Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Předsudky

13. 06. 2022
2
5
191
Autor
Kristule

Tento příběh bude o tom, jak někteří lidé neberou jakoukoliv odlišnost ostatních lidí, kteří mají nějaký zdravotní problém, jako je např. vozík, nebo když mají jakékoliv postižení. Mě se to nedávno stalo, když jsem šla s Bártem na koncert do Jazzdocku.

Na Anděly jsme vyjížděli z metra, před námi byl jeden starší pán, který stál před výtahem a když se výtah otevřel, on tam nastoupil a my jsme nastupovali taky a ten pán říkal „Vystupte si!“ a tak spolubydlící na to „No to tedy ne.“ Pak ten pán ukázal na mě, my jsme se tam snažili vmáčknout, ale on nás nepustil. Bárt mu řekl, ať nás pustí a on nechtěl, tak jsme se tam museli probojovat.

Kdybych to neznala, tak bych z toho byla smutná, ale bohužel se to stává, protože starší lidi na nás nejsou zvyklí. Protože dřív jsme byli zavření v ústavu a nikam nás nepouštěli, tak ta starší generace nemá vůbec povědomí, že handicap není vůbec překážkou, že můžeme žít jako normální lidi bez handicapu, studovat, nebo prostě fungovat ve společnosti. Bohužel si to prostě většina lidí, mladí i starší, neuvědomuje. Ti, kteří nejsou našimi rodiči, nebo s námi nespolupracují, nebo prostě nemají o tom žádné povědomí, tak bohužel o nás se ani nemůžou dozvědět, nebo resp. můžou, ale ne do takové míry, jako by třeba potřebovali, nebo jak bychom chtěli. Ale nechci abyste nás litovali, nebo říkali, že jsme chudinky, jenom jsem chtěla poukázat na to, že se to stává i v dnešní době a myslím, že, se to bude stávat stále.

Malá rada, když se setkáte s takovým chováním, tak si musíte říct, co jste všechno dokázali a on to neví. Nebo si můžete říct v duchu „Ty jsi ale blbec, kdybys věděl, co všechno jsem dokázala!“ Nebo co všechno děláme. Třeba moje máma, jí vadí, když na mě lidí koukají a nadává. A já ji říkám, tak ať se podívají, třeba ještě vozíčkáře nikdy neviděli. Já vím, že to je blbý, ale musíte si z toho dělat srandu! Jinak bychom se z toho zbláznili, kdybychom měli řešit všechno a každého člověka, protože to je fakt individuální pohled na nás, jenom na to, co vidí zvenku.

Ale třeba bych chtěla říct, že se to stává i na úřadě, nebo u lékaře, nebo prodavačka, mluví spíš s našim doprovodem, než aby komunikovali s námi, protože mají předsudky. Vidí jenom vozík, že ten člověk špatně chodí, prostě já osobně si myslím, že by se o nás měli dozvědět víc. Protože když třeba řeknu, že jsem skočila padákem, tak reagují, co že? Jak ty jsi mohla skočit padákem, když jsi na vozíku? A já říkám, protože vozík není překážkou, můžeš dělat cokoliv, jenom se o to musíš zajímat, nebo prostě zkoušet nové věci.


5 názorů

Kristule
20. 06. 2022
Dát tip

Děkuji vám za pěkné komentáře a usměvné. Ano,vždycky to tak bude a i kdybychom se sebevíc snažili, tak to asi nezměníme. Jenom mi přijde škoda, že fakt ti lidi se baví s tím doprovodem a ne s námi. A to je lekárnice, nebo prodavačka v obchodě.


Za dávných časů kdy muži byli ještě praví muži, ženy pravé ženy, a ďábel nesmrděl sírou, ale zato uměl báječný kebab, to bylo tak - když někdo někomu bránil někam vstoupit, tak musel být připraven na boj na život a na smrt, a lebka toho, kdo prohrál se stala pohárem vítěze. Tak si to každý radši předem rozmyslel, a lidé byli k sobě o hodně zdvořilejší. Ale to už je dávno...


K3
14. 06. 2022
Dát tip

Předsudky jsou hrozná věc, ale chce to trpělivost. Někdy je na druhého nezvyklý pohled, bohužel. Chce to ale  přijmout, oboustranně. Promluvit si spolu, popovídat si. Bez zábran a hned je to lepší. Nejhorší je přetvářka. 


Abakus
13. 06. 2022
Dát tip

Keď je na druhej strane blbec, tak sa  s  balvanom ťažko pohne. Bola som s  mamou na vyšetrení - mama počuje, myslí jej to a má svoje roky. Lekárka sa zásadne bavila so mnou. Akokeby mama nebola svojprávna a nerozumela. Aj keď som lekárku upozornila, že pacientom je mama a je schopná komunikácie, lekárka  sa  naďalej obracala ku mne. 


Benetka
13. 06. 2022
Dát tip

Předsudky byly jsou a budou. Na místo předsudků si dosaď lidi co používají hlavu jenom na to aby jim nepršelo do krku a výsledek je týž. Jenže tahle rovnice prostě nemá řešení...

Jo! A taky jsem skočil padákem... ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru