Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sebedůležitost

28. 06. 2022
9
21
532
Autor
Lenochod

Z knihy Setkání s Nagualem od Armanda Torrese

Vlastní důležitost

je zodpovědná za naši osobní zkázu

a jednoho dne s námi skoncuje

i jako s živočišným druhem.

Carlos Castaneda


21 názorů

K této celé diskuzi zde bych řekl stručně dvě věci – člověk (bytost) si nejdříve potřebuje vybudovat silné ego (vědomí sebe), aby ho pak případně mohl dát k dispozici celku (...) – takže mnozí jedinci si mohou dosti uškodit tím, že by praktikovali něco takového, jako třeba tzv. rozpouštěcí meditace (atd.) dříve, než by měli (sám jsem si na několik let nejméně zablokoval spoustu záležitostí -i v tomto hmotném světě výukových kulis -tím, že jsem po převratu, v 90. letech, začal -v pustině venkova pouze podle literatury - neodborně cvičit některé jógové cviky, td.),...;

 

a za druhé – mám pocit, že spousta lidí si myslí, že pravá musí být jen jedna cesta -ale ne nesprávně se říká: kolik je bytostí (lidí), tak přesně tolik je i cest, co ke stejnému (a k tomu nejlepšímu!) výsledku/ a cíli mohou vést ((já osobně se držím (snažím držet) jednoho z osmi,…, bratříčka našeho největšího, který kdy byl zde v lidském těle dole na planetě Zemi -a sice Ježíše Krista..))..

 

Cesta se nám každému, více méně, ukáže sama – pokud ovšem se vědomě a neochvějně celou svou vůlí držíme Dobra (k Cestě, samozřejmě, patří i nějaké ty slepé uličky, ale možná ne neomezený jejich počet .. :) ).


Lenochod
28. 06. 2022
Dát tip

Evženie, Toltékové neberou vážně nic, natož sami sebe. (Jedině smrt berou jako rovnocenného protivníka.) Podle Toltéků jsme všichni jedna propojená energie a nic nemá větší váhu než něco jiného. Proto si neváží ničeho a zároveň respektují všechno. I Ježíš miloval bližního svého jako sebe samého, protože všichni jsme jedno a totéž. Já vím, jsou to jen taková slovíčka, ale když to propojení jednou doopravdy zažiješ, tak už tomu  dokonale rozumíš...

Děkuji za zastavení a zamyšlení :0)


Evženie Brambůrková
28. 06. 2022
Dát tip Zeanddrich E., Odpoutaný Prométheus

Když nebudu mít svou vlastní důležitost, tedy v rozumné míře, pak by si mne nemohli vážit jiní lidé. 


Lenochod
28. 06. 2022
Dát tip

Janino děkuji za zastavení a za tip :0) .

Pro sebe si to uprav přesně tak, jak potřebuješ, aby to k tobě mluvilo.

Překladatel obou knih od Armanda Torrese o C. Castanedovi byl Martin Gato (a to je opravdový znalec Castanedy, který dobře rozumí tomu, jak to Castaneda myslel, protože on jeho učení i praktikuje a ověřuje sám na sobě), měl rozhodně na mysli sebedůležitost. Podle C.C. je to hlavní a největší překážka na cestě toltéckého poznání. A např. Vadim Zéland když vycházel z knih C.C. a napsal dílo Transsurfing - ovlivňování reality, tak věnoval spoustu prostoru technikám „jak zrušit vnitřní a vnější důležitost“ a jde o to, že ovlivňovat, co se stane, lze až po té, když pro nás přestanou být věci důležité a přestaneme mít potřebu být důležití pro ostatní i my. A nejen pro ostatní, i sami pro sebe. To má s toltéky shodné.  


Janina6
28. 06. 2022
Dát tip

Dobrý citát, a s tou malou obměnou, co navrhuje Promča, dokonalý.


Lenochod
28. 06. 2022
Dát tip

Kolektive, úplně jsi mne navnadil! Jen se trošku obávám, aby to zas nebylo o alchymii jako jiné věci, které jsem četla, a které mě zklamaly tím, že se sice zabývaly podobnými zájmy a technikami jako Toltékové, jenže to už nikdy nebylo tak komplexně a se všemi souvislostmi a takovým jednoduchým jazykem podáno a do úžasného příběhu zabaleno, jako jsou knihy C.C. Určitě si to ale seženu, abych nepropásla něco, co by mohlo být velmi obohacující. Po knihách C.C. už mě dokáže obohatit jen máloco...


Bačkovský
28. 06. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

sebestřednost by mi v citátu seděla víc. Tak mohu souhlasit s Odpoutaným Prométheem.


Lenochod - a četla jsi už Foucaultovo kyvadlo od Umberta Eca? Podle mého názoru ze všech těch, kteří se tímto fenoménem zabývali (je celkem jedno, jak se to nazývá, jestli mysticismus, okultismus, šamanismus, nebo kdovíjak ještě), se Eco dostal nejhlouběji - a ještě se to dobře čte (alespoň lidem, jako jsem já, mnoho lidí to ale nedočetlo do konce...). Na Pratchettově Neviditelné univerzitě by musel být nejméně děkanem, zatímco Castaneda by byl podle mého názoru jen jedním z vyučujících. ;-)


Lenochod
28. 06. 2022
Dát tip

Paráda Odpoutaný Prométheusi, tak nějak jsem si představovala, že by měl vypadat komentář k tomuto citátu ! (co se týče rozsahu...) Díky :0)

Z anglického originálu je to slovní spojení : self-importance (anglicky neumím, ale ještě jsem ten originál nesmazala).

To, že si Castaneda vše vymyslel je jen tvrzení lidí, kteří netuší, o čem píše. Bohužel, je jich většina, takže nejspíše na základě většinového názoru ses rozhodnul, co je pravda a co ne... Mám však osobní zkušenost s některými jevy popisovanými v knize, které mohou většině připadat neuvěřitelné (z toho logicky odvozují, že jsou vymyšlené), ale pro mne je to prožitá skutečnost a tudíš pravda. Například, že člověk se může nacházet na dvou místech najednou... To že čas není lineární už začínají uznávat i někteří vědci a že existují paralelní dimenze také. (A že existují inteligentní bytosti z těchto jiných sfér, dnes zvané UFO, to také začíná být aktuální téma.) Pro člověka omezeného linearitou času a existencí jediné dimenze to skutečně jinak vysvětlit nelze, než lží. Castaneda ale zdaleka není jediný člověk, který zažil takové „zázraky“, jen je asi jediný, kdo je takto detailně popsal i s vysvětlením, jak jich lze dosáhnout. Jeho dílo je podle mne to nejcennější, co lidé hledající poznání zdědili. A pravdivost jeho díla byla popřena jen na základě toho, že by se „neměl“ nacházet na více místech najednou a „neměl“ by cestovat časem a „neměl“ by získávat informace jinak než studiem atd... Nevím, zda se toho my dva ještě dožijeme, až tyto věci budou běžně lidem známé, až je vědci prozkoumají, prokáží a použijí, ale chtěla bych vidět, jak se ta většina chytne za nos... Jednou se tak omezeným názorům lidé budou smát, stejně jako je nám k smíchu Země jako úplná placka...

Jinak Don Juan Matus (dle tvého fiktivní postava) nebyl rozhodně šaman, ale „vedoucí“ skupiny lidí (nejen indiánů) hledajících poznání a celistvost, zkoumajících nejzasší možnosti lidské mysli a schopností, kteří si říkají toltékové a takovému vůdci říkají nagual. Rozhodně to není žádný kmenový náčelník, který se stará o dobro svého lidu. Lidově si říkali čarodějové, ale o čarování šlo jen jejich předkům. Novodobým toltékům jde pouze o poznání a rozvoj svých vlastních schopností a dosažení celistvosti. Dělají striktní rozdíl mezi historií a dneškem. (Do dnes se ale v některých skupinkách „čarodějů“ staré praktiky zachovaly, ti jsou ale podle Dona Juana ve slepé uličce a sami sebe zničí. Nejsem si tím jistá, ale podle mne má na mysli opravdové satanisty.)

Castanedovy knihy jsou podle mne z těch, které se ve fantasy filmech spoutávají řetězi a jsou schované v odděleních tajných knihoven s omezeným přístupem ;0).


Odpoutaný Prométheus
28. 06. 2022
Dát tip Bačkovský, Lenochod, Janina6, Zeanddrich E.

Citát skutečně zní podivně, protože je dost možná špatně přeložený (u esoterické literatury přeložené do češtiny je to častý jev, neboť je to následek způsobu, jakým fungují české překladatelské agentury). Originál textu se mi nepodařilo dohledat, ale dost možná, že v něm figurovalo slovo "self-centeredness", neboli "sebestřednost", které se v Castanedových knihách objevuje často (neboť je to vlastnost, kterou Castanedovi vytýká jeho fiktivní indiánský mentor). 

Castaneda je vůbec fenomén, který se podivuhodně trefil do vzedmuté vlny New Age mysticismu, která se spožděním dorazila i k nám ("Učení dona Juana" byla kniha, kterou mi otec půjčil, když jsme se viděli naposled, bylo to tuším v roce 1990). Jako teenager jsem si ji okamžitě zamiloval, ale později, když jsem se o Castanedu zabýval více mě překvapilo zjištění, že si svá dobrodružství s indiánským šamanem z kmene Yaqui všechna vymyslel - byl také snad prý jediný absolvent, kterému kvůli tomu sebrali doktorát, nicméně psal tak dobře, že ošálil i akademický svět, což není nijak snadné. 

Anglický termín pro podobný jev je "cultural appropriation" - a autentické indiány pochopitelně rozčiluje, když si bledá tvář přivlastňuje prvky jejich kultury jen pro vlastní sobecké účely, takže je možné, že Castaneda ten citát vztáhl hlavně na sebe, protože co jsem o něm četl, tak to byl pravděpodobně sociopatický, nekomunikativní introvert, nicméně s obrovskou hloubkou a talentem (shodou okolností jich ve svém životě mám několik, a možná, že jsem býval také takový). Četl jsem námitky nějakého autentického indiána snad přímo z kmene Yaqui, který říkal, že Castanedův Don Juan chováním a myšlením připomíná spíše západního intelektuála, protože role indiánských šamanů byla údajně především společenská - usmiřování nadpřirozených sil, věštění, mentorská a poradní činnost v rámci kmene, a podobně. 

Na druhou stranu je legitimní i postoj, že na tom, jestli byl příběh skutečný, vlastně vůbec nezáleží, a jestliže žádný Don Juan nikdy neexistoval, tak by rozhodně měl - údajně ho zastávají i někteří akademici, kteří dávají číst Castanedovy texty svým studentům. Záleží samozřejmě, v jakém kontextu - autentické svědectví o indiánském mysticismu to pravděpodobně není, ale jako lekce kreativního psaní nebo svědectví o určité etapě New Age hnutí je to pravděpodobně legitimní zdroj. 

Ať už je to jakkoliv, Castaneda ovlivlnil obrovskou spoustu lidí, a i pod jeho vlivem se mám tendenci ptát racionálně založených lidí ve svém okolí: "Věříš kromě vědy i na magii?", zatímco těch, kteří tíhnou víc k intivnímu poznávání sebe a svého okolí se ptávám: "Věříš kromě magie i na vědu?" ;-)


Lenochod
28. 06. 2022
Dát tip

Bčkovský : Děkuji za návštěvu a za názor :0) . Člověk je cenný, jen z úplně jiného důvodu, než si myslí. A že na tom staví svůj život, to ho ničí jako jedince i jako lidstvo.

Algeno, děkuji za tip a zamyšlení :0).


Bačkovský
28. 06. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Něco mi na tom citátu nesedí, přijde mi neúplný.  Myslím, že člověk je i důležitý, nebo cenný. Nevím jak to přesněji vyjádřit.  Je nepatrný, možná i nedůležitý, ale zároveň je je cenný.


Lenochod
28. 06. 2022
Dát tip

Ano j.f.juliáne :0), koho neosloví první část, tak si buď něco nalhává, nebo ho jeho sebedůležitost zatím nechává „spát“... Děkuji ti a hezký den :0)


Lenochod
28. 06. 2022
Dát tip

Pardon, tip :0) V tom vedru už mi nefunguje ani základní nastavení hlavy...


Lenochod
28. 06. 2022
Dát tip

Vesuvanko, Loki a Nami, děkuji vám za typy - znamená to tedy podle vás, že Castaneda trefil hřebíček na hlavičku? Já si nemůžu pomoci, ale tenhle citát ve mne evokuje tváře prezidentů a vládců od Ruska po Ameriku... A také obrázek bomb, raket a střel... 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru