Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

čtvrť na šest_ ráno a večer (Klenák)

09. 07. 2022
16
31
573
Autor
lawenderr

Doom Radost - 2.level

 

tu nedosáhneš na kliku

 

tunel ti zatmí lidská tvář

jsou tam dva              ... nazdar srabíku

ráno tě najde popelář

                                   Za výsyp ráčej dýško!

 

večer tě slíbla z Vítkova

a stáhla jak křeč lýtková

Jolana Hrejka

pochová

každýho cápka

                                  Žižkov

 

 

 


31 názorů

Silene
14. 07. 2022
Dát tip lawenderr

law,

ad P. B.: ach tak. / Rýmových shod s tvorbou jiných autorů se netřeba stranit. Dojem, že existuje zaručeně originální rým je dán, přesně, spíš... že jsme se ještě nerozhlédli, sami nesetkali. / Znát všechny a všechno, praskne nám balonek. 


lawenderr
14. 07. 2022
Dát tip

:) já myslela i jeho názory - přes ty jeho nejede vlak :) vždycky akurát 

se sjuuu jsme začaly mít podobný rýmy ... ona dřív :D Znáš to, jak ti v hlavě naskočí geniální rým, i s rytmem ... a pak si to přečteš deset let zpátky ... :) Ale vidění máme stejné, ty její obrázky jsou pořád živý.

Ty nepíšeš jako nikdo! Teda jako nikdo, koho znám, což neni ovšem žádná míra ... bo znám jen fous toho co ty. Chtěla bych psát jako nikdo :)


Silene
14. 07. 2022
Dát tip

law, kdoví, zda si rozumíme. Příklad s P. B. se týkal jeho někdejšího názoru na dočasnost zdejší publikace, nikoli jeho techniky.

sjuuu je fajn, s ní nic nezkazíš. Hlad, viď. Jako bys nemohla mít se sjuuu společný odstín duše. Mohla. 


lawenderr
14. 07. 2022
Dát tip

Máš pravdu :) mazání je právo - aleee pak si musím víc gůglit a nedejbože kupovat víc knížek :/  - kdyžto sem prostě přijdu s kafem a sednu a čtu a snim, jak by bylo úža něco takového taky ... a nebo jen čtu a říkám si, jak to dokázal/a? A pak se v duchu klaním myšlenkovým chuchvalcům a všem těm nemocem, které postihují mozek - a děkuju, že trpěli :))

... pb to bere moc přes vodováhu :)

rytmus já? Nikdy! :) - nedavno jsem se přistihla, že kopíruju sjuuu (napařila jsem si 10 dní bez čtení jejích básní!) Je to tak lehkýýý (číst), když se to umí (psát) ...

 


Silene
14. 07. 2022
Dát tip

Obecně i konkrétněji:

ad mazání skvostů. Uvaž, jsou jejich autoři něco povinni tu setrvale ponechávat? I básnění je řemeslo. V současnosti, notabene v kontextu marginální jazykové skupiny jistě bez zlatého dna.

Publikace je dražbou mysli člověka. (E. D.)

Zcela konkrétně:

Pavel Březenský: Jedná se o možnost. (volná citace)

Když to napíšeš a odřádkuješ, zopakuješ percepční pokus Jiřího Koláře a spol. Když to napíšeš a hodíš do rýmu, ještě si nezaručíš, žes trefila i rytmus. Už ale asi kráčíš... do vazby. 

Tvá skromnost tě ctí, law. 

........................

edit. odpusť, neodolala jsem opravit si chybu. tak ráda mažu! jistě zároveň poskytnu nějakou novou.


lawenderr
14. 07. 2022
Dát tip

Hele, Sviluškooo, dovoluju si částečně oponovat ... pro mě bylo děsně frustrující, když jsem přišla na první litweb a viděla, jak absolutně divná díla (nesrozumitelná a nebo o ničem) dostávají spoustu tipů a pochvalných komentů. Tak tedy lepší, když tu divná (má) díla nebudou, a nebo s odpovídajícím oceněním (0-1 tip od správce servru z milosti, za Písmák různorodější: )). Toť největší služba začínajícím autorům :* 

Mrzí mě , že se mažou skvosty. To by mělo být trestáno pokutou dodání tří relevantvě kvalitních básní! :) 

Šlananynka dozelí napíše každej, když to ale hodim do rýmu a odřádkuju ... tak to pak klidně zas můžu smazat :) -

Tvá a Lokiho bojácná Nanynka :)


Silene
14. 07. 2022
Dát tip

Nechávat na písmáku texty je motivující např. pro začínající autory a uživatele, případně pro autory/užvatele, kteří nemají z různých příčin k dispozici jiný úložný prostor atp. Pokládat písmák za platformu trvalé prezentace není podloženo ničím jiným než omezeným pohledem na jeho různorodé funkce.   


lawenderr
14. 07. 2022
Dát tip

děkuju, Loki, fajn, že si mi dva rozumíme :)


lawenderr
12. 07. 2022
Dát tip

Leraku, moc díky, vážím si, že se mého Žižkova nelekl, některé pražské čtvrti vidím trochu zbustřeně :))) ... vážím si

Kočko, na tunely používám echolokaci - zaječím dovnitř a čekám, co se vrátí. Podle výsledku odhadnu výšku, délku a tak ... a pak se buď plížím nebo poskakuju (vytřást bobky) - nad tím větším tunelem je velkým písmem napsáno NEBOJ! - stačí vidět ten nápis a stáhne se mi žaludek

:))pěkně děkujuuu teda

Andreino, tak to si rozumíme :) jednou jsem slézala Vítkov po stráni nad tunel, abych zjistila, že nejsem Šemík a že to dolu nedám, tak jsem se drápala zas zpátky a málem si zničila sváteční obuv (v tunelu - tom druhém - se chystal koncert ... :)) - hm, tohle asi nevysvětlím ... ale ta džungle je přesná! :D Děkujuuu

 


Andreina
11. 07. 2022
Dát tip

Žižkov byl jen přes kopec, akční rádius našeho dětství velký a Vítkov džunglí.


Kočkodan
09. 07. 2022
Dát tip

Je už jejím udělem,

že před každým tunelem,

nežli do něj vkročí,

letos jako loni,

svou hlavičku skloní.

Nejde o typ srabíka,

odvahu má v očích,

však u své výšky naříká.

(křečovitý/bojácný smajlík)


Lerak12
09. 07. 2022
Dát tip lawenderr

No, nebudu se o básni záplavově moc šiřit -  tak máš komentů dost. Ale tvé dílko beru,  z dobré literatury - pro radost. 


Philogyny
09. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Já taky, srdcovka. Až budu mít pocit, že se dotkla, ozvu se a nebo taky ne...  :) 


lawenderr
09. 07. 2022
Dát tip

Rychlé šípy jsou srdcovka, netušila jsem, že mají něco společného se Žižkovem ... bych si ho hned víc považovala :) Nezbývá než si ho zgruntu projít ... a narazit třeba na Široka, to už bych se ze Žižkova nehla :) (Dušín nebo Losna také dobří:). Nic o Praze nevím a píšu a píšu ... děkuju za inspiračku, Philog, myslím, že ta klika je někde úplně nadosah, jen prostě není vidět, dokud se nedotkneš


Philogyny
09. 07. 2022
Dát tip

Prahu a potažmo Žižkov jsem si kdysi hodně načítala k Rychlým šípům, mám doma ježka v kleci a Jindru...Takže se proklikala starýma fotkama a vší tou jejich atmosférou a jsem za to ráda. Na kliku zatím nedosáhla...  :) 


lawenderr
09. 07. 2022
Dát tip

:)) to je uplně nejlepší způsob čtení básniček ... chápu si to, jak já chci! - tak se na ně musí! Pak se poddají :) Děkujuuu, Štírko, osobní momenty jsou pro uši básniček ty naplňující :) Kritika jen vytahá a pryč! :D


Štírka
09. 07. 2022
Dát tip

Zižkov – ten si objevuju po kouskách po svém – A pro mě představuje pražskou Itálii. Jasný že se mnou nebudeš souhlasit, ani to vlastně nečekám. Souhlas není v životě to nejdůležitější.

A abych si nehrála na to, že  náhodou rozumím, což by nebyla pravda... Tak jen dodám že se četlo dobře a chápu si to tak jak chci... 


Silene
09. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Je tam k žití. Bezva podzemní garáže, výjezdy do vrchu, fůra kolejišť k přejetí jednostopým vozidlem... je tam fajn. Růžová kreditka rulez. 


lawenderr
09. 07. 2022
Dát tip

:) prd vím, sviluškooo - trochu bych tam musela žít, abych poznala ... Žižkov je pověst o čtvrti, zbytek musí bejt krásnej :)

milé emilio, děkuji za snahu, také jsem se snažila - diskvalifikaci přijímám (zas ňákej žižkovskej tunel) a drápu se zpátky na kopec


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Tak to mě musíš zablokovat.

Mně dal Žižkov to nejcennější, co jsem v životě urvala. Tvářím se, že ne, ale něco o něm přece jen vím. Že to nebyl trvalý pobyt? K čemu ten by mi byl...


lawenderr
09. 07. 2022
Dát tip

Nekomentuj, Sviluško, to je jen pro žižkováky - kamenem po mně ať! :D

- znám jen ty tunely, pece a krejcárek ... zbytek drandim bez zastávky busem a držim si baťůžek :)) děkuju:*


lawenderr
09. 07. 2022
Dát tip cvrcka

:) mi nikdy není rozumět, mám severský nářečí, z kopců vofouklý hlasivky ... Nikdy nebude nic, jako bylo, emílio, to je skvělá jistota - že včechny ty můry z dřívějška se třepetaj za posledním rohem a před náma nový, lepší! :)

Dík za kritiku! píšu si za uši ... to po sobě potom nepřečtu


Silene
09. 07. 2022
Dát tip

Hele, je to skvělý. Potíž je, že mohu dodat koment max v ranku levelu 1. steady to zabalil a trio se tváří rozbouřeně.

Tak tedy... jedna čestná plaketa od nás, nýmandů. Vyšší typ uznání k dispozici nemám. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru