Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

II. kolo celoročního klání v poezii v roce 2022.

01. 06. 2022
3
60
1552
Autor
Báseň_roku

 

Milí Písmáci - v návaznosti na různé soutěže předchozích let vyhlašuji

II. kolo celoročního klání v poezii v roce 2022.

 

Soutěž je nejprve anonymní. Autoři mohou poslat

jednu dosud nepublikovanou báseň v libovolné poetické formě na

libovolný námět  -/prosím vkládat tvorbu přímo do těla emailu! a ne kurzívou/ na adresu:

irena.mondekova@email.cz, a to

od  1.6. až do 19.6.2022 - uzávěrka emailů ve 20,00 hodin.

 

Díla následně zveřejním na Písmáku. Hlasování proběhne do konce června.

Bude se hlasovat způsobem, který se osvědčil lépe než klasické tipování

 

možností připsání hlasů přímo na hlasovací arch a sice formou:

HLAS.

Na tipy nebude v součtu Hlasů brán zřetel.

Není povoleno dát hlas vlastní básni! Počet udělovaných Hlasů bude upřesněn až dle počtu básní při hlasování.

Komentování je samozřejmě vítáno, i podrobnější rozbory

básní.

Začátkem července 2022 vyhlásím pořadí čtenářsky úspěšných básní za 

II. čtvrtletí.  Nicky tvůrců již připojím k názvům děl soutěžících. 

Od sponzora této soutěže přikládám seznam cen, týká se podle jeho přání opět žen – básnířek. Pokud se na stupních vítězů objeví muži – básníci, získají elektronický poukaz na knihy dle svého výběru. Sponzorovi samozřejmě děkuji!

1. místo - sada roller a kuličková tužka + náhradní náplně, zápisník Moleskine limitovaná edice Malý princ, sbírky Browningová, de Ronsard, Corbiere a kolibříky                      Labéová a Medici

2. místo - sada roller a kuličková tužka + náhradní náplně, zápisník Moleskine Bob Dylan, kolibřík Labéová

3. místo - sada roller a kuličková tužka + náhradní náplně, zápisník Moleskine černý

 

          

Soutěž se po absolvování čtyř základních kol 2022 ocitne ve finále. Uživatelé v

lednu 2023 vyberou z již neanonymních vítězných děl báseň uplynulého

roku dle hodnocení čtenářů.

Tvořte, posílejte své básně!

                                                            Zdraví Gora

 

Jako organizátorka nebudu hlasovat ani soutěžit, pouze "moderovat" průběh soutěže v

komentářích.


60 názorů

Gora
09. 06. 2022
Dát tip

Delfíne, díky za plodný příspěvek ohledně alternicků. Netuším, čeho všeho by snad někdo byl schopen kvůli ev. výhře a doufám, že se takoví vykukové nenajdou anebo sami "odkopou"... díky ti. Až skončí tohle kolo, vyvěsím anketu přístupnou všem názorům, zda vůbec uživatelé podobné soutěže chtějí a v jakém formátu. Zatím psaní zdar a poezii zvlášť!


Silene
09. 06. 2022
Dát tip

Delfíne, alternativu částečně zmiňuji a případ, kdy v nějaké písmácké soutěži co do reprezentativní účasti dominoval jeden autor se svými altery, řešen již dříve v jiných vláknech. O hmotné výdobytky tam nešlo, soutěž není ověnčena věcnými cenami, jedná se spíše o názorové portfolio, ovšem k získání názorů je zapotřebí např. čtenářova času.

Příslušný jev multipozice směřuje k otázce, kdy je alter tvůrčím pseudonymem a kdy jen inkontinenčním či ziskuchtivým projevem něčího ega atd.


Delfín
08. 06. 2022
Dát tip

Pro všechny, co rádi soutěží: Jukněte se na www.literarnialchymie.cz, kde mj.Katka i spravuje info o všech probíhajících soutěžích v ČR, taky tam byly i v SR, a každý sudý rok i v Drážďanech. 


Delfín
08. 06. 2022
Dát tip lawenderr

Silene & Gora:

V té diskuzi o možnostech alternicků jste zapomněli na variantu, že si jich jako plodný autor založím třeba 15 a ovládnu soutěžní pole i tím, že samozřejmě otipuji dílka v takové kombinaci, abych si rozdal všem maximum možných hlasů. To by v tom byl čert, abych s takovým rozpisem nezabodoval. Zřídit si různé mejlíky je také dílkem okamžiku. A pak si ty tři ceny dám poslat na různé adresy. ;-)

Kdo by mne podezíral, i kdybych si zvolil třeba jména z herbáře?

Otázkou je, jestli bych tohle podnikl...Na žádném portále nemám dva nicky a to už jich mám 8 různých. 

Krom zmíněné čajové konvičky u Loydů jsem už vyhrál akorád 2.cenu za vyluštěné křížovky v již zaniklém měsíčníku Luští celá rodina, který vydávalo nakladatelství KIRA v Brně. Byla to kazeta skupiny The cure a pár nástrčných šroubováků, kdy se čtverhranný konec zasunul do takové vroubkované koule akorád do ruky, měla otvory z obou stran a fungovala jako ráčna, tak jsem jen zvolil stranu podle toho, zda jsem šroub utahoval či povoloval. 

A pak už jsem jen dostal diplom za vítězství v braném závodě v učňáku...;-P


lawenderr
07. 06. 2022
Dát tip Próza_měsíce

... si mě pleteš s Álou :))  - já jsem jen nožíková šťoura, Básni :* (samuraj ví a samuraj mlčí) :D


law - nejsi samurajka?, Muamarku - děkujeme!, Bačkovský /já věděla, že jsem některé komentátory nezmínila.../ - díky i vám... věřím, že některé básně vzešlé z BR se výtečně povedly, ostatní pak potěšily. Dík.


Bačkovský
07. 06. 2022
Dát tip

Často se v diskuzích žehrá na dávání si tipů navzájem mezi kamarády a sympatizanty, tak v anonymní soutěži k tomu docházet nemůže. Co si pamatuji, tak vítězná báseň např z minulého ročníku byla výborná. 


lawenderr
07. 06. 2022
Dát tip

chtěla bych tu konvičkuuu :/ ale tohle prostě nemůžu nikdy vyhrát! :D  Mám jen multifunkční švýcarský nožík a ostatní kordy, meče obouručáky, zahnutou šavli  - jsem viděla ... nevím, jestli bych našla příležitost tak nablízko přiskočit a škvírou zbroje  ... touché! :D  - nemožná poezie. Nemusím ji psát - vždycky si nějakou vyberu :)


Muamarek
07. 06. 2022
Dát tip Báseň_roku, blacksabbath

Co se týče návrhů na úpravy soutěže, osobně si myslím, že diskuse a nápady mohou do budoucna tomuto projektu jen pomoci. Současně jsem rád, že organizátoři tomuto projektu věnují již dlouhodobě část svého času a sil - a že tu vzniklo cosi, co poskytuje zájemcům prostor pro kreativitu a zábavu. 

 Vložím sem báseň, se kterou se tentokrát neucházím o hlasy v klání, ale snad tu některé z vás potěší. A všem soutěžícím přeji hodně zdaru:

Pohmatu

 Vzduch skoro nehne se a bahno vodu kalí.

Studánka průzračná má náhle divný pach.

Svah prchá před stresem – les přišel o vokály.

Svit mizí u mračna – a louky mají strach.

 

 Mlčí zvon kostelní, až dusno z oken stéká.

Zeď kdysi barevná je náhle samý šrám.

V potoce osten zní, že visí nad ním deka.

Z vrby je carevna, již velmi dobře znám.

 

 Sleduji zpovzdálí, kam tato cesta spěje.

Noc krev svou rozlévá, až v snách ji najde den.

Andělé rozdali svá křídla z beznaděje.

Jen satyr do chléva říhne si, najeden.

 

 Slunce se schovává ve včera zvadlých mracích.

Déšť hledá adresu, kam dopadal by rád.

Dech tone v obavách, že tep ho utrmácí.

Když skálou zatřesu, zas jaro začne zrát…

http://www.muamarek.cz/files/mp3/pohmatu.mp3

 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Jak myslíš. Nic bych nezdržovala, anketu spustila hned, resp. hned jak se pro ni sestaví otázky; až spadne z viditelného panelu s Událostmi, prostě ji obnovíš novým vložením a nasbíráš si případné další názory a hlasy. Tak bych to viděla. Při zajímavé nabídce se uživatelé mohou na chvíli přihlásit a dát vědět, že nevkládají přímo díla, je jiná.    

Bez rámcové představy o uživatelském zájmu nemá cenu nic spekulovat, toť se ví. 


Jsou to dobré nápady, některé z nich / konkrétně ten s předem určenými komentátory/ jsem se snažila také uskutečnit a možná si na to někdo ze mnou oslovených lidí vzpomene. Plány jsou plány a skutečnost pak odlišná. 

Díky, počítám s anketou spíš na podzim, kdy tu obecně bývá víc uživatelů. 


yss
04. 06. 2022
Dát tip

Presne takto som si to predstavovala-proste vystriedať komentátorov, ale určiť, toto kolo ten a ten, druhé kolo ten a ten...podľa mňa by to úplne stačilo zverejniť vždy na začiatku kola.

Čiže Silene to teraz pomenovala úplne presne, už len to naozaj zrealizovať a dotiahnuť 

 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip yss

Ještě možnost/nápad: na každé kolo minimálně jednoho závazného komentátora, který dané kolo svým způsobem zaštítí. (Nebo dva atp. Dle možností.)

Menší závazek, možnost rozložit si, možnost volby: účastníci se také mohou hlásit do kola s komentujícím/i, o jehož/jejichž komentáře stojí; nebo se jim naopak spíše vyhnout, neboť kolo pro ně není dost atraktivní atp. (Možnost volby předem, tedy i komentátoři vyhlášeni předem s oznámením příslušného kola. Na celý rok předem ovšem nevím, zda je realistické zaručit. V přehledu tudíž jen obecný příslib.)

Komentátoři např. v daném kole sami nesoutěží, v ostatních mohou. Nebo podobná alternativa. 

Samozřejmě stále dle svých možností a zájmu komentují všichni účastníci a čtenáři, kterým se chce příspěvky nějakým způsobem slovně hodnotit; zde jde než o závazek vypracování těch souvislejších hodnocení a ke všem textům, potažmo aby se na všechny texty ve spolupráci určených komentátorů dostalo. Jistě se bere v potaz, že komentátor není odborníkem v každé oblasti.


Gora
04. 06. 2022
Dát tip

U-L. - tvůj dotaz míří spíš na Oldu, kategorie upravuje on.


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Souhlasím, že jedna osoba to neutáhne. V počátku byla BR tvůj soukromý projekt (jistě pro písmák), později ji Olda přihodil na lištu, čímž se asi s písmákem jako takovým více ztotožnila, tudíž ponejvíce v rámci klubu redakce či klubu budoucnosti tušíte, co dál. Anketa rovněž napoví.


Je to opravdu závazek pro případné pravidelné porotce.

Písmáku by kvalitní soutěž mohla vynést větší pozornost píšící veřejnosti. Taková věc už se však nedá organizovat v jedné osobě. Díky za podněty...


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Goro, právě uvidíš. Udělej si anketu ve stylu zmapování zájmu, to jistě a dobrý nápad, ale i tak potřebuješ nakonec učinit nějaká rozhodnutí, aby byl koncept celistvý a neděravý. V zásadě já navrhuji aktuálně soft verzi jako dřív (tj. hru), jen doladěnou (hlasování, námět vždy jménem či tvorbou nějakého básníka). 

yss v kontrapuktu potom ambicióznější projekt o víceru kritérií (soutěž). Podstatné je nedělat ze soutěže spotřebitelskou (viz rizika) a neměnit pravidla v průběhu kola (včetně těch cen, to ti za to fakt nestojí).

Vyvěsit na celorepublikový přehled je asi dobré, avšak sehnat porotu je nejtěžší. Jde o velký závazek a porotci musejí mít rovněž nějaký důvod, proč tak činit. Tím nemíním nutně finanční motivaci, ale prostě něco, v co sami věří (takže právě třeba zvyšování prestiže písmáku nebo své vlastní; v případě zapůjčení své prestiže, potom aby se nemuseli stydět za nějaký nestandardní vývoj (přeženu to, představ si, že by ti tu porotcoval Radek Malý jako v Kralupech); příp. naopak velká bžunda, tj. projekt recesního typu; případně cokoli tě napadne). Čím masivnější soutěž bude, tím náročnější bude i záběr hodnotitelů. 

I proto si nemyslím, že by bylo pro soutěž přínosné lákat sem zájemce o čajové konvičky a mixery, opět nic ve zlém. Pokud by se samozřejmě jednalo o nové směřování serveru na přání majitele, potom je to jiné, ale zatím jsem neměla důvod si cokoli takového myslet, a tak soudím stále ryze literárně. 

Nikde se nepsalo, že redaktoři nehodnotili, jen ne systematicky po celý čas a komentáře RJV tedy nebyly kdovíco, opět nic ve zlém. Navíc sám soutěžívá, což mu nevyčítám, ale i to ho zároveň aktivně motivuje se zapojit. 

Opět nic osobního, redaktorku Santii jsem registrovala sem tam přispět dílem, předpokládám, že se jednalo ponejvíce o podporu tvého projektu, a tedy i zkraje komentářem tuším; avšak dělat něco dalšího pro internetovou vnější tvář písmáku? Ne, takovou ji v podstatě nepamatuji. Max. tak výběrovat, ale komentovat? To jsem snad nezažila. (prosím tě, tím neříkám, že nekomentovala nikdy nic, ovšem když to srovnám třeba s někdejší aktivitou atkij, nebe a dudy). Je jistě možné, že Santie komentovávala kdysi, což jí neupírám, proč je ovšem redaktorkou přibližně poslední čtyři roky, tomu zkrátka z vnějšího pohledu nemůže žádný běžný uživatel rozumět. 

Snad je jasné, že se nejedná o napadání, leč pouze o ilustraci vnějšího pohledu.  

Rovněž ti děkuji za pozornost.


yss
04. 06. 2022
Dát tip

Je fajn, že sa komentujú súťažiaci medzi sebou, je fajn, že fundovaný koment dodajú aj ti odsúdeniahodný kverulanti, ale pokiaľ chceš / čo by malo byť najmä v tvojom záujme / dať súťaži aj istý punc, skús to ošetriť už navrhovanými členmi, možno tie fundované komentáre od autorov, ktorí vydali zbierky, budú pre niekoho cennejšie ako ceny v súťaži. Zboru si taktne prehliadla. 


Silene, yss, díky.

Pořád si nejsem jista, jestli by soutěžící na hlas sami sobě přistoupili / i za cenu zábavného hledání autora/ky/ ostatními. Dám to jako možnost k Hlasování a uvidíme. 

Asi by bylo dobré, pokud se nějakou formou soutěž bude konat v příštích letech vypsat ji na celorepublikový přehled, těžko bude soutěžit víc autorů, když o ní ví "pouze" uživatelé Písmáku. Pak by bylo dobré dohodnout se s někým na kvalitních hodnoceních, příp. na porotě. 

Na BR se v jejím průběhu několikrát podíleli i redaktoři, pokud vím, hodnotila Pomerančová, některé komentáře vložila atkij, možná i SantiE, nevím jistě, zda a2 - velmi jsem vítala fundované komentáře Silene a Safiána, mám za to, že hodnotívala také Janina6, lawender, yss, agáta, Phil - a jistě jsem na někoho často komentujícího zapomněla, tak se předem omlouvám. Jinak je běžné, že se komentují soutěžící mezi sebou... Z redaktorů od samého začátku doteď hodnotí R.J.Voříšek - i jemu velký dík. 

Díky za rady a názory.


yss
04. 06. 2022
Dát tip

tebe už preplatili?  Ja evidentne budem niekde na konci poradia...ale páči sa mi tebou navrhovaný opačný koncept -áno, len tu by zasa bolo príliš veľa potenciálne vyhovujúcich členov 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Anebo naopak pověření komentující budou brát náležitý ohled na sociální status písmáka, to samozřejmě sejde na celkové nové koncepci písmáku coby serveru i soutěže. 

yss, prosím, nechej vystavit fakturu za poskytnuté poradenství, jedině tak snad bude sdostatek zřetelné, že se nejedná o podvratnou činnost. 


yss
04. 06. 2022
Dát tip

"Komentování je samozřejmě vítáno, i podrobnější rozbory básní."

No zaujímavé, pri stave aktuálnych komentov..možno by bolo vhodné ošetriť aj tento krok, odbremeniť seba a presunúť komentovanie redaktorom, ktorí v podstate nekomentujú nič a reagujú iba u seba /Zbora, Santi€, nič osobné /   Je to tiež iba návrh, respektíve treba "poveriť " ľudí, ktorým veríš, s ktorými máš dobré vzťahy a disponujú potenciálom napísať koment, ktorý nebude brať ohľad na "sociálny status pismaka '.

 

 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

BR: myslím samozřejmě HLAS. Když napíšu tolik příspěvků, stane se mi, že se přepíši. Snažím se ti ukazovat různé technické slabiny, nikoli moralizovat ne/zištnost autorů. Dále ti předkládám různá plus/minus k příslušné variantě atp. Vážně to nechápeš? 

Opravdu UŽ nevím, jak lépe a názorněji to učinit. 

K sebehlasu:

1) to by byla volba každého autora, tu nejde ani tak o podporu vlastního, díla, jako spíš o ZÁBAVNOU možnost zmást ostatní účastníky

2) víš, když máš třeba deset účastníků v kole, a najednou někdo nehlasuje pro velmi výraznou báseň, jakou by jindy jako běžný příspěvek na písmáku ocenil, 

nebo ji nekomentuje, JE CELKEM JASNÉ/PRAVDĚPODOBNÉ, ŽE JE ZÁROVEŇ JEJÍ AUTOR.

K alterům:

1) vždyť ať si klidně založí, o nic nejde

2) zatím to prakticky nikdo nedělal

3) když ale pošlu jako nový tvůrce báseň a fakt budu chtít ten mixér?

4) ve spotřebitelských soutěžích nebo v soutěžích o nejhezčí snímek miminka v regionálním deníku je to totiž běžná hlasovací praxe, sehnat co nejvíce hlasů, aby příspěvek vyhrál

5) příklady jsou jen přirovnáním, co se může stát v okamžiku, kdy se ze soutěže stane nějaká populárnější o ceny

6) předkládám ti alternativy, ABY SES MOHLA PODÍVAT TROCHU DOPŘEDU


Delfíne, taky tobě díky za nápady, anketa by se jistě v budoucnu hodila...

Silene, myslíš tip nebo hlas? Tipy se do výsledků stejně nepočítají a myslím, že někteří autoři by měli problém dát si sami hlas či tip. Jiní si ovšem mohou založit alternick pro svoji podporu, to opravdu neovlivním. Spíš věřím ve slušnost, poctivost.


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Delfíne, fakt i mně docházívá trpělivost. Pokud tu chtějí hrát lidé zejména pro ceny a o ceny, což se v minulé diskusi snad celkem jasně ukázalo, že nikoli, (dokonce se snad mohlo ukázat i to, že jim je nezávidím, ale asi neukázalo,)

potom viz výše příspěvek pro Goru. Nemáš technicky jak zajistit úplné fairplay. 

Osobně nepatřím k jedincům, které by mínili podporovat reklamní soutěže. Prosím tě, asi tě to udiví, ale umím napsat i drabble a jiné hračky, překvapivě ve vázaném verši. Umím leccos, neměla jsem nějak potřebu to zdůrazňovat, leč nejsi-li z dovtipných básníků, holt tak učiním. 

Diskusi klidně založ. Nevíš-li jak, viz návod na mé autorské stránce. 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Delfíne, zkusím tě přečíst později. Nauč se prosím posílat avíza, nevíš-li jak, klikni na sepsaný návod na mé autorské stránce.

Goro, ještě k sebehlasu: opravuji se v úvahách a osobně bych jej možná spíše nechávala započítaný.

Vysvětlím PROČ: Teoreticky si může kdokoli zřídit alternick, a to i vyšší počet. Ne, nepodezírám básníky, že by se úzkostlivě snažili obhájit svou báseň, ale mohli by, nezabráníš tomu. Stejně jako nezabráníš tomu, aby kdokoli si zřídil deset alterů a hlasoval pro cokoli, z libovolných příčin. Nadšení/přesvědčení/žert/výsměch/chce mi jako soutěžícímu dopřát ten mixér/cokoli. Nic nemáš prakticky šanci TECHNICKY ovlivnit. Porotu pro soutěž nemáš (nevadí). Jde jen o hlasování, jde jen o HRU. A do minulého kola to bylo celkem fajn a ok.

Sponzor může být sebeušlechtilejší, ale snad už to vysvětlil dost zřetelně i 5-MeO-DMT. Zřetelněji už to vážně říci nešlo.  


Delfín
04. 06. 2022
Dát tip

Silene, beru ty ceny jako motivaci pro ty, kterým nestačí ke štěstí fakt, že se přinutili něco spáchat jen pro rafost z tvorby a pobavili či potěšili někoho na druhém konci pavučiny či dokonce rozvířili podnětnou diskuzi. 

Otázkou je, zda zůstávám amatérem, když dostanu byť malou cenu...

K otázce motivu pro sponzorování bych připomněl, že minule Gora psala, že ceny dodatečně dodal i zdejší nejmenovaný autor. Jestli šlo o reklamní vzorky zdarma, kterými chtěl aspoň odměnit zájem některých zúčastnit se (aby se něco dělo) nebo tak dělá reklamu značce, která ho živí, je fuk. Pokud by byl jmenován, asi by to už bylo něco jiného. Takhle pořád to vypadá, že spíše chce lidi vyburcovat k nějaké činnosti, protože jinak je na portálech patrný útlum...

Drabble nebo i 50 jsou pro někoho náročnější, byť už jsou odkazy, kde se ti ta slova průběžně počítají, např.www.pocetznaku.cz.

Za mne by možná bylo lepší na stejné téma a ve stejném čase mít paralelně soutěž v poezii i v próze jako v samostatných kategoriích a s možností účasti v obou. Nebo i pouvažovat o tom, zda nepovolit víc příspěvků, pokud by přišla inspirace...

Asi by bylo dobré otevřít extra diskuzní vlákno s přesně vymezenými dotazy, např.

1)Paralelní soutěž na stejné téma v poezii i v próze.(ANO/NE).

2) Určení forem pro jednotlivá kola, např. Sonet, Villonská balada etc v poezii. nebo i střídat kategorie v próze, tedy vyprávění, fejeton, zpráva aj. (ANO/NE).

3) Mít zadání zvolená třeba už na celý rok i s termíny nebo zadávat jako dosud v kratším intervalu před akcí? (ANO/NE). 

 


yss
04. 06. 2022
Dát tip Silene

Prestávam sa s Vami baviť, chodíte na kdeake  dvorky a na panáky..a potom vraj poézia


5-MeO-DMT
04. 06. 2022
Dát tip

Ano, jsem rád, že připomínáš egilovo dílo o skákacím panákovi. Tuhle jsem to vzal na sraz bejvalejch kamarádů a jejich děti na tom učil, jak už ze slov předem rozpoznat pedofila.  Píšu adminovi, Ježíškovi a policii ČR. Hned!


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

5-MeO-DMT, u egilů na dvorku máš aspoň skákacího panáka! Tu se nenačtrtne ani ten. Šiškov bude jistě lepší. 


yss
04. 06. 2022
Dát tip

Delfin -túto funkciu predsa spĺňa samotný pismak, je taká lištička..vložit dilo../objavné však/ 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip yss

Delfíne, a to je právě na všech soutěžích, které popisuješ, tím nejtrapnějším. Zviditelnění reklamou chápu.

Prosím tě, tento skvělý a originální rým aplikuje prakticky každý vznešený básník na tomto serveru přítomný. Ani u toho nemusí používat smajlíky. 

Ne, nemyslím, že by někdejší reprezentativně ambiciózní formát písmáka byl kompatibilní s drabble atp., ale samozřejmě může být. Např. na pokračování překladatelské soutěže zde již není adekvátní uživatelská základna.

Není tedy potíž, aby soutěž poetického drabble běžela i na písmáku, jen je třeba přiřadit jí adekvátní regule i název.  


5-MeO-DMT
04. 06. 2022
Dát tip

tady je to fakt jak u egilů na dvorku


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Za vyjádřením amatérská básnička nemusíš, Goro, hledat nic pejorativního. Ber ho jako zjednodušující výraz. Část textů amatérská je. Mnoho z vypsanějších autorů, kteří kdy do soutěže svou báseň z libovolných příčin poskytli, ji později ještě přepracovávali. A zde, prosím, hledej přibližnou hladinu dosavadní úrovně výstupů ze soutěže. Autoři navázaní na oficiální nakladatelství (tzv. renomované nakladatelské domy, jakkoli vznešeně to zní) se tuším soutěže nikterak zvlášť neúčastní. Soutěž pro ně není dost prestižní, případně nemají potřebu soutěžit. Nikde tím není vyjádřeno, že je snad jejich tvorba nějak zaručeně ne/kvalitnější jiné tvorby. 


Delfín
04. 06. 2022
Dát tip

Silene, vidím, že jsi zběhlá v těch soutěžích. No k tvé poznámce, že nys za jednu básničku nedávala příliš hodnotnou cenu, podotýkám, že to už je věcí pt sponzora, který takto třeba získá reklamu. 

No, já třeba na fejsu vyhrál u Loyda za 2  tématická haiku čajový set: konvičku se sítkem a 4 kalíšky. A k tomu 10 krabic různých čajů Loyd. A první cena bylo dokonce kimono, vyrobené na zakázku. A vyhrála i jedna zdejší autorka, co mi dala echo o soutěži a pak i o mé výhře. Jinak bych o ní ani nevěděl...;-)

K samotné soutěži zde: Možná by bylo dobré zadat třeba pár povinných slov. Na pp jsou dva generátorky na 3 a 5 náhodných slov. Neděláš nic než jen klikneš. To by možná dílkům dalo určitý směr. A třeba bych určil min. rozsah, např. 2 sloky, aby někdo nenapsal třeba jen dvouverší jako:

Silené, ó Silené,

chci psát verše šílené!

;-P


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Delfíne, to máš asi pravdu, ale takovou soutěž bych s dovolením nazvala Domácí úkol. Nebo obdobně. 


Delfín
04. 06. 2022
Dát tip

YSS: Smysl této soutěže je v tom, že se zúčastníš, přinutìš se k aktivní činnosti.  


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Mobelova cena je poměrně diskutabilní projekt, budiž mu přáno, avšak tam jsou ceny ZA CELOU SBÍRKU, kéž jsou úměrné.

Dobře, tvařme se i nadále, že to nelze pochopit. Organizátorka nechť se nediví, že těžko kdy bude její soutěž brát někdo serióznější nebo generačně či hodnotově jiného uvažování vážně. Soutěž má se svým aktuálním sponzorem trpkou pachuť rozpačitosti. 

Subjektivně: almanach = přemrštěná ambice, zase tolik kvalitní poezie nutné k vytištění soutěž nevyprodukovala, ale dopřejte si, samozřejmě, jde taktéž o komunitní záležitost pro radost. 


Jak jsem někdy zmínila, o almanachu je uvažováno... ceny jsou jiná věc v režii sponzorů, já jen přepošlu výhercům. Pokud si sponzoři cení těch v uvozovkách obyčejných básniček na amatérském serveru a rádi je podpoří /opravdu jsem nemusela nikoho dotáhnout, aby koupil ceny/, proč ne? Vím ze zkušenosti, že i z jiných soutěží si účastníci vezou buď přímo finanční hotovost /např. Mobelova cena/ nebo věcné ceny.

To je k cenám vše.


yss
04. 06. 2022
Dát tip

To nič, dáme si rakvičky 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Ano, yss, přesně, v rámci výtek se nikdy nejednalo o tipování pořadatelky v soutěži. Jsem toho názoru, že to zaznělo stonásobně zřetelně. 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Pokud by existoval podobně ambiciózní limit, jako mají či měly např. Seifertovy Kralupy v úvodních ročnících, tj. 200 veršů + sonet,

tam je ocenění jistě žádoucí. Podobně jako u Nezvalovy Třebíče, kde knihovna tuším zajišťuje následné vydání sbírky. Je však zřetelné, že příslušné soutěže mají jiný status i potenciální záběr. 

Ale za jednu amatérskou básničku, prosím, opravdu nemotivovat honosnými cenami. Ať tu nezdržuji a nezabírám prostor, detaily PROČ vypíši k sobě.


yss
04. 06. 2022
Dát tip

Nehovorila som o tipoch v súťaži, myslím že je to napísané v predch.prispevku dosť jasné / tipy z každodenného "čítania", ktoré ovplyvnili úroveň kvality na pismaku a samozrejme aj kvalitu a glanz súťaže 


Díky za podněty... na přípravu příp. nové soutěže by byl čas přes půl roku, počítám s anketou, kde by se uživatelé vyjádřili, co by si pod písmáckou poetickou soutěží představovali, a pokud ji někdo uskuteční, budu jen ráda... nebo vypomohu s organizací.

V průběhu soutěže jsem NIKDY netipovala ani nehlasovala, kdyžtak až po a JEN tam, kde se mi báseň hodně zamlouvala, dala i pár výběrů. Za několik let by se daly spočítat na prstech...


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

V prvním kole se přihodilo, že ústřední motiv výrazu Zimostřepy (nejsem si jista, zda byla podmínka začlenit do textu, určitě se však sem tam objevil, nejvýraznější básní byla asi Muamarkova, kde tomu tak bylo, snad i stejnojmenná) rovnal se ve výsledku samým zimním básním. Domnívám se, že samotným vyhlášením motivu nemá organizátor docela šanci ovlivnit dopad na konkrétní podobu jednotlivých soutěžních kusů, tato je zcela v rukách a případné poetické ne/vyspělosti jednotlivých soutěžících. Riziko vždy bude. Jak již jsem naznačila dříve, motivovala bych literárním námětem. Pokud by libovolný z autorů sbírek z ocenění byl oním motivickým pojítkem, připadlo by mi řešení šťastnější.    

Není zapotřebí limitovat formou, to je aktuálně nerealistické, natož potom přímočaře ohlasovou poezií. Kdo chce, inspiruje se tvorbou, kdo nemůže, tak životopisnými údaji, někdo si vytvoří paralelu ve vlastní fantazii, jiný se uchýlí k popisnosti atp. Sám autor se rozhoduje, zda používá svůj typický rukopis či žánr, nebo se pokouší o kamufláž, změnu, kýžený posun ve vlastním repertoáru a obvyklých mantinelech tvorby atp.

Doporučuji vrátit možnost sebehlasu. Takto se celkem snadno rozpozná, že anonymní autor + zároveň jeden z komentujících pravděpodobně nehlasuje z příčin vlastního autorství. Sebehlas odečítat, stejně je s tím stále tatáž ruční práce, přičemž na každém z aktivních účastníků soutěže je, jak se svými hlasy naloží. 

Že se počet hlasů, které je možné udělit, určuje podle počtu přihlášených básní, mi naopak připadá efektivním řešením. 


yss
04. 06. 2022
Dát tip

Áno, lebo námet -téma by mala byť  ošetrená aj ďalšími kritériami pre text / už som ich spomínala / čím by si sa vyhla "fiasku". V tejto podobe nemáš žiadny zmysluplný štatút, cieľ, žiadne požiadavky, ktoré by dali autorom istú výzvu.  Vytýkaná ti bola akurát neskutočná benevolencia a absencia kritického myslenia pri tipovaní slabých textov, prípadne pri tipovaní textov bez ohľadu na ich kvalitu, ktorá samozrejme do istej /pomerne veľkej / miery poznačila aj kvalitu súťaže. To len na vysvetlenie 

Chápem, že ako org. si asi šťastná že na pole poézie, respektíve písmaka dotiahneš sponzora, ale ak si uvedomíš tu klasifikáciu cien, možno niekedy stačí povedať ďakujem a otočiť sa, najmä ak sa chceme zbaviť tej nie príliš šťastnej rozdielovej škatulkovanosti.

Optimistický vnímam iba jednu vec, a tou je avizovaný koniec. Odo mňa všetko.


Gora
04. 06. 2022
Dát tip

díky všem za zájem... jen pro připomenutí: první kolo před několika lety mělo téma, a bylo mi vytýkáno, že jsem téma dala... jinak - název jsem několikrát vysvětlovala - jako redakce pořádá Prozu měsíce, posléze roku, tak jsem dala název,který k PM/PR sedí... vzhledem k celoročnímu finále po čtyřech kolech je v BR podobný systém jako u povídek...

jak jsem se zmínila, tato forma končí právě Básní roku 2022, mezitím vítám debatu o jiných parametrech případné další poetické soutěže anebo se ráda zúčastním, kdy zde někdo jiný soutěž uspořádá...

... a Pusíku, píšu adminovi...


Luzz
04. 06. 2022
Dát tip

cože? ono se už nesoutěží o parfém? tak to se na to asi zase vykašlu. ovšem neztrácím naději, možná, že v příštím kole bude odměnou ženám sada hrnců a kniha receptů.

 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

yss, to by splnilo a v zásadě tomu tak vždy bylo, na dobrovolnické bázi se nepovedlo soutěži zajistit konceptuální zázemí ani porotu, to je známo. Myslím, že to až tak ničemu nevadilo, až na kauzu názvu, která byla kdysi objasněna (ctrlV, ctrlC Próza roku). Na zúžení námětu či dokonce formy schází uživatelská základna, tak snad pomůže motivace oceněním.  

To je nejspolehlivější. 


5-MeO-DMT
04. 06. 2022
Dát tip

tahle sviňa za to může!


yss
04. 06. 2022
Dát tip

Už len pre ten honosný názov báseň roka, by texty mali byť niečím reprezentatívne a zároveň by mali spĺňať určité kritériá / napr.jedno kolo viazané verše, druhé kolo voľné verše, atď...plus dať vždy istý námet, vďaka ktorému budú autori predsa len istým spôsobom zviazaný, určiť minimálnu dĺžku textu , atď .takto mi to príde skôr ako zábavná hra pre čitateľov, uhádni kto píše -v tejto forme by to v podstate plnilo svoj účel. 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

Dosud není známo, zda budou muži diskriminováni podhodnoceným finančním limitem nebo omezením žánru, případně budou-li naopak nehorázně přeceněni. 

Přecenění se díky jen mírně prokluzující inflační spirále spouští prakticky každý den. 

Na lepší koncept soutěže schází uživatelská základna, což je pochopitelné, vím, kdo za to může. 


yss
04. 06. 2022
Dát tip

Aha, ale tento účel by splnil aj "vedomostný" kvíz prípadne športové disciplíny.. ako z hľadiska poézie /jej skvalitnenia, kultivovanosti, prípadne experimentácie/ mi to príde veľmi ploché, bez akéhokoľvek cieľa, jednoducho aktivitka, v ktorej chýbajú aj isté kritériá na text a tým aj apel na kvalitu textu . 


Silene
04. 06. 2022
Dát tip

U aktuálně vyhlášeného kola mě jeden, až dva smysly napadly. Ani to snad nebyl smysl života, nebo hmat, čich, sluch, avšak šálení zraku a chuť vyjádřit se.

yss, možná je účelem II. kola celoročního klání nějak dovzdělat ženy, aby psaly lepší chuchvalce, zatímco muži, zvládnou-li se objevit na stupních vítězů, jsou mentálně sdostatek vyzrálí, aby si mohli odměnou vybrat četbu sami. 


yss
03. 06. 2022
Dát tip

Neviem, ja sa naozaj veľmi snažím, ale uniká mi akýkoľvek zmysel tejto súťaže.


Delfíne, bude ještě upřesněno, díky za tvůj zájem!


5-MeO-DMT
02. 06. 2022
Dát tip

Jak já si přál vyhrát náhradní náplň a - zase dostanu hovno. Člověk by řekl, že po tom posledním trapasu s ganderovým rozlišováním skončej, ale voni ne. (jsou neuvěřitelný)


5-MeO-DMT
02. 06. 2022
Dát tip

Přesně, pojďme se poklát v poezii. Ale musíme to dělat každý den a celoročně. Pak budeme šťastní. (neuvěřitelný)


Delfín
02. 06. 2022
Dát tip

Vida! Další kolo soutěže je tady...Ten poukaz na knihy by se hodil! Jak to bude fungovat a u koho by si mužský vítěz mohl tu cenu vybrat? Třeba jen Dobrovského či by to bylo univerzální? A libovolný žánr? Např. pohádky pro děti nebo něvo o nich? :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru