Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Balada o vlaku

Výběr: Gora, Lyryk, bixley, Pomerančová
01. 07. 2022
62
52
3085
Autor
Janina6

 

V jedoucím vlaku seděly dva stíny,
bezcílný vedly rozhovor a líný,
špinavým oknem pohlížely ven,
kde krajiny se míhaly jak sen.

Něco tam bylo, už je v nedohlednu.
Vystoupit možná? Ale než se zvednu...
Těžký je zadek, hlava ještě těžší,
život jde dál a blázen, kdo to řeší.

V jedoucím vlaku stíny beze jména
říkaly slova dávno vyslovená,
pak zachvěly se jako plamen svíce
a vlak se s nimi vřítil do stanice.

 

 


52 názorů

spacechaky
20. 11. 2022
Dát tip

:)

 


patricia w.
11. 11. 2022
Dát tip

Silné, jako šálek černé kávy. :*)


Janina6
24. 10. 2022
Dát tip Gora

Mně by se asi líbilo, kdyby na Písmák vjel vlak, to by se tu dělo aspoň něco nečekaného a originálního :-)

Ale vážně: vlastně jsem si nevšimla, že by se tu tak moc psalo o vlacích. Spíš mi připadá, že nejčastějšími "rekvizitami" v písmáckých básničkách jsou roztomilá zvířátka, proměny přírody v různých ročních obdobích a samozřejmě láska... Přiznám se, že nerozumím tvé formulaci "nádraží básní o vlacích". Básně mají nějaké nádraží? A kdyby taková nádraží zela prázdnotou, neznamenalo by to, že tam žádné vlaky nejsou? (a ne, že je jich plný Písmák?)

Ale možná jsi měl prostě na mysli "prázdnotu" mojí básně?


helgard
23. 10. 2022
Dát tip

Na písmáku existují desítky básní, ve kterých vystupují vlaky....Jak hrdě by nakukoval takový vlak, na tyto stránky, kdyby zjistil, kolikrát byl pojmenován...a jaké zklamání, by po jeho slavnostním vjezdu na tento server nastalo, kdyby zjistil, že nádraží básní o vlacích, zejí prázdnotou....


Josefk
08. 10. 2022
Dát tip

jak se něco řítí, většinou je to do řiti :))

poezie otpimistickopesimistická, taková je nej 


15. 09. 2022
Dát tip

Krása, rytmicky je to fakt super.


Janina6
29. 08. 2022
Dát tip

:-)


Prosecký
29. 08. 2022
Dát tip Janina6

Už dávno tvrdím, že České dráhy měly být zprivatizovány.


Josephina
17. 08. 2022
Dát tip Janina6

Hlava a zadek, taky můj problém! Blbej covid! Teď hlavně neztratit zbytek humoru ...


Kaj
17. 08. 2022
Dát tip Janina6

Čím rychleji jede vlak tím se život stává rozmazanější. a co když ještě k tomu jiskry z komína zapalují les nebo dokonce i stanici?


Janina6
17. 08. 2022
Dát tip

Díky za hezkou poznámku. Vzpomněla jsem si i na text písničky Xindla X: "...a od porodnice ke hřbitovu je to 36 zastávek tramvaje..."


(To vk: ..nemyslím. Porušilo by se tím, mimo jiné, pravidlo pauz (potažmo sinusoid), díky kterým je pak celek stabilnější, ...., barvitější, dokonalejší.. .

Je to prostě dobré tak, jak to je. )


Janina6
05. 08. 2022
Dát tip

Díky oběma. Jak ji tak čtu dokola, říkám si, že tolik pozornosti snad ani nezasluhuje.


Silene
04. 08. 2022
Dát tip Janina6, Gora

Navrhuji nechat si text coby dvě alternativní básně, jednu rozjímavou ve stylu černé díry (ČD) s bláznem, který by to řešil, a druhou šikansen.


vk
04. 08. 2022
Dát tip Janina6

prvá a posledná sú ako lusk, prvý verš druhej je ešte OK, ale 2., 3. a 4. verš mi pripadajú ako nutný balast, oproti zvyšku ťažkopádne, abstraktne a staticky, jednoducho brzdia, relatívne málo tej básni dávajú

samozrejme, dalo by sa za tú druhú slohu argumentovať, ale ja by som z toho vlaku spravil rýchlik


Janina6
04. 08. 2022
Dát tip

Vk, asi by to šlo i bez prostřední sloky, vlak by nabral větší rychlost. Co ti na té druhé sloce vadí? Mně speciálně verš "Něco tam bylo, už je v nedohlednu" připadá důležitý, ukazuje, co je na téhle jízdě špatně...


vk
01. 08. 2022
Dát tip Janina6

výborné, ale mám drsný nápad, aby to bolo perfektné: vymazať druhú slohu


Janina6
19. 07. 2022
Dát tip

Bixley, těší mě tvůj komentář... a samozřejmě díky i za výběr.


bixley
19. 07. 2022
Dát tip

Jojo, pomíjivost života dobře vyjádřená s nostalgickým smutkem..


Janina6
05. 07. 2022
Dát tip

Dík!


Krásné.. :)


Janina6
03. 07. 2022
Dát tip

Díky, blackie!


parádní!!!!


Silene
02. 07. 2022
Dát tip Janina6

Jani, 21. 7. 2022 Litera Borovička: Den slovenskej poézie. Akce, kterou s yss pořádáme, tak máme zacíleno zase na své, co jsme se pokusily ošetřit. 

Pod taktovkou (pro prozaiky) již jsem ukryla, ale skončilo úspěšně. Letního slunovratu se dožili všichni a uživatel Fruhling se za ten čas na písmák přihlásil.

-----------

Zkus ještě po někom, něčem se podívat. 

Ano, máme speciální důvody se vyhnout, bohužel. Náš zájem o písmák se neosvědčil jako dost... loajální. Soutěží si samozřejmě užívejte dále. Nebráníme žádným soutěžím, v žádném případě ne.

Jde ovšem i o to, že když lidé odvykli kritickému duchu písmáku plošně, těžko si přijdou pod soutěž něco zkusit, vlastně je to ani nenapadá, zdá se.


Janina6
02. 07. 2022
Dát tip

Jo tenhle František! Já si to s tím Villonem nespojila. Dík.

Sil, nikdy jsem netvrdila, že snad málo komentuješ (nebo yss)! V tom, o čem jsem psala, šlo čistě o komenty u posledního kola Básně roku, kde jsem prostě viděla promarněnou možnost. Která mě mrzí. Tedy možnost pro ty, kteří jsou dost kompetentní, aby "vychovávali" zdejší čtenáře, to zní hrozně, že? ale snad je mi rozumět.

Moje chyba, že mi včas nedošlo, že vy dvě máte speciální důvody se téhle soutěži vyhnout. I to je škoda. Ale s tím nic nenadělám.


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

To čtyřverší je prostinké. Předpopravní. Omilostněn.  

Dle mého soudu by bylo jedno místo, které si trošku zabliká, pro text přínosné, překrylo by špinavé okno, jež není nutně klišé, je třebas realitou. V textech možno prostřídávat všední i prudce invenční místa. Někdo zasadí kamínek do prstýnku, jiný vetkne do vlasů diadém. 


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

Dopíši ti to ještě sem, s dovolením. POČET věcných komentářů poskytnutých uživatelů ysslandia/yss se tu již v minulosti stal doslova legendárním.

Snad jediný, kdo se za uživatelku postavil při jednom hysteráčku, co se tu tehdy táhl celý den, však byla dark matters, Aššurballit, Zdenda a já. 

Neznám věcnější kritičku na tomto serveru, kde je ovšem nutné, složit předem úslužnou omluvu za poskytnutou službu: okomentování díla. Perfektních kritik je schopna také Luzz.

Víš, ono se to zdejší ochkanie velmi těžce přetláčí, zejména při očích, kterými se díváš, Jani. Zejména tehdy. 

Když byla redaktorkou atkij, přála-li na Vánoce lidem hezké svátky, dala svou plnohodnotnou báseň do rubriky Jen tak pro radost. To je rozdíl proti dnešku, že!

Snad porozumíš lépe, co se snažím říci. Tímto se např. písmák lišíval od literu.  

Výsměch řeči, který se tu provozuje hromadným tipováním nadpisů, Jani! Učitelé na ZŠ by za fůru těch skvostů kdysi nasázeli bez milosti kule, že to musím říci tak sprostě. Omlouvám se. Středoškolský profesor? To by sis vyslechla! Vím, tu jsme vesměs dospělí a všichni máme alespoň ZŠ/ZDŠ. Nepozná se to leckdy. Ješitnost daleko spíše. 


Janina6
02. 07. 2022
Dát tip

Díky moc za podněty. Františka nepobírám, přiznám se. Jsem poslední roky natvrdlejší a natvrdlejší. Ten návrh verše je skvělý. Možná by v tomhle tak "tradičně" vyprávěném textu zářil příliš. Dneska bych takhle psala, ale tahle balada ještě pokukuje po retru :-)


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

A vůči tobě, Janino6, se podobně jako vůči druhým chovám setrvale coby vyložená bestie. 

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=529895

Projdi si zakládání soutěží, pořád dokola to opakuji. Dívej se lépe. Hledej v tom, co není odmazáno. 


Silene
02. 07. 2022
Dát tip Janina6, a2a2a

Pozdává se mi zlehka načrtnutá příznaková provázanost s villonovským čtyřverším a žánrem. Zvukomalba první a druhé sloky však trochu poklesne právě u doznívání rýmové dvojice 9. a 10. verše, což mi připadne škoda vzhledem k předchozímu průběhu, pointa úroveň opět zdvihá. Druhá sloka šeptá si Františku...

Maličko ohrnuji zmlsaný nosík nad dvěma přirovnáními na tak malé ploše, leč vzhledem k celkovému pojetí a stylu nepřekážejí, možná že obrázek na klasický způsob naopak náležitě dobarvila.

Navrhla bych: říkaly slova z křídel vylomená

. ozvláštnění included; samozřejmě potrpí-li si autorka na typickou českou nejnáročnější souhlásku, jinak ponechat dávno


Alegna
02. 07. 2022
Dát tip

Kromě hlasu máš i můj obdiv a tip


kvaj
02. 07. 2022
Dát tip Janina6

Až na to čpinavé okno (klišé) se mi to líbilo.


Evženie Brambůrková
01. 07. 2022
Dát tip Janina6

Ještě si to musím přebrat. Vlakem jsem jela před rokem a bylo to krásné.


K3
01. 07. 2022
Dát tip Janina6

Nevím jak mi mohl uniknout tak silný text. Asi jsem to přečetl jen tak povrchně v rychlosti, to jsem celý já, tak alespoň tip se zpožděním.


Abakus
01. 07. 2022
Dát tip Janina6

Možno stačilo by inu,

keby vlaku vypli klímu.

 


Prosecký
01. 07. 2022
Dát tip Janina6

Poznávám. Paskov.


Janina6
01. 07. 2022
Dát tip Gora, lawenderr

Díky moc všem. K otázce, co vlastně ten vlak znamená, se nedokážu vyjádřit tak přesně, jak to dokáže ozvěna přečtené básně ve vás samotných… :-) Annnie, autobiografické je to asi hodně, ale spíš z hlediska pocitů. Vlak je pro mě mnohoznačný motiv. Znamená pro mě třeba dobrodružství, změnu, možná i útěk, na druhé straně ale taky stereotyp, jakési pasivní pozorování toho, co se děje kolem. Tohle v té básni mám, aspoň doufám – tu tíhu pasivity (něco možná důležitého tam bylo, ale já se nepohnu, neudělám nic, abych to zachytila…). Dva stíny, to je určitě dvojice, a jejich zbytečný rozhovor je další věc, co mě trápí a děsí – prázdnota ve vztazích. Zároveň si trochu hraju s paralelou k životu, jak rychle uběhne… Vlastně cítím jako chybu, že jsem tam „nacpala“ tohle všechno… že přece nemůžu jednou slovo „vystoupit“ použít jako symbol vytrhnutí se ze stereotypu, když v další sloce nechám vlak vjet do stanice (kde se vystoupit dá, ale spíš je to už ta konečná…) Ale proč to rozpitvávat, když si to každý přečte po svém, že? Díky, že jste jeli kousek se mnou :-)


annnie
01. 07. 2022
Dát tip Gora, Janina6

Smutný. Vlastně snad ještě smutnější, než kdyby tam seděl jen jeden stín. Mrtvý vztahy mě děsej víc než mrtvý lidi... Nicméně tuším, že ty (nebo možná i oba společně?) jsi přece jen vystoupila... Anebo to možná nebylo autobiografický, na tom koneckonců nesejde. Tip a.


Ptakopysk
01. 07. 2022
Dát tip Janina6

výborný


Alenakar
01. 07. 2022
Dát tip Janina6

Mohlo by fungovat jako text písně. Tip.


atkij
01. 07. 2022
Dát tip Janina6

Jani, gratuluji k vítězství!!! Nešla jsi autorsky nepoznat. Super básnička. 


Kočkodan
01. 07. 2022
Dát tip Nami 99, Gora, Lenochod, Janina6, Josephina

Jana sedí v BR vlaku,

zuby čisté, bez povlaku,

průhledná je blůza lehce,

rychlík pádí k Uzávěrce,

jak si to tak k cíli hasí,

přistupujou milý hlasy.

 

Přivítání v nádraží

ženu trochu zaráží,

zároveň však zjihla jaksi,

na peróně Gora je tu,

předává jí soubor květů,

říká víc než holou větu:

„Gratuluji, vyhrála jsi.“


Markel
01. 07. 2022
Dát tip Janina6, Philogyny

* mám ráda vlaky, spíš ale z vnější strany, jak vždy jen na chvíli rozdělí krajinu...


Janina6
01. 07. 2022
Dát tip Gora

Díky! Musím přiznat, že je to šuplíkovka, kterou jsem nedávno někde vyhrabala a znovu přečetla po cca 30 letech a kupodivu ve mně cosi zarezonovalo... Musela jsem ale vyhodit naprosto příšernou prostřední sloku a nahradit ji současnou verzí. Takže výsledkem je něco jako naivní depka :-)


Gora
01. 07. 2022
Dát tip Karpatský knihomoľ, Janina6, K3, blacksabbath, Zeanddrich E.

Vlak je vděčné téma a ten tvůj "veze" krom zdařilé formy i trochu nostalgie, pomíjivosti - a zároveň očekávání... co si kdo představí.


Janina6
01. 07. 2022
Dát tip

Tak nějak. Docela depka, že jo? Nechápu, co se na ní může někomu líbit :-)


aleš-novák
01. 07. 2022
Dát tip Janina6

vlak života...?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru