Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo se bojí....

06. 07. 2022
21
57
539

Přiznávám, že se bojím.

Bojím se spousty věcí a situací. Bojím se neznámých zvuků v domě, který znám spoustu let a pokud tu jsem sama, zamykám, co se dá.

Bojím se sama v chalupě, tam ještě zvuky moc neznám. Obdivuji svou mamku, že tu byla ochotna být sama.

Zjistila jsem, že se tolik nebojím jít večer se svým malým psem, ale temným zákoutím se vyhýbám.

Nedávno jsme šli ráno lesem a najednou se z houští mladých stromků vynořil muž s baťohem. To by nebylo zas tak hrozné, o kus dál se klusal běžec a od hájovny přijížděl cyklista. Oba mne minuli, každý v jiném směru, a já se otočila, že půjdeme zpět.

A ten muž z houští, který by měl jít po cestě, tam najednou nebyl.

Ne, nešla bych kolem toho křoví zpátky ani za zlaté tele. Mazala jsem opačným směrem, hlavně, abych viděla kolem sebe.

A dnes jsem se zase vydala do lesa. Večer, v devět hodin. Je sice ještě vidět, ale v lese tolik ne. Ale musela jsem.

Mám tam takovou plantáž. Ne, nepěstuji tam trávu, ale roste tam kuklík městský. Nenápadná rostlinka s úžasnými účinky.

Zaceluje rány, snižuje otoky, léči ekzémy a dokonce pomáhá i při lupence. Poradil mi to náš hajný, který z bylin vytváří mastičky.

Potřebovala jsem listy do zásoby, muž jede do lázní a má ještě jizvu na noze a zase se do ní rýpnul.

Bála jsem se, ale šla jsem. Ne sice kolem toho houští, ve kterém podle nás, místních, přespávají různé existence, ale po horním okraji lesa až ke své plantáži.

Z houští se ozýval podivný tichý zpěv a já byla jako myška. Ani pes nedutal, natrhala jsem rychle listy a hodně potichu z lesa ven.

Pamatuji, jak pan Werich říkal ve známém filmu:

,,Bojíš se? My se taky bojíme, ale my se bojíme rádi. Jen aby nebyla bouřka, té se bojíme neradi."

Bojím se nerada, ale zatím jsem nepoznala nikoho, kdo se bojí rád.


57 názorů

Ta je dobrá. Tady taky nemusíš říkat jen a jen pravdu. Mohli by se bát ti druzí :-)))


annnie
24. 07. 2022
Dát tip

I to je dobrý důvod :) :) :)

Mimochodem, moje oblíbená pohádka: Jak se Franta nenaučil bát


No nazdar, tak zase tady? Já se bojím jenom někdy, abych nevypadala jako Nebojsa.


annnie
23. 07. 2022
Dát tip

Strach je velmi praktická věc, která nás chrání před mnoha hloupostmi. Jen se nesmí stát patologickým, to je pak problém...


Pokud jsem dělala vedoucí malým dětem, nebála jsem se. Nebyl na to čas.

Jistě, mohla jsem pana Foglara navštívit a pokecat si s ním. Táta ho znal.

Jen nějak nevím, k čemu by mi byl na chalupě on nebo jeho krásné knihy, které znám všechny. Snad ti skautští vedoucí na mejdan?

Tolik se zas nebojím :-)

 

 


Alenakar
21. 07. 2022
Dát tip

Prómo,

od toho je přece třeba Jaroslav Foglar a různí skautší vedoucí(samzřejmě s vyjímkou pedofilů).


Hvězdy mám ráda. Rozhodně víc než MHD.


Aru
19. 07. 2022
Dát tip

a čeho???????????????? :D

můj mentální štít se hroutí jen když jsem s lidma, občas mi stačí jet jenom v MHD, abych byl o něco víc depresivní, teda pokud jsem sám, pokud mám ochránce tak vydrzím víc :))

tma je fajn Evži, jsou v ní vidět hvězdy, narozdíl od rozsvícených měst ;)


A doma se nikdy nebojíš, Aru?


Můj děs je opravdový, když mi nad hlavou běží podivné noční stádo po střeše. Ale víc se bojím lidí.


Prométhee, měli by nás to naučit rodiče. Táta byl skaut a snažil se učit nás o přírodě vše, co znal sám. Nebál se, protože dokázal rozpoznat různé zvuky.

Ale asi to nestihl pořádně :-)))


Máš pravdu v tom, Andreino, že nejvíc se bojíme neznámého. Pak je možné se i bát toho, co se za neznámým skrývá. A poznat to, chce odvahu. A té se musíme naučit sami. Díky za návštěvu.


K3
19. 07. 2022
Dát tip

Je to tak, a krom toho je ještě mnoho dalšícho co nezvládá. Jako kdyby začínal takový syntetický věk syntetických lidí.


Andreina
19. 07. 2022
Dát tip

Prométhee, máš pravdu a přitom strach může spolehlivě zabít, když člověk ztuhne v té nejnevhodnější chvíli.


Aru
19. 07. 2022
Dát tip

na strach skvěle funguje ho nepotkávat :D:D


Není to zvláštní, že přes všechny ty hromady encyklopedických znalostí, které moderní školství z nějakého důvodu považuje za esenciální pro individuální existenci, neučí žádný český učitel své žáky, jak se zachovat, když dostanou strach? 

Přitom stopaři a bojovníci kmenových společenství tohle rozhodně vyučují - je snad něco důležitější ho na světě, než zvládání vlastního strachu?


Andreina
19. 07. 2022
Dát tip

Podala jsi vypravování o strachu moc hezky, a musím poděkovat za pobavení. 

Když jsem byla malá holka, vtloukal mě táta do hlavy důležitou životní moudrost: Když máš strach, chyť ho pod krkem a pořádně s ním zatřes. Zjistíš, že není důvod se bát. Měl pravdu. Při svém povolání sice musím zachovávat respekt k tvorům kolem sebe, ale strach si dovolit nemohu. To bych dlouho nepřežila. Možná proto jsem k tátově poučce přidala svou vlastní zkušenost: Neznámého se nebojím, protože nevidím důvod se bát. Pokud se neznámé změní na známé a zbývá pouze jedna cesta, je strach zbytečný, protože nic nezmění.


K3 - pokud se nemusím bát sama, pak je to lepší, ba dokonce úsměvné :-)


Zeanddrich E. - Děkuji, ale o zhmotňování předmětů mé tiché hrůzy nestojím. Stačí mi kuna nebo jiná potvora na střeše za hlavou, ale podívat se na nepůjdu.

Les máme fakt pěkný, jen by se o něj měl někdo lépe starat. Komu patří nevím, ale dá se od nás jít tak 10 km až do Svoru a nekoho nepotkat :-)))


K3
12. 07. 2022
Dát tip

A co milovníci hororů:). Přidám se s tipem. Hezky napsané. Pokud se nic špatného nepřihodí, tak je to taky takové koření to bání, něco jako zeměžluč, nebo pelyněk.


K tomuto bych řekl jen jedno: ..pokud se bojíme něčeho   konkrétního, snažit se to „podvázat" :) , v rámci možností (jinak ta naše  vizualice nám ten předmět může, dříve nebo později, zhmotn.it :) )

((PS: ..závidím Ti les u (či   blízko) domu! :) ))

smazat (ještě 15 minut)

 


Aru
08. 07. 2022
Dát tip

díky Evži ;)


Evženie Brambůrková
08. 07. 2022
Dát tip blacksabbath

Jasně, Ivi, pak je klid.


Soucítím s tebou, Aru.


Když nemusím, taky nikam nejdu.


   https://cdn.administrace.tv/…jpg 

zalígrovat se a hotovo:-))))))


Aru
07. 07. 2022
Dát tip

máme od baráku kousek park, dokud byl krásně zanedbaný a zpustlý, byl tam klid nejen v noci, ale i přes den tam chodilo málo lidí, byla to taková pohoda, co ho dali do pucu, dali tam různý prolejzačky a dokonce i letní hospodu, tak tam lidi začali trávit svůj čas, až na mě, přestal jsem tam chodit, pobyt se tam stal naprosto nesnesitelný :D

nebo je teď odkloněný MHD a jezdí to všelijak, takže musím jít městem dál, což je naprosto nesnesitelný jít ulicema mezi lidma. potkávat lidi venku je prostě strašný a každej by se toho měl vyvarovat, zvlášť když mě někdo zastaví a chce si povídat, to úplně nesnáším, co mě má co cizí zastavovat a ptát se na cokoli, odkud přišel na to, že o to stojím?????????????? :D:D:D


Markel
07. 07. 2022
Dát tip

už po večerech nikam nechodím, byla jsem mladší a hloupější, teď jsem postarší a chytrá :-))


K medvědovi bych také na procházku nešla, Mária.


Tedy, Markel, to muselo být šílené. Jednou mne v noci honili Ukrajinci a schovala jsem se ve škarpě mezi odpadky a zabalila se do bundy a dělala, že jsem také pytel odpadků. Nemńašli mne.


Hanko, tak to jsou pěkné příklady a vzpomínky.


Čudlo, to je dobře, že jsme normální :-)))


Díky, Renato, určitě je nás víc.


Alenaka, na horrory nekoukám a hrdina nejsem. Takže jen tam, kde je světlo.


Aru, náš příměstský lesopark je většinou plný lidí a hlavně pejskařů, ale někdy jsem tam tak sama....


minulé leto som mala ohromný rešpekt z vyhlásenia miestneho rozhlasu:  

-milí spoluobčania, v regióne našej obce sa potuluje a hľadá si potravu medvedica s dvoma mláďatami, na prechádzky do okolia odporúčame chodiť za svetla, najmenej vo dvojici a s mobilom ... 

môj strach rozšíril ohrozené územie o intravilán miestneho parku, ku ktorému vedie od poľa cestička medzi záhradami ... predstavila som si medvedicu, ako na diaľku vťahuje nozdrami mikroklímu porastu ... 'staré stromy mám rada, mládež, ide sa do lesa' ... no kto by ju v noci zastavil? ... a tak sme ja a pes vymenili večerné venčenie v parku za predsúmračné, až do oznámenia, že medvedica s mladými sa pretúlala do ďalšieho okresu ... ***


8hanka
07. 07. 2022
Dát tip

tiež sa bojím, niekedy je to skôr úsmevné...so synom chodíme do lesa pozorovať svätojánske mušky,  nádhera,  keď sa tichučko spúšťajú okolo nás ako trblietavý závoj, čarovnú atmosféru kazia zvuky k lesu patriace - šuchot, štekot(vraj srnec),  rachot konárov, bojím sa ísť so synom hlbšie ale aj ostať sama na okraji:) Srnca asi dva metre odo mňa som nevidela, čakal, kým mi ho syn ukázal, až potom znechutene odkráčal...

Za mlada som rada pozerala v bezpečí domova napínavé kriminálky, či  horory, nedá sa zabudnúť na príbeh R. Dahla, pozerala som na gauči zakrytá ľahkým paplónom, hlavný hrdina podobne prikrytý,  zbadal pod dekou pohyb - had, bál sa pohnúť... perfektne natočený jeho strach, pot, snaha zadržať kašeľ, dýchať jemne, takmer bez pohybu hrudníka, hrozilo uštipnutie...nuž, bála som sa pohnúť i ja, mala som pocit, že had je u mňa pod paplónom, striehne len na môj pohyb, aby zaútočil...opisovať strach po filme Psycho je asi zbytočné, mali sme so sestrou ...násť a tá hrôza ísť večer domov, rodičia mimo a my samé, prešli sme celý dom, všetko pozamykali a aj tak do rána poriadne nespali:)

Prežila som tri prepady, ubránila som sa, odvtedy o to väčší strach najmä večer... v Petřínskych sadoch večer jedného onanistu, nemala som okuliare,  nič som  nevidela:)


Čudla
07. 07. 2022
Dát tip

Nebylo by normální,  kdyby se člověk ničeho nebál./*


bixley
07. 07. 2022
Dát tip

Já se bojím neustále. A nerada. :-) Pěkně jsi vylíčila své pocity...


Markel
07. 07. 2022
Dát tip

líbila moc, já jsem ze své podstaty odjakživa bázlivý člověk, jako bych to ale na sebe přitahovala, bojím se všeho, čeho ty, mám to ale na vlastní kůži vyzkoušené, naposledy jsem šla sama z mejdanu, v autě mne pronásledoval muž, utíkala jsem, zastavil u kraje chodníku, vystoupil a byl od pasu dolů nahy a COSI mi ukazoval. Utíkala jsem jako o život, stále mne v autě pronásledoval, nikde nikdo, doběhla jsem domů div ne živá. Časem ho chytili, měl za sebou několik znásilnění, byl to ten můj uchyl, barva auta a popis souhlasil. Byl to normální táta od dětí a v noci takhle jezdil, chjo. Policajtům jsem ho nepopsala, bylo víc těch postižených žen. Pak mám ještě podobné zkušenosti,na náměstí černoch, v lese onanista, naštěstí vždy to dopadlo dobře, neb jsem v mládí vyhrávala závody v běhu. :-((  :-)) tobě *


Alenakar
07. 07. 2022
Dát tip

Rádi se bojí třeba milovníci horrorů. Ti si ale mohhou být celkem jistí, že když sedí u televize a chroustají brambůky, nic se jim nestane.

A taky se rádi bojí hrdinové, protože mohou ukázat, že umí přemoci strach. Tip.


Abakus
07. 07. 2022
Dát tip

Asi som vo veku, keď  sa už o seba až tak nebojím, skôr ma vydesil covid, a  myslela som si, že už horšie nemôže byť. Môže.

V lese a  v opustenom dome sa  nebojím.  Na pravé poludnie v centre mesta na prechode  pre  chodcov,  to môže byť iný adrenalín. 


Aru
07. 07. 2022
Dát tip

přesně Evži, nebezpečno je úplně všude, zvukoví chrastilové se pohybují všude tam kde je slyšet :D

mě samota nevadí, tam si může chrastit, nebo vrzat co chce, tma mi taky nevadí, neboť většina lidí se jako ty bojí tmy, zvláště temných a pustých míst, tam pak nikdo nechodí, protože se jich všichni bojí, jsou daleko bezpečnější, než třeba nonstop bar u zastávky s ubytovnou poblíž, tam jsou dost zajímavý existence i přes osvětlení :D:D

myslím že i lesy jsou dnes prosty banditů a lupičů číhajíc na obchodníky s povozem, ale zato v tlačenici v turisticky oblíbených místech ti někdo může šlohnout foťák, nebo vybílit peněženku za bílého dne :))


V tom případě mám, Květoni, fantazie přebytek.


To byl Kulík, Luboši. Ten léčil tak akorát pěkné slečny.


Evženie Brambůrková
07. 07. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Taky je možnost, Jamardi, nechodit tam, kde to není zrovna bezpečné :-)


Je pravda, Lído, že dva lidi se bojí míň.


Květoň Zahájský
07. 07. 2022
Dát tip annnie

Nebojí se jenom lidé, kteří nemají fantazii. 


Kočkodan
07. 07. 2022
Dát tip

Já se otvírat a číst tvoje dílka přeci jen už tolik nebojím.

Kuklíka si pamatuji z filmu pro pamětníky – Cesta do hlubin študákovy duše. (nebo ten druhý) ;-)


Jamardi
06. 07. 2022
Dát tip

Každý se alespoň trochu bojí, ale co se dá dělat.... :) Mně je taky nepříjemné, když nevidím, jestli někde někdo nestojí. Divné zvuky mě míjejí, ale v domě, kde bydlí tatínek samovolně vržou schody a to je pak jako kdyby po nich někdo chodil. Já jsem to nikdy neslyšela, ale on se na tom shodl se ženou....


Alegna
06. 07. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Ráda jsem se s tebou chvilku bála. Na kuklíka taky kouknu :). 


Philogyny
06. 07. 2022
Dát tip

Omluva za přeťuky. 


Hledač pokladů je v pohodě, ale určitě bych se lekla. Kuklík je lék a zadarmo.


Philogyny
06. 07. 2022
Dát tip

Taky jsdm zažila, že zpoza keře vyskočil chlap s rýčem, vyhnaly ho holky /. Vylezlo z něj, že hledá hledačkou poklady, staré mince. Tak jsme se zasmáli a šli po svým. Kuklík si načtu, pomáhá i rozdrcený jitrocel. Bouřky se od jisté doby bojím taky nerada. Ale  někdy i ráda... 


Díky za návštěvu, Ireno. Dneska už tam nepůjdu. :-)


Gora
06. 07. 2022
Dát tip

Pěkná mini, podaná s nadhledem  - a přece čtenáře až zamrazí...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru