Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozhodl jsem se vyjít Evropě vstříc

05. 07. 2022
0
1
167

Chytne rybář zlatou rybku, a rybka povídá: "Když mě pustíš, splním Ti tři přání, ale má to ten háček, že sousedovi se splní totéž."

Rybář si tedy přeje velký a krásný dům, a má ho, ložnic a obýváků, že by ses nedopočítal. Ale když vyjde na svou novou krásnou terasu, proto němu soused v županu - na terase stejně obrovského a honosného domu.

I přeje si rybář nejkrásnější ženu na světě, a hle, stojí po jeho boku, ztepilá, mladá, krásná, moudré tváře a laskavých očí, objeme našeho rybáře, a položí mu svou krásnou hlavu na rameno. Ale rybář vidí přes záplavu kadeřavých vlasů, že soused na své terase zažívá se svou kráskou stejně intimní a naplňující chvíli.

Rybář se zamyslí, protože štěstí, kterým není možné se chlubit před těmi, kterým je odepřeno, je štěstí poloviční. V tu chvíli si náš rybář vzpomene, že mu soused jednou při grilování vyprávěl, jak byl za mlada ve válce, a jak mu zbloudilá nepřátelská kule ustřelila kuli vlastní - tu na levé straně. Soused najednou zvolá - "Mám třetí přání, rybko - ať mi uhnije pravá koule!" 

Pobavil mě koncept "ropných sankcí". Od reality zcela odtržení evropští idealisté si myslí, že mě nějak "potrestají" tím, že od Ruska nebudou kupovat ropu a plyn. Nicméně se říká - "Dej pozor, co si přeješ, může se Ti to splnit!" Rozhodl jsem se tedy vyjít Evropě vstříc, a všechnu ropu a plyn, kterou jsem dříve posílal Evropě, napříště pošlu Indii a Číně. Bude přece spravedlivé, když Indové a Číňané okusí trochu toho evropského blahobytu - zemní plyn je totiž surovinou pro výrobu hnojiv, takže ho vlastně lidé na celém světě pojídají. Vyhublá Asie trochu ztlousne, a obtloustlá Evropa trochu zhubne, a začnou si navzájem aspoň trochu rozumět. 

Prezident Biden už spěšně telefonoval svému dobrému příteli princi Salmánovi z naprosto a dokonale zkorumpované saudské královské rodiny (hádejte, evropští intelektuálové, kdopak ji asi zkorumpoval? Já jsem to nebyl!), aby prý více a usilovněji těžil - ale, co naplat, ani saudové už nemají, trochu nám o svých "proven reserves" lhali. 

A co teď, že? Najednou není na světě dost surovin pro všechny, takže jsou dvě možnosti - ta ošklivě socialistická, totiž rozdělit se, a být "společně stejně chudý" - a ta se mi nelíbí, ani já nemám komunisty zrovna v lásce, a nebo ta správně kapitalistická - silní budou zabíjet ty slabé tak dlouho, až bude nakonec pro všechny dost (i když ve světě s "trvalým ekonomickým růstem" se nakonec sežere všechno, a stejně to nestačí). 

Asi nezbyde, než poslechnout ženy, jak to tvrdí feministky, a zaplavit svět novorozeňaty - žvatlání batolat je cosi nepopsatelně krásného - proč se trápit tím, že není co jíst, čím pohánět továrny, vlaky, lodě a nákladní auta, když můžeme vyvést v kočáře vnoučata na zahradu a vypnout mozek... a bude nám všem hej...

A tak přeju i Anně rozkošnou dovolenou, pěkně si to užij, annnie, možná je to úplně poslední dovolená ve světě, jak jsme ho znali - a kdo ví, až Ti bude tvůj Muž rozpustile cákat jezerní vodu vonící řasami a žabincem na Tvé nahé, krásné tělo, a najednou vám oběma spadne na hlavu atomová bomba - jedna z tisíců, jako květ pampelišky, a v mžiku bude po všem... lze si přát lepší závěr životního příběhu?

Mupy mup!


1 názor

Janina6
05. 07. 2022
Dát tip

V závěru prologu - nezvolal to místo souseda ten rybář?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru