Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O znovuzrození něžnosti

08. 06. 2022
2
21
423

Poslední dobou, po tom, co jsem o něm viděl dokument, a protože ho teď s přítelkyní hodně posloucháme, protože ho má ráda, hodně přemejšlim o tom, že v dnešní době, kdy scházej pozitivní vzory starších chlapů, je ideálním feminním vzorem Honza Nedvěd, jenže ten je asi pro dnešní mačo dobu, plnou mačo feministů a mačo antifeministů, předhánějících se v siláckejch pózách, a v tom kdo měl víc kund a kdo je větší incel, který z našeho světa úplně vybily něžnost, zkrátka moc sentimentální, ubrečená čubka.


21 názorů

A nejhorsi kombinace je plesatej chlap v uniforme.


To je pěkná kravina, Chráme. Co třeba takový Samuel L. Jackson?


Ze všech zmíněnejch morálních maxim souhlasim s tou, že plešatej chlap by neměl bejt vzorem pro nikoho.


Silene
09. 06. 2022
Dát tip

Za etalon mužné něžnosti v hudebním projevu, jakkoli netuším, zda si pod příslušným souslovím vůbec představuji cosi adekvátního, potom pokládám třebas Dona Williamse. Pravda je, že již bohužel vymřel. 

(pardon, oprava překlepu)


zvedavec
09. 06. 2022
Dát tip Arthurs

mňa pravidelne vytáča často hraná pieseň

Podvod

Na dlani jednu z tvých řas, do tmy se koukám,hraju si písničky tvý, co jsem ti psal,je skoro půlnoc a z kostela zvon mi noc připomíná,půjdu se mejt a pozhasínám, co bude dál?
Pod polštář dopisů pár, co poslalas dávám, píšeš, že ráda mě máš a trápí tě stesk,je skoro půlnoc a z kostela zvon mi noc připomíná,půjdu se mejt a pozhasínám, co bude dál?
Chtěl jsem to ráno, kdy naposled snídal jsem s tebou,ti říct, že už ti nezavolám,pro jednu pitomou holku, pro pár nocí touhypodved jsem všechno, o čem doma si sníš,teď je mi to líto.
 
Tak on (v piesni) podvedie jednu svoju lásku a potom sa kajá tak, že nazve tú, s ktorou si užíval, pitomou, nie seba. To je kus "chlapa"!
 
Je to text, ktorý spieva, ale aj tak, ja by som takú pieseň nespievala.

 


Silene
09. 06. 2022
Dát tip

František Nedvěd byl především interpretem, disponoval výraznějším hlasem. Dvorním textařem většinově přejatých písní (coververzí) alba Druhé podání byl Dušan Vančura. Zrovna Řemeslo je v původní verzi skladba Gordona Lightfoota (Sundown). 

Jedná se o poněkud rozdílné ranky. Komplet autorská práce vč. interpretace versus autorská spolupráce. Čistě z hlediska tvorby potom nevidím nic špatného na možnosti vyzkoušet si něco jiného, a tedy např. sólovou dráhu, nebo naopak účast ve vokálním tělese typu Spirituál kvintet. Kam by umělec přišel, držet se stále jediného.  


K3
09. 06. 2022
Dát tip

Proto byli nejlepší když byli spolu.


Lenochod
08. 06. 2022
Dát tip

Brontosauři a Spirituál kvintet to byla krásná hudba. Velmi mi obohatili život a dodnes, když se někde u ohně hrají jejich písničky, tak si je s nostalgií moc ráda zazpívám. Ty kauzy jsem nesledovala, ale všimla jsem si, že měl Honza po několika nevydařených manželství zálibu v jedné konkrétní dívce a je s ní myslím dodnes (a ona s ním také i když ho rodina oškubala téměř až na žebráka), takže já to za úchylku nepovažuji spíš za velikou lásku napříč generacemi a navzdory předsudkům a nepřejícím lidem. Co se týče Františka, po rozdělení bratrů se teprve ukázalo, kdo opravdu uměl a kdo se jen vezl. Ty Františkovy paskvily o tom, že je skládání hudby řemeslo, a že by si dal na benzínce kafe, se nedají poslouchat, aniž by se mi kroutily prsty na nohou. Jeho hlavní kvalita byl jeho krásný a osobitý zpěv, proto vždy zpíval ty největší pecky, které ovšem skládal Honza. Honzovy písničky jsou poklad, který mi už nemůže nikdo vzít ani pokazit. Nevím, proč bych ho měla pokládat za vzor pro muže, ale jako vzor pro autory si ho rozhodně vážím. Díky za úvahu a připomenutí, tip :0)


K3
08. 06. 2022
Dát tip

Kdyby těch slzavých nebylo tolik, tak bych ho nezavrhnul. Líbili se mi Brontosauři nebo když zpíval se svým bráchou. Kdybych si měl vybrat z těch dvou, dal bych přednost Františkovi. Slaďák se dá vždy vyvážit písní jiného ražení, nebo alespoň změnou hlasu. To se Honzovi nedařilo. Co se týče vizáže, do toho mi nic není.


Luzz
08. 06. 2022
Dát tip

jsem z toho trochu zmatená - nevím, co si představit pod souslovím "feminní vzor" anebo "mačo feminista".

nicméně jsem nesmírně povrchní, takže plešatej, starej a nehezkej chlap pro mě osobně jako vzor nepřipadá vůbec v úvahu.

 


Silene
08. 06. 2022
Dát tip

Michal Bukovič: Tuhle chybu chtěl bych mít

(Už dám pokoj, pro mě subj. lepší než Jan Nedvěd. Tak jestli by se třeba něco rovněž líbilo.)


Silene
08. 06. 2022
Dát tip

Chápu, že hudební aranžmá dnes asi... (texty M. Bukovič)

Ampér, watt a volt

Nůžky, kámen nebo papír

 


Silene
08. 06. 2022
Dát tip

A ještě textařina Michala Bukoviče, i když jakost pochopitelně nebyla vždy konstantní, na konzumnějších kusech (zřejmě určeny k rychlé spotřebě) znát, že se s nimi zrovna nemazlil. 


Janina6
08. 06. 2022
Dát tip

Ale kdeže, umělci nic nezazlívám, ať si pokračuje ve svých kauzách a přitom v písních moralizuje, až to tříská dveřma, je to jeho věc, jen jsem se ohrazovala proti tomu, aby mi ho někdo dával za vzor.



Janina6
08. 06. 2022
Dát tip Kolektiv Lidových Vypravěčů

A to máš na mysli Nedvěda jako osobu, nebo jeho podbízivé písňové texty, kterými oblbuje fanynky, ale podle kterých se sám nechová?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru