Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ciópek (z kolekce Odposlechnuto)

07. 06. 2022
6
6
222

 

Ciópek

 

(Z kolekce Odposlechnuto)

 

Abych trošku vyrovnal zátěž zdejšího čtenářstva, kterou jsem (snad) způsobil svým rozvleklým příběhem (z kolekce „Odposlechnuto“) minulým (U pásu s panem Šimkem ), publikuji dnes příběh jen stručně sepsaný.. .

 

V ulici „Panská“ (jmenuje se tak oficiálně až dnes, dříve jí takto  ironicky  *říkali pouze lidé z bohatějších částí naší obce, jelikož zde stávaly malé domečky (téměř bez zahrádek) těch nejchudších obyvatel obce) žil člověk, kterého jsem ještě i já zažil (ovšem to už byl v dosti pokročilém věku), jemuž se v obci neřeklo jinak, než „Ciópek“.

 

Myslel jsem si dlouho, že je to jeho pravé rodové jméno -dokud jsem nějak nenarazil na jeho jméno skutečně pravé ( …); pochopil jsem tehdy, že „Ciópek“ bude asi jen jeho přezdívka. Táta mi potom záhy celou tuto záležitost osvětlil.

 

..a z toho se, synu, mimo jiné, pouč; - jak jednou nějaké to přízvisko chytíš, už se ho tak lehce nezbavíš!, řekl mi táta na úvod.

 

No, bylo to takto; - doslechl se to snad doma, nebo to mohlo být - snad - i z jeho hlavy, ale již od útlého věku říkával, s potměšilým úsměvem, často lidem kolem sebe:

 

Ci ópééé, …, ci ópéé!! (přeloženo do dospělého slováckého nářečí: ..Si hlópé,…, si hlópé )((přeloženo do jazyka českého spisovného: ..Jsi hloupý, člověče,…, jsi hloupý; – ó, jak ty jsi hloupý!!)).

 

..

..

Tento pan Ciópek je již řadu let mimo tento náš svět; - přesto -jeho jedinečné  pseudojméno, při vzpomínce (nejen) na něj, (přinejmenším) v naší malé obci, žije dál.. .

 

*(už z tohoto může být patrno, jak (vesměs) milí lidé žijí u nás, na jihomoravském venkově :) )


6 názorů

Benetko, Tvá poznámka by se dala chápat i jako tak, že snad Fróliš Mrňús vyprávěl něco podobného.. ?!

-Já, u nás v obci, bych snad ještě i dnes našel žijící svědky.. (..já osobně jsem našeho pana Ciópka, pochopitelně, v jeho dětství ((asi)) nezažil.. :) )

 


Děkuji všem za návštěvu, poznámky i  tipy :)


8hanka
10. 06. 2022
Dát tip

jedného pána u nás prezývali pičúr, netuším však prečo a rada by som, no pamätníci už dávno nežijú ani on sám...


jojo...to je jako když se jeden zove po chalupě...:-))))


Evženie Brambůrková
08. 06. 2022
Dát tip blacksabbath

Přezdívky většinou mají pozoruhodný příběh a tento je dost dobrý.


Benetka
07. 06. 2022
Dát tip

Toš... Temutok rozumím dokonale. Akorát by mňa zajímalo co by k temu asik řékel Fróliš Mrňús...?! :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru