Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Litera Borovička: Otvorený podnik (21. 7. 2022, deň slovenskej poézie)

05. 06. 2022
9
36
860
Autor
Silene

prosím, na další převod do slovenského jazyka již nemám sil, použijte překladač
za případnou českoslovenštinu se omlouvám (chyby průběžně pospravuji)

 

Otvírací doba: 21. 7. 2022 00:00:01 — 23:59:59 (Štvrtok na Ostrove)

Zdvorilostná varianta / Zdvořilostní varianta

Vážení okoloidúci,
dovoľujeme si Vás pozvať na jednodňovú akciu (s týdenní kocovinou) do pohostinstva Litera Borovička.
Vstupné jedna báseň.
Keďže kapacita miestnosti je obmedzená, dovolíme si Vás usadiť v rámci zasadacieho poriadku.
Prvý stôl je určený hosťom, ktorých rodným jazykom je slovenčina a inklinujú k viazaným veršom.
Druhý stôl privíta hostí, ktorých rodným jazykom je opäť slovenčina, ale ich poetické cítenie, prípadne forma konverzácie uprednostňuje voľný verš.
K stolu číslo 3 usadíme hostí, ktorých rodným jazykom nie je slovenčina, ale ktorí aj napriek tomuto hendikepu dokážu konverzovať a publikovať ľubovoľným štýlom.

Hostia pri stole číslo 1 a 2 sa musia legitimovať minimálne rozsahom 14 veršov, hostia pri stole 3 si vystačia s minimálnym rozsahom štyroch veršov, pričom je vítaná aj kategória haiku/senjru.

Ovládanie pravidiel spoločenského správania, zdvorilosť, slušnosť, sebaovládanie, spoločenský takt či pripravenosť v oblasti spoločenského kontaktu je vítaná.

Víťaza určí hlad a najmä hlas obsluhujúceho personálu.
Hlavnou cenou je flaša borovičky. Cenu možno aj odmietnuť a súťažiť zo 145-percentnej lásky k slovenskému jazyku a takisto so 155-percentnou vášňou pre poéziu.

Odrážková varianta

SJ mutácia

  • level 3: pre autorov, ktorých rodným jazykom je slovenčina, viazaný verš, metrum podľa voľby autora, forma ľubovoľná, minimálny rozsah 14 veršov

  • level 2: pre autorov, ktorých rodným jazykom je slovenčina, voľný verš, minimálny rozsah 14 veršov

  • level 1: pre autorov, ktorých rodným jazykom nie je slovenčina, haiku/senjru alebo tradičný osemslabičník, minimálny rozsah 4 verše

ČJ mutace

  • level 3: pro slovenské rodilé mluvčí (vázaný verš, metrum dle volby autora, forma dtto, minimální rozsah 14 veršů)

  • level 2: pro slovenské rodilé mluvčí (volný verš, minimální rozsah: 14 veršů)

  • level 1: pro nerodilé mluvčí (haiku/senrju, nebo tradiční osmislabičník, minimální rozsah: čtyři verše)

Diskriminácia / Vyhazovač
Za nerodilého mluvčího bude automaticky uznán každý doposud slovensky nepíšící a již zaregistrovaný nick.
Každý nově založený nick bude však automaticky započítán mezi rodilé mluvčí.

Výhra dtto. Cenu možno odmítnout a soutěžit z 45procentní lásky k slovenskému jazyku, jakož i s 155procentní vášní pro poezii.

Sponzor / mecenáška slovenské poezie: uživatelka yss

Výhru je možno zaslat i na adresu nejlepšího souseda z vedlejšího okresu, tehdy ovšem není organizátory garantován nepančovaný obsah. Tedy vlastně objem. Tedy vlastně disperzní roztok. 

Komunikace o převzetí výhry tudíž probíhá právě s uživatelkou yss. 



Jalovcový plod na závěr

Kterak vložit soutěžní dílo

1) Dílo vkládá autor pod nickem, na němž se rozhodne publikovat. Požadavek na první vydání díla není absolutní, záleží na stavovské cti uživatele. 

2) Z technických důvodů je zapotřebí dílo označit. Účastník tedy musí přidat za název zkratku (LitBor).

3) Dílo je možné vložit i předem dle intelektuálně ne/náročného návodu.

4) Po skončení soutěže a vyhlášení výsledků je možno zkratku z názvu odstranit. Předmětné dílo, nebude-li autorem odstraněno, zůstává propojeno s akcí komentáři a různými zmínkami zde pod vyhlášením akce i výsledků.

Porota budiž svéhlavá a střízlivá. Výherce jednotlivých kategorií vybírá porota, s přirozeným respektem/despektem (nehodící se škrtněte dle svého subj. názoru) k sociálnímu statusu účastníka a s jistým přihlédnutím k případným komentářům ostatních okoloidúcich.

Porota si vymezuje najzazší termín zpracování výsledků 29. 7. 2022 23:59:59 (Pátek)



Pozn. pro případné námitky: Uživatel Kamamura může komunikovat z nezablokované části svého nickového portfolila, jistě bude dostačující.

 

 


36 názorů

Silene
25. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Ech, samozřejmě s výjimkou etanolu jsou veškerá další případná ocenění ryze virtuální povahy, to abychom šetřili naše i slovenské lesy a neprodlužovali uhlíkovou stopu od Aš(š)e až po Mosty u Jablunkova. 


Silene
25. 07. 2022
Dát tip

Janina6:

No, vida, Jani, jak já nic nechápu (aspoň se to konečně provalilo). Nepřála sis kachničku a přání našich klientů je nám rozkazem, a tak se bude ještě rozdávat diplomů a čestných uznání... nový štos objednali jsme v podnikové tiskárně. Skoro pro každého se najde nějaký ten upomínkový předmět, plaketka (spomienková platňa) s pamätníkom v Banskej Bystrici, prípadne Ľudovíta Štúra pre ostrieľaných recitátorov, wellness voucher do koliby alebo tak niečo, nezlobte se, že příliš nejmenuji, ono je znát, že Slovensko znám ponejvíce z toho svého zničeného autoatlasu. 

A proto vám ani neodpovím, nepoděkuji, neboť již tak to vypadá, že vážně afterparty po zavíračce, jakož i kocovina měla jen krátkých účinků. Tak tomu ale není, čestný člověk leckdy vystřízliví z úplatků a okouzlení českými ženami až na přespříští den, aby mohl opět střízlivě a svéhlavě... hodnotit a rozhodovat. No, a moje maličkost, ta nevystřízliví nikdy, že jo, kterak se pořád ošetřuje francovkou. Hlavně nic neuspěchat, Silene, poděl se. 


Marcela.K.
24. 07. 2022
Dát tip

Ahoj tady. Jsem ráda, že jsem mohla vstoupit a díky za vlídné ponoukání, ale borovičku fakt ne. Já už ani tu kofolu s rumem... No, snad, kdyby mrzlo - grog, nebo griotku zalitou vroucí vodou. Podle toho ta moje vstupenka vypadá. Díky organizátorkám, za erudované kritiky, za to, že se konečně na Písmáku dá i diskutovat o psaní a ne o paní... Kafe bych si taky dala a klidně bez lyžičky.


Janina6
24. 07. 2022
Dát tip

Silene a yss, díky za fajn soutěž. Jako dříve narozené se mi slovenština zdá úplně přirozeným jazykem - slýchali jsme ji totiž všude, v rozhlase, v televizi, vlastně i na ulici, byla jsem zvyklá číst si slovenské knihy (i když tam se občas člověk bez slovníku neobešel). Vlastně se vnitřně tak trochu pořád cítím být Čechoslovačkou... i když chápu, že k tomu odtržení asi dojít muselo. Tak díky za skvělý nápad a jeho realizaci, a hlavně za laskavé a přitom fundované kritiky. Moc mě bavilo psát i číst ostatní. A vaše komentáře jsou poučné, takovým tím nenásilným způsobem. To, že na ně někteří včetně mě nedokážou stejně kvalitně reagovat, rozhodně není vaše chyba :-) Jo, borovička by mě asi zabila, ale na dálku si s vámi připíjím skleničkou Radegastu :-)


Silene
23. 07. 2022
Dát tip

LSD: Peťo, děláš si, co chceš a uznáš za vhodné, včetně volitelné neochoty porozumět žertu, jestli sis doposavad neráčil všimnout. Adresu máš fakt... pěknou. Jestli bys chtěl, mohl bys o mně založit například nějaké elegantně nechutné vlákno, leč nechci tě vnucováním přehnaně inspirovat. 


LSDnaLDN
23. 07. 2022
Dát tip

Mám to nechat být?! Ty mě instruuješ co mám nebo nemám dělat??? Tvoe!


rdesno
23. 07. 2022
Dát tip

yss, silene: moc si cením toho, že jste se pustily do tohoto podniku - pro zdejší prostor skutečně osvěžující a myslím, že i obohacující.

o to víc mě mrzí chování některých "účastníků" (mar1311 - kua, kdo to zas byl?), nepochopitelný zapšklý kecy některých kolemjdoucích a taky menší odezva ze strany slovenských autorů.

vám oběma moc děkuju. klobouk dolů.


LSDnaLDN
23. 07. 2022
Dát tip

Teď už to pude rychle.


Silene
23. 07. 2022
Dát tip

yss, tak nějak. Vytvoříš v rámci zdejšího prostoru podprostor, kde jsou vymezeny podmínky pohybu, aby si skupiny navzájem nepřekážely. V příslušné definované skupině pak by mělo být všem jasné, oč se hraje, neboť definice k dispozici.

Mimo skupinu je ring stále klasicky... sociálně druživý a/nebo libovolně jiný, jaký si tam kdo stvoří v jiných alternativních skupinách. (To bude asi teorie množin.) A ono to nelze pochopit? Dokonce ani vysokoškolsky vzdělanými jedinci? Třikrát hm. Takové plýtvání vzděláním mě snad i irituje. 

LSDnaLDN: Peťko, nevysírej. Stejně by ti bylo z mé vážně míněné básně o Žižkově špatně, jednoduše protože máš jiné estetické vnímání. Argument s vazbou se ti nezdá? / Má reakce byla zcela adekvátní tvé "věcnosti".  / A nejsem povinna se tu zpovídat, koho mám nebo jaké zhlaví preferuji. Jo. Zrovna zhlaví mě baví víc než sebehezčí pohlaví. No-a-co. 


yss
23. 07. 2022
Dát tip

* to bol asi iný level- kategória tresol dverami a nezaplatil* -nechce sa mi v tom viac špárať / čo do hĺbky/ mrzí ma akurát celá tá "efektívnosť" času a prístupu 


Silene
23. 07. 2022
Dát tip

mar1311:

VÁZANÝ VERŠ NÁZORNÝM PŘÍMĚREM

. zeptej se svých zdí, PROČ DRŽÍ POHROMADĚ

. ČERVENÝ LINK JE AKTIVNÍ ODKAZ = klikni na něj

. jinak ti děkuji, za tvé děkuji si svůj čas opravdu zpět nekoupím, nechej ho tedy pro příště těm, kdo o něj z nějakých bláhových příčin opravdu stojí, hm? 

. smazáním jsi docílil leda vyplýtvání fůry času dalších uživatelů, i já tento příspěvek píši duplicitně, za což ti opět leda hořce... poděkovat. Opravdu vohromný.

. zneužití: dnešní žertovné (?) umístění tagu (LitBor) do názvu díla, které si jen chtělo udělat trochu prdel


Silene
23. 07. 2022
Dát tip yss, lawenderr, Marcela.K., Janina6, Philogyny

yss, domnívám se, že budou-li nabízené ceny odmítnuty, bude tak učiněno právě z procentuálně vyčíslené lásky k slovenskému jazyku, jakož i vášni k poezii, viz výše i pod Janinou6. Tedy pod vrcholy Janiny6, žišmarjá, to jsem se do toho zacuchala, mee too. 

O tradici nepolapitelných reakcí na poskytnutou zpětnou vazbu by se dalo vypisovat do nekonečna. Je to halt řehole. 

Hele, a jako... jelikož nedalo se ne-po-všim-nout: jestli tu NĚKDO, snad, eventuálně... ráčí spekulovat třebas o mém případném autorství u předmětných slovy dvou textů umístěných v Levelu 3,

na místě přísahám, že s nimi nemám NIC SPOLEČNÉHO, 

leda, leda tak, ano... přiznávám se, že jsem někomu řekla, zda by moc moc prosím nepřispěl.

Ha!

law, tys dlouhodobě skvělá ve svém pojetí písmáckého designu. Furt bych se mlela jak zrno či šutr na prášek z moučného červotoče dokolakol.


yss
23. 07. 2022
Dát tip lawenderr, Marcela.K., Janina6, Philogyny

Sil- ale p*d, šak ja tu stále driem, a ešte sem tam dostanem "po hube" no.Proste úplne normálna vec, dať autorom spätnú väzbu na druhej strane všetko lepšie ako stiahnuť tie fľaše sama. Čiže z mojej strany preventivka. 

Možno ešte na nejaké záverečné bilancovanie bude čas, ale chcem sa poďakovať všetkým českým autorkám, ktoré k tomu pristúpili bez akýchkoľvek predsudkov- nakoľko máme status, aký máme, a vyjadriť im do istej miery obdiv, že ich slovenčina motivovala a prispeli svojimi textami. Moja reč je vo viazaní plná úskalia, väčšinou slabšia technika pôsobí veľmi riekankovo, a dosiahnúť adekvátny status v rámci viazaného výrazu chce kumšt / sama mám v rámci viazanosti katastrofálne výsledky no /

Samozrejme, som mierne / veľmi / sklamaná absenciou slovenskej účasti, nakoľko aj level 3 podľa môjho úsudku / sú tam jemne nuancie v jazyku / veľmi zdarne zastúpili české autorky. Dokonca som rada, že všetci autori sú skalní abstinenti, keďže ani jeden text nepublikoval "mužský" autor. / Snáď sa mýlim, ale skôr nie než áno /

Takže zatiaľ všetkým zúčastneným veľká vďaka za účasť, a konkrétne veľké diky patrí samozrejme hlavnej organizátorke Silené, ktorá súťaž organizačne veľmi dobre ošetrila, pripravila a starala sa o komfort personálu a hostí. Ďakujem.


lawenderr
23. 07. 2022
Dát tip Marcela.K.

Závěrečné úklony (mé) vším směrem a do všech dálek ... fajná partija :) Organizátoři jste borky - přechylujte si to kdo chcete - tu práci vidí, cítím, ctím.

Vítězům zvednutý slamák a ještě určitě nějaká návštěva pod dílem ... jen na kuk, bo vše nej už je nad komenty.

Všem ostatním ... nemůžete vidět ten můj přátelskej úsměv ... ráda jsem k vám přiskočila a společně jsme to dali, kankááán :D

Děkuju


Silene
23. 07. 2022
Dát tip Marcela.K., Janina6

Takto při sobotně dopolední kocovině s dovolením i bez připojuji především poděkování sponzorce yss za komentátorskou vichřici — až smršť zejména pod nerodilým Levelem 1, musela to být obrovská dřina a mentální zábor, vše usledovat.

yss: Jsi fenomén.


yss
05. 06. 2022
Dát tip

A šetrite ma, dať tri fľaše dolu hrdlom by ma z písmaka odstavilo.

 


yss
05. 06. 2022
Dát tip

No konečne, konečne si to niekto všimol !!!

Spoločenský takt, zdvorilosť, akonáhle je to v propozíciach tak radosť čítať komenty. Za poklonu dik, a teraz všetci oprášiť slovenský slovník a hajde makať.

 


Silene
05. 06. 2022
Dát tip

5-MeO-DMT: Jsem si vědoma, že písmák není žádná optimální platforma, notabene pro vyzrálejší tvůrce. Odlišná mentalita obou národů je patrná a k tomu třeba brát v potaz, že Slováci tvoří v jazyce, který je počtem mluvčích ještě minoritněji zastoupen nežli čeština. V přibližném poměru 1 : 2. A přesto! Důstojně vázat ve slovenštině, to se dá metaforicky přirovnat k manuální dřině. Příčiny jsou syntakticko-morfologické. Jo, v češtině je ještě hej. A že je to bída. 


5-MeO-DMT
05. 06. 2022
Dát tip

 

Stejnak, vždyť je to ostuda. A letitá, co tu v rámci České literatury provádíme. To tu nutně musí být několik Slováků, aby tomu dali aspoň trochu koule? To je opravdu tak potřebujeme, aby vůbec něco? Vypadá to tak. Jestli se objevilo v posledních letech něco aspoň trochu smysluplného a poetického, bylo to Slovensky. Očividně si toho autorka příspěvku všimla. A co se týče redaktorování, to je snad ještě trapnější. Pokud se někdo obětoval tuhle práci dělat, někdo s nadáním, vědomosti a patřičnou ráznost, byla to - ano, zde opět zmiňovaná - Slovenka yss. Kam jsme to dopracovali, my Češi zde působící? Sem, do upatlanýho egilína. Hanba nám. Proto vám všem nařizuju úctu k těmto dvěma dámám. A že s námi dodnes mají trpělivost, děkujme. Já přidávám patřičně hluboký úklon.

 

 


Silene
05. 06. 2022
Dát tip

sluko, kvituji tvé příznivé přijetí, a co bych ti/vám nalhávala, ještě nalákat nějakou zahraniční hvězdu a prestiž akce dosáhne tuším mezinárodního věhlasu, o což organizátoři usilují a bylo by jim potěšením.    


Silene
05. 06. 2022
Dát tip

Luzz, ano, ve všech třech kategoriích po slovensky. Samozřejmě pevně doufám, aniž bych snad podceňovala, že nikdo nedosáhne v žádné z kategorií Homérova výkonu, ostatně i proto je drasticky omezen časový limit na přípravu. (Mám to nějak exaktněji uvést, myslíš?)

Norskej, riziko podniku. 

5-MeO-DMT: To nic. 


yss
05. 06. 2022
Dát tip

Luzz - áno, pochopila si to správne, text má byť napísaný v slovenčine, vo všetkých troch kategóriách -level 1 je tomu prispôsobený istým minimalizovanim, ale tak Silene určite vysvetlí 


5-MeO-DMT
05. 06. 2022
Dát tip

Tip, jak víte, dát nemůžu, ten já používám jen k dehonestaci.


Luzz
05. 06. 2022
Dát tip

silene, pokud to chápu dobře, tak báseň v kategorii 3 má být taky napsaná slovensky?


Luzz
05. 06. 2022
Dát tip

kamamura vždycky s malým k

 


5-MeO-DMT
05. 06. 2022
Dát tip

Obávám se dámy, že přes všechny své komediální zaujatosti vám budu muset přiznat vtipnost. Tedy, ne že by mě to bolelo, ale uznat, že jsem se vůči vám dopustil několika netaktností až hloupých chyb, to holt nám, vocasům, nejde úplně snadno z pusy. :) 


Norsko 1
05. 06. 2022
Dát tip

Uživatel kamamura, a tak malým písmem ? Bude se zlobit


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru