Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Minigolf pod hrází

25. 05. 2022
16
33
725

 

Je řada vědecky podložených neúčinných návodů, jak se zbavit stresu – od meditace v kanceláři přes různé dechové techniky, jógu, speciální omalovánky až po konzumaci antistresových superpotravin. Připouštím, že za pokus to jistě stojí, nejlepší řešení je ale snazší, než se zdá – zasportovat si v přírodě. Cestu divokou přírodou mezi šumícími velikány, kvetoucími keři a trsy lučních květin v žádném případě nemůže nahradit procházka přeplněným supermarketem, mezi regály s polohrubou moukou, vadnoucím pórkem a kuřecími řízky v akci. Stejně, jako se vůni rostoucích křemenáčů jen stěží vyrovná odér plísně z klimatizace. Pohyb v zeleni je zkrátka lékem duše a zbraní proti mnoha neduhům tělesným.

Jedna rozsáhlá studie na toto téma probíhala mezi lety 2004 a 2012 v Japonsku. Ve výzkumu, na který tamní úřady vynaložily přes čtyři miliony dolarů, se ověřovala účinnost japonské terapie zvané lesní koupel (šinrin-joku). Profesor Qing Li dokázal, že pobyt v přírodě, zejména pak v lese, prokazatelně posiluje imunitu díky fytoncidům. Fytoncidy, kterými se rostliny brání před škůdci, lidem naopak prospívají produkcí spektra látek, nazývaných zabijáky rakoviny.

Když v roce 1984 uveřejnil americký psycholog Roger Ulrich výsledky svého výzkumu, mnoho lidí jim nevěřilo. Přesto, že pokus probíhal za předem daných přísných podmínek, přinesl kvantifikovatelné výstupy a byl uveřejněn v prestižním vědeckém časopise. Rozbor lékařských zpráv pacientů po operaci žlučníku ukázal, že pacienti shlížející z okna na listnaté stromy v parku předměstské nemocnice se uzdravovali o celý den dříve, potřebovali méně léků na tišení bolesti a měli méně pooperačních problémů než nemocní s výhledem na márnici a hřbitovní zeď.

Pobyt a sportování v přírodě zlepšuje psychickou kondici, snižuje pocity úzkosti a posiluje sebevědomí. Po pouhých dvaceti minutách významně poklesne hladina stresového hormonu kortizolu, prudce se zvyšuje kreativita a schopnost rychle řešit problémy. Vrtošivé přírodní prostředí v období vegetačního neklidu zkrátka oplývá nesčetnými dary. Dary, které zhýčkaný městský člověk patrně nedocení, protože má na většinu z nich alergii, ale za zkoušku to přece stojí. Alespoň tím argumentuje text pozvánky na golfový turnaj, pořádaný kolegy z kanceláře. Vědeckým kapacitám vzdorovat prostě nelze. A kolegům chtivým golfu už vůbec ne.

Jsem prostý člověk prázdných kapes a první dojem je mi vším, pročež bývám náchylný k zaujímání emotivně podbarvených postojů a k tvorbě unáhlených závěrů. Z té příčiny u mě dlouho přetrvával názor, že golf je snobský sport pro zbohatlíky a zazobance, a nemůžu jej tedy hrát z ideových důvodů. Ve čtvrtek devatenáctého května tohoto roku jsem udělil výjimku minigolfu. Už samo složené slovo jeho názvu napovídá, že to není velký golf, ale takový drobnější, decentní, dá se říci bonsaj golfu. Nehraje se na greenu, ale na malých úhledných hřišťátkách, jakoby určených pro trpaslíčky, nebo golfisty z etnika pygmejů.

V zásadě jde o to, dopravit do nepatrné jamky ještě nepatrnější kuličku řadou důmyslných překážek tím nejméně vhodným nástrojem; konkrétně malým kladívkem na dlouhé násadě. U mnoha spletitých drah by se mohlo zdát, že to snad ani není možné. Jak se později ukázalo, opravdu to nešlo. Už po prvních pokusech bylo zřejmé, že se nejedná ani tak o sportovní klání, jako spíš o zkoušku trpělivosti. Nic pro nedočkavce a choleriky. Základem správného úderu je totiž správný postoj. Nohy spolu s nataženou holí mají tvořit trojúhelník a hráč v lehkém předklonu musí zaměřit cíl, odhadnout sílu úderu, rychlost větru, vyvinout perfektní švih a nespadnout. Jednotlivé druhy minigolfových míčků se však liší svou tvrdostí, každý míček se jinak odráží a každý letí po dráze jinou rychlostí. Pokud neovládáte psychokinezi nebo nejste jurodiví, nemáte šanci jeho chování ovlivnit.

Zpočátku jsem k minigolfu přistupoval s neochvějným přesvědčením, že na takovou hračku možná ani nebudu muset použít obě ruce. Nakonec bylo nutné připustit, že je to hra pro tvrdé, nikoli pro natvrdlé a spokojit se alespoň s hezkou příležitostí k utužení kolektivního ducha, osvěžení hrdla a k ulovení bobříka módní odvahy. A pokochání se. Jak podmanivou oblostí dámských křivek, tak i malebnými přírodními scenériemi a architektonickými skvosty. Pozadí golfového hřiště totiž tvoří monstrózní hráz, za kterou chvátá rychlými kroky vstříc svému neodvratnému konci Plumlovská přehrada, která navzdory všem pokusům o revitalizaci stále neslouží k rekreačnímu koupání, ale podle všeho ke kultivaci sinic. Proto největší touhou všech účastníků turnaje nebylo vyhrát. Jejich největším přáním bylo, aby se bezmála stoletá hráz, s námahou zadržující pět a půl milionu kubíků toxické vody, neprotrhla.

 


33 názorů

Lakrov
24. 06. 2022
Dát tip

Od začětke mě to (snad kvůli mým vlastním nejistým pocitům) zaujalo. Střední pasáž je sice na můj vkus až příliš strojená, ale závěr tomu dává smysl i humorný nadhled. Tip.


Lenochod
23. 06. 2022
Dát tip

Mě se nejvíc líbil ten závěr, že vlastně po celou dobu ozdravného pobytu na minigolfu byli všichni ve stresu z protržení oné špinavé přehrady... :0) 


Janina6
23. 06. 2022
Dát tip

Super. Golf mě absolutně nezajímá, ale minigolf jsem párkrát vyzkoušela a bavila jsem se. Ono asi záleží i na tom, s kým se hraje. Četlo se mi dobře :-)


Luzz
10. 06. 2022
Dát tip

nevím, začne to poznámkami k tomu, jak je zeleň a příroda blahodárná a pak se to stočí k minigolfu... hledám nějaký souvislosti mezi tou studií uvedenou v první části, podrobným popisem, jak se hraje minigolf uprostřed a obavou z toho, aby se neprotrhla hráz v závěru... no jsem z toho trochu zmatená, pro mě je to odnikud nikam.

ale vegetační neklid je hezký sousloví.


Gora
01. 06. 2022
Dát tip

Díky:-)


Ovšem, budu poctěn.


Gora
01. 06. 2022
Dát tip

Květoni, můžu povídku nominovat do soutěže, prosím tě?


vesuvanka
25. 05. 2022
Dát tip

Květoni, kuličky jsme hráli tak, že jsme si předem určili počet kuliček, o něž budeme hrát, postavili se za čáru vyrytou klackem do země a rozhodili kuličky směrem k dolíku vyhloubeného podpatkem. Cvrnkat začínal ten, komu se zakutálela kulička nejblíž k dolíku anebo do něj spadla. Snažili jsme se postupně docvrnkat všechny kuličky do dolíku a vyhrál ten, kdo cvrnknul do dolíku poslední kuličku. 


vesuvanka – já jsem zase nikdy nehrál kuličky. Ani neznám pravidla. Je to nějaká dětsky zjednodušená verze biliardu?


K3 - je to přesně, jak píšeš. Taky na alergie nevěřím. Všechno je v hlavě.


Evženie Brambůrková – asi to bude nějakou zvláště zlomyslnou geopatogenní zónou. Tu vám jistě rád (za mírnější poplatek) odhalí senzibil pomocí virgule, proutku nebo siderického kyvadla. Zóny jsou obvykle široké jen několik desítek centimetrů a probíhají téměř vždy přímo pod postelí nebo pod křeslem u televize.


vesuvanka
24. 05. 2022
Dát tip Lenochod

Květoni, díky za pěkný fejeton. Plně souhlasím s tím, co píšeš, TIP.  Pobyt v přírodě, ale třeba i jen pohled z okna do zeleně působí příznivě na zdraví. Minigolf neznám, ale při čtení jsem si připomněla dětskou hru - cvrnkání kuliček do důlku, která kdysi bývala symbolem přicházejícího jara. Plátěný pytlík plný barevných hliněných kuliček, případně vyhranou "cíněnkou" nebo "skleněnkou", byl pro nás velký poklad :-))).


K3
24. 05. 2022
Dát tip vesuvanka

Minigolf mně nechává chladným, jednou jsem ho zkoušel a nic vě mně nenechal. Zato s popisem léčebných účinků přírodou naprosto souhlasím. Mám svůj recept, snažím se jít ven za každého počasí. I déšť má blahodárné účinky na pleť. Podobné to je např. s alergiemi, čím víc se budeš vyhýbat pylům, o to to bude horší. Chce to naopak jít čelem proti nim když kvetou stromy, a brzy se ti začnou vyhýbat. Když se to spojí s pohybem, je to ještě lepší. Fain fejeton.


Vegetace máme spoustu a přesto má můj pes cukrovku a manžel si pořídil bypasse. Tak nevím. Svoje zdraví zaťukám na dřevo dubový. :-)


Květoň Zahájský
24. 05. 2022
Dát tip annnie

Chudoba je matka zdraví, muzika půl zdraví, dobrá mysl půl zdraví, pořádek a čistota, plná zdraví jistota, kdo si cestu zkracuje, život si prodlužuje a dlouhá řada podobných tvrzení nás utvrzuje v tom, že je vlastně poměrně obtížné ochořet. A teď ještě já do toho s tím humorem, že. Jsem to ale ohavný člověk, že se nestydím.


annnie
24. 05. 2022
Dát tip

Zeleň prodlužuje život, čistota - půl zdraví, humor prodlužuje život, čistý svědomí prodlužuje život... Tak nevím, asi se radši přestanu mejt a občas zajdu na minigolf, aby se to vyrovnalo. Po nesmrtelnosti rozhodně netoužím :)


Aru
23. 05. 2022
Dát tip

umrlci jsou přece bednách, nebo v menších karbicích jako popel :D

když zeleň prodlužuje život, tak by hřibitovy měly obsahovat je kámen, beton cihly a asfalt pro ještě bezútěšnější atmosféru, aby se živý návštěvník bál jenom pomyslet na smrt, natož zemřít, plus každý vstup živého na hřbitov by měl být zpoplatněn, aby se tam necourali zbůhdarma a nemarnili časem :D:D


Aru - na hřbitově je zeleň, protože těla umrdlenců poskytují pro rašící vegetaci dostatek živin.  ;-)


Je to přesně tak, jak píše Květoň. Podobně by se dala jistěl prokázat korelaci mezi pojídáním chleba a automobilovými nehodami, neboť většina obětí automobilových nehod chleba pojídá, ergo je jistě opodstatněné předpokládat, že kde existuje korelace, tam existuje kauzalita. Nebo není?


Marcela.K.
23. 05. 2022
Dát tip

Květoni, nejvíce mě zaujal výzkum profesora Rogera Ulricha. Myslím, že by stál za podrobnější zprávu a doufám, že se k tomuto tématu vrátíš, až budeš ležet ve špitálu. Zatím si užívej minigolfu s trpaslíky a kašli na Kaufland.


Aru
23. 05. 2022
Dát tip

tak proč je hřbitovech tolik zeleně? tam už to přece nepotřebují


Prosecký – golf sleduji s obdobným zaujetím jako kupříkladu tenis. Když jej hrají mladá děvčata v sukénkách o šířce toaletního papíru, odhalujících končetiny dosud nedotčené celulitidou, rád se podívám. Ale že bych se toho musel aktivně účastnit, to nehrozí. Navíc kdyby se manželka doslechla o personálním obsazení golfových turnajů na Filipínách, tak mě na žádný golf nepustí. A na Filipíny teprve ne.


Aru – studie potvrzují, že už pouhá přítomnost vegetace snižuje nebezpečí vzniku kardiovaskulárních onemocnění včetně infarktu myokardu (Pereira et al. 2012, Gražulevičiene et al. 2015, Bosch van den & Bird 2018) a je vhodnou prevencí výskytu cukrovky II. typu (Thiering et al. 2016). Řada studií podporuje názor, že zeleň v blízkosti bydliště snižuje pravděpodobnost samovolného potratu a zvyšuje hmotnost novorozenců (Dzhambov et al. 2014, Hystad et al. 2014).


Květoň Zahájský
23. 05. 2022
Dát tip Lenochod

Odpoutaný Prométheus – lední ne.


Gora – já, jako bývalý orientační běžec, jsem v každém typu přírody jako doma, ovšem jako aktivní muzikant to nesmím nikde říkat, to by mě ostatní rockeři přestali zdravit.


Prosecký
23. 05. 2022
Dát tip Gora

Květoňu, tip to zcela jistě je. Dílo ve mně evokuje hned několik asociací:

1) Plumlov vyznačuje se sklonem k nedokončenosti. Nejen tedy zámek, ale ani přehrada nebyly dotaženy do úplného konce.

2) A to zašel jen na minigolf.Jakých epických forem by tvoje dílo nabylo, kdybys navštívil opravdový (velký) golf!

3) Píšeš, že jsi prostý člověk prázdných kapes, ale jistě je to (u vědomí tvých exotických cest, zde zevrubně popisovaných) jen přechodná fáze. Když zmiňuješ, že na golfu je možné obdivovat dámské křivky, těším se, až se dostaneš k této hře v chudších zemích. Třeba na Filipínách tě na golfu na greenu i v bunkeru obklopují: umbrella girl, stick girl, baggage girl, refreshment girl a reconditioning girl a to vše za ceny v porovnání s okresem Prostějov směšné. V takovém kolektivu je velikost míčku, typ hole i míra uvolněnosti nožního postoje poměrně vedlejší záležitostí. See you soon!


Aru
23. 05. 2022
Dát tip Lenochod

pro mě je překvapení, že márnice s hřbitovní zdí neuzdravuje tělesnou hmotu lidství, nýbrž že jsou to listnaté stromy, pak by určitě jiná studie měla ozřejmit, že v zimě lidé umírají daleko častěji při pohledu na holé větve listnáčů v parku a s tím účelem by se buď měly každý podzim lepit listy zpět na stromy, nebo ony stromy pořezat a místo parku dát místo pro minigolf


Květoň - sere medvěd v lese? ;-)


Gora
23. 05. 2022
Dát tip

Květoni, málem jsem ti v úvodu sedla na lep, že se jedná o agitku na zdravý životní styl! Mám kliku, že žiju obklopena přírodou, jinak jsem ryze kavárenský typ:-).

Perfektní jako ostatně u tebe vždy.


Už se na tvůj opus nedočkavě těším. Jen doufám, že bude obsahovat dostatek násilí, sexu a politicky nekorektních výrazů.


Inspiroval jsi mě! Hodlám napsat costs and benefits rozbor dloubání se v nose - minule jsem se dloubnul tak vehementně, že se mi spustila krev. Málokteré hobbies jsou zcela bezpečné. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru