Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Srát na lži

31. 05. 2022
14
33
844
Autor
Aru

Krásný jsou vyhaslý hvězdy,

dávno se zřítily

a na funus serem

včera jako dnes.

Z nostalgie

odkvetlá vzpomínka

kdysi,

co pro jinýho je zítra.

                                       I déšť zívá,

                                       jak se nudí.

Krásný jsou hvězdy

co zhasly,

nekrmí svět

prolhanou nadějí

o budoucích přítomnostech,

který nikdy nepřijdou...

 


33 názorů

Aru
02. 06. 2022
Dát tip

hmmmmmmmmmmmmmmmmmm,... a hmmmm :))

ovšem my jsme součástí takového světa, někde nepředstavitelně daleko uvidí náš svět svítit, až dávno nebude :D

díky Evži ;)


Představa vesmíru a jeho rozlohy, dávno zhaslých světů, které jsou mrtvé a my je ještě vidíme zářit, mi způsobí velký pocit vlastní titěrnosti. 

 


myslíš mimo mísu?:-))))...nikoliv


Aru
01. 06. 2022
Dát tip

to je to tak dobrý? myslel jsem že je to mimooooooo : D:D

díky iví ;)


pánijo, Aru....*/***********


lawenderr
31. 05. 2022
Dát tip

:)


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

proto je to v tý kategorii Hiakova, kdybych si myslel, že je to něco extra, dal bych to třeba jako "miniatury, hříčky", nebo "volný verš", komentuješ něco co jako "mimo" je už tak zařazeno, že je mimo


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

zvedavec, když máš směr a smysl, pak naděj pro tebe má smysl, kdo žádný smysl nemá nekrmí se nadějí, že se něco změní, naopak pokud dokáže takový stav přijmout, může v něm najít jisté zvláštní kouzlo. nejspíš je to celé nepochopitelné a nesrozumitelné, chlívek "mimo" má svůj význam ;)


Hiakova
31. 05. 2022
Dát tip

tím že použiješ TAB... nic nevyřešíš, bude to stejná sračka


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

svým způsobem Pavle, o tom píšu :)


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

díky Biskupe ;)


Silene
31. 05. 2022
Dát tip

Aru, odkazovala jsem uživatele Safiána v rámci stručného vysvětlení právě na výpis kategorií.  


zvedavec
31. 05. 2022
Dát tip

Vnímam dve rôzne kategórie nádeje/"nádeje":

1. Prvá: sem patrí klamstvo, ohlupovanie/samoohlupovanie, pretvárka, manipulácia,...

2. Druhá: nádej ako vízia, ktorá pomáha tvoriť nové

Keď budem vidieť autobus, ktorý už stojí na zastávke a ja sa nachádzam o kus ďalej, ak si poviem, že je to pohaslá hviezda, a autobus tak či tak nechytím, lebo šofér, aj keď ma zbadá, aj tak škodoradostne odíde, kým ja dorazím, tak autobus celkom iste nechytím.

Ja sa ale rozbehnem. A zväčša, aj keď nie vždy, šofér počká.  A máme napokon obojstranne dobrý pocit, pocit, že stalo čosi dobré.

---

Včera sme stavali oddelený priestor pre kuriatka a ich kvočku. Máme pletivom obohnanú konštrukciu skleníka, ale mám tam staršie kuriatka. Potrebovala som tieto menšie oddeliť, lebo ich kvočka napádala tie strašie kuriatka.

Len som nevedela, ako to urobiť. Naopak, videla som, že nejako to urobiť musím, situácia si to vyžaduje. Boli tam rôzne problematické časti... Tak som sa s pocitoim nutnosti chytila nádeje, a začala som. Do poobedia sa dielo podarilo. Aj s pomocou manžela, aj s rôznymi improvizáciami. Som naprosto spokojná.  Najdôležitejším "stavebným prvkom" ale v tomto prípade bola nádej, že nejako sa to podarí (a budúcnosť bude lepšia, ako terajší stav).


PavelK
31. 05. 2022
Dát tip

Jedna z nejlepších co jsem od Tebe četl. Upínáme se k nadějím, ke kterým se upínali jiní a život si jde dál svou cestou a je svým způsobem krásný.

 


hezký obrazy... :)


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

nevím jestli krásný, nakonec dozáří každá hvězda, v podstatě žijeme v hrozném světě zániku, ale většina lidí si to nepřipouští, pro ty ostatní se staví blázince :D


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

co která kategorie znamená je rozepsaný přímo na Písmáku, nevím co ti psala Silene, ale popis kategorie "mimo" končí otazníkem, jestli autor stojí o kvalitativní hodnocení.

co se týče nevážných kategorií, pro mě použitelné zůstávají hlavně "blbůstky" a "jen tak pro radost" a potom "mimo". chybí mi tu více zábavných kategorií, ale chápu že kdo píše do "vážně míněné prózy/poezie", že ostatní kategorie nereflektuje jako platné pro literární web, kam běžná sociální interakce nejspíše nepatří, ale pouze literární kritiky?


Al Jal Úd
31. 05. 2022
Dát tip

Krásný, i když už vyhaslý hvězdy!

Na hladině se ještě zatřpytí

a tvá báseň se blýskne! ;)


Safián
31. 05. 2022
Dát tip

Aru, podle mě je tu kategorií až příliš. Kdyby mě Silene neupozornila, co kategorie MIMO znamená, nevěděl bych to dodnes. Dál jsem tvému výkladu  neporozuměl. 


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

komentáře mi nevadí, spíše je tu u mě klábosení, jelikož i Písmák je sociální web, proto nevážné a mimo kategorie ;)


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

Safiáne, je tu hrozně málo kategorií, v  zábavných jsou pro mě jenom dvě na poezii a potom tato kategorie, což je zoufale málo, nerozčleňuju to kanonicky, ale jak Písmácké mantinely dovolí. do vážných kategorií dávám v podstatě prózu, aby čtenář poznal co má před sebou. dřív jsem používal miniatury/hříčky, ale ač hříčka, je to neznámo proč ve vážně míněné poezii, což nechápu


Aru
31. 05. 2022
Dát tip Al Jal Úd

díky Prométhee, neboj není co rozbít, už je vše rozbité, proto jsou v básni hvězdy zhasnuté a zřícené - není kam mířit, ani se za čím hnát, je to tak trochu moje životní filosofie. definice naděje mě napadla nedávno, že je to jedna z velkých lží lidstva, z těch hnusných, nakonec to vykrystalizovalo tady, ono se sice hodně "propaguje" žití v přítomnosti, ale nakonec když je příležitost hned se připlácne naděje, ale ta se nikdy neslučuje s aktuální přítomností, jelikož je to změna stavu, který aniž by se o cokoli opíral je přesto určen že se uskuteční, což je nesmysl, falešní dobráci rozdávají naději (která se změní v úzkosti, zklamání, deprese...), ti skuteční dobráci žijí v tom bahně, které mají a nakonec se z toho můžou časem i radovat, když přijmou co je :D


Safián
31. 05. 2022
Dát tip

Aru, když dáš kategorii MIMO, tak podle její definice nechceš být hodnocen, výběrován, ani obtěžován komentáři. Myslel jsi to tak? Přesto ti řeknu, že je to pěkná básnička a dám ti tip.


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

to je ono Goro, díky, mě ten výraz připadal divný, ale pořád jsem nemohl přijít na to čím to je, to tam bylo před tím jiné slovo, ale výsledek byl také divný ;)


Aru
31. 05. 2022
Dát tip

díky Benetko ;)


Odpoutaný Prométheus
30. 05. 2022
Dát tip Al Jal Úd

Bačkovský - pokud ovšem není marná - na dně takových pohárů se skrývá hořká pachuť.

Aru - mám z Tebe radost příteli, tohle je tvoje hodina, vidím, že jsi vytáhl do boje s celou hotovostí, kterou se ti podařilo shromáždit, a meč se Ti míhá v ruce s obratností, kterou bych Ti v předchozí ospalosti asi nepřisoudil. Jsi jako Thor s Nietzscheho kladivem v ruce, a já ti tleskám - bij, udeř vší silou do všeho falešného, ať zůstane jen to, co je hodno Věčnosti; vzniklé rumiště ať pohltí oheň.

 

Jenom neudělej stejnou chybu jako před lety já - nerozbij si to, co potřebuješ nutně a nezbytně k životu, jinak Tě čeká pád do Propasti, jako kdysi mě. A nebyla to věru příjemná cesta... 


Gora
30. 05. 2022
Dát tip

Krásný je povšechný dojem... nic konkrétního nevypovídá, jinak docela podařené...

Nemá být, Aru: o budoucích přítomnostích, - o budoucích přítomnostech,


Benetka
30. 05. 2022
Dát tip

Hezké! ;)


Aru
30. 05. 2022
Dát tip

naděje říká že budoucí přítomnost bude nutně lepší než současná přítomnost, ale takhle to nefunguje, pak přijde zklamání a fronty u psychiatrů


Bačkovský
30. 05. 2022
Dát tip

"budoucí přítomnost" je pěkný termín. Zaslouží si  *

Jo a naděje, ta je také krásná jak jarní déšť.   


Aru
30. 05. 2022
Dát tip

jo, trochu se ty zrezlý kola rozběhly,

díky ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru