Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ne/chtít ne/být ne/ego

26. 06. 2022
4
7
186
Autor
Rybasník

Leckdy i s běžně běhoucím časem
v noci ne, divně spíš ve dne
jakási ospalost odkudsi přijde.

Únava z chtění i z musení
únava z radosti i z bolesti
únava nad jádrem sobeckosti ve mně.

Moci tak zemi, nebe, Slunce, vodu
vidět jenom ne/očima, slyšet jenom ne/ušima
jakými snad vnímá i jen obyčejný kámen.

Bez rozumu, bez znalostí, bez paměti
bez zrození, bez života, beze smrti
mít nic a nechtít víc: ne/být.


7 názorů

Lenochod
27. 06. 2022
Dát tip

Danny, toho hloupého Honzu jsem myslela vážně, chtěla jsem poukázat na naše moudré pohádky, že je v nich mnohé poučení  - i o meditaci (i když by to tam komunisticky vychovaný Čech nečekal...).

Já mám totiž opačnou zkušenost než ty, proto se tolik zastávám psychedelik ( v žádném případě ne tvrdých nebo návykových drog ), protože já na to šla odjakživa přes meditaci, jógu atd. (Osha už jsem měla přečteného jako náctiletá slečna a nejen jeho - vše, co jsem v té době sehnala), ale v mých 39 letech jsem změnila názor na psychedelika a nikdy toho nebudu litovat. Teprve teď chápu a zažívám všechny ty teoretické poznatky v praxi. Pro mne není lepšího učitele, než jsou lysohlávky a ayahuasca a konopí a pár dalších. Konečně vím, o čem to všechno načtené poznání je, konečně to doopravdy poznávám. A nikomu to nevnucuji. Stejně jako mě za 40 let nikam daleko neposunula meditace, ostatní zas nemusí posunout psychedelika. Není to cesta pro každého, ale já jsem šťastná, že jsem ji nezavrhla, mě konečně dochází milion věcí... Je to možná zkratka, jak se o této cestě mnozí vyjadřují, ale kdo může vědět, kolik má na svou cestu ještě času, a zda zkratka není jeho jedinou šancí na poznání...

 


Danny
27. 06. 2022
Dát tip

no já zrovna četl u Osha, že právě to nicnedělání je pravá meditace a všechno ostatní může být sebehypnóza: a není to tím, že bych to měl jenom načteno, i z vlastní praxe teď vidím, že je to jednodušší a bezpečnější cesta, než jsem zkoušel dřív. mám to ze tří stran: jednak ten Osho, pak od jednoho křesťanského autora a pak jedna buddhistická příručka a pak samozřejmě má vlastní praxe, já drogy brát nemůžu a nechci a když porovnám výsledky ostatních meditačních postupů s tímhle, tak je to imho fakt lepší. i když teď zrovna raději nemedituju vůbec, mám takovou "pauzu" která trvá už docela dlouho, ale zatím se mi osvědčila, protože jsem dost intenzivně meditoval od roku 2003 do 2018 a duše si potřebuje odpočinout a trochu řešit běžný život


Lenochod
27. 06. 2022
Dát tip

Danny, i nicneděláním toho někteří opravdu dosáhli, ale byli to borci, vzácné případy. Nejznámější takový borec, kterému to ve výsledku přineslo štěstí, bohatství a lásku, byl hloupý Honza za pecí.


Lenochod
27. 06. 2022
Dát tip

Překladatel : nejspolehlivější na dosažení „ne/ego“ je 5-MeO-DMT neboli Bufo Alvarius ;0)


Pomůže i špetička LSD...


Danny
27. 06. 2022
Dát tip

nejlépe se tomu přiblížíš, když si jen tak sedneš a nebudeš nic dělat, alespoň podle mě. tip.


Lenochod
27. 06. 2022
Dát tip

Ta je přesně pro mne! :0) tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru