Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Migrující vesnice

Výběr: Monty_Python
03. 06. 2002
14
0
2354
Autor
gd

„Vše, co šlo odnést, bylo ukradeno.“

   Petr si musel ještě jednou přečíst větu, která originálním způsobem uzavírala popis výzdoby farního kostela. Když se přesvědčil, že ho skutečně nešálí smysly, zavolal na Pavla, ať se jde také podívat. Stáli pak společně u prosklené vitrínky s navlhlými, zkroucenými fotografiemi a nemohli odtrhnout oči od zašlého strojopisu odhalujícího pohanskou podstatu českého venkova.

   S jakou lehkostí se svezl kamsi do bláta tenký závoj křesťanské morálky, který ji překrýval, když bylo potřeba projevit trochu věrnosti a odvahy k přidržení se boha. Rozbitými okny unikl duch svatý a ze stánku zasvěceného kontemplaci se stal dřevník, kde si každý mohl vzít palivo do kotle nebo materiál na stavbu prasečího chlívku. Šlichta chrstnutá do koryta z posvátných prken hnedka víc chutná.

   Dřevo kdysi uloupené lesu se tak v dalším dějství rozptýlilo po širém okolí a Petr s Pavlem se jen dohadovali, kde všude skončily posvěcené částečky božího majetku. Scházeli pomalu z kopce, na kterém stál zanedbaný kostel, a hledali v ulicích nevinně se tvářícího městečka stopy svatokrádeže. Nemá sloupek podpírající plaňkový plot takový zvláštní trpitelský výraz? Nelámali světici v kole, které zdobí stěnu lufťácké chaty?

   Petr ani Pavel navzdory svým biblickým jménům nevěřili v existenci všemohoucího, a tak nebrali svoje pátrání příliš vážně. Přesto je bavilo dovádět až na samou mez nemožna důsledky, které přečin proti církvi svaté mohl mít pro Lužici, tak se totiž ten kacířský městys jmenoval.

   „Určitě jsou prokletý,“ vyjádřil svou obavu Pavel.

   „Jo,“ zasmál se jeho druh a ukázal na muže, který stál na žebříku a sundával ze starých, šedých latí opršelé střešní tašky. „Musej za trest bloudit po světě jako věčnej žid. Támhleten chlapík už začíná balit barák, pak ho naskládá do auta a pojedou zase na další štaci. Aby všichni viděli, jak skončej bezvěrci…

   Jak skončí ti, co zradili boha.

 

Zpřetrhali kořeny, které je spojovaly s jejich krajem, a tak se z nich nutně museli stát tuláci bez domova. Omšelé škodovky v bezmezné marnosti projíždějí zemí a hledají místo, kde by mohly složit svůj náklad těžkého svědomí. Ale nikde nedojdou jejich majitelé odpočinku, neutišitelný neklid v duši donutí politováníhodné venkovany znovu naložit naloupené bohatství na přívěsné vozíky.

   Kartónové krabice s mešními nádobami omotají provazy, aby nevypadly ze zahrádek, zabouchnou dveře a jedou dál. Dlouhá kolona přetížených aut blokuje silnice a řidiči, kteří ji míjejí v protisměru, nervózně pokukují do zpětného zrcátka na přízraky mizející v záři zapadajícího slunce. Jen zvolna vyhasíná na sítnici červeň koncových světel, ještě pomaleji znamení zatracenců.

   PHN 06-66.

 

„Sokolovna je nafukovací,“ zapojil Petr do své odvážné teorie i budovu, kolem které právě šli. Poklepl nohou na uzávěr kanalizace, zapuštěný do rozbitého chodníku před jednopatrovým domem s mohutným průčelím a ozdobným nápisem TJ Sokol Lužice nade dveřmi, a vysvětlil tu převratnou technologii.

   „Otevřou ventilek a vypustěj z ní vzduch, protože rozebírat takovejhle barák by trvalo děsnou dobu. A všichni cvičenci po ní musej v rámci tréninku povinně skákat, aby se to urychlilo.“

   Měli by si raději pospíšit na vlak, a přesto Pavel zůstal stát. Rozhlížel se pozorně po vesnici a pátral, čím by mohl Petrovu imaginaci trumfnout. Před jeho očima Lužičtí bourali telegrafní sloupy a namotávali vedení na obří cívky. Vykopávali kanalizaci, přidělávali podvozek na prodejnu Jednoty. Nechávali tu jen odpadky a hroby těch, kdo zde zemřeli.

   „A dopravní značky,“ doplnil Pavel svou představu. „Budou přece mít nový na tom kusu silnice, kolem kterýho rozestavěj svý baráky příště. Vytahaj jen ty bílý cedule, co označujou začátek a konec vesnice.“

   Sbalili takhle celou Lužici a vyslali ji na další úsek její prokleté cesty. Ta zábava jim vyšla tak akorát na nádraží, kde už vrčel motorák do požehnanějších krajin. Vyběhli po schůdcích a usadili se na temně rudé sedačky volného oddělení. Petr si s úlevou natáhl uchozené nohy, Pavel se opíral o umakartový stolek a nespouštěl z očí stmívající se krajinu.

   „Musí to přece někdy skončit …,“ prohodil trochu záhadně.

   Petr se na něj podíval a čekal, zda bude pokračovat.

   „Je přece nesmysl, aby pořád takhle jezdili,“ dočkal se dalších Pavlových slov. Byly překvapivě vážné. “Někdy to musí skončit, někdo jim musí odpustit. Křesťani přece pořád mluví o lásce a odpouštění.“

   Smířlivá slova přerušilo písknutí výpravčího. Motorák se s trhnutím rozjel a na opuštěné stanici zůstal jen muž v uniformě, který se s profesionálním steskem díval za odjíždějícím vlakem. Když vlak zmizel v ohybu trati, otočil se a zašel zpátky do své ztemnělé kanceláře. Nerozsvítil, zůstal seděl potmě a chvíli bezvýrazně hleděl na protější stěnu, na které slábly poslední odlesky dne

   Nakonec ale stejně musel vstát a cvaknout vypínačem. Z komory vytáhl prázdné krabice a začal skládat nádraží.
Zly
04. 07. 2002
Dát tip
*

Zly
04. 07. 2002
Dát tip
dobrácká godzilla

Helča
14. 06. 2002
Dát tip
dřepící gibon

gd
14. 06. 2002
Dát tip
depresivní gymnazista

Helča
13. 06. 2002
Dát tip
Krásná povídka * Wopi: taky dobrý :)

Wopi
13. 06. 2002
Dát tip
dík - kdyžtak vyšlo pod "dg" :)))))

Helča
13. 06. 2002
Dát tip
dg - děti géniů ?

gd
13. 06. 2002
Dát tip
dg - dekadentní gurmán?

Wopi
13. 06. 2002
Dát tip
děsnej gambler

gd
13. 06. 2002
Dát tip
dotěrná gardedáma?

Helča
13. 06. 2002
Dát tip
dobrej góool

Helča
13. 06. 2002
Dát tip
dlolivé gemby

Helča
13. 06. 2002
Dát tip
drolivé gemby

Wopi
13. 06. 2002
Dát tip
dostatečně gumovej

gd
13. 06. 2002
Dát tip
duševně gravidní

Helča
13. 06. 2002
Dát tip
dohřátý guláš

Helča
13. 06. 2002
Dát tip
dokonalá gradace

gd
13. 06. 2002
Dát tip
domácký globetrotter

gd
13. 06. 2002
Dát tip
delikátní grobián

Wopi
13. 06. 2002
Dát tip
duševní gigolo!!!

Wopi
13. 06. 2002
Dát tip
(já vim, že už duševní bylo, ale to tak hezky sedí)

gd
05. 06. 2002
Dát tip
dík všem třem...

Wopi
05. 06. 2002
Dát tip
a mně, páč jsem sem nuiťu poslal :)) jo - a neodporuju si - nápadů mam 3 ty.. no... dyt víš, ale na samý ptákoviny, ta Velká Literatura, Která Kritiky Posadí Na Zadek mě nenapadne, tady dávam šance spíš Tobě

gd
05. 06. 2002
Dát tip
kecíky, kecíky... na zadek kritiky posaděj právě ty tvoje velký ptákoviny, děd senil je nedostižnej, tak nedělej skromnýho... :)

Nuitík
05. 06. 2002
Dát tip
gd: inu ano, Wopi mě sem vlastně "vyslal" páč když jsem četla jeho migrující vesnici, nuitilo mě to přečíst si tak dlooouhou předlohu :o) jsem lenoch, což? Hrůůůůza... Ju a díkys, Wopidooo...

gd
05. 06. 2002
Dát tip
já vím, že je to dlouhý... to asi taky spoustu lidí odradí od čtení... ale upřímně řečeno, milý deníčku, na to kašlu. jsem ovšem vděčnej každýmu, kdo dokáže věnovat mejm textíkům alespoň pár minut soustředěný pozornosti... všem takovejm posílám vroucí *...

Nuitík
05. 06. 2002
Dát tip
no, úplně jsi mě tím opařil..tím svým vroucím... ale zasejc když už si k tomu sednu, většinou si hovím....děkuju!

Wopi
05. 06. 2002
Dát tip
jo, příště bych prosil spíš trochu vychlazený... :)

Nuitík
05. 06. 2002
Dát tip
Wopi: zase nesmíš být moc náročný...to víš, na skladě nejni vždycky to, co si zákazník žádá :o)

Wopi
05. 06. 2002
Dát tip
to je pravda, ale od tý doby, co jsem viděl jak jistej gang svý zaměstnankyně usměrňoval žhavou žehličkou mam strach... :o))

Nuitík
05. 06. 2002
Dát tip
inu, to je riziko podnikání :o))

Deltex
04. 06. 2002
Dát tip
*!!!!!

Wopi
04. 06. 2002
Dát tip
Tys tam měl brutální chybu? Já nadpisy nečtu, taxem si nevšim... :)

gd
04. 06. 2002
Dát tip
bylo tam napsáno "migrujícící vesnice"... sranda je, že jsem na to koukal nejmíň desetkrát, než jsem si toho všiml, a nikdo z ostatních taky nezabral. tak si říkam, jestli to vůbec čtete... :)

Wopi
04. 06. 2002
Dát tip
no jasně že nečtem, dyt Ti to řikam :o))) ostatně vedli jsme tu na podniku debaty, kdybysme do nějaké zprávy pro vedení vložili "doháje zelenýho", jestli by si toho někdo všimnul :)

gd
04. 06. 2002
Dát tip
Říkal mi jeden člověk, že psal poměrně rozsáhlou seminární práci a v pocitu marnosti, že to profesor stejně prolítne za pět minut, vložil na asi dvacátou stránku větu: "Kdo to dočte až sem, má u mě pivo." A pokračoval normálně dál. Profesor se o pivo samozřejmě nepřihlásil, ale asi po roce se na něj obrátil student z nižšího ročníku, kterej podle jeho seminárky obšlehl jakýsi svůj referát. Takže takhle.

Wopi
04. 06. 2002
Dát tip
No jo, něco jinýho je student, kterej něco potřebuje, něco jinýho šéf, kterej to logicky nemůže stíhat číst (ale vyžaduje to) a něco úplně jinýho je Písmák. A Ty patříš k těm, u nichž mam nastaveno: název klidně přeskoč, ale obsah fakt čti, stojí to za to. :) U jiných mam zas nastaveno: přečti si jen název a to ještě pouze v případě, že neni moc dlouhej. :)

gd
04. 06. 2002
Dát tip
tobě se nelíběj moje názvy? abych si nedojel do plzně, zas tak daleko to není...

Wopi
04. 06. 2002
Dát tip
to jsem Ti zas řek, že jsem o 2 hlavy menší, a už si troufáš, co??

gd
04. 06. 2002
Dát tip
rozhodně ne. vzhledem ke svým vrozeným dispozicím můžeš nebeuzpečně ohrozit moje citlivé partie. mír! mír do příští války... :)

Wopi
04. 06. 2002
Dát tip
:))

Wopi
04. 06. 2002
Dát tip
Mě popravdě názvy vždy někam zavádějí a tomu se chci vyhnout. Třeba "Migrující vesnice" mi navozuje tuhle představu:
Dědkové na lavičce na návsi pozorují ves kolem sebe. - Dneska je to dobré místo. - Tak, tak. Třeba tomu kostelu tenhle kopeček náramně sluší. - To sluší, to jo. A statek je na tý rovině u potoka je taky pěknej, co? - Jo, jo. A vůbec celej ten potok. Ty vrby jsou hezký. - No. Nebo ten les nad vsí, ten se mi mnohem víc líbí než ten včerejší. - To mně taky. Zaplať pámbu, že je dneska pěkný počasí, že si ten pohled můžeme vychutnat. - To jo. Akorát stará Vejmelková to má horší. - Copak? - No, má tu svou chaloupku dneska moc v kopci, špatně se jí šlo do konzumu. - Jo, to je pravda. Ale zato vidí z vokna až na hory. - Jestli ji to zajímá. - Ba, jestli ji to vůbec zajímá...
No a pak je to obvykle o něčem jiným....

gd
04. 06. 2002
Dát tip
No jo, to máš těžký, když si k názvu vymyslíš vlastní povídku... :)

Wopi
04. 06. 2002
Dát tip
já za to nemůžu, že mam chorobně přebujelou fantazii... jen jsem Ti vysvětloval, proč přeskakuju názvy... :)

gd
04. 06. 2002
Dát tip
chorobně přebujelou fantazii... a ty si stěžuješ, že nemáš nápady? nějak si odporuješ, wopíku...

...a mě se to taky líbí. *

Nuitík
04. 06. 2002
Dát tip
hu, tak to je skvělý, kam na to chodíš, to jsou tak neuvěřitelný nápady...*

líbilo!

Josefk
03. 06. 2002
Dát tip
je to dobrý :-) ale pochybuji, že by se na vykrádání podíleli ti, kteří byli "spojeni kořeny s tímto krajem" to je pro mne dost děsivá představa :-) tak daleko snad ještě nejsme ? to není pobídka k diskusi, to je jen řečnická otázka venkovana, kterej má fakt ty kořeny v sobě

gd
03. 06. 2002
Dát tip
ale o tom to přece je... o tom, že lidé ztrácejí vztah k prostředí ve kterém žijí, ke všemu, co není jenom jejich. ty můžeš být výjimka, ale to nic nemění na celkové zanedbanosti českého venkova. a města na tom nejsou o moc líp. takže nakonec opravdu všichni budeme zmateně popojíždět sem a tam a hledat příjemné místo k žití, ovšem marně, protože nejdřív ho někdo musí vytvořit.

Seregil
03. 06. 2002
Dát tip
Co napsat. Vše podstatné je napsáno v díle a ostatních kritikách. Tip *)

Josefk
03. 06. 2002
Dát tip
nejsem výjimka, určitě ne ! třeba je to tím, že jsem z Moravy ? asi spíš ne...

gd
03. 06. 2002
Dát tip
uvidíme za pár let. schválně se zajedu znova podívat k tomu kostelu, o kterým byla v povídce řeč, a poreferuju.

Radost
03. 06. 2002
Dát tip
:)*

gd
03. 06. 2002
Dát tip
Taky jste mě mohli upozornit, že mám brutální chybu v nadpisu. Opraveno. :)

Wopi
01. 06. 2002
Dát tip
:)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru