Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Stav nouze

Výběr: kvaj
26. 06. 2022
24
33
714
Autor
Gora

 

Mimo soutěž

Ráno prvního dne lidé vycházeli ze svých domů opatřeni deštníky, při setkání se mírně ukláněli a usmívali se. Dobrý den, pane sousede, Vy dnes jen kvetete, milá sousedko, odříkávali, jako by se nedělo nic jiného než jindy, jako by právě nenastal den Velkého deště. Ale vzduch byl neobyčejně čerstvý, tu a tam již bouchla okenice, práskly dveře...   (I.Wernisch, sbírka Tiché město)

 

Přecházel rozmrzele panelákovým bytem, pár kroků sem a pár tam. Cítil se jako tygr v kleci, a do toho poslouchal vyplašenou matku! Pozorovala Vltavu, která byla z oken nadohled. K tomu sledovala televizi a tvářila se stále vyděšeněji.

Zalitoval, že nemůže sedět jako každý pátek s kamarády ve Skleníku a bavit se podle svého gusta. Jenže roh samoobsluhy byl už obklopen vodou a restaurace v patře zavřená. Bylo by dobře celý večer prospat nebo ještě lépe propít.

Pod okny blikala světla hasičských aut, bylo slyšet hukot zdivočelé vody blízkého splavu a občas chraplavé pokyny z tlampačů. Po jednodenní pauze začalo opět pršet. Což je nahouby. Z už tak naplněného koryta šplouchaly zatím jen občasné vlny, pohlcují silnici vedoucí přes most. Jestli se řeka rozlije, jejich panelák je po samošce první na řadě.

Matka k sobě tiskla psíka s mašlí, který neomylně vycítil, že se děje něco neobvyklého. Nervozita stoupla, prosakuje snad každým panelovým pórem. Otevřel okno. Setmělo se a nic krom výstražných světel aut záchranného systému dole pod nimi už nevidí.

Dlouhé zvonění. Merlin se vyškubnul, štěká a letí ke dveřím. Dobrovolný hasič žádá obyvatele, shromážděné na patře o trochu pozornosti. Sotva znatelně zadrhává.

„Situace se komplikuje, hladina zase s-stoupla. Nachystejte si pro všechny případy e-e-evakuační balíček. Ti, kdo by neměli kam odejít, pojedou případně autobusem do hotelu V-vltava a přečkají tam.“

„Máme vůbec jít spát?“ ptá se hnědovláska Eva, kadeřnice, oděná do lehounkého minižupánku. Mladé stehno se bělostně mihlo v kontrastu slabého světla chodby, ale zdálo se, že si toho všimnul jen Miloš. Ostatně, žena byla v domě náplava - ale pěkná! Starousedlíci se s novými moc nebavili.

„Můžeme vzít do hotelu taky Micku?“ dělala si starosti Bémová odvedle, horečně sundala z vlasů pěnové natáčky a nacpala je do kapsy puntíkaté zástěry.

„A co naše babička, chodí jen o francouzských holích,“ naříkavě dorážela na hasiče další sousedka s dotazem.

„P-prosím, zachovejte zatím klid! Nemocné nebo pohybu ne-neschopné obyvatele odveze sanita…“ otřel si hasič  kapesníkem mokrý obličej.

Jak ten dům zestárnul, napadlo při tom shromáždění Miloše. Když dospěl a táta předčasně umřel, bylo nejpohodlnější zůstat s mámou. Nestarat se, jen vyklopit prachy na nájem, jídlo a hotovo. Ještě stále zbývalo dost na víkendové pijatiky. Ségra se vdala, odstěhovala do Loučovic, zatímco on… Balil si v zamyšlení holení a pár náhradních trik do tašky.

„Mílo, přidej sáček s granulema pro Merlina. Už jsi volal tomu kamarádovi?“

„No jo, mami, všechno jsem domluvil. Prosím tě, zkus aspoň ty usnout, zůstanu na židli v kuchyni a budu sledovat cvrkot. Kdyby něco, vzbudím tě.“

Konečně ticho. Tedy spíš klid, protože na parapetech se rozpoutal koncert pro deštný orchestr. Ze sekretáře vytáhnul koňak a sklenku. Čekání na povodeň bylo hned příjemnější.

Padla noc a on na židli. Usnul.

„Milouši, někdo klepe,“ naklonila se nad ním matka. Ve dveřích sousedka Eva.

„Promiňte, moc se omlouvám. Mám k vám prosbu. Nevlastníte náhodou gumovky?“

V tu chvíli nevěděl, která bije, natož jestli má gumáky, ale matinka věděla:

„Mladá paní, ano - dole ve sklepě, hodí se mu, když občas jede s klukama na ryby!“

Jako v mrákotách šel se sousedkou a s baterkou do sklepa, protože mezitím, co dřímal, přestala fungovat elektřina v celém domě a nejspíš i čtvrti. 

„Nač probůh potřebujete gumový boty teď o půlnoci,“ optal se rozespale.

„Pan Kotyza, co se u mě roky stříhá, je řidič autobusu. Před chvílí volal, že mi koupil u Nodesa pecen chleba. Předal by ho na zastávce poslední noční linky, jenže přes most už přetéká voda a suchou nohou tam nikdo nepřejde!“

No jo vlastně, chleba už několik dní není možné sehnat po celém Plešivci, čtvrť je odříznutá od zásobování. Matka taky něco říkala.

„To do tý vody chcete jít vy sama?“

„ Pokud někoho neukecám, budu muset…“ koukla po něm a zatraceně jí to přemlouvání slušelo.

Hodil přes sebe pláštěnku a Eva deštník, který jí vítr rval z ruky. Řeka se valila korytem a jim zbývalo pár minut, než se autobus odlepí od zastávky a pojede na konečnou. Ve svitu baterky přidali do kroku.

Miloš nechal dívku v bezpečí a vykročil na most. Od poloviny šplouchala voda zpod oblouku na povrch. Uvědomil si její sílu pod nohama. V mžiku vystřízlivěl. Držel se zábradlí, aby ho nestrhla, a každou chvilku to bylo náročnější.

Řidič, už podle předních světel, stál za mostem na smluveném místě, kulatý bochník zabalený v igelitce. Podal mu peníze do okýnka autobusu a vydal se na zpáteční cestu. Cítil se přímo skvěle, když zásilku donesl Evě. Teď už byli docela mokří oba. Spěchali domů.

Miloš se převlékl a Merlina dal do přenosné klícky. Matka lamentovala, zmateně pobíhala s čelovkou po bytě. Zavolal kamarádovi, který bydlel kousek od nich, ale na kopci.

Někdo zase klepal.

„Nesu vám polovinu bochníku, nebýt vás, tak nevím. A vůbec, Mílo, zajděte se někdy ostříhat anebo jen tak, na kousek řeči!“

Ví, jak se jmenuju, zaplesal v duchu.

„A co vy, Evo, nešla byste zahrát si do Skleníku šipky?“ troufnul si Miloš ještě v adrenalinovém oparu hrdinného činu. Přikývla. Všechno se náhle zdálo tak snadné, vše, k čemu by se stěží odhodlali nebýt rozmaru počasí.

 

Hasič obcházel patra a pomocí tlampače vyzýval k evakuaci.


33 názorů

Gora
05. 11. 2022
Dát tip

Díky, to mě těší.


kadeřavá
05. 11. 2022
Dát tip geminy

Ráda tě čtu


Diana
04. 07. 2022
Dát tip

Napínavé, zajímavé. *


K3
03. 07. 2022
Dát tip Gora, blacksabbath

Utgarde, proč nehlasuješ v PM a v TD netipuješ toho nejlepšího podle tvých představ? Takhle to je k smíchu.


Janina6
03. 07. 2022
Dát tip

Loki, klikla jsem na odkaz a okamžitě tam po mně cosi chtělo souhlas s čímsi ("Nastavení soukromí") a já okamžitě zdrhla, sorry :-) A jinak teda, pokud podle tebe můžu dávat tipy tvým básním a Gořiným povídkám ne, tak se jdi bodnout tím svým kopím.


Gora
03. 07. 2022
Dát tip

O cizí tvorbu se zajímám, tak co tě bere? Před chvílí jsem četla tvé dílo, jestli sis nevšimnul. 


Gora
03. 07. 2022
Dát tip

Potěšilo, kvaji!


kvaj
03. 07. 2022
Dát tip

Povodňový příběh jsi pojala velmi zajímavě. Opravdu velmi, dobře se mi četl. A moc se mi líbí nečekaná pointa.


Gora
02. 07. 2022
Dát tip

Renato, díky,žes četla...


bixley
02. 07. 2022
Dát tip

Ireno, pěkné drámo! Byla jsem napjatá. Člověk nemusí být v džungli, aby byl hrdina. A zaboduje u druhého pohlaví.


Gora
27. 06. 2022
Dát tip

Ivi, i když přeháníš, radost mám:-) a děkuju.


Gora
27. 06. 2022
Dát tip

Diano, děkuju:-)


Bože - holka, tak to se ti moc povedlo!!!!!!


Diana
27. 06. 2022
Dát tip

Pěkné


Gora
27. 06. 2022
Dát tip

Karle, děkuju, potěšilo...


K3
27. 06. 2022
Dát tip

Líbí se mi ta nálada která tomu dává zvláštní ráz. Předtucha blízkého nebezpečí. Je to asi způsobené tím normálním psaním, prostě to tak je, na nic si to nehraje a přitom může jít o všechno.  Připojím se ke kočkodanovi: náplava, to je jedno ze slov při němž se mi ježí srst.


Gora
27. 06. 2022
Dát tip

Markel, díky!


Markel
27. 06. 2022
Dát tip

*


Gora
26. 06. 2022
Dát tip

Moc děkuju, Jani...


vesuvanka
26. 06. 2022
Dát tip

Irenko, pěkně napsané, TIP


Gora
26. 06. 2022
Dát tip

Luboši, jsi opravdu pozorný čtenář, díky...


Gora
26. 06. 2022
Dát tip

díky, dievča...


Kočkodan
26. 06. 2022
Dát tip

Irčo, po tvém dnešním dílku to v žádném případě neznamená, že bych si od tebe ani kůrku nevzal. (mrk)

Slůvko „náplava“ na mě působí v kontextu popisovaných událostí až tak nějak hořce humorně. (či jak to mám, saprlot, vyjádřit)


pekné rozprávanie***


Gora
26. 06. 2022
Dát tip

Jarmilo, díky i za zajímavé doplnění - ano, v mimořádných situacích se mnohdy odehrávají zvláštní události.


Gora
26. 06. 2022
Dát tip

Díky, Janino.

Ti lidé z paneláku šli tehdy k nám na kopec, bylo to ve čtyři ráno, v povídce je použita fabulace... 


Jamardi
26. 06. 2022
Dát tip

To je pravda. Povedeň jsem zažila a bylo to opravdu tak, že všichni byli trochu zmatení a pořád se dívali ven. A někteří byli šikovní. A je fakt, že milé a přátelské chování je v takové chvíli velký dar. Pěkně jsi to napsala.

Shodou okolností někdy teď se má vdávat paní, která má už přes sedmdesát. S pánem spolu už dlouho žijí a rozhodli se až nyní, když je krize. :)


Janina6
26. 06. 2022
Dát tip

Pro mě skvělé čtení. Působí naprosto realisticky, na rozdíl od mého "na vodě" postaveného scifíčka. Uvědomila jsem si, že jsem skutečné záplavy na vlastní kůži nezažila, jen jejich vzdálené projevy - např. jsme kvůli nim byli několik dnů bez elektřiny. A do naší vesnice se taky pár dnů nedalo dojet tramvají ani po silnici. Ale mám krásnou vzpomínku shodou okolností právě na ten bochník chleba - když nám selhalo zásobování z Ostravy, vyhlásila jedna místní rodina, co měla už léta nepoužívanou pekárnu, že ji zkusí zprovoznit, a my tam pak večer čekali, až se upeče chlebíček. Přinesla jsem ho domů ještě horký a dodnes si tu chvíli vybavuju, jak jsme s mým tehdy malým synem chodili kolem toho voňavého bochníku málem po špičkách... kouzelná chvíle. Tak dík za působivé vyprávění.


Gora
26. 06. 2022
Dát tip

díky, sveřep:-)


sveřep
26. 06. 2022
Dát tip

chápu :)


Gora
26. 06. 2022
Dát tip

Al, děkuju:-)


Alegna
26. 06. 2022
Dát tip

Vše špatné pro něco dobré :), hezky, s fantazií a s citem sepsané.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru