Odmenou mala byť len tá láska, ktorú prežívam. A ak by som očakávala odmenu, potom , hovorila som si, je to už len obchod. 

O čo som sa snažila všeobecne voči ľuďom, bolo agapé. Aj mi to celkom "fungovalo". Láska plodí lásku a dobré vzťahy.  - Dnes pri toľkých výzvach - priamych, či nepriamych - k nenávisti sa v prosbách môžem len pridať v prosbách k autorovi tohoto textu.

https://www.postposmo.com/cs/l%C3%A1ska-agap%C3%A9/

 


Aru
22. 05. 2022
Dát tip

téma vidím ho, věčné je snění těch co nemoudří


Gora
22. 05. 2022
Dát tip zvedavec, supizmus

Tato věta by myslím potřebovala lépe zformulovat:

Toužím toužit po dálkách, dobrodružstvích, rutinách, které vydávají na světlo otázky, jež si ke své škodě přestávám klást. 

2x /na malém prostoru/ věta na téma: Nekonečné možnosti života ukryté pod hladinou. se mi zdá moc, zvláště pro zdůraznění "pod hladinou", vždyť i jinde jsou ony nekonečné možnosti - ve vesmíru, na zemi atd... 

Poslední odst - otevíráš se Bohu, oslovuješ jej, v poslení větě by možná mohlo být: 

Chtěl bych plout po jejích mořích.Chtěl bych plout ve tvých mořích.


Čudla
22. 05. 2022
Dát tip

Zaujalo /*


Srdce máš dávno otevřené!!!!!!!....i v tom napsání to vnímám!!!!!


Gora
22. 05. 2022
Dát tip

Ještě se vrátím, supíku, zatím jen velký souhlas s annnie.


annnie
22. 05. 2022
Dát tip supizmus, Odpoutaný Prométheus

Ale ty trumbero, vždyť máš DÁVNO otevříno... Láska koneckonců pojme a pohltí všechno, co si vyčítáš.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru