Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O cherubínovi

19. 06. 2022
25
67
1340
Autor
Gora

Pod oknem se zhmotnil brigádník. Cinknul. To je zas hodina pryč?

Davida proslavil bratr. Tenkrát před Velikonoci, ještě byl na střední, se vydal z Krumlova do Říma. Šel prý bos a v bolestném vytržení po nějakém čase dorazil zpět. Další cesta vedla sanitou do Dobřan a od té doby ho neviděli.

Popelník přetéká a on balí další. Tráva v plastovém sáčku je nakratičko střižená. Prsty nedočkavě dosýpají a rolují po stole.

Vyzouvá si vietnamky. Jak to dnes asi bude s prací? 

Uvěří panimáma, že bez silnýho, sladkýho kafe v každou celou a bez pravé koly nemůžu dělat? Mám na to přípis od doktora!

Slunce začalo prát ze všech sil a David za clonou se stále dívá. Odhaduje své šance, situaci. Řečí těla pokračujeme v dialogu.

Na uhrovatém obličeji mu kápry tvoří pramínky.  Otírá je rukávem. S chutí usrkává horký přeslazený nápoj. 

Po chvíli kouknu z okna. Usmívá se, v ásaně dřepí ve stínu rozložitého ořechu a jeho tvář s ďolíčky má výraz chrámového cherubína. Sedí tam zrovna jako včera... možná tu je odjakživa!

 

 

 

 

 

 

 


67 názorů

Gora
03. 07. 2022
Dát tip

kvaji, děkuju ti...


kvaj
03. 07. 2022
Dát tip

Přečetl jsem si diskusi, a to jsem neměl dělat, protože mi teď připadá nemožné, abych něco k textu podotkl.

Takže jen: */


Gora
02. 07. 2022
Dát tip

Díky, Renato! Ani nevím, co s ním teď momentálně je...


bixley
02. 07. 2022
Dát tip

Ireno, díky za návod. :-) Taky bych horáda viděla.


Gora
01. 07. 2022
Dát tip

Z.E.: zatímco já viděla v blízkém okolí několik osobnostních proměn vlivem "neškodné" drogy... a děkuju ti za přípis.


Goro, soukromě  (a oficiálně :) ) v letech 1994- 2004 

Možná to bude ale tím, že u nás na jihu Moravy se do našeho oboru huliči -pohodáři nějak moc nehrnuli '(ale nejméně jednoho takového jsem vlastně zažil na Katastru v Břeclavi :) )


sveřep
24. 06. 2022
Dát tip

Vůbec to nechápu, kdo je David? Kdo zmizel? Odkud se David dívá? Co jsou to kápry? Usedla bych do ásány, kdybych to uměla. :o Ale ne, poděšena tedy píši. :)


Silene
22. 06. 2022
Dát tip

(doplnění) Film pro pamětníky: ántré pro malou myš


Silene
22. 06. 2022
Dát tip

(Goro, myslím, že bude fajn, když tu výrok Kamamurova alteru zůstane viset. Jeho odmazání naprosto nepožaduji. Jen pro ujištění.

Týkala-li se slova Philogyny snad mé osoby, uvedu, že si dobře pamatuji první kroky jí coby autorky na tomto serveru. Což mi stačí, víc nepotřebuji. Byla-li slova poetickým příspěvkem, umí autorka lepší.)


Janina6
22. 06. 2022
Dát tip

A já byla tak zvědavá, co za práci začne ten brigádník nakonec dělat! A tys to smlčela! Ale když je to "poezie", tak ti to holt nemůžu vyčítat :-)


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

sluko, dík... možná to tady někdo bude znát?


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

To já zas mnohokrát. Dřív - nevím, kdy jsi zeměměřičil - nebyly tak rozšířené drogy. "Pouhá" tráva zničila několik mladých kluků, které jsem znala...

a díky.


.. .

(PS: Jako geodet OSVČ jsem také zaměstnával několik lidí brigádně (a pak  vlastně ještě  nějaké při opravě domu, td.) -ale na podobného jsem tedy nenarazil.. :)  )


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

Phil, díky za upřímnost... jsem mezi zvířaty neustále a jsou to nejhezčí chvíle, které zažívám, ale někdy i prekérky a strach a lítost pro ně / druh zodpovědnosti, nejspíš...

Vážím si všech, kdo se byť na okamžik mými texty zaobírají... nejsem ve tvorbě takový suverén, abych si mohla dovolit odmítnout evidentně dobré připomínky. Ale každý to může brát jinak, jasně.


Philogyny
21. 06. 2022
Dát tip Gora

Já než bych měla poslouchat slova šílené, přijde mi, tak bych ji asi raději smazala. Pro mne spíš próza než poezie, ale dobře vyvážená, povídky ti jdou. Být tichý pozorovatel není nikdy na škodu. Mám ráda rozlehlé pastviny a krávy. Jak mne uvidí, tak jdou. Miluju tu volnost. Dělat si, co chci. Řikat, co chci. Kráva může být tráva, kterou spase, může být déšť, passé a okamžik v oku výra. Víra. Může tě nabrat na rohy a poslat do prdele.... 


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

(Zkratka Hol. není Holan, bohužel; úsměv, ale kterak potěší patrioty a milovníky eposů, Josef Holeček. Tu Kalevalu mu nelze zapomenout.

Kleine Ursache. Už mlčím.)


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

Skvělé, nevěřila jsem, že se to dá někde dohledat... diky za tvůj čas a vůbec.


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

Goro, chápu, vnímám takové věci. U čehokoli riskuješ nesrozumitelnost pro nějakou z možných kohort. V dnešní době máme pátrání snazší. (Ne po všem.) 


Gora
21. 06. 2022
Dát tip atkij

Jitko, děkuju, s Davidem to bylo nejprve vlastně "k vzteku", po letech mi vše připadá až snové... 


atkij
21. 06. 2022
Dát tip

Ten závěr je tak uklidňující...jako bych ho viděla ...


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

Hodně jsme nad tím slovem váhala, setkala jsem se s ním až zde v j. Č.  a nevím, jestli by to bylo čtenářům odjinud srozumitelné, domyslet však není tak těžké podle pramínků. 

Díky...


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

(Kdyby sis troufla, dej pryč i závorku, míním včetně obsahu. Jestli chceš onu doslovnost, potom samozřejmě nechej. Ovšem jde o nářečí, nikoli superzáhadný novotvar, který by nešlo odhalit, je nad čím tak-akorát bádat. Jako třeba kdysi u pana Skácela nad levrekem se dumalo, což je půvabný a typický příklad. / On i novotvar by přece vesměs šel rozlousknout.

Totiž podobná místa jsou ozvláštněním, nuance dokreslují atmosféru. Však víš. Dávkuji, protože mi to po dávkách dochází, ne abych tě vytížila.)


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

Děkuju.


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

Společný rys: Vyprávění není komplikované. (Tvé je méně pohádkové, spíš řízeno prostředím a obvyklými tématy. Kratší věty, neplyneš tolik. Jako bys např. dělala verše.) V závěru jemný twist, u Wernische výraznější. Napadlo mě potom, že v rámci svých preferencí zde tolik nedbáš na striktní návaznost, jak bys asi více dbala v próze (tvé creepy jsem ale nečetla, jen realističtější kusy nějaké), přesto nejde o nesouvislý slepenec. Tedy určité... rozvolnění v dějové, epické lince.

Doporučuji odstranit uvozovky, subj. za mě i předtím, před konfrontací s ukázkami, nyní i vidíš sama coby čtenářka, že specifický výraz je součástí poetického textu právě plynule zasazený. 

Tomu samozřejmě rozumím, že to bereš předně vlastním citem. Naprosto přirozeně. Sbírku Divoké vody jsem si už odpoledne rozklikla, ale nic dalšího nečetla, nestačila bych. 

s.r.o.


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

Zvětšila jsem si, díky, pro ilustraci dobré. Wernisch mne kdysi okouzlil svojí fantazií v nějakém lit. časopise, pak zas zklamal /někdy/ až drastickými obraty v epických básních /či co to je za kategorii/, celkově má široký záběr, to zas obdivuju...

Před časem jsem si tu založila sb. Divoké vody, kam dávám, co sama považuji za poezii v próze. "Schválené", co se kategorií týká to nikým nemám, jde spíš o můj pocit.

Díky.


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

Goro, mělo mě to napadnout dříve, vyzkoušej, jestli by ti vyhovělo přečíst ukázky přímo z náhledu He, he! u Meandrů. (Příliš komfortní to není.)

V MKP je Wernische k dispozici spousta, podívám se konkrétně do Tichého města i jinam na pár kousků. Myslím, že můj matný dojem docela sedí. Mám i (mnohou) Wernischovu poezii v próze podobně za takřka neodlišitelnou od prozaického útvaru, ale nikterak zvlášť ji nevyhledávám, proto se mohu mýlit, neznám zdaleka vše, co napsal. Když potom obecně přemítám o různých proč... Z mého pohledu jde daleko spíše o otázku autorské identifikace díla, než že by se dala kdovíjak stanovit, určit jistá hranice. Při konvenčním vnímání jednotlivosti bych tvého Cherubína slupla jako běžnou miniaturu.    


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

(To jsou pro děti, obojí, Šiktanc i Wernisch. / Našla jsem, pošlu.) 


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

Děkuju, budu ráda.

Od Šiktance tu mám asi tři sb., tu tebou jmenovanou ne...


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

Goro, koho však doporučuji pozornosti zcela rozhodně, pokud bys třeba nebyla obeznámena: Léon-Paul Fargue. Kousek jsem opisovala, pokud najdu, pošlu ti toto konkrétně v SZ, nemáš-li nic k dispozici. 


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

Tolik, co na housle člověka, Kamamuro. 


Kolikpak se vlastně, přátelé, vejde těch andělů na špičku jehly? Svého času se to slovutní teologové snažili spočítat (podobně jako přesné datum Stvoření světa - v této otázce je naštěstí díky různým církevním autoritám dnes již dokonale jasno), ale pokud je mi známo, konsenzu v této pro budoucnost dalších pokolení jistě zásadní otázky dosaženo nebylo. 

Napoví někdo z místních "zasvěcených" alespoň vzoreček?


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

Goro, neobjednávej kvůli tomu, třeba ji mají u vás v knihovně. Knížka je poněkud drahá a výpravná (grafika je jistou značkou např. pro Meandr a zejména Baobab); v ní pak pár kousků i tzv. poezie v próze, můžou být i jinde, jelikož jde o knihu sestavenou ze starších i nových textů (viz anotace). Dle mého soudu za nutné vlastnictví nestojí, spíš by se hodilo pobavit se o těch kouscích, dojmu z nich, tak myslím. 

(Za vlastnictví stojí např. Šiktancův Spadl buben do kedluben, ovšem zase Mikulkovy ilustrace mě osobně neberou. Nejedná se o poezii v próze, spíše říkadla, raději uvádím. Třebas něco měla, máš, Spadl buben do kedluben jsou původně tuším tři leporela, z hlavy nevím přesně. ISBN: 80-246-1076-0)


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

Teď jsem si to dle ISBN vyhledala, kdybych tušila, že je to název knihy, mohla jsem si najít včera... já si ji objednám, přečtu, pak se ozvu.

Poezie v próze mne zajímá, tedy krom haiku mi je v tvorbě asi nejblíž. Díky za ochotu.


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

(Pokud se k ní dostaneš, objasním, jinak to asi nemá smysl, protože takto nemužeš porovnat, obsah sdělení s dojmy atp. Jen by se zkreslilo.) 


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

Děkuju ti.


Silene
21. 06. 2022
Dát tip

ISBN: 978-80-7558-083-2

Nejde o opsaný text. (Nutnost zdejší doslovnosti mě zmáhá.) 


Gora
21. 06. 2022
Dát tip

Silene, pohledala jsem u sebe v knihovně. Tebou zmíněný text jsem v knize I.Wernische Tiché město, vyd. 2016, nenašla. Od něho tady jinou nemám a báseň He, he si nevybavuju... Odkud tedy prosím je, nebo čím ti ji připomíná můj text? Celkem by mne to zajímalo, děkuju.


Silene
20. 06. 2022
Dát tip

(Komentuji, když nejúspěšnější dílo, snad to opět nebude překážet.)

Wernischovo He, he? 


Gora
20. 06. 2022
Dát tip

artefakte, ráda tě vidím...


Gora
20. 06. 2022
Dát tip

Jarmilo, díky... 


Gora
20. 06. 2022
Dát tip

an, děkuju.


Jamardi
20. 06. 2022
Dát tip

Strašný brigádník :) Ani ten úsměv se mi tu nechce dát. Připomíná mi to  jednoho, který pod tlakem brečel a rudnul a nebyl ze sebe schopný vypravit slovo, ale na druhé straně, když v jiné situaci sám slíbil, že bude mlčet, tak asi deset minut poté udělal pravý opak.


annnie
20. 06. 2022
Dát tip

Pěknej portrét. I autoportrét. Tip a.


Gora
20. 06. 2022
Dát tip

Pavle, opět prima komentář... a děkuju, žes tu byl. 


Gora
20. 06. 2022
Dát tip

Karle, potěšilo, díky.


Gora
20. 06. 2022
Dát tip

Jani, díky moc...


Gora
20. 06. 2022
Dát tip

Luboši, děkuju.


kalip
20. 06. 2022
Dát tip

V těchto dnech leckomu kápry pramínkují, na Tvoje poetické obrazy ale počasí, zdá se, nemá valný vliv. 


PavelK
19. 06. 2022
Dát tip

Ne každý má to štěstí potkat anděla. Když tady ČEZ dával elektriku do země, překopávali dvůr tři romové. Po mě chtěli jedinou věc, přeslazený kafe, myslím, že ani nejedli. Asi to vyzkouším, až se pustím do nějaký větší akce.


K3
19. 06. 2022
Dát tip

Četl jsem to dvakrát, po prvním jsem tam tu poesii taky postrádal. Teď po druhém čtení ji vnímám. Není ji tam moc, to netvrdím... Líbí se mi to. Na některé tvoje texty mám asi slabost. Tenhle, ač krátký, zařadil bych ho do tvojí lepší poloviny.


vesuvanka
19. 06. 2022
Dát tip K3

Irenko, pěkně a živě jsi popsala "brigádníka", který je k politování, ale on se zřejmě v asáně cítí šťastný... TIP


Kočkodan
19. 06. 2022
Dát tip

Vedlo mne sem avízo a neznamená to, že mě od této doby už u žádného svého dílka neuvidíš. (mrk)

(Mimochodem jsem zjistil, že se od Davida v řadě bodů výrazně odlišuji.)


Gora
19. 06. 2022
Dát tip

Ivi, to je těžké... u takových lidiček... dík!


blacksabbath
19. 06. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

kávu jsi mu pořádně osladila a jak to bylo s prací???? ( nebeské bytosti nepracuji.......)....naznačila jsi mu řečí těla, čili rukou... mazej makat?:-)))) ......napsala jsi to tak,  že to ouplně přesně vidím...*/****


Gora
19. 06. 2022
Dát tip

Hanko, děkuju... viz odp. Phil.

Pak někde roznášel pivo, dál nevím...


Gora
19. 06. 2022
Dát tip

yss, díky.


Gora
19. 06. 2022
Dát tip

Phil, děkuju ti... občas sem chodil, má ID. 


8hanka
19. 06. 2022
Dát tip gabi tá istá, Zeanddrich E.

...nikde nespomínaš, čo robí, či vôbec robí, či si zarobí aspoň na tú kávu a kolu,  ak také nápoje neustále popíja a k tomu ,ehm, cigarety, tak to je akurát tak na nonstop odddychový čas a práca nijaká...takého brigádnika by som hnala...


yss
19. 06. 2022
Dát tip

tak toto určite poézia nie je, pre mňa ani náznakovo


Philogyny
19. 06. 2022
Dát tip

Já ho úplně vidím.  :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru