Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kam nechodí lekár dengloš (LitBor)

21. 07. 2022
15
58
841
Autor
lawenderr

stůl číslo 3 (kdyžtak si ho přesunu až úplně do rohu)

 

Slnko šteklí podpazušie

viečok a tma vo mne už je

na kŕč v lakťoch - bledne, že či

je deň chorý?!    Vraj ju lieči.

 

Sen beží šprint, stále žije.

Neotváraj žalúzie!

 

 

 

 

               II.

-------------------------

v korekci rovnátek - stále táhne:

------------------------

Slnkom šteklí podpazušie

a tma rojko úpie už je

 

mŕtva   smiechom v kŕči   že či

je deň chorý ... ?!    Vraj ju lieči.

 

Sen beží šprint, stále žije.

Neotváraj žalúzie!

 

 

 

 

            III.

-------------------------

Druhá korekce - vložili se do toho rodiče - táhne ještě víc, ale rovnáme

-------------------------

Slnkom šteklí podpazušie

a tma rojko úpie už je

 

mŕtva    smiechom   v kŕči  že či

je deň ŠUMÁK ... ?!    Vraj ju lieči.

 

Sen beží šprint, stále žije.

Neotváraj žalúzie!

 

 

 


58 názorů

lawenderr
29. 07. 2022
Dát tip

moc díky, že se nebojíš pustit trochu světla na divný stavy chorých víček, egile - poezie je tu od toho aby objasňovala! -  Že ji nikdo nepochopí ... když ji vlastně všichni moc dobře rozuměj! Moc si cením a mhouřím lamely. Sen táhne Nautila, že prej něco vyhrál, nechám ho při tom

:)


egil
28. 07. 2022
Dát tip

Mně se teda dot líbí i ta první verze; enjambement vytváří zajímavý hravě-dravý vazby: podpazušie viečok - někdy je legrace si genitivní metafory různě vizualizovat. Jak proti nim mnohdy sekernicky vystupuju, tak na nich stejně tak sám nereflektovaně ujíždím.

Další verze mají možná větší šmrnc - hesla, autonomní fragmentace; proč ne... -, baví mě, něco mi i utkví (to přeci není málo!), prostě taková muzika, a to mi více než stačí. Významy chytám jen tak maně, nehledám žádný "poselství". Prostě text, co potmě žije (s důrazem na "žije"). Neotváraj žalúzie! Bodka.

 


Philogyny
27. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Slnko šteklí podpazušie...

Vraj ju lieči. 

...tyhle dvě mi zůstaly v hlavě.  :)


lawenderr
27. 07. 2022
Dát tip

:))) no jó, není - jsem houby trenér, jak utíkal, jsem si nevšimla, že dopadá na druhou :) Když já ty chyby vidím líp u cizích ... a vk promine :)

Sen musí být na začátku, bo je to o ňom - mrzák ... :) totál paralympiáda

Sviluško :*


Silene
27. 07. 2022
Dát tip

Ale mám průšvih, málo pozorná. Rozhodilo metrum? Jakože trochejský finiš? Není metrický v předmětném verši ani teď.

No, Čehún by tam lupl inverzi. Šprintuje sen


lawenderr
27. 07. 2022
Dát tip

pitvat dobrý steak je záslužné :) - zjistit jestli zvíře dostatečně sportovalo, které drogy a jestli se těšilo ... :) třeba. Mě moc těší

Děkuju, vk, možná chválils víc, než steak zasloužil (ale s krávou se tu ukláníme ... že kostrbaté? ano)

Záhadná poezie jsou vlastně jen takové chuchvalce slov ...na někom ulpí, někdo oklepne, zbytek překročí:)

špintuje je skvělé - ale moc rychle by mi rozhodilo metro ... za děngloše děkujuuu!

 

Sviluškooo, ne tvoje vina - to Gůgl, zase jsem nebyla opatrná a on podstrčil! Když neví, papouškuje :) A děkuju za přispěchání :* opravím


Silene
27. 07. 2022
Dát tip

vk: přehlédnutá chybka (mám korektorský průšvih u autorky!)

. úpie


vk
27. 07. 2022
Dát tip

Veľmi nápaditá drobnôstka, úvod pripomenul môj obľúbený básnický obraz človeka stojaceho vo dverách, ktorého v podpazuší šteklí prievan. Ale tu je to podpazušie viečok! Koniec druhého verša je kostrbatý a tlmí kvality vstupu obrazne aj významovo. Potom už fajn, páči sa mi tá kompaktnosť a nabitosť významom. Po dlhom čase komentujem básne, teraz už asi piate dielo z LitBoru, a poézia mi aj tu pripadá strašne záhadná a moje slová ako patológove o dobrom steaku. 

(V ďalších verziách som nerozlúštil "úpi". )

Tip: Sen beží šprint --> Sen šprintuje

A niečo z Krátkeho slovníka slovenského jazyka: dengľavý príd. expr. slabýneduživýchudorľavýtenké, d-é dievčatko; d-é ruky;


Silene
24. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Ještě mě napadlo, že svíčka by byla i z jógy; to jen abys věděla, jak bujnou mám pohybovou... fantazii! Den ve stoji na hlavě. 


Silene
24. 07. 2022
Dát tip

Jsi dříč, law. Všechna čest. Trojka je excelentní pohraniční stráž. (Taxikář: ten tvůj nemohl být můj, leda potomek.) A tutle jako Rammstein, budu se chechtat ještě večír, než tma začne vyhrožovat předzvěstí dalších rán. 


lawenderr
24. 07. 2022
Dát tip

Co mají všichni pořád s tím odcházením? :) - pořád někdo odchází ... někdy mi přijde, že jich odchází víc, než přijde - ale vůbec nevyjde to nastejno :)

Třeba to byl ten můj? Ale to bys poznala, protože bys mu nerozumněla ... :D

Konec s básní, konec s taxikáři, konec, konec ... a mávám a děkuju za poradu a za šumák, už teď mě bolí břicho :D


Silene
24. 07. 2022
Dát tip

Přesně tak, utáhnout, povolit, utáhnout, povolit, takhle to dělal i kat Mydlář.

Jo, taxikář? Vzpomínám si, že jsme chvíli konverzovali, on na jedničku, já svou obligátní osmičkou za hodinu v pruhu pro pěší, svezení nemělo cenu, už se šlo jen o dva (nebo tak nějak, moc počítat neumím) bloky. Hele, von tehdy jistě nemyslel obligátně se vnucující záměnu mezi svést a svézt, pamatuji si hlavně, že to bylo vedle budovy nejmenovaného divadla a táhlo od potoka.

Báseň bych ti ráda vylovila, no nemám ji, nemám, štve mě to. Stejně ale... nebyla moje, autor si ji zase odnesl, když se tu na nás nakrkl. 


lawenderr
24. 07. 2022
Dát tip

Mě napadla lama :D ... ale chorý mi jde dobře k tomu léčení - jakože naopak ... Dám tam šumák v druhé korekci ... a když mě to bude bolet, tak to zas povolím na chorý, jo? :D


lawenderr
24. 07. 2022
Dát tip

Nee, ale tahle by mě zajímala - bo je to skvělej nápad, asi jsem ji vůbec nečetla ... to bych si pamatovala - ... sákryš :D asi mám problém, Houstone.

Jednou jsem toho taxikáře vezla výtahem k nám a mezi řečí mi, osmiletýmu jednomu velkýmu uchu, povídá, že je černej jak komenická koule. Já jako přikyvovala, soustrastně - a pak pár let přemýšlela, co tím myslel :))) Ale byla toho spousta ... škoda, že nás posílali spát, vždycky když přišel na návštěvu :/

A svez tě? :)


Silene
24. 07. 2022
Dát tip

. asi tam mělo bejt jednoznačnej milostnej geometrickej obrazec přežehnanej Pythagorem, hm, ty sufixy mě jednou zničej


Silene
24. 07. 2022
Dát tip

K rovnátkům: je to čuprový, dej se ukecat ještě do šumáku nebo svíčky, ty jo, to nepřeluští nikdo, kašlu ti na srozumitelnost, chci takovou tu... srozumitelnost nesrozumitelného typu, kdy mě text zasype strouhankou až po kolena, brodím se jak zážitkem v pískovém lomu a vůbec mě neštve, že letos zasejc nevybylo na moře... Chápeš, dengľoš, rojko a šumák, tři mušketýři; no anebo dengľoš, rojko a svíčka, jednoznačnej milostnej geometrický obrazec přežehnaný Pythagorem, vím, že tě neukecám ani neokecám, ale musela jsem se sdílet. Že wow. Rojko... celá svíčka sviluška, áách. Jsem okouzlená, obalamucená, mám ještě lepší ráno než to před hodinou. 


Silene
24. 07. 2022
Dát tip

Ty jo, to byla známost... úplný lingvistický žúžo. Hm, to já žádného taxikáře neznala, jen jednou! se mi při noční docházce v nejmenované čtvrti přihodilo, že mi zastavil (jako sám od sebe) taxík mezi tramvajovými kolejemi a pruhem pro pěší (co se mu přezdívá tuším chodník) a povídá, slečno, nechcete svézt? Vytřeštila jsem oči, dobře si vědoma stavu své... peněženky, ale proč to píšu? Připomnělas mi slovenskou báseň od Milana Ladyky o taxíku, co stavěl Měsíci! Nebo měsíci, když jen tomu svitu? Sakryš, jak jen byla... vybavíš si ji taky? Určitě v ní figurovalo cosi jako obecná slovenština spätiaky alebo tak niečo. Bude si opět žádat poradenství rodilého mluvčího, tato vzpomínka.

Šmarjá, zakecala jsem se, jdu přečíst radši tvou inovaci.


lawenderr
24. 07. 2022
Dát tip

:))) den je šumák! To říkám pořád - ale zatím jsem ho pořádně neurazila, furt se vtírá, hlavně ráno.

Tutle jsou divný :/ - jak poslední song od Rammsteinů :D

Ty slengy jsou fakt vděčná hračka, člověk si ty slova tak žmoulá, občas nějaké zkusmo vytasí a čeká, jestli se chytí - jestli ho nechytěj, znala jsem jako dítě jednoho taxikáře, který mluvil zásadně v argotu - já ho prostě milovala, to bylo lepší než celej Jeníček a Mařenka, měl vždycky v zásobě neskutečná dobrodružství a byl v nich hlavní superhrdina a policajti, mafie a ostatní slušný lidi takhle malí.

Hele, sviluškoooo, ještě jsem tu potvoru rozpitvala a přišila jí uši na hřbet - přijde mi tak hezčí  - je teď srozumitelnější, pls?


Silene
23. 07. 2022
Dát tip

Milé dámy, zcela v rámci jednoznačně neženské poetry bych jasně volila z dvou zásadních alternativ, zdůvodnění následuje:

. šumák (léčivo i zkáza a jen tak každý nepřijde na to, prečo tento sypký prášek i český výraz pro jemitojednomámtonaháku zaclání v slovensky psané básni, jak pohraniční!)

alebo...

. štrinfle (tyvoe, zkuste se do nich po ránu soukat jako chlap! Třeba ve snu.)

 Každopádně metricky, kterak víme, jsou všechny vhodné, aj obsahovo. 

. svíčka (by zlomila yss jako víčka, tá yss na nic by nepřišla a jen protestovala a kušnila proti gýču v básni)

. tutle (no, den má prostě na sobě nějaké ty výmladky a je chabrus na vlastní dech)

To your services.


lawenderr
23. 07. 2022
Dát tip

:))) to je právě to, já nemám ten slovenskej cit, nevidím za slova, nevyberu správné ... pořád mi tam naskakovalo debil, ale je to slušná soutěž ... a pak chorý mi tam teď docela vklouzlo ... Jakýkoli hantec oceňuju, skvělé obrázky! - když tomu rozumíš


yss
23. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Tutle? Ňadrá...pánečku, mám v slovenčine medzery/ ale máme aj také pekné "cicky" a ty jeden ciciak! 


Silene
23. 07. 2022
Dát tip lawenderr

yss, -ek! Simply clever, díky ti, rodilá. 

A jinak prej, pcha, prej u nich všechno velké... myslíš jako projevy vrásnění, že jo, tak to jo! Pětimilionci... všetko veľké. Ne, samozřejmě, hrdá Slovač se nám nedá, to je v pořádku. 

law: namísto chorý vybrala bych viz výše ze slovníku blavského hantecu otištěného v prvotřídním žánrovém periodiku Nový čas

. ps. jinde jsem se ještě dočetla, že dengľoš je somár (chápu ve významu úlevném a nikoli faunickém)

cit.

štrinfle – pančuchové nohavice

šumák – Šumavské železité víno, vraj liečilo žalúdočné vredy, lacné čučo

svíčka – obľúbené červené víno (Kláštorné červené)

tutle – prsia 


Philogyny
23. 07. 2022
Dát tip lawenderr

pro Law

Tak to určitě neumím, moje sny mne nechtějí nechat ani probudit, berou hlas i dech. Zajímavé.


lawenderr
23. 07. 2022
Dát tip Philogyny

Sny JSOU divoká zvěř. Lepší je se ani nedívat tím směrem :))) nám říkali na józe. Jen se vyplavuje mysl ... nehrab se ve špíně, jen zbytky ... :) Když neumíš pracovat se sny.

:) ještě nevím

ráda čtu tvoje komenty i


Philogyny
23. 07. 2022
Dát tip Silene

Sny jsou takový potrubí pod naším myšlením, některé chodí jenom v noci, jako divoká zvěř...a tak ráda četla. 


lawenderr
23. 07. 2022
Dát tip

čoskoro dobré! :) Holky, děkuji za berle a slovenské hoľe.

Ještě jsem změnila slovo a už ani p*d, trápne i tak :) Ale se netrápím - jedna z nejlepších bžund, co jsem v soutěžích zažila. Díky i tu :*

A pryč, venku po bouřce -


yss
23. 07. 2022
Dát tip lawenderr

taký malý otázniček, alebo taká malá otázočka, repetuľka...u nás je všetko iba veľké, takže otáznik 


Silene
23. 07. 2022
Dát tip

Nebo je samo o sobě již zdrobnělé, jako Monika a háčik? 


Silene
23. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Jelikož aktivní odkazy zrovna umím, s dovolením doplním:

Peter Bič Project: Čoskoro

law, otázničok/otázničik je šmrncovní. Bezva.

. yss, prosím, jak by pravověrný, leč hravý Slovák utvořil deminitivum/zdrobnělinu od lemmy otáznik?

-ik x -ok = ik or ok? Ikorok. 


Canus
22. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Len taká pesnička. Mám rád pesničky, ale neviem tie odkazy. Peter Bič Project, Čoskoro. Rád som čítal. 


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

Tomu rozumím, zhasnutý dni jsou odřený uši štěstí, zato probdělý noci -  můžou bejt někdy celkem fajn. Když tě nezajímá, co bude ráno :) Děkujuu za kuk, Canusi, a docela chápu-  já si někdy taky nerozumím ... možná proto si tu pořád píšu ... a vůbec neodpovídám


Canus
22. 07. 2022
Dát tip

Pripomenulo mi, že mám toľko prebdelých nocí, viac ako zhasnutých dní. Čoskoro tomu porozumiem. 


yss
22. 07. 2022
Dát tip lawenderr

To spojenie v názve je super...pretože dengľavý znamená aj neduživý, chorľavý, slabý...a keďže " kam nechodí slnko, tam chodí lekár - choroba, prepojenie v názve je úplne fajn.


Silene
22. 07. 2022
Dát tip lawenderr

yss: huž jsem se koukla do slovníku, své spásy (biblí moc nepoužívám, zato ze slovníků se modlím šestkrát denně). tak to jsem celá já, dengľavá.

law: tys vyšívačka, jak se patří. (případně sešívačka, kdyby tě nebavilo navlékat jehly, ale zabíralas třebas na papír a kov.)


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

děkujuuu za přeshraniční info, yss, já riskla, že to existuje - a fajn vědět, že vás netahám za nos, i když to slovo byla možná jen zbytečná manýra ... nějak jsem potřebovala dodat tomu zmatku slovenskost ... (výrazem, o kterém nic nevím, hm:) 


yss
22. 07. 2022
Dát tip lawenderr

V slovenčine máme pekný výraz dengľavý, od ktorého v podstate vzniklo označenie dengloš, už prispôsobené práve asi slangu Bratislavy - existuje viac podôb tohto "slova", typické pre východ je napríklad gengľavý / čiže gengľoš/


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

supr prolink :)


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

hezkys mi to olemmovala:) teda,  úhledný entl, bo ti to jede v halvě úplně samo - já už jen držím střed básně, aby ne nějaká dírka navíc, bo už celé dost na hadry - ale moc mě to bavilo. Fajn si hrát. Chleba došel.

:D :* sviluškooo


Silene
22. 07. 2022
Dát tip

law: asi bych se optala nějakého solidně jazykově vychovaného rodilého mluvčího... stran otazníků. Víš, kterak to mám: vpadnu do jednoty, nejprve ze sebe vysypu lemmy a pak teprve z nich stavím dotaz na čerstvý chléb. 


Silene
22. 07. 2022
Dát tip lawenderr

law: noo, já to beru tak, že tričko je zatažený závěs! 

. ad dengloš: vraj bratislavský hantec, zkus to hrknout na Ašše

. záhadná/é lemma zahrnuje všechny tvary inkriminovaného slova reprezentativně přioděné nepřioděné do záclony základního prvního pádu (zkrátka lexikální jednotka, vhodný výraz pro všechny, co rádi usínají v rozevřených stránkách publikací)

. . četnější je střední rod, jenže já su drobet na ženský (tedy s výjimkou pšíku!, ten je jasně preferován jako kluk nebo dítě)

. . ps. prosím tě, písnička v odkazu jsou nejmenovaný zpěvák a textař, tak kdybys je nesnášela jako Petr, tak si je prosím nepouštěj ani za úplatek

Bylo u tebe bezva.


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

:)) i ty seš s nima?! A skvělej dovětek - už jen za ten nadšeně mávám - až do knihovny :) děkujuu, žes četla a nechala tu z toho kus, Alenakar, vážím si


Alenakar
22. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Slnko štěklí podpazušie - to je úplně skvělé. Už za to bych dala 10 tipů.

...A pokud sen ještě žije, pak je všechno v pořádku.


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

8hanko, děkujuuu - je to lehoučkééé, jak mé ranní vstávání:))

sl´učko, langoš ... hmmm:) Už chápu, pročs tipla - taky si tu otírám bradu, příště něco usmažím :*

Dengloše jsem si bez dovolení půjčila od jednoho slovenského poetického kolegy, ale už sem nechodí, tak asi v pořádku ... :) Prý je to archaický výraz pro neschopného člověka, tzn. lůzr (po našem). Možná, že kecal - ale nemám slovník sloveských archaizmů - tak jsme mu uvěřila:)

Sviluškooo, moc děkuju za detailní rozbor, ani blecha neunikla - i tus plácla :) Moc si vážím tolika slov na mou hlavu. Lemmy ... , hm to zní skvěle (jako Kilmistr skoro:), zase jsem o čárku chytřejší! Pořád přemýšlím nat tí - že či -, jestli jsem tam neměla dát otazník, ta slovenština je pro mě fakt neprobádané území, jako když se rozběhneš přes mokřad a věříš, že tě to udrží ... mám pocit, že se to docela topí :) A já už jen přihlížím ... jak mi řežou víčka. Když bez nich by to nebylo ono. Bez nich není tma. A bez tmy se ta moje vyprávěnka nedá promítat. Chápu, že vadí ten náhlý odskok od normálního průběhu lechtání, ale moje vyprávěnky nejsou nikdy úplně normální - znáš to ... :) To není obhajoba, bo se o víčka fakt nedá opřít, natož o že či, ale zkusit jsem to musela :D Může za to sluka! Ta poňoukala, ať:) jo.

Rdesnoo, jooo, nebo aspoň o 5min dýl ... aby sen doběh. Mám sny zátopky, pěkně zatápěj, kolikrát :) děkujuu

 


rdesno
22. 07. 2022
Dát tip

jsem si hledala, co je to ten dengloš...

pobavilo, jo. moci tak prospat celej den!

 

 

 

 


Silene
22. 07. 2022
Dát tip

. 2: kam nechodí lekár dengloš (lawenderr)

V bilingvním percepčním módu mě doslova rozrušily štekle, úsměv (pekné verbum finitum!). S viečkom (konec žertů!, nežer mi je, tohle tu je poezie) mám obdobnou obtíž jako yss, přesah (nominativ / 1. p.) realizovaný v přiznané genitivní metafoře mi razantní a oslňující vstupní verš (akuzativ / 4. p.) zbytečně oslabil a oslabuje, a proto bych do dvojky navrhla nějakou jinou uchu libou a škodolibou alternatívu, např. tričko! (že by se jako zůstalo rýmovat se zmizelým). Přítomnost lemmy kŕč velmi oceňuji, jednak mě postihuje co chvíli, a tak se cítím v básni důvěrně, jednak zbožňuji tu úžasnou slovenskou absurtitku, kterou je diakritická čárka nad hláskou er, jelikož každý soudný člověk uzná, že normální je háčik, že jo. Naopak syntaktické zalomení se startovním číslem tři stvořené pro konkrétní realizaci rýmového dua že či / lieči (a nejsou to žádné plané řeči) si mě získalo na plné/přerušované/startovní/přešlapované čáře (neškrtnuté ponechte). Vonkoncom všetky moje dny sú bezo zvyšku trápne, užité spojenie ma nijako nerušilo. Jaj, zabehla som maratón šprintom spolu zo snom, o dajakom prežití u mňa nemože byť takto z časnejšieho rána hocijaká reč, nijako potom nemám v úmysle otvárať ani dvere!

Perfektní práce, law, i když jsem úplně pitomá, zpitomělá a lenivá a nemám šajn, kdo či co je dengloš (určitě nějaká lemma, však?), pevně doufám, že se nejedná o výživového poradce nebo dermatologa, neboť ti by mě asi hnali a dvě dvaačtyřicítky ve dvaačtyřicítkách při dvaačtyřicítkách na teploměru fakt nedám ani… boha. No som to somár.

PS. Stůl! si rozhodně nikam neodsouvej. 

(edit. tech. správka velikosti fontu, tolik dioptrií tu nikdo nemá ani po celodenním čučení do pilového kotouče, kdeže somár, tele jsem)


8hanka
21. 07. 2022
Dát tip

ááá,dievčatá, pomknite sa trošku, nech sa zmestím i ja...síce nie som odborník na poéziu, ale táto sa mi páči, ako ľahučko plynie...


Janina6
21. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Hehe, co se týče porozumění, jsem občas "cizincem" i při četbě českých básní :-)


lawenderr
21. 07. 2022
Dát tip Janina6

yss, to je právě to ... tak ráda bych vysvětlila, co jsem chtěla namalovat, ale ne, musím se naučit používat štětec! Skvělý, když mi řekneš, že v tom nic nevidíš, protože právě to mi pomůže nejvíc, nepatlat. Možná jsem měla nechat ještě uležet - někdy ten hlavový obraz časem vyprchá a pak teprv vidím ten originál ... :D yss, cením si ...

Jani, jsi moc milá osoba, když ty neodsedneš - já neodsednu určitě! Ometám židli ... a děkuju za vlídný koment. Hm, a možná proto mi rozumíš, že je básnička víc česky než slovensky ... i když je ve slovenštině :) doufám


Janina6
21. 07. 2022
Dát tip

Law, to je paráda! Tedy alespoň z mého českého pohledu :-) Hravé, libozvučné a hlavně opravdu poetické... Drobounké nuance jako yss nejsem schopna vycítit. Můžu si přisednout ke tvému stolu č. 3? :-)


yss
21. 07. 2022
Dát tip

/deň je kostra, strašiak atď.,proste asi mi vadilo skôr ten prvoplánový výraz slova/..* to už len na vysvetlenie 

 


lawenderr
21. 07. 2022
Dát tip

Moc díky, yss:)* a to je přesně ono, trefilas!

Já píšu tatarsky i v češtině a slovenština tomu vůbec nepomáhá. Snažila jsem se protlačit scénku, jako vždycky - jen ji mám pouze ve své hlavě, slova ji nevzala s sebou :)) Bylo to tak těěěžkýý a skvělý zkusit. Trapný tam být musí, protože den je trapák! :D Toho obhajovat nebudu. A tobě moc díky za kritické a rovné oko, pomáhá srovnat


yss
21. 07. 2022
Dát tip Janina6

Ha, keď si ma chcela zaskočiť alebo zmiasť, podarilo sa ti to v plnej "poľnej"..totiž na mňa trocha "rozcuchnuté"..páčil sa mi úvodný verš slnko štekli podpazušie -*** / skvelé, ale hneď prišli viečka...podpazušie viečok na mňa veľmi "prisilné", stratilo mi to ten hutný výraz / tma vo mne je na kŕč v lakťoch -bledne/ toto áno, ale spojenie deň je trápny..prípadne bledne, či deň je trápny..asi mi nesedí samotné slovo trápny, dosť tak "surovo" tam kričí...čiže obsahovo mi to zmysel dáva, ale skrz jazyk by som zvolila asi iné adjektivum, alebo príčastie../ k čomu nemám výhrady je v podstate celý záver, od  vraj ju lieči, ktorý je už plynulý, ľahúčky../ kam nechodí slnko, chodí lekár, ..prípadne miesto slnka snový motív love/ ..celkovo text má ten hravý šmrnc, ktorý je typický pre tvoj rukopis a "rytmiku"..


lawenderr
21. 07. 2022
Dát tip

:) slovenština je skvělá - že je jiná :)) Zjistila jsem, že na psaní básniček ve slovenštině, potřebuješ být hodně Slovák ... a ne pohraničník - děkuju soutěži za boule svalů na mozku -  a tobě, slučko? Za super koment (vystihlas uplně přesně jediné slovenské slovo, které mě napadlo, všechna ostatní byla pohraniční - proč nejsou třeba kŕče úplně normálně kreče ... :)))


lawenderr
21. 07. 2022
Dát tip

děkuju, atkijko, moc, nevěřila bych, že umím tak mizerně slovensky, kdybych to nezkusila :) To překvapení, když jsem nechala zkontrolovat ujo googla - jsem to předělávala asi osmkrát kvůli chybným koncovkám a neexistujícím slovům :D Vázu si tu čehúnski oňuchávám - a slovensky se ukláním ( to mi jde :)*


atkij
19. 07. 2022
Dát tip Gora, Philogyny, blacksabbath, Janina6

v slovenčine tak krásne znie...jéééé:)

na stôl ti pokladám vázu s lúčnymi kvetinami


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru