Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moc slova

17. 07. 2022
2
3
222

Golem, stará Praha a spoustu vín, pocitů, které jsou opředeny světlem nočních lamp a my v nich naše příběhy, třeskuté, nadějné, plné lásky, často hledáme, řekla bych. Nedá mi to spát, přemýšlím nad spisovateli, kteří tu seděli, či snad se procházeli, dýchali stejný vzduch je ohrané slovní spojení, ale vážně, možná v té metafoře je víc než klišé, ten dům tu stál třeba v tom věku, kdy se ptám.

Pražská německá literatura, jestli mě můj sešit ze střední neklame, tak přesně tam řadíme Kafku. Poslední dobou se ke mně toto jméno dostává blíž a blíž. Někteří ho milují a jiní v něm nevidí nic víc než brouka.

Jaká proměna se děje v nás, když čteme o tom jablku. A tak, snad i ti dva neměli tolik rozumu, aby ho neutrhli, máme my mít rozum nezahýbat tím stromem a nepodívat se blíž? Často se říká, že Kafka psal o mašinérii legislativy, no, třeba i jo, ale všimli jste si, že vlastně vždycky psal o odstrčeném jedinci?

Já ano, chtěla jsem psát vesele, jak to mám ve zvyku, ale nedá mi to spát, chtěla bych udělal humor. Nu, bez humoru asi dnes, přemýšlím, čím to je, že toto jméno tolik rezonuje. Mnou rezonují i jiná jména, ale ráda si všímám jmen, která se odrážejí ve slovech druhých a dnes je to on.

On, zatracený, možná milovaný, mladý, nemocný, nadějný a někdy Kafka na pobřeží. Nedá mi to spát, ta moc slova, někdy umí kouzlit. U moci slova také přemýšlím nad tím, když mi někdo řekne: „A to se jen přetvařuješ?“. A já musím odpovědět, ne, tak to prostě v tu chvíli cítím.

Je skvělé vědět, že milujeme zrovna tento styl psaní, žánr, snad i autora pro jeho chyby (ne, samozřejmě že pro psaní), ale je ještě víc fajn o tom mluvit, protože tím nevědomky o to bojujeme a kdo ví, kdo určil, že se Metůdek s Konstantinem se budou číst i dnes, kdo určil, že ten a ten byl vážně dobrý spisovatel, myslitel, no, my, my lidé, my, kteří se nebojíme říct, kterou literaturu máme rádi, i když je třeba vážně stará, mluvíme o ní, leč nám druzí nevěří.

 

Předsudky jsou špatná věc

Divá Bára by mohla vyprávět.


3 názory


lawenderr
05. 08. 2022
Dát tip Blonďaté šampaňské

Máš tam pár chybek, ale dobře se mi četlo, jak se text smýkal mezi obraty ... kam myšlenky :)


Alenakar
18. 07. 2022
Dát tip Blonďaté šampaňské

Byl Kafka německý spisovatel? Zajisté. Psal německy... Ale už to jeho jméno!

Prostředí, které ho obklopovalo, jej ale nepochybně ovlivňovalo též. Těch Čechů kolem! On se jim nijak nevyhýbal. Zajímal se o ně a mohl se o ně zajímat, protože uměl česky. Mluvil obstojně, ale neznal český pravopis, proto nechtěl psát Mileně Jesenské dopisy česky.

Jeho romány(Zámek, Proces) nejsou jen o zakleté a vražedné legislativě. Jsou o tom, že neosobní úřední aparát, kde všichni jen plní rozkazy a nikdo za nic nemůže, se brzy stane peklem na zemi. ...Jak prorocké to byly vize!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru