Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

pohľadnica z cintorína (LitBor)

21. 07. 2022
9
16
363
Autor
rdesno

(nejnižší level)

predjarie v korunách stromov -

suché konáre

preťaté výskotom

padli na zanedbané hroby

 

mama

požičaj mi tú krhlu

 

čakanie na jar

je zádušná omša

za zosnulé zimy

 

 

 

 


16 názorů

rdesno
27. 07. 2022
Dát tip

díky za všechny komentáře a za čas, který jste jim věnovali, cením si.


vk
27. 07. 2022
Dát tip

Taká momentka, ale už predjarie v korunách stromov neveští nič dobré, konkrétne abstrakciu, hádam by sa tam tá ročná fáza dala dostať aj šikovnejšie, nepovedať ju, ale ukázať. Záverečné tri riadky ma tiež nechávajú chladným, hoci je tam hlbší úmysel, prekáža mi znova tá abstrakcia. Takéto "poeticky vypointované" veci (asi aj tým, že sú ošúchané) na mňa pôsobia ako kvázihlboká kombinatorika.


Canus
22. 07. 2022
Dát tip

Neviem urobiť dlhý riadok. Mali byť iba dvaja. 


Canus
22. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Odniesol som.

predjarie v korunách stromov - suché konáre preťaté výskotom padli na zanedbané hroby

znelo mi ako zádušná omša


annnie
22. 07. 2022
Dát tip

Ta nálada mi z toho vlezla až do postele - jako by se trochu ochladilo. Moc pěkné. Tip a.


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

dobrá otázka :) - za mě bych to sekla po omšou (zimy jsou beztak o ničem ... :) První strofa je dobrá, ale chybí tam ždibec pocitu pro mou dálnicovitou páteř ... musí to proběhnout 

Padli bych nechala, je dostatečně pádné (teda za mě:)


Silene
22. 07. 2022
Dát tip

rdesno: no jo, padlí vojáci, hrdinové. jak jsem mohla zapomenout? (to je tím, že jsem zvukomalebný notorik, přiznávám se.)


rdesno
21. 07. 2022
Dát tip

ďakujem všetkým.

silene: zrútit by sa mohli, ale padli mi znie viac - definitívne?

lawender: myslíš, že by prvá sloha obstála ako samostatná báseň?

 


Marcela.K.
21. 07. 2022
Dát tip

law - dolů? 

Já to vnímám jinak - jaro po zádušní mši  přece rozkvétá, to je o koloběhu života.

Velmi dobrý text.


Silene
21. 07. 2022
Dát tip

. 5: pohľadnica z cintorína (rdesno)

Na slovenštině mě coby nerodilého mluvčího baví zejména její jazyková potměšilost v českém kontextu. Náš nudný, chmurný hřbitov, vyšperkovatelný sotva krchovem (nebo Krchovským), hm. A oni? Zvoní si jak na lesy... cintorín. Zádušná omša za zosnulé zimy, věru pěkná zvukomalba. Stará dobrá sdílená plechová krhla vždy v pohotovosti nikdy nezklame. Návštěva cintorína je pro mě zaručeným společenským zážitkem, tudíž jsem střídmým, podletně podbarveným textem náležitě potěšena a oblažena na duchu. Konáre by sa mohli zrútiť?


yss
21. 07. 2022
Dát tip

Príjemný text, dokonca je postavený a ošetrený tak, že ani v najmenšom náznaku nebadať, že je tam jazyková " indispozícia", plynie to veľmi nenásilne, obsahovo, výrazom, záver je veľmi fajn, osobne som sa zastavila pri výraze "mama, požičaj mi tú krhlu" možno práve v spojení tú...myslela autorka dážď? Čiže celkom dvojaký význam pri slove mama v mojej interpretácii...celkovo mi tá slovenčina tuná príde naozaj ako "rodná".. hladká, jemná, vycibrená...


Janina6
21. 07. 2022
Dát tip

Tak jsem si zase rozšířila slovní zásobu - "krhlu" jsem si musela vyhledat (a na slovenštinu mi zní zvláštně tvrdě, jako by měla mít hrany). Moc se mi líbí hlavně poslední tři verše - povedená metafora!


lawenderr
21. 07. 2022
Dát tip

hm, mám to - možná mi vadí, že ten konec jde už jen dolů - není to řízlé žádným probleskem někam jinam, jen to padne. Ale jen za mě:) a já jsem mizerný čtenář i v češtině :) A ode mě tip -  až k zádušní omši! :) 


lawenderr
21. 07. 2022
Dát tip

A mně se víc líbí zas ta prvá, jak to skáče po verších - nahoru dolů ... jásot, smutek - život. Ten konec mi přišel, že jde mimo mě - jako jo, je tam, vidím ho, ale - ale budu přemýšlet a určitě se vrátím :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru