Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Holubáři II

07. 07. 2022
3
3
145
 
Kamarád Jirka Levý bydlel v domku kousek od řeky Malše, kde u jezu bylo príma koupání a v zimě mohl pozorovat pana Knapa, který koupání vynechal jen když táhly ledy. Také měl Jirka Levý pěknou ségru ale protože jí už bylo sedmnáct a mě teprve čtrnáct, tak mé city neopětovala. 
Nedaleko byla menší továrna na nábytek jež ještě před pěti lety patřila Jirkovo tátovi. Nyní ale patří nám všem. Pan Levý byl kvůli tomu nabručený ale šéfoval v továrně dál. Můj táta byl také kapitalista, ale malý. Měl dámské krejčovství a čtyři učednice. Také se mračil a říkal:  dílnu mě vzali ale dluh za látky jsem splácel ještě řadu let. 
 
Já bydlel na Jánském náměstí v třípatrovém domě. První patro obýval strýc Karel s tetou Slávkou, se třemi mými bratranci a jednou sestřenicí. Druhé patro okupovala naše rodina ve stejném počtu jako příbuzní pod námi. Jen poměr byl vyrovnanější. Dva kluci, dvě holky. Ve třetím patře bydlel strýc Franta s tetou Rózou. Měli čtyři kluky, ale nyní už jen dva. Bohouš a Martin se při blbnutí na ledových krách utopili. Bohouš byl syn amerického vojáka, ale strejda František se s tetou Rózou stejně oženil. Teta Róza byla Němka ale česky mluvila perfektně, měl jsem jí nejraději. Čtvrté patro byl již půdní prostor které jsem okupoval jen já se svými holuby. 
 
V okolí našeho domu nikdo nebydlel. Celé staré město bylo prázdné. Všichni obyvatelé se museli odstěhovat do Německa, protože nadržovali Hitlerovi a byli Němci. Ráno při cestě do školy nás bylo  jen osm protože dva bratranci  ještě chodili do školky.  Celé rodinné stěhování ze šumavského městečka do Chebu se konal  jen za účelem zlepšení finanční situace. Řemeslníci měli dvojnásobné platy. Soudruh president Zápotocký zahrnul do pětiletého plánu budování socialismu také obnovu starého chebského města. 
 
Můj kamarád Jirka Levý a já jsme finančně nestrádali. Přivydělávali jsme si sběrem kovů. Za železo bylo jen osm haléřů, to byl jediný kov který nás nezajímalměď, zinek, cín, olovo, byl náš zlatý důl.  Toho bylo po domech neskutečné množství a cena v průměru dvě koruny za kilo. Cín byl za deset. Z  trosek malého kostela jež byl zničen bombardování Chebu tři týdny před koncem války,  jsme odvezli do sběrny všechny cínové píšťaly z varhan. Byl toho snad metrák. Také mnoho měděných kotlů v nichž se vyvařovalo prádlo a nespočetně zinkových okapů a rour.   Pivo v hospodách proudilo k pípě v olověných trubkách. Nikoho nám v tom nebránil a ve sběrně neměli připomínky. 
 
  Ve starém městě byl opuštěný zachovalý kostel ve kterém se bohoslužby nekonaly. Tam jsme občas s Jirkou Levým blbli. Já šlapal měchy a on hrál na varhany až okna drnčely. Když se okolní domy začali opravovat, tak řemeslníci o polední přestávce v klidu usedali do lavic kostela a konzumovali svačinu.  Můj táta byl amatérský herec a pyšnil se tím, že si párkrát zahrál i v profesionálním divadle.  Vyprávěl, že když chlapy usedli do lavic, vystoupil na kazatelnu a udělal jim kázání na které prý do smrti nezapomenu. 
 
Holubům s kostela se říkalo kurťáci, asi proto že bydleli o patro výš než byl kůr ze kterého se při mši zpívalo. Při průzkumu našeho úlovku z kostela jsme se shodli že jeden z mých úlovků je mládě poštovního holuba. Holoubek byl velice drobný a já jej krmil asi dva týdny z úst do zobáčku. 
Jméno Pepík dostala kavka od mé matky. Zdali to byl skutečně sameček jsem nedokázal poznat. Když občas potřebovala v kuchyni cosi podržet a volal, Pepíno,  ten černý uličník mě vždy předběhl a posadil se mámě k noze a spustil, " m..ťa, m..ťa, m..ťa a opakoval to, dokud něco dobrého nedostal. 
  Pepík kavka se učil létat pomalu. Rád sedět na mém rameni a já se sním pyšně procházel, protože jsem byl lidmi obdivován. 
Občas jsme chodil k fotbalovému hřišti na velkou louku, jednu stranu lemovala řeka Ohře a na druhé v mírné stráni byla velká budova kde se učili placmalti. Bylo to zednické učiliště. 
 
Na louce jsem vyhazoval Pepka do vzduchu a radoval se jaké dělá pokroky. Po nějakém čase dokázal již vzlétnout vysoko a po několika velkých kruzích přistával u mne. Při jednom letu, asi unaven přistál v zarostlém parku školy. Marně jsem hledal, marně volal. Na schodech ke škole seděl velký počet chlapců a mým počínáním se velice bavili. 
 
Veselí přilákalo učitele. Vysvětlil jsem problém a řekl, že kavku někdo našel a schoval, jinak by se na mé volání ozvala. Učitel s mou prosbou zdali si mohu prohlédnout ubikace učňů souhlasil. Otevíral dveře a já v každé místnosti spustil...m..ťa, m..ťa, m..ťa. Za námi se táhl dav chlapců a doslova řvali smích, až je učitel musel okřikovat. V každé místnosti jsem opakoval onen pokřik. Styděl jsem se, byl jsem rudý až za ušima,  ale mé obavy že Pepu nenajdu mě dodávali kuráž.
 Snad již pět, šest  místností ale stále nic, žádná odpověď. Měl jsem slzy v očí a již jsem se rozhodoval hledání vzdát, když se na mé směšné mlaskavé napodobování kavky ozvala z nočního stolku odpověď,  m..ťa, m..ťa, m..ťa, m..ťa.  Přál bych všem prožít ten nádherný pocit, který projel v krátkém okamžiku mým tělem a za slzy jsem se nestyděl. Odcházeli jsme ztichlou chodbou, já se šťastným úsměvem, na rameni seděl spokojeně Pepek a čechral mi zobákem vlasy. 
 
Pozdě odpoledne jsem se vracel od jezu, dosyta vykoupán, bos, jen v šortkách. Byla neděle. Srpnové slunce řádilo naplno. O školních prázdninách jsem se přihlásil na brigádu. Zásoby barevných kovů byly vyčerpány. Pracoval jsem šest hodin a dostal neskutečně nudnou práci. V jakémsi průjezdu sedíc před obrovskou hromadou použitých cihel a malou sekyrkou je upravoval do použitelného stavu. Od pondělí do pátku. Šedesát haléřů za jednu čistou. 
 
Kousek od domu na Jánské náměstí jsem napodobil kvákavý zvuk kavky a netrvalo dlouho a Pepek usedl radostně na ruku a hup na rameno. Když mne maminka nakrmila, pelášil jsem na půdu k holubům se zbytky jídla. Ale i kdybych je nekrmiluměli se postarat sami. Vylezl jsem vikýřem na střechu a sedl na prkno mezi komíny. Byl to malý rituál s holuby. Drobil jsem chléb, někdy sypal vařenou rýži.  Přiletěli i holuby jež u mne nebydleli. Poštovní holoubek vyrostl ve zdatného jedince a asi z vděčnosti že jsem jej v mládí krmil se ke mě choval stejně jako Pepek. Ke konci školního roku jsem jej přinesl do třídy a za asistence všech žáků jej vypustil s okna. Letěl rovnou domů. 
 
V chladnějších dnech jsem chodil za partou kluků k Plicňáku. Tak se říkalo domkům na svahu u nemocnice hrát na malém plácku fotbal. Pořád za mnou chodil Jirka Pekláč, byl ještě menší než já chodil teprve do šestý. Stále loudil abychom jej vzali sebou do kostela na holuby. Nakonec nás ukecal. Hnízda byla již prázdná, mláďata již vylétly. 
Asi hodinu jsme  lelkovali po půdě a v obou věžích. S prázdnou jsme sestoupili k naší únikové cestě. Když Pekláč uviděl kudy musí slézt, razantně sestup odmítl. Po krátké poradě jsme vymysleli jediný možný plán. Jirka Levý se spustil k úzkému oknu držel se mříže a odtáhl se ode zdi co nejvíce mohl a byl připraven Pekláka chytit mezi zeď a sebe. Když již visel za ruce a vše šlo podle plánu,  dostal šok, začal hlasitě křičet a domáhal se abych jej vytáhl zpět což bylo nemožné. 
Jirka mi dal znamení, já jsem Pekláčovi silou odtáhl ruce z rámu a pustil jej volným pádem do kamarádovi náruče.  
Jen necelý metr volného pádu a bylo by vše v pořádku. Ne!  ten vůl pokrčil nohy a místo any hladce přistál dle plánu, dopadl Jiřímu nohama na ramena, udělal ve vzduchu salto a praštil sebou ze čtyř metrů na dlažební kostky. Ležel na břiše a nehýbal se. Během chvilky jsme stáli nad ním,  přesvědčeni že se zabil. Opatrně jsme jej otočili na záda, krvácel z nosu a na čele se dělala obrovské modrofialová boule. V okamžiku kdy jsem se beze slov rozhodl doběhnou na nedaleké náměstí pro pomoc, se Pekláč ozval, "kluci to byla morda"  a s naší pomocí se postavil. 
 
Zázraky se dějí, asi okolo kostela létají andílci. Nebylo mu dva týdny veselo, přežil neuvěřitelný pád jen s otřesem mozku.
 Co bylo dál. Staré město si obléklo háv lešení. Strýc Karel a Strýc František byli  členy správné strany a dostali na chebském náměstí prostorné byty. Tatínek bývalý krejčí kapitalista dostal byt v paneláku. Moji holuby se díky rámusu zbíječek stali opět svobodní i Pepek kavka jednoho dne odletěl a již se nevrátil.  Také já opustil rodinné hnízdo a vracel jsem jen občas. 

3 názory

Dík za kritiku i pochvalu. Jsem amaterský vypravěč. Píši nerad. Musí mě to chtit a těch momentů je stále méně. 


ráda jsem četla...


kvaj
09. 07. 2022
Dát tip

Mám stejné výtky jako v jedničce, tady ti navíc často hapruje shoda podmětu s přísudkem. Avšak příběh je to hezký i s dramatickou událostí před závěrem. Líbí se mi i konec. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru