Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Augustin Pfleger

19. 07. 2022
0
1
233

Narodil se roku 1635 v Ostrově. V Norimberku studoval u Johanna Erasma Kindermanna, skladatele ovlivněného italskou hudbou. První zaměstnání však našel ve svém domovském městě jako kapellmeister u vévody Sachsen-Lauenburg. V 1662 se stal zástupcem kapelníka na zámku Güstrow, tam publikoval svůj opus č. 1: Psalmi, Dialogi et Motettae a 2, 3, 4 a 5 vocum. Po třech letech roku 1665 vstoupil Pfleger do služby na dvoře v Gottorfu. Jeho pověst byla taková, že byl požádán, aby složil hudbu pro otevření univerzity v Kielu v říjnu roku 1665.
https://www.youtube.com/watch?v=KbdhgBy0Q9E

Pflegerovy Geistliche Konzerte nebo též Sacred Cantatas jsou k dispozici především v Univerzitě v Upsale, která jich většinu vlastní. Jde o soubor skladeb složených tak, aby pokryly celý liturgický rok. Jsou ovlivněny pracemi Heinricha Schütze a kantátami Dietricha Buxtehuda. Jejich forma dialogů mezi jmenovanými protagonisty dává některým z těchto skladeb vysoce výrazný, dramatický aspekt. Recitativy jsou jednohlasé, vnitřní, zatímco árie jsou často zpívány dvěma hlasy. Instrumentální synfonie propojují jednotlivé části do jednoho celku. Je u něj patrný vliv italské zpěvohry, v tom tkví Pflegerův největší tvůrčí historický význam pro vývoj hudby v zaalpských zemích. 

https://www.youtube.com/watch?v=WVNa7f7s3d4

Ve své době byl Augustin Pfleger evropskou hudební hvězdou první velikosti, avšak v následujících staletích upadl téměř v zapomnění. Teprve roku 2011, když se připravovaly oslavy založení univerzity v Kielu, objevili tamní muzikologové původní hymnu univerzity ze 17. století od pro ně tehdy úplně neznámého autora. Další bádání odhalilo historií nespravedlivě zapomenutého hudebního génia pozdní renesance, jehož úchvatné skladby se jedna po druhé začaly vynořovat z hlubin věků. Tak se započalo úžasné badatelské dobrodružství, které trvá doposud. Podoba mistra se bohužel nedochovala. Jsme však teprve na počátku dlouhé objevitelské cesty k pochopení jednoho z největších hudebních velikánů 17. století a nikdo zatím neví, co přinese zítřek.

https://www.youtube.com/watch?v=VoHxRxp6plM


1 názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru