Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tematický den - vyhlášení za červen

02. 07. 2022
1
42
1357

Milí přátelé,

 

na červen bylo zadané téma z prózy Ivana Wernische Velký déšť (sbírka Tiché město):

Ráno prvního dne lidé vycházeli ze svých domů opatřeni deštníky, při setkání se mírně ukláněli a usmívali se. Dobrý den, pane sousede, Vy dnes jen kvetete, milá sousedko, odříkávali, jako by se nedělo nic jiného než jindy, jako by právě nenastal den Velkého deště. Ale vzduch byl neobyčejně čerstvý, tu a tam již bouchla okenice, práskly dveře.

Toto téma oslovilo čtyři autory:

Gora

TD Stav nouze

21

mimo soutěž

Janina6

TD První den

18

 

Dievča z lesa

TD Túto požičanú knihu už nikdy nevrátim

17

 

Supismus

TD Smyčky

10

 

Jak je z tabulky patrné, vítězkou se tentokrát stává janina6 se sci-fi povídkou První den s 18 tipy. Gratulujeme!

Vítězkou za celé 2. čtvrtletí je abakus s povídkou Na slobode se 14. tipy a výběrem. Rovněž gratulujeme.

Přes prázdniny si prosím odpočiňte, užijte sluníčka, hledejte inspiraci a po prázdninách si zadáme další téma...

Vaše Próza měsíce

 


42 názorů

Silene
15. 07. 2022
Dát tip

K3: Vnímám tvou motivaci, kterak se legitimuje oslabenost, ale nevím. / Ad M. oficiálně (tj. nejsem v pozici tiskové mluvčí) nevím nic, co bych mohla hlásat. Konstatovat za sebe mohu leda tolik, že autor má rozhodně na víc než tratit čas čtením nepříliš ambiciózních děl na soudobém písmáku. A souhlasím, komentáře byly atraktivní.   


K3
15. 07. 2022
Dát tip

To jsem zjistil až tedˇod tebe, že Majaks zmizel. Nevěděl jsem to a nevím proč. Je to podobné, i on sem patřil. Jeho břitké komentáře jsem měl docela rád. Tak se to nějak hasí. Vím že kvaj byl oslabený a když je člověk oslabený snese míň, proto jsem se ho trochu zastal. Jak to bylo s Majaksem nevím, dík.


Silene
15. 07. 2022
Dát tip

K3: Pod kauzou dvou inkriminovaných děl autor kvaj žádné vstupní bodavé kritiky neobdržel. Jeho reakce tomu však neodpovídaly. Pokud by sis chtěl počíst, klidně ti poskytnu kopii k nahlédnutí. 

Autora kvaje odsud nikdo nevyhání, příslušné rozhodnutí je čistě jeho rozhodnutím. Stran redaktora kvaje je potom daleko lepším řešením, pokud uživatel kvaj v redakci není, když o díla druhých již neprojevuje zájem (můj názor). Coby autora je potom daleko větší škoda třeba Majakse, ovšem i jeho zcela autonomní rozhodnutí.


K3
15. 07. 2022
Dát tip

Ke kvajovi. Nemyslím si, že je to špatný chlap. Myslím si že je ho tu škoda. Jeho největší chyba asi je, že je jen trochu ješitný vzhledem ke svým dílům, a nechá se vyprovokovat. Ale snese i kritiku, pokud není uštěpačná nebo bodavá. Tady si myslím že je na vině to "kdo z koho." Není důležité se navzájem triumfovat, stačí napsat kritiku jednou, popřípadě ji vysvětlit... 


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Goro, děkuji za zaregistrování situace. Jistě chápeš, že lze jen velmi těžko redakcím coby celku fandit a podporovat je, když je v součtu nešvarů opravdu příliš. Samozřejmě není tvou povinností tušit o všem. 


Gora
09. 07. 2022
Dát tip

Jeho díla ano. Jako mnoha jiných. 

Slovní potyčky zde probíhají často, bohužel stále častějí - uživatelé si mnohdy neberou servítky a já nejsem povinna, ani nemám libovolné penzum času vše podrobně sledovat, číst. Pokud mě někdo však upozorní na konkrétní újmu, k níž evidentně došlo, pokouším se prostřednictvím admina i Oldy o nápravu. Díky za tvůj a yssin podnět.

 


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Goro, ano, vědět to nemůžeš, ale že Lakrov nereagoval, to bys vědět mohla, vzhledem k tomu, že otisk díla se nachází na nicku Próza měsíce, který aktivně užíváš. Lakrov se tehdy divil, proč píši, vyslovil svá podezření, na můj doklad předchozího zájmu o situaci již neodpověděl: a to víš. = Nepřišla ti na nick Próza měsíce další avíza.

O Viganin explicitní souhlas mně osobně nešlo. Navíc dala stejně vědět akorát tobě a nikoli tu na písmáku, čili je to irelevantní, že souhlas kdesi v mailu máš. Šlo opět o chybný koncept jako takový, který se "řeší" déle než tři roky.


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Uživatel kvaj s visačkou redaktora prózy takto startuje po nesouhlasících či nechválících uživatelích už celé roky. Tu nejde o nějaké mé pošramocené ego (tomu se nic nepřihodilo), tu jde o obecný problém, plus o systematický pasivní souhlas zejména nejaktivnějšího z redaktorů, tedy tebe, Goro. Jeho díla pravidelně komentuješ. 


Gora
09. 07. 2022
Dát tip

Nemohu vědět, že to byla /zatím/ tvá poslední konverzacem s L., díky za připomenutí. Vigan s tím ovšem souhlasila, nic proti její vůli se neodehrálo, naopak - byla za, byť neúmyslné připomenutí její povídky ráda.

Tvůj přípis na straně RP jsem teď četla.


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Goro, ale zaznamenala. Pod anonymním otiskem Viganina Kluďáka. 

Na stránkách Redakce prózy máš odkaz na kvajovo extempore.

Jednejte. 

Ano, dokonce ani Lakrov již nedodržuje základní stanovy klubu. 


Gora
09. 07. 2022
Dát tip

Přejme Lakrovovi brzké uzdravení. To je jediné, co  mohu dodat.

Tvou komunikaci s ním jsem nezaznamenala, takže netuším, oč šlo.

Patologických "jevů" je tu dost a zlepšit spolupráci s Oldou bychom si asi přáli z různých, technických či jiných důvodů všichni... jenže je to zas jen na něm.

 


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Goro, sama jsem odkaz a náležitou ukázku z inkriminované diskuse otiskla přímo na stránky klubu Redakce prózy, tudíž neexistuje důvod, proč by na něj vlastník klubu (kterým je ovšem účelový technický nick Redakce prózy) nemohl zareagovat. Jinými slovy: není důvod, proč by redakce nemohla zareagovat. Pochopitelně nemám na mysli reakci okamžitou, ale účelové systémové řešení, jehož jste schopni v rámci klubu docílit. 


yss
09. 07. 2022
Dát tip

Nie, nie si, ty si proste niekedy ako " vákuum" už len tým, že nedokážeš reagovať vo chvíli, kedy sa reakcia redaktora priam žiada / všeobecne, nie iba u kvaja/ ..proste tváriš sa úplne nezúčastnene, čo je pre dvojitú redaktorku dosť blbá vizitka. Jednoducho z tvojej strany je iba pasivita, o to horšia, že je účelová. Redakcia nie je každý sám za seba.To zrkadlo máte "spoločné". A naozaj, nie je nutné tváriť sa že nevieš.Všetko od mňa.


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Absenci Oldových reakcí zmiňoval vedle mě také a2a2a a Zbora. 


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Goro, ty sama jsi upozorňovala, že majitel klubu Redakce prózy je vážně nemocen, což prý není žádným tajemstvím, zmíněná informace již není platná? Pochop, člověk nerad obtěžuje člověka, který evidentně nemá sílu ani odpovědět, viz má minulá konverzace s Lakrovem. Opět mě obligátně z čehosi podezíral (tradičně, že chci být redaktorkou), jakkoli jsem mu náležitě odepsala, nereagoval. Nediv se tedy, že jsou tyto jevy ve světle dlouhodobé situace na písmáku vnímány jako patologické. Zejména námi, co tu nejsme zaregistrováni úplně krátce, avšak naopak pamatujeme mnohé situace a zvraty. 

Olda nereaguje tradičně, jak je všeobecně známo. 


Gora
09. 07. 2022
Dát tip

yss, vyjádřila jsem se, že každý odpovídá za své chování zde, nejsem dráb či mentor. Admini a Olda mají kompetence k řešení podobných situací, je tedy možné obrátit se na ně. Příp. na majitele Klubu prózy Lakrova.


yss
09. 07. 2022
Dát tip

Redakcia je v tomto smere účelovo pasívna, teda aspoň tá čast redakcie, ktorá tu dnes bola.


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Goro, aby bylo zřetelno, neutrpěla jsem těmito osobními útoky dotyčného žádnou psychickou újmu, ježto jsem proškolena. Nepožaduji žádný průmaz ani obtěžování admina, ba naopak pokládám za vhodné, když zde příkladný způsob kvajova vystupování zůstane zachován. Doporučuji vám však zamyslet se, zda opravdu je vhodné a přínosné pro písmák, aby s tou nešťastnou visačkou redaktora dotyčný podobně silově vystupoval, jakkoli třeba pod vlastním dílem. Ráda si nechám oplátkou předložit, kde jsem podobným způsobem silově agresivně jednala s dotyčným já. A zejména na základě jakých konkrétních situací, čímž tě nenutím zatěžovat se, pouze zmiňuji, že zápis je v případě pochyb zatím cele k dispozici. U mě potom v zrcadlové kopii. 


yss
09. 07. 2022
Dát tip

*err* iste 


yss
09. 07. 2022
Dát tip

Isté, teraz sa každý bude tváriť že nič z toho nečítal /ohľadom komentov u kvaja / a o ničom sa nevedelo...Ak by toto adresoval niektorým redaktorkám bežný užívateľ, tak sa ihneď " privoláva" admin, takto je to úplne v poriadku, každý naďalej bude privierať oči ..ako stále 

 

 


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Goro, avíza již chodí. Ne, neadresuji ti příslušný verbální výlev skutečně, naopak důvodně se domnívám, že by jej právě redaktorka bixley měla umět náležitě vyhodnotit. Doporučila bych vám se nekompetentního kolegy zbavit vyloučením, něco takového ať si předvádí jako řadový úživatel. 


Gora
09. 07. 2022
Dát tip

Phil, myslelas svůj příspěvek jako téma k TD? 

Kvetoucí mateřídouška by nebylo marné... či douška mateří...


Gora
09. 07. 2022
Dát tip

Silene, je laskavé, že všechny ty výrazy ani hypoteticky neadresuješ mně (či nám s bixley), děkuji za to.

Každý zde odpovídá sám za sebe, tedy i lidé v redakcích... nepodsouvej mi prosím, zda o něčem vím či nevím ani jaký vhled mám či nemám, díky - a na oplátku.

S těmi avízy mne to mrzí, možná jsem se něco skutečně mohla dozvědět.


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Goro, teď došlo. Avíza ti posílám, při psaní vstupu č. 1 mi však spadlo připojení, tehdy přijít nemuselo. Blokováno vůči tobě nemám nic. / tech. Posílat avízo při každém vyjádření o komkoli potom pokládám za absurdní, avíza posílám, píši-li něco, co by dotyčnému nemělo uniknout, což zvládnu samostatně vyhodnotit.

Na praktickou ukázku kvajova vytříbeného verbálního repertoáru bych ti potom mohla příkladně odvětit, že jsi zhrzená ješitka, treperenda a vtěrka, že žvaníš a plkáš a tuhle bixley je tvoje dvojče, možná ošperkovat své nadšení o nějakou tu pindu či pindy, doplnit, že plácáš, blábolíš a jsi mňoukající a vřískající kotě, ovšem nic takového já neudělám a ty se zamysli, zdalipak jsem kdy udělala. V repertoáru vašeho slovutného kolegy se však nejedná o neběžný jev. Není třeba se tvářit, že o tom nevíš. Skutečně nechápu, k čemu se dotyčná entita cítí povolána.    


Philogyny
09. 07. 2022
Dát tip

Slepice i kohoutek / toho jsem oplakala nejvíc/ byl tak sám před kurníkem/bez hřebínku/liška nebo kuna/ u nás po setmění klid/ pleju kvetoucí mateřídoušku, voní, sakra voní o ní...neměnila bych. 


Gora
09. 07. 2022
Dát tip

Promiň, měla jsem avi od tebe blokována. 


Gora
09. 07. 2022
Dát tip

Nyní jsem je poslala na sto procent, takže máš nejspíš avíza ode mně blokována... já ostatně také od tebe nedostávám avi. 


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Goro, jaké urážky? Vůbec jsem neuplatnila celý slovník, jímž teď nově díky muži na správném místě kvajovi disponuji. Kdepak, neposíláš mi avízo odnikud už poměrně dlouho. 


Gora
09. 07. 2022
Dát tip

Měla jsem za to, že jsem ti od kvaje poslala avízo. Jestli ne, omlouvám se... 

O TD jsme spolu diskutovaly, a byla jsem ráda, témata jsme i díky tvým postřehům s bixley inovovaly. Od začátku soutěže vyzýváme prozaiky, aby přispěli svými nápady, některé z nich se využily.

Ta možnost samozřejmě pokračuje zde, pod tímto dílkem. Bylo by dobře dozvědět se od těch, kdo se TD účastní, zda jim tvorba na určité zadání něco přináší nebo tuto formu považují za vyprázdněnou, případně jaké náměty by si přáli ztvárnit a nebo zda to nechají na pořadateli soutěže. Týká se to i hodnocení soutěžních próz a všeho, co s tím souvisí.

K oslovení z tvé strany se, Silene, vyjadřovat nebudu... ani k urážkám. 


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Čau ďoučata z redakce! Prosím tě, Goro, pokud by tě zajímalo, kterak jsem na oslovení došla, tak zcela prostince, omrkla jsem nějaký ten kodex jednání a patřičné chvaty od výborného kolegy, redaktora kvaje.

Příště nebuď/te pokrytec a pošli/pošlete avízo, ušetříš si údiv. Jen jsem doporučovala slovutnému redaktoru kvajovi, kam může napredovať svou skálopevnou energii. Snad že se v něm někdo, kdo by to myslel s písmákem dobře, potom najde. U TD již nemám, co bych vám víc poradila a invenční místo vás opět být? Asi speciální druh humoru. Hezký den.


blacksabbath
04. 07. 2022
Dát tip Gora

jjj...jak by řekli Šmoulové...je takové vedro, že měkne nejen zelí ale i mozek:-))))))


Dva vítězné tituly již můžete rozkliknout...


bixley
03. 07. 2022
Dát tip

Něco se asi objeví v Próze měsíce, kde to klikací bude, tak nezoufejte...

Přidávám se ke gratulacím.


Gora
03. 07. 2022
Dát tip

Gratuluji, Abakus, Janino.

Děkujeme za podněty, v podzimním kole Tématického dne vložíme odkazy na vítězné povídky tak, aby byly "klikací"... a pokusím se i ty dva vítězné  poupravit, aby bylo možno je ihned načíst.

Pokud přijdete s tématy - citát nebo část básně či prózy - která by vás, prozaiky, zaujala, na něž by se vám dobře psalo, budou vítána.

Nápady je možno připsat sem, do debaty pod Vyhlášením TD.


Janina6
03. 07. 2022
Dát tip

Díky za inspirativní soutěž a Abakus gratuluju ke čtvrtletnímu vítězství!


Silene
03. 07. 2022
Dát tip

Abakus (odpověď na avízo obsažena):

Těžká práce s tebou. Tak znovu:

1) Čtenář si vybírá svobodomyslně, ano.

2) Ředkvičky plejí ti uživatelé, kteří si tu prostě raději povídají po přečtení autorského díla o tom, kterak jim letos pěkně vykvetly pivoňky a kolik vajíček snesly jejich holubičky, než aby připsali něco k literárním aspektům zveřejněného díla. Samotné dílo nechť klidně o ředkvičkách je, ale jde především o to, zda splňuje nějaké ty formální náležitosti alespoň na úrovni školního slohu blahé paměti, když už ne pořádné literatury. Tady paní redaktorka bixley ti to ráda posoudí, snad proto TD na LITERÁRNÍM webu zakládala a ne kvůli míře kropenatosti vajíček tvých vlašek a mých lenghornek.

3) Osobně upřednostňuji na písmáku literární aspekt, pro povídání o květinových výpěstcích se registruji na zahrádkářském webu, pro porovnávání velikosti snůšky na chovatelském, případně pro pelmel na nějakém všeobecném hobby/lifestyle webu. = popis principu

Blahoželám všetkým k sofistikovanému posudku formou sečtení uživatelských tipů. Veľa pohody a príjemné kúpele!


Abakus
03. 07. 2022
Dát tip

Blahoželám všetkým. 


Abakus
03. 07. 2022
Dát tip

Ahoj Blackie, je príliš teplo na to, aby som niečo pochopila. Dobu temna nahradila v novoveku doba zatemnenia.  A podľa kritík niekotrých kritikov, v ďalšom diele sa  sústredím na pletie redkvičiek. No možno zo začiatku, ak by to bolo príliš ťažké pre mňa. tak niečo o pestovaní fíg.  


blacksabbath
02. 07. 2022
Dát tip Gora, Janina6

Gratulace Janina6  a  Abakus....

Díky patří Próze_měsíce za organizaci soutěže!!!!

Všem Písmákům přeji pohodové prázdniny!


dievča z lesa
02. 07. 2022
Dát tip Janina6, Próza_měsíce

Janina BLAHOŽELÁM ... ďakujem organizátorke za TD ... cítila som sa v ňom milo a komorne***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru