Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

pod stříškou

01. 07. 2022
19
60
1015
Autor
atkij

blátivá louže -

zpod stříšky se k ní vrací 

hejno jiřiček

 

 

 

 

pod stříškou školy -

v pásu blátivých flíčků

hnízda jiřiček  

 

 

 

 

 

 

 


60 názorů

atkij
06. 07. 2022
Dát tip

Bude...věřím, až se chce za citát napsat amen. Díky moc.

 


,,Doba je teďka zlá, ale musíte věřit, že bude líp. Ptáci se zase vracejí, začalo pršet... bude to dobrý.,, (The Postnamn 1997) 


atkij
05. 07. 2022
Dát tip Karpatský knihomoľ, Janina6, blacksabbath, Můra73

Díky všem, že zastavili u mých "ptáčků"  K diskuzi mě snad jen napadl, spíše se mi připomněl, jeden nedávno slyšený a pro mě hodně moudrý Menzelův citát: Tolerance není lhostejnost, ale moudrá víra, že i ten druhý může mít pravdu.

Vlastně ta tolerance platí i v kontextu s těmi jiřičkami. Přitelely v celém hejnu k okolí školy(je mezi lesy), paradoxně až se začátkem léta (asi že Vysočina:). Vytrvale si po deštivých dnech stavěly hnízda - hliněná hrudka jedna vedle druhé na nové, čisté fasádě. Prostě jeden dlouhý flekatý pás pod stříškou a jen dvě tři hnízda tam, kde se dařilo...a takových pásů na více budovách bylo mnoho. Chodila jsem je vždy ráno pozorovat, jak pokračují... Měla bych se zajet podívat, třeba už budou pomalu vyvádět mladé. To je krása. To jsem měla letos v přímém přenosu na zahradě se dřívě na jaře se sýkorkami a s rehky...radost sledovat. 

Mějte hezké dny, naplněné obrázky, zážitky které se jen tak neokoukají, nezapomenou:)


Podle pranostiky jsou jiřičky poslem jara, lidem nosí štěstí a každý sedlák, když se mu v dubnu vrátily z Afriky věděl, že ten rok nebude špatný a že je třeba si je na statku hýčkat.....:-))))))


Janina6
03. 07. 2022
Dát tip

Silene, snad se zase časem vrátí, je z rodu fénixů. Majaks teda, u PavlaK netuším... Z těchhle odchodů by bylo příliš zjednodušené vinit konkrétní Písmáky, myslím, že je to spíš "atmosférou", která dotyčného začne tak nějak dusit. A každý z nás je samozřejmě alergický na jiné příměsi. Každopádně mě to štve, moc.

Jitko, omlouvám se, že tady protahuju už tak dlouhou diskusi, která se vůbec netýká tvých jiřiček... už zavřu pusu :-)


Silene
03. 07. 2022
Dát tip Janina6

Jani, tak aspoň názorně vidíš, kterak v praxi vypadá dlouhodobý neoddiskutovatelný literární přínos tohoto webu v úchvatnej atmosfére výberovej pohody. Mně to taky kdysi drobet trvalo pochopit. Otrávila už tolik jedinců, co uměli psát a dokonce i něco skutečného poradit, že se nedá pochybovat. PS. Myslím, že to naznačil pod rozlučkou PavlaK, za jehož odchod pro změnu mohu jedině já! a nikdo, nikdo jiný. PavelK je fajn, ale Majaksových děl želím více.


Janina6
03. 07. 2022
Dát tip

Silene, šmarjá, vůbec jsem nevěděla, že Majaks zmizel. To je hodně blbý. Ještě nedávno jsem četla u něčeho jeho koment a usmívala jsem se pro sebe, jak to zas trefně řekl. A jeho povídky si chodím číst pravidelně... teda chodila jsem, k sakru už! Jasně, že každou chvíli někoho vytočil, protože kromě upřímnosti uměl být taky nepříjemnej a nebral si ani ty nejmenší servítky. Ale že by se chystal odejít, to jsem netušila :-( Pro mě těžká rána teda.


Luzz
02. 07. 2022
Dát tip

yss, jo, taky myslím, že kdybys něco podobného, tak máš přinejlepším ban... a samozřejmě, kamamura je milý chlapík, vždyť si jen hraje... prostě dobrý a slušný člověk - jako další zdejší uživatelé.

ale čert ho vem. už zase mu věnujeme příliš své péče.

a ve výsledku, možná na to přišla sluka. nešťastná láska dokáže nadělat paseku. člověk ani nemusí být psychopat. (to, že se jím z nešťastné lásky může stát, je jiná věc.)

 

atkij, také se ti moc omlouvám.


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

(sluka: Kurnik šopa, ty žáby ve výstřihu, to chci! Konečně bych měla co vystavovat.)


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

Luzz, yss, jste skvělé, upřímně děkuji za zastání, popravdě musím říci, že mě dneska Káma živelně rozesmál, už dlouho jsem se tak autenticky na písmáku nepobavila. Kvůli mě se nic mazat nemusí, spíš obávám se, že autorka atkij bude mít bolavou schránku, až se přihlásí. Opět jsem se neudržela. 

atkij, omlouvám se.


yss
02. 07. 2022
Dát tip

Luzz -pokial by som toto napísala niekomu ja, tak ma tu zlynčuje drvivá väčšina osadenstva.Ale toto napísal niekto, kto chodí na pismacke stretká, takže je to akceptovateľné...a čo je ešte lepšie, bože, veď sa jedná iba o Silené...zbytočnosť reagovať 


Luzz
02. 07. 2022
Dát tip

a opět. kamamura sociopat. psychopat. nebo obojí. upřímně, trochu mě udivuje, kolik energie a času vkládá do těch nenávistných výblitků... prostě známka nějaké psychické poruchy, tohle už je hodně za hranicí pouhé obsese; pořád dokola ty stejný nenávistný žvásty.

i proto se obávám, že je naprosto zbytečný mu cokoliv racionálně vysvětlovat, evidentně to nepobírá, zaslepen domnělou dokonalostí sebe i svých děl, za která se samozřejmě nestydí - bohužel z toho důvodu, že absolutně postrádá soudnost a odmítá si připustit svou průměrnost/podprůměrnost i skutečnost, že většině soudných lidí je/by byla jeho tvorba lhostejná.

ale ono je to takhle asi v pořádku - tedy dle měřítek tohoto serveru. asi si, yss a silene, dovedete představit, že kdyby tohle bylo napsáno o někom jiném, tak budou reakce úplně jiné. takhle se tady zjevíme akorát my, fúrie, možná časem kamamurovy zvratky nějakej admin na popud nějkýho redaktora vytře a vydesinfikuje savem - ale - otevřeně dotyčný iniciátor mazání stejně nic nenapíše... a prostě se pojede dál.


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

Loki/Kamamura: Ovšem když jinak nedáš a fakt jsi na to nikdy sám nepřišel, tak kategorii MIMO v dílně můžeš použít třeba na veřejné podstoupení textu, který si při té příležitosti někdo přečte, nepřečte, okomentuje, neokomentuje, líbí se mu, nelíbí, jak jen se mu chce. Nic se netrap, také jsem to kdysi nechápala, to se poddá. 

Dokonce ani ve vážných kategoriích není nikdo povinen texty trvale nechávat k dispozici a o smazání digitální stopy asi víš, ne? 

Ano, básně čtu i v originálech, překáží to něčemu? Jistě naprosto všechny umím dokonale přeložit, že váháš. 


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

Kámo, ty jsi vůl jak anděl. Tak to snad pozná i batole, co přečetlo black-white-red leporelo, že je to Schikaneder, ne? Já z tebe jednoho dne fakt chcípnu, humoristo.

A už tě někdy napadlo, že jsou prostě autoři, kteří toho napsali nepatrně více, než je možné publikovat na pošetile milovaném marginálním písmáku? Jsou to samozřejmě obvykle neuvěřitelní diletanti. Ano, to souhlasím.


yss
02. 07. 2022
Dát tip

Utgard - obmedzenie socializácie prináša vždy výrazné negatíva, u teba asi duplicitne. Koment plný nevraživosti a nenávisti voči osobe.Hm, hejter hrdina, riešiš niekoho, kto ťa o to vonkoncom asi nepožiadal. A pritom sa ešte ideš ukrývať za "obrázky"  a " literatúru"? Ešte aké sračky ťa pri tom odstrele napadnú ? Nezabudol si Silené obviniť aj z toho, že dáva link na YT, na hity ktoré nezložila ????

Kriste, to čo sú za maniere ísť tak okato niekomu po krku len preto, že má iné preferencie a kredit ako ty. Úbohosť!!!

Napadlo ťa vôbec, že niektorí autori  nechcú mať texty na pismaku pre jeho nízku literárnu úroveň ? Hádzať perly sviniam !  


Silene
02. 07. 2022
Dát tip Janina6

Ano, Janino6. Myslíš, že se tu našel lepší prozaik než M.? 

A pročpak ten byl na indexu? Jen ptže na sladkobol neměl žaludek? Ach, jistě, dávný kritik kat, že. Dávno nebyl. Sama víš, že kdo opravdu rád a poněkud prestižněji píše, čekal na jeho věcné podněty pod svým prozaickým dílem. Jako žádná sebevražda, vůbec se mu nedivím, že už tu nenacházel, čemu by se byl býval komentátorsky věnoval. Že si vzal své texty s sebou? NEDIVÍM SE MU. Dtto Vigan svého času. Málokdo tu chce kdovíco nechat, no. 


yss
02. 07. 2022
Dát tip

N-to musíš mať najprv Ban..vieš kvôli "prosperite"


yss
02. 07. 2022
Dát tip

Silené -šetri s dychom, myslím že podrobnosti a stav každý veľmi dobre pozná, ale dekórum nepustí. 

Odrovnať M.texty len kvôli tomu, že "nezobal" z ruky ? Tak prízemne pokrytecké 


Janina6
02. 07. 2022
Dát tip

Sil, yss, nikdy jsem netvrdila, že snad málo komentujete! V tom, o čem jsem psala, šlo čistě o komenty u posledního kola Básně roku, kde jsem prostě viděla promarněnou možnost. Která mě mrzí. Tedy možnost pro ty, kteří jsou dost kompetentní, aby "vychovávali" zdejší čtenáře, to zní hrozně, že? ale snad je mi rozumět.

Moje chyba, že mi včas nedošlo, že vy dvě máte speciální důvody se téhle soutěži vyhnout. I to je škoda. Ale s tím nic nenadělám.

 


Norsko 1
02. 07. 2022
Dát tip

Společně sa upíšeme


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

Loki: Kámo, promiň, než tvůj překlad, raději čtu oroginály. Zase tak bídně na tom má bídná angličtina není. A nevěnuji se tvým dílům, neboť to není moje povinnost. 

Kámo, law má za sebou minulost, o které se tobě ani nesní. I proto je tak velkorysá. Jenomže ti ji nebonznu. 


yss
02. 07. 2022
Dát tip lawenderr

N-Ja mám dokonca Ban..po úplne obyčajnej otázke.../ Závidíš že ? Musela som sa pochváliť..


Norsko 1
02. 07. 2022
Dát tip

Tebe taky ignorují, milá yss ?


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

Janina6: Ano, doplním. Je to právě ysslandia, která trpělivě kryla Gořina elévská záda, vypisovala kritiky k dílům, na něž si Gora netroufala, jsem to právě já, kdo Goru hodiny obhajoval proti uživateli haijin, kterého dnes poměrně chápu, proč se tak naštval, ale on byl nesmiřitelným, ba temným idealistou. My, kdo Goře spolu s dalšími radily podobně jako další, pokoušeli se nacházet shody, řešit v drsném anarchistickém období technicky rozpadajícího se serveru kdejakou... kosočtverečtinu.

My nesmiřelné nejsme. Sama si na nedostatek pozornosti nestěžuji, nikdy jsem služeb redakce nevyužívala, ba naopak. Veškerá publikace: dílna, nevážné kategorie.

Pověz mi ale, jaktože např. Luzzina povídka může vyhrát slavnou PM, ale nemůže obdržet slavný G-výběr, nebo dokonce b-výběr? Ačkoli ty tu jsou pro kdejaký přeřek? 

Nic podezřelého nevidíš? Ta povídka ve vážné kategorii byla. 

Goře jsem radila mnoho věcí, jediné, nač přišla, bylo, že na ni útočím; musela jsem začít odznovu. Stálo to fůry energie, u všech těch zdejších tzv. naivních uživatelů, kteří se přišli maminky zastat. 

Ne, redakce má dlouhé stíny, zejména ta poezie, ale... sladkobol, který je tu dnes, nikdy snad nedoupouštěla v tak trpkém měřítku. Tuto činnost těžko mít za záslužnou.

Btw, ysslandia je bývalou redaktorkou. Ta se, panečku, nadřela!

S RJV jsme již několikrát hovořili. Bože! aby nekomentoval BR, když zároveň soutěží. Ale co ta Santie, co ten Lyryk, co snake01, dokud byl redaktorem, co Zbora? NIKOMU z nich na písmáku nesešlo? Na jeho pozdvihování?

Důvody mé distance od BR viz pod prvním parfémovým kolem. NIKDO ze soutěžících si tehdy nevšiml, nepochopil, neporozměl, ČÍ CTI jsem se zastávala především. 


yss
02. 07. 2022
Dát tip

* err *...že je kverulant...mojej ignorácie 


yss
02. 07. 2022
Dát tip

Janina6 - skúsim byť vecná, už dlhší čas je na mňa "embargo", redaktori abs.nečítaju a nekomentujú moje texty / u Silené detto,ale ona určite zareaguje sama / takže nemám potrebu robiť 'službu" niekomu, kto ma má výslovne u prdele 

2- v pripomienkach som už minule avizovala Gore, nech si súťaž vopred ošetrí komentármi od "ľudí, ktorý majú iste znalosti a prehľad". Výsledok Zero. Organizátorka po "organizačnej " stránke nevylepšila nič.

3.- komentujem výrazne dosť, najmä ľudí, ktorí o kritiku stoja. Nie som dosť silný masochista, ktorý po kritike musí ešte stráviť to, že kverulant, prípadne čeliť iným útokom, len preto, že povedal pravdu. Pretože momentálne tuná sa v komentoch neodrážajú hodnotenia textov, ale sporadické priania, pozdravy, otázky o chove zvierat atď..týmto manierom nejako nedisponujem. O fakte koľko komentov k dielam dostávam ja, ani nebudem písať. Minimum. Nesťažujem sa.

Hlavným dôvodom mojej "ignorácia" je fakt, že sa mi výslovne priečia maniere a prístup organizátorky v rámci "redaktorskej práce " k textom.

Všetko.


Janina6
02. 07. 2022
Dát tip

No právě proto, že si všímám, jak ledaskde necháváš velmi solidní komentáře, tak by se mi zdálo skvělé, kdybys třeba takhle "pozvedla" tu soutěž. Nepochopila jsem, že to, co se kolem minulého vyhlášení semlelo, znamenalo, že se od soutěže budeš distancovat. Tak promiň. Nemám žádné kameny a házím mizerně.


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

Možná by sis, Janino, mohla povšimnout, kolik mám za sebou poskytnutých rozborů a rad, vč. těch které nemůžeš vidět, neboť jsou na doporučení redaktorky Pomerančové poskytovány za zavřenými dveřmi, za což jsem zpětně ráda.

BR je pro mne NEDŮVĚRYHODNÁ. Mé komentáře se soutěží nesouvisely.

Sleduj práci redakce, typicky doktorky filosofie bixley, nebo soustavné Santie a hoď po mně kamenem. Já se tu tituly nepřežehnávám. Jistě jsou ti rovněž přínosem vhledy nesebestředného kvaje atp. Mám toho promlouvání do duše opravdu dost. Ještě zkus jako a2a2a vepsat cosi o tom, že mě viníš. Přepočítám věcné rozbory i jemu asi. 

Promiň, že jsem se zacílila. 


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

Janino, a proč bych to dělala? 

Zřejmě sis nepovšimla, že jsem se minule od BR distancovala. Přesto jsem však organizátorce poskytla mnoho technických rad i pro další možnosti. Ono to co je tu pokládáno za mé kverulantství, je jinde placenou službou, kupodivu. Poradenství se tomu říká, vyhledávání kritických bodů atp.

Ano, díváš se špatně. Možná si za chvíli všimneš, Janino. Typickým prudičem byl svého času i Miroslawek, byl tak vnímán. Anebo Majaks. 


Janina6
02. 07. 2022
Dát tip

Ahoj, sice jsem si už párkrát zakázala se znovu vyjadřovat k tématu „Dřív bylo na Písmáku všechno lepší,“ ale stejně mi to nedá, když čtu znovu a znovu o tom zdejším úpadku. Mám teď takový aktuální zážitek z účasti v soutěži Báseň roku – šiblo mi, zachtělo se mi experimentu a poprvé jsem se sama zúčastnila. Byla jsem vyloženě natěšená na ty KOMENTÁŘE, které dostanu od lidí, co nebudou vědět, že je to ode mě. Konečně objektivní posouzení, žádné kamarádíčkování, to bude zajímavé! A dočkala jsem se spíš zklamání. Z redaktorů se pod všemi díly vyjádřil jediný, Radovan. A třeba zrovna ty, Silene, která bys určitě dokázala hodnotit velmi kvalitně, jsi se vyjádřila pouze pod dvěma díly (Vistárie, podavač citů), přičemž u toho druhého sis jen tipla autorku. U yss bych mohla říct totéž (Co vymělníš z kačeny, podavač citů). Když ani vy „nejdete příkladem“, kdo už, že jo. Já se svými dojmy a pocity to nevytrhnu, ale aspoň se teda snažím. Mně se na Písmáku líbí, kdysi i dnes, a v různých obdobích mě sem táhly jiné důvody i jiní lidé. Ale vždycky víc ti, co uměli poradit, třeba i mezi legráckami a „neliterárním“ pokecem. Nespokojení prudiči tu byli taky vždycky, ale nevšimla jsem si, že by z nich kdy vzešel nějaký pokrok. Možná se špatně dívám?


Kočkodan
02. 07. 2022
Dát tip Gora

Poslední doušek

chlastu chce dělat baci

už dost myšiček

 

Chodec křik volí

nech tu mou nohu, psíčku!

čivka diblíček


Silene
02. 07. 2022
Dát tip

Lenochode, nejde o to, kam autoři odešli, ostatně, nevyplňují povinný dotazník před odchodem. Něco je přirozená odúmrť, změna ambicí, změna zájmů, což je relevantní. Jiné je ovšem odejít ze znechucení, že zde právě samotné redakce dlouhodobě preferují sociální koncept před literárním. Zde hledej jádro postupného písmáckého literárního úpadku, na němž se usilovně pracuje už nějaký ten pátek. 

Znovu ti říkám, sepsáno již bylo. Viz má autorská stránka, tam je toho spousta. Písmák je demokratickým prostorem v tom smyslu, že tu vychovávala naivní uživatele tzv. stavovská čest těch zkušenějších, na což redakce zapotřebí nejsou. Jen nesmí zároveň působit jako jeden z největších záškodníků původního literárního konceptu. 

Proč je tu yss, nebo třeba já? Neboť náš odchod je to, co by teprve umělo potěšit.

Pojď si prosím případně povídat jinam, pod tvé či mé dílo. PS. Osobně se domnívám, že jsou alternativní způsoby potěchy odvoditelné i bez návodu a souvisejí úzce souvisejí s kreativní myslí. / Tu se nic kdovíjak systematicky nerozesílá, prostě se předává štafeta. 

(edit. oprava překlepu)


Lenochod
02. 07. 2022
Dát tip

Silene jen se snažím přemýšlet, co by pomohlo (včetně mého odchodu), zatím se ještě pryč nechystám ;0). (Až budu mít pocit, že tu skutečně nejsem vítána, tak mě tu nic držet nebude.) Kam ti kvalitní autoři odešli? A proč jsi tu ty a Yss, proč nejdete za nimi? (To také není myšleno jako vyhánění - je to jen otázka.)

Něco mě napadlo. Protože jako nový uživatel, přestože pravidla čtu a snažím se je dodržovat, jsem nikde nečetla žádná doporučení k tipování (doufám, že jsem jej nepřehlédla), pak bych ocenila nějaký vysvětlující (pokud možno stručný) článek, kde by bylo řečeno, za co je vhodné dávat tipy a za co již ne, a kde by byla vysvětlena souvislost s úpadkem Písmáka. Mě to tedy vůbec nenapadlo, že mé nezodpovědné tipování může mít až tak závažné důsledky. Bylo by fajn, kdyby tam třeba Yss napsala ty jiné způsoby, jak autora potěšit, pokud to skutečně není na tip, ale snaha byla. No a stávajícím autorům by se na ten článek rozeslalo hromadné avízo (kolmplet všem, včetně redaktorů) a noví uživatelé by před svým prvním otipováním museli nejprve potvrdit, že ten článek četli (to by možná ajťáci nebyli rádi, kdyby to museli realizovat). Myslím si, že rozumní lidé by se nad tím určitě zamysleli a ubylo by hodně takových zbytečných tipů, kdyby pochopili ty vážné následky. 


Silene
01. 07. 2022
Dát tip

(Lenochode, nikdo tě nevyhání. Nejde o žádné plísnění ani útok, jde jen o vysvětlování, osobně si cením, že se zajímáš. / Jinak žádný strach, od těch časů, co se na písmáku rozmohl nekrititcký, avšak všeobjímající kupecký pápálálismus plošně, již prakticky všichni dobří autoři stejně odešli, takže se nic horšího už asi přihodit ani nemůže. Ne, nemůže. Už tu zbývají tuším všehovšudy tak dva.) 


yss
01. 07. 2022
Dát tip

*dojmu


yss
01. 07. 2022
Dát tip

Vždy existujú aj iné formy odmeny ako tip...je to fajn koment, pochvala za istú časť, prípadne to často obľúbené vyvolanie iného príbehu, asociácie , alebo len hoci sprostredkovanie svojho domu...tip by mal mať istú váhu, byť proste tou naj odmenou, ale tuná to už váhu nemá...proste keď už aj pri redaktorke ostáva jedinou preferenciou sociálny aspekt, a "morálna povinnosť "  čo ešte treba rozoberať ... / Vieš, ono je to niekedy tak, ako by si mi chcela tvrdiť, že čítaš všetky knihy čo vyjdú, a všetky sa ti páčia..od sci-fi až po marketing...nič osobné, len vysvetľujem svoj pohľad a názor.. / Od mňa asi všetko, každopádne vďaka za tvoj prístup v komunikácii - to myslím bez akejkoľvek irónie 


Lenochod
01. 07. 2022
Dát tip

Yss, je to tak, jak jsi to napsala. Možná by tedy úroveň Písmáku pozvedla nějaká pravidla k tipování - za co smím dát tip a za co ne (třeba 1. Je zapovězeno dát tip proto, aby to autorovi udělalo radost... atd.) Já osobně bych se ta pravidla snažila dodržovat, jenže nevím, zda bych dokázala rozeznat kvalitní text od diletantského, tak bych je nejspíš porušovala nechtíc... Ale skutečně dávám tipy jen kvůli svým pocitům - stačí mi k tomu kolikrát jedna věta (někdy mi stačí i to, jakou dílo vyvolalo diskusi). Nějak jsem dospěla k závěru, že za ušetřené tipy si nic nekoupím a do hrobu si je nevezmu. Bohužel jsem nejspíš přesně takový uživatel, který vám to tu kazí... Skusím se nad sebou zamyslet a nějak svou potřebu - dělat lidem radost, i když si to zase až tak nezaslouží - omezit... To ale nejspíš ve výsledku nic moc nezmění... Nevím, co s tím, když je mi umožněno používat Písmák úplně stejným způsobem, jako nároční čtenáři a vzdělaní kritikové. Jedině, že bych šla zase o server dál (a se mnou i všichni nenároční uživatelé)... 


yss
01. 07. 2022
Dát tip

Aha, čiže aj v diletantskom, odfláknutom a slabom texte, si nájdeš trebárs jednu vetu, ktorá za to stojí...a preto to treba otipovať. / Všeobecne teda / a najlepšie z desiatich textov hneď deväť/ tiež všeobecne/ ...ži a nechaj žiť nemá predsa s úrovňou textu nič spoločné....ale dik za objasnenie 


Lenochod
01. 07. 2022
Dát tip

Yss, to jsem každopádně já :0) ! Já si zkrátka najdu „to svoje“ a toho ostatního si nevšímám. Jak se říká : „žít a nechat žít“. (Ty hezké uvozovky mě naučila Silene, od té doby je cpu všude!) :0)


Silene
01. 07. 2022
Dát tip

Lenochod: Ano, kvalitní lidi nikdo nenahradí. Pokud svou otázku myslíš vážně, začti se třeba u mě na autorské stránce. 

Žádný alternativní písmák nebude mít minulost prvního internetového literárního serveru v ČR, z něhož je teď akorát smutná parodie. Vždy měl solidní octomilky, ale ta infantérie, co teď, ne, nebyla tak křiklavá, protože sem tam bylo do čeho klovnout i jako čtenář, co si minimálně neplive rád na svou rodnou řeč komunitním potleskem kdejakému překlepu.

Ale víc tu pod dílem autorce psát k tématu nebudu. Autorka tu aktuálně není příliš aktivní, tak co ji zdržovat.


yss
01. 07. 2022
Dát tip

Lenochod - a čo je vlastne, respektíve kto je vlastne nenáročný čitateľ? / Keď už si spomenula náročného čitateľa/ j


Norsko 1
01. 07. 2022
Dát tip

Nemám nic proti ptákům, nemám nic ani proti nelétavým tvorům, pokud chtějí létat


Lenochod
01. 07. 2022
Dát tip

Silene to mě mrzí, kdysi jsem tu pobývala a naopak mě při návratu překvapilo, že je mi tu stejně dobře jako tenkrát. Nejspíš mám od Písmáka jiné očekávání než Norsko 1 a pár náročných uživatelů. A jak dlouho ten úpadek už trvá? Nebylo by tedy načase založit nějaký alternativní Písmák a pozvednout jej na někdejší úroveň? Jestli je to jako u nás v práci, tak je mi jasné, že kvalitní lidi nikdo nekvalitní nenahradí... Že jediná správná věc byla nedopustit, aby odešli, a teď už se s tím nedá nic dělat...

Na ptáčky mi ale nesahej Norsko 1, ti jsou skoro to nejúžasnější, co se dá opěvovat. Nebo si myslíš, že na kvalitní literární server patří jen pobouřená a pobuřující díla? Žádná harmonie? Žádná radost z obyčejních věcí? (Konkrétně tento prolog mi opravdu udělal velkou radost, je na něm pro mne něco jednoduše geniálního, ale nevím co. ) A vůbec, ty máš ve své básni také radost z obyčejného rybaření... (nebo jsem zase nepochopila, o co jde?...)


Silene
01. 07. 2022
Dát tip

II) proti: Kumulace genitivních vazeb.

(Lenochode, Norsko má pravdu, že současný písmák je tristní parodie na jeho někdejší záběr. Stačí zabrousit do historie. Kdo ten sešup nezažil, nevnímá to tak, jasně. A to je tu z historie jen díl, spousta skvělých věcí odmazána.)


Norsko 1
01. 07. 2022
Dát tip

Trvám na svém


Lenochod
01. 07. 2022
Dát tip

Rozplývání se nad ptáčky ukazuje na rozpadající se lidmi zamořenou Zemi, protože umělcům dnes i obyčejný vrabčák připadá jako zázrak. Lidé ptáky opěvují v básních, když už z jejich světa začínají mizet a přežívají jen ti nejodolnější... Každý ptáček navíc potěší.


Evženie Brambůrková
01. 07. 2022
Dát tip Lenochod

Před hospodou v louži a bahnu si hrají děti. Matky je s radostí pozorují.

 


pre mňa obzvlášť zaujímavá téma, pozorne spracovaná


Norsko 1
01. 07. 2022
Dát tip

To všeliké rozplývání se nad ptáčky více než co jiné definuje tento rozpadající se literární server


Můra73
01. 07. 2022
Dát tip Karpatský knihomoľ

krásné!


Abakus
01. 07. 2022
Dát tip sveřep, Zeanddrich E.

ja som rada, že k tomu nepribudol nekrológ.


annnie
01. 07. 2022
Dát tip

Líbí se mi obojí, ale v souzvuku s Lenochodem o štipec víc ten prolog. Tak jako tak tip a.


Janina6
01. 07. 2022
Dát tip Karpatský knihomoľ, Radmila Marie

Prolog i neprolog, obojí krásné dvě strany zablácené mince :-)


Lenochod
01. 07. 2022
Dát tip

Úplně jsem si zamilovala tvůj prolog. Ten mi ke štěstí bohatě stačí :0) ! tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru