Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spontánní barva

12. 07. 2022
9
15
498

Vybrat si správnou barvu nehtů na promoce je něco jako vyprat skvrnu od malin na bílém triku, prostě doufáte, že to nějak půjde. Přemýšlím o svých černých šatech, slámových vlasech, jo, měla bych si je umýt, v tom zrcadle, které má na každém desátém centimetru bodovku, není to hezký pohled do těch upnutých vln, které by raději svou vahou klesaly k nohám, zrovna v horkém letním odpoledni, kdy se ověšená taškami z doučování řítím rychlostí větru do první drogerie, mě čeká navýsost krásné zjištění, co třeba vyřešit obličej? Marná snaha. Takže zpět k nehtům, černé šaty, bože, ty vlasy jsou děs, proč jsem si udělala drdol? To nevím, koho jsem v tom zrcadle doma viděla, protože toho, koho vidím tady, opravdu znám dobře, vstává každé ráno v pět a nejdřív by raději vypil kafe, než si došel na toaletu, zapomněla jsem, že není pět ráno, předpokládám, takže co s těmi nehty? Černé šaty, slámové vlasy, ok, beru první světlý lak, prostě to nějak půjde.

Od oběda, který byl brzký, protože časový harmonogram je neúprosný, již uplynulo dost hodin, vlastně můj bezlepkový flapjack koupený v drogerii spolu s lakem na nehty zastupuje dietní verzi večeře a já, byť bych měla být spokojená s kalorickým deficitem, umírám hlady. Stále ověšená taškami, které jsou plné pracovních listů a učebnic se chystám nastoupit do tramvaje, tam v poklidu a nerušeně dožvýkat svůj drahý zdravý flapjack a doma se pokusit si nalakovat nehty na první pokus. Když žvýkáte v autobuse jídlo, máte pocit, že snad i řidič ví, že zrovna vy na té poslední sedačce jíte, leč je zde jasně napsáno, že je jídlo zakázáno a spolucestující trpí tiše s vámi a doufají, že to poslední sousto spolknete teď, právě teď.

„Slečno, vy, vy jste hezká.“ „Omlouvám se, mám plnou pusu.“ „Jo, zajdeme někam?“ „Vystupuji, nezlobte se.“

Je zvláštní, jak život přihraje ty největší šance na dlouhodobý vztah zrovna v moment, kdy nevíte, zda dříve dožvýkat sousto, nebo si přiznat, že vážně nestíháte a celý večer, na který se tak těšíte, tedy beauty zóna už dávno začala, protože ty modré pronikavé oči z obrazovky hlásí televizní noviny. Nebo si prostě říct, jo, ten čokoládový pán, kterému to stálo za to, vykřičet své pocity zrovna na vás je vlastně fajn, protože to není tak zlé, jak si myslíte. Ten světlý lak bude ideální, určitě.


15 názorů

Ano, "uhoněnost" je opravdu záměrná, proto i členění není bohaté. Věty by měly působit věrohodně vzhledem k situacím, které jsou odráženy v textu. Snažila jsem se psát tak, aby čtenář přemýšlel stejně rychle jako hrdinka. 

 

 


Lakrov
27. 08. 2022
Dát tip Blonďaté šampaňské

Je to takové "uhoněné" (to byl asi záměr), a na můj vkus moc krátké. Čte se to celkem dobře, žadná zbytečná slova či "výhybky" od toho hlavního shonu.


bixley
21. 08. 2022
Dát tip Blonďaté šampaňské

S těmito typy příliš nesouzním, ale musím říct, že jsi dívku tohoto ražení vystihla dobře. Chvílemi jsem byla zmatena, kde se vlastně hrdinka nachází, kromě toho autobusu tedy, tam je to jasné. Trochu mě zarazilo, jak rychle odbyla potenciálního nápadníka. Dlouhé věty mají nejspíše odrážet její trochu chaotické myšlení, až tak mi nevadily, nicméně trošku přehlednější členění bych uvítala.


Souhlasím s Vámi. Tato miniatura vznikla na jeden nádech a má sloužit pouze k pobavení a snad i k tomu nechat se unášet na souvětích, která odplují stejně rychle jako zmíněné okamžiky. Žádné moudro bych v ní ani já nehledala :-). Pro ženy, pro oddych a pro mírné pobavení s nadhledem.

P.S. barva nehtů na promoci, množné číslo je opravdu chybně :-). 


Gora
18. 08. 2022
Dát tip

Zaujetí vlasy, nehty, muži, stálý stres a spěch, umění rychle se rozhodnout - to mi je jako čtenářce blízké. Ke stylu: není špatný, jen mi tahle mini připadá jako prolog k něčemu, co teprve nastane... třeba k té zmíněné promoci... ale děj se zastaví v tramvaji /sice je to od pána milé, ale není předčasné, že hrdinka ihned uvažuje - po jeho prvním oslovení - že by to mohl být dlouhodobý vztah??/... viz jak život přihraje ty největší šance na dlouhodobý vztah zrovna v moment, kdy nevíte, zda dříve dožvýkat sousto,

Nejvíc oceňuji kritické/ironické "šlehy" na vlastní adresu, naznačují schopnost nadhledu nad situací a psaním. Jen bych podotkla - méně je někdy více. Pak orámování mini do laku... jím to končí i začíná.

Dlouhá souvětí u autorů, kteří je umějí napsat /na Písmáku např. Kandelabr, revírník, Fruhling, Janina6 a další matadoři prózy/ jsou báječné, ale je třeba se k nim propracovat z krátkých vět.

Zde si nejsem jista množným číslem - barvu nehtů na promoce / promoci? Potom na malé ploše třikrát - žvýkat, dožvýkat... nešlo by nahradit?

Beru minipovídku jako čtení pro ženy, pro zábavu, ale i to by podle mě mohlo být lépe napsáno...

 



kvaj
09. 08. 2022
Dát tip

Téma mě neoslovilo a nad zpracováním by to chtělo také se zamyslet.


Janina6
05. 08. 2022
Dát tip IQ nick, Blonďaté šampaňské

Četlo se mi zvláštně, místy bych tomu rozevlátému stylu tleskala, ale někdy jsem měla na konci dlouhého souvětí pocit, že jsem se cestou ztratila. Asi je to tak chaotické schválně, ale… Vypravěčka přemýšlí o vlasech, před nějakým osvětleným zrcadlem, ale vlastně se ověšená taškami kamsi řítí… pak zase nehty, ale vlastně zase ne, protože opět vlasy. No, možná tak některé dívky uvažují, ale číst o tom mě příliš nebaví. Asi tak. Určitě se mrknu na další tvoje texty, protože šikovně vyjadřovat se rozhodně umíš a třeba mi nějaké jiné téma lépe sedne.


Díky.


Díky za Vaše kritiky a přivítání! K soutěži, ano, budu velmi ráda :-). 


K3
13. 07. 2022
Dát tip Blonďaté šampaňské

Líbí se mi tvůj spontánní jazyk. Rád bych tvou miniaturu nominoval do soutěže PM, jestli proti tomu nic nemáš, autorko. A zárověň tě vítám mezi námi.


Benetka
12. 07. 2022
Dát tip Blonďaté šampaňské

Eh. Mno... Jsem příznivec spíše krátkých vět. Což tady jaxi neplatí. Ale. Nevadí.

A jinak: Tak určitěéé! :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru