Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Koupím desetikačku za dvacet korun! (z kolekce Odposlechnuto)

15. 07. 2022
10
11
304

 

 

 

 

Našel jsem nedávno v šuplíku (nebo ve svém e-amilu, ale to je nepodstatné) nějaké věci, které by mohly spadat snad do mé kolekce Odposlechnuto (nebo by bylo trefnější pojmenovat ji šířeji, třeba Odžito?)

 

(( ...)).

 

 

 

 

Koupím desetikačku za dvacet korun! (z kolekce Odposlechnuto)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Dnes ráno ((pokud mohu věřit mé dataci, psáno v neděli dne 18.března 2018))  před Kauflandem  v  Praze na Podbabě:

Vyjel jsem rozvážně s nákupním vozíkem z posunovacích dveří hyperm.arketu do rozlehlé prostory rekonstruované autobusové garáže ze třicátých let minulého století, sloužící dnes jako parkoviště pro nakupující veřejnost.

Prosím vás, neměl byste dvě desetikačky za dvacku?“, zaslechl jsem, a vidím vzápětí, jak nějaký, zřejmě velice pospíchající mladík (dle oděvu snad příslušející k tzv. zlaté mládeži), ..., v   závěsu se  sličnou, taktéž luxusně oblečenou slečnou, již několik metrů před stanovištěm vozíků oslovuje v protisměru -tedy od vozíků-  odcházející  lidi -ale i některé ty teprve s plnými vozíky z útrob obchodu ke stanovišti přijíždějící.

Nemám..“, ...,  „nemám..“,...,  „mám tam jen plastovou známku“, ..., takto a podobně slyším odpovídat dav.

Já sám mám ve vozíku pětikačku, kterou bych jim ve své býčí (rozuměj zrozence v Býku) velkorysosti snad  i daroval, ..., ale čekám ještě na další osobu (nacházející se zatím v útrobách obchodu), a tak nechce   se mi zatím (neznaje přesně plán našeho  dalšího společného postupu) se vozíku zbavovat.

Anebo mi dejte jen těch deset, a já vám dám dvacku!, ustupuje mladík v časovém pressu od návrhu na vyváženou směnu. 

 

Tu se  jedna žena sympatického zevnějšku zastavila, a snad i na tuto  variantu přistoupila; - podrobnosti nevidím, ..., a je to, pro vyznění tohoto případu, vlastně nepodstatné.

 

Spěchající  dvojice, zřejmě tedy s kýženou desetikorunou v hrsti, se žene k parkujícím vozíkům.

 

Jé, podívej, tento vozík je odemčený, zašveholila dívenka, do té doby cudně (v tomto případě rozuměj „nečinně“)  *postávající v pozadí.. .

 

No jo, to je život“, pravil jakoby s nadhledem, přesto ale asi i nakvašeně (utrpělo jeho ego, při tomto malém manažerském neúspěchu, a navíc za přítomnosti jeho něžnější polovičky?),…, a snad  i mírně rezignovaně mladík, ..., a, zjevně bohatší zase o jednu  zkušenost, najednou již jen volnějším krokem (dalo by se snad říci i mírně opařeně"), ..., vykročil - spolu se  slečnou a s tím na ně čekajícím  vozíkem- ke vchodu hypermarketu.

 

((Nad tím vyústěním jsem se (pod vousy) i pousmálodjakživa usmívám se ovšem zásadně pouze nevýsměšně, aby nedošlo k omylu..!)) .

 

(( ...)).

Jak ale známe bezbřehé vyučovací možnosti Prozřetelnosti, ..., nedá se vyloučit, že bez té desetikorunové (či jiné odemykací) mince v ruce by tam ten nezamčený vozík prostě nebyl .. .

 

*možná vzájemný vztah té dvojice nebyl ještě v tom stádiu, aby si mladík dovolil tu  dívku -při zjevném nedostatku její vlastní iniciativy - vyslat do součinného průzkumu nedalekého vozíčkového stanoviště; kdyby ovšem k tomu došlo, znamenalo by to nejen -pro ně zřejmě zanedbatelnou -úsporu deseti korun,..., ale především času, který, podle všeho, byl pro ně v danou chvíli tou daleko cennější komoditou.. .


11 názorů

Lili.
07. 08. 2022
Dát tip

To je zápletka, snad takový minifilm ze života.


Jamardi
17. 07. 2022
Dát tip

To se stává. :)


to je šlendrián:-))))


To Ev. Br.: ..vzpomínám si na případ, kdy u jednoho dvora přes (širokou) ulici Dornych (naproti Tescu u nádraží) se -již před více než deseti lety - při nějaké příležitosti sundal plot -a na svět vykoukla hromada (pokud píšu hromada, tak myslím opravdu hromada -tyčící se do výše nejméně pěti šesti metrů) vozíků.. ((zajímavé ještě více ovšem bylo to, že vedoucí lidé z Tesca se na to dívali z oken svých kanceláří (bylo tam ústředí snad , přinejmenším, pro celou Moravu),..., a několik týdnů nejméně to nechali tak.. )).


mám slovenské pětikačky...zůstaly mi z cest (když jsme ještě byli spolu)..prozřetelně jsem si je dala do hrníčku:-))))))


Evženie Brambůrková
16. 07. 2022
Dát tip blacksabbath, Zeanddrich E.

Tak to prostě bývá. Mladí ještě nebyli sehraní, nebo to prostě byla jen ta okrasná husička.

A kdyby se vozíky nezamykaly, byly by u nás na pískovišti asi všechny.


Andreina
16. 07. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

S tím závěrem nezbývá než souhlasit, aby byl k dispozici nezamčený vozík, bylo nezbytné nejprve sehnat vhodnou minci.


Benetka
16. 07. 2022
Dát tip Alegna

Ano ano. Přesně tak to je. Prostě příběh ze života. Bez té odemykací mince v ruce by tam ten nezamčený vozík prostě nebyl... :)


8hanka
15. 07. 2022
Dát tip Zeanddrich E., Benetka

:)

pravidelne sa mi stáva, že sú vozíky "nepravidelne" zamknuté, najbližší treba odomknúť, za ním už nasleduje voľný, takže  ja musím hľadať mince, ten za mnou  prichádzajúci si berie vozík, ktorý zamknutý nie je...

a stále mi nie je jasné, k čomu je dobré zamykanie...


((PS: ..a zase -psáno v jednom souboru samozřejmě -   proč je část modře?! -já už se tomu tady nedivím.. :)  ))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru