Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klondike

Výběr: Radovan Jiří Voříšek
09. 06. 2022
19
29
837
Autor
Alenakar

Chtěla jsem psát lehce a uvolněně jako Sergej Jesenin a nakonec mi z toho vyšel Jack London.

Pro ty, kdo Londona neznají a nikdy ho nečetli: Klondike je zlatonosná řeka v teritoriu Yukon na pomezí Kanady a Aljašky, kde v letech tzv. "zlaté horečky" (1896 - 1899) pobýval jakžto zlatokop také sám Jack London.

 

Stříbrobílé pláně luna popráší,

celá země leží v bílém rubáši.

Bílé slzy kanou bílým březinám.

Kdo jim asi umřel?  Nejsem to já sám?

 

Sergej Jesenin

 

 

 

Klondike

 

Voda ze síta rychle zmizí,

zlato se v písku netřpytí...

Život se krátí!  Nenabízí

každému šanci.  Vstoupí ti

 

do cesty ještě živá duše?

Nebo dál budeš brázdit sám

severské pláně?  Jednoduše

ztratíš se v dálce?  Nebesa

 

v chumelenici s cestou splynou?

Psí štěkot vichr přehluší,

kňučení splyne s meluzínou,

než ti nasněží do uší

 

a bude ticho, všude bílo,

tvé sáně "v cíli", klid a mír?

Pokračování?  Pár slov zbylo:

pod křížem leží - neznámý...

 

Voda ze síta rychle zmizí,

zlato se v písku netřpytí...

Život se krátí!  Jsou si cizí

hledači "štěstí" zarytí.

 

 

 


29 názorů

Alenakar
13. 06. 2022
Dát tip blacksabbath

blackie,

a víš že mě to u tebe ani nepřekvapuje? Mnoho lidí si myslí, že kapela Black Sabbath má jen mužské fanoušky, ale ne - má i hodně ženských fanynek. A stejné je to i s Londonem. Člověk by řekl - psal jen pro muže, ale ne - čte ho i dost žen. 


Alenakar
13. 06. 2022
Dát tip

Diano,

London a Jesenin mají společné i to, že se o jejich sebevraždě dodnes spekuluje. Mnozí totiž nevěří, že spáchali sebevraždu. London se možná předávkoval léky omylem, Jesenina možná zlikvidovala tajná policie. Oba měli každopádně velmi neradostný konec života.


Alenakar
13. 06. 2022
Dát tip

Silene, Safiáne,

Tulák po hvězdách by se dal označit za mysteriózní fantasy hlavně pro ty, kdo věří v reinkarnaci.  Tahle kniha se z Londonovy tvorby poněkud vymyká.

 


Alenakar
13. 06. 2022
Dát tip

Silene,

moc děkuji za odkaz.


London byl/ je můj oblíbený autor.....moc hezké!


Silene
10. 06. 2022
Dát tip

Tulák po hvězdách (The Star Rover)


Safián
10. 06. 2022
Dát tip

Alenakar -Bylo to na 12. mezinárodním ročníku koncertního melodramu, koncert byl 8.11 v Pálffyho paláci v Praze. Byla to skladba Jana Trojana Poslední slova ze San Quentinu na Londonův text. Celou dobu jsem myslel, že to byla báseň (a že to tak bylo i prezentováno). Ale teď nevím. Pokusím se něco zjistit od jednoho z tehdy uvedených autorů.


Diana
10. 06. 2022
Dát tip

Moc Ti děkuji za ty zajímavé informace o Jeseninovi a Londonovi. To jsem nevěděla.  A moc mne to zaujalo... 


Silene
10. 06. 2022
Dát tip

Aleno, víc toho, leč titul pro tebe jako sepsaný:

Jack London: The Acorn Planter


Safián
10. 06. 2022
Dát tip

Alenakar, už si nepamatuji. 


Alenakar
10. 06. 2022
Dát tip

Jamardi,

dítka aspoň uviděla na vlastní oči rozdíl mezi teorií a praxí.


Alenakar
10. 06. 2022
Dát tip

Hiakova,

jsem ráda, že tě to zaujalo.


Alenakar
10. 06. 2022
Dát tip

Radovane,

díky za výběr a jsem ráda, že se líbilo.


Alenakar
10. 06. 2022
Dát tip

Čudlo,

jsem ráda, že jsme spřízněné duše.


Alenakar
10. 06. 2022
Dát tip

Safiáne,

díky za informaci o Londonovi - básníkovi. To jsem vůbec nevěděla, ačkoli jsem četla většinu jeho knih. A nevíš, čeho se jeho báseň týkala?

Hledala jsem případné souvislosti mezi Londonem a Jeseninem. Nějaké jsem kupodivu našla. Oba s velkým porozuměním a soucitem psali o zvířatech. Jesenin napsal řadu básní, které jako by vyšly z pera Farncise Jammese. Napsal dokonce jednu báseň, kde se vciťuje do vlka, on sám je vlkem, kterého honí lovci. (viz Londonův Bílý tesák...) 


Jamardi
10. 06. 2022
Dát tip Lenochod

Pěkně napsané.

Teď mně přiletěla asociace k té zahlušenosti, zaslepenosti. V televizi dávali ukázky z tvorby Abrháma a Šafránkové a též ukázku ze Slavnosti sněženek, jak učitelka radí chlapům, co mají udělat s prasetem, aby se přestali prát a ona mohla dětem povídat o míru.


Hiakova
09. 06. 2022
Dát tip

tohle je zajímavý


Povesené, atmosféra, provedení, pomlaskával jsem si


Čudla
09. 06. 2022
Dát tip

Jesenina i Londýna nám rád. /*


Safián
09. 06. 2022
Dát tip Gora, Lenochod

Báseň velmi krásná. Zbývá jen dodat, že London byl také básník. Dokonce zaujal natolik jednoho českého skladatele, že napsal na jeho báseň melodram. Myslím, že hudební doprovod byl pro klavír. Už si nevzpomenu, právě tak jsem zapomněl jméno skladatele. Melodram jsem slyšel před několika lety na přehlídce českého (krátkého) melodramu.


Alenakar
09. 06. 2022
Dát tip Gora, Lenochod

Goro,

London měl opravdu velmi silnou vůli, ale byl to také hazardér. Byl námořník i plavec na dlouhé tratě a jeho "sportovní výkony"  byly často málem smrtonosné. Měl ale i řadu dobrých vlastností. Protože začínal od píky jako dělník v továrně, jako dělník v prádelně, pašerák, lovec pašeráků, zlatokop, lovec atd, setkvával se denně se strašnou bídou. Měl velké sociální cítění a rozdal mnoho peněz potřebným. Lidi jeho štědrosti a dobroty, v době, kdy už byl veleúspěšný skvěle placený spisovatel, nakonec velmi zneužívali.


Alenakar
09. 06. 2022
Dát tip

Juliáne,

jsem ráda, že se ti to líbí a závidím ti, že ses už našel. Já se ještě pořád hledám.


Gora
09. 06. 2022
Dát tip

London měl mimořádnou vůli... je to můj oblíbený autor... básnička se mi líbí, Aleno, a díky za tvé příspěvky pod tvorbou.


Alenakar
09. 06. 2022
Dát tip Lenochod

Leno,

napřed jsem napsala tuhle "londonovskou" (jeden z mých oblíbených spisovatelů!) básničku a pak jsem teprv hledala v Jeseninovi něco, co by se k ní hodilo.  Serjoža toho napsal o kruté zimě, severu a metelicích docela dost. Ale vždycky se tam krčí v závějích nějaká ta víska, zvoní tam rolničky na ruské trojce a tak podobně.  A není divu. Jesenin byl velmi společenský človíček a ne samotář a dobrodruh jako London. Jesenin byl přecejen pouze autor krásných veršů a ne světoznámý spisovatel, kterého četl i "samotný" Lenin.


Lenochod
09. 06. 2022
Dát tip

Moc, moc krásná je tvá báseň :0). (Mě se nelíbí ty Jeseninovy, trochu mi to tu tvou kazí, ale je tvůj projekt, tak respektuji.)


Alenakar
09. 06. 2022
Dát tip Gora, Lenochod

Díky, Diano.  Ta básnička se mi v hlavě tak nějak napsala sama a teprve až byla hotová, začala jsem přemýšlet, jestli měli ti dva - Jesenin a London něco společného kromě toho, že žili ve stejné době. Kupodivu toho měli společného docela dost. Oba spáchali sebevraždu v souvislosti s významn ým životním jubileem. Jesenin ve třiceti, London ve čtyřiceti. Oba měli sociální cítění a psali o zvířatech, oba psali o severu a krutém životě na severu, oba byli alkoholici, ale jen London se z té závislosti vymanil a napsal o tom knihu "Démon alkohol".


Diana
09. 06. 2022
Dát tip

Velmi zajímavé. Pěkné metafory i forma.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru