Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vrabčák a televize

21. 07. 2022
5
3
217
Autor
Ozzozorba

Byl jednou jeden vrabčák. Žil si v lese a měl se fajn. Jednoho slunného dne odletěl na kraj lesa a pak ještě dál přes pole kde usedl na starý dub. Naproti stromu byla chalupa a v ní otevřené okno a tím oknem vrabčák nahlížel do lidského světa.

Uviděl televizi ve které létali ptáci s křídly dlouhými jako kostelní lavice a kroužili na modré obloze. Vrabec neváhal ani vteřinu a prolétl oknem do pokoje. Chtěl ukázat těm velkým ptákům, co on malý ptáček umí za létací triky, a když přelétal pokojem, shodil ozdobnou vázu a pak narazil zobáčkem do televizní obrazovky a spadl na koberec. V lidském světě bylo jen málo místa k létání, a když se opět vznesl, zavadil křídlem o další vázu, která taky spadla, pak zakroužil kolem lustru a vlétl do záclony. Zamotal se drápky do jejich ok a zůstal viset hlavou dolů.

Později přišel chlapec, uviděl rozbitou vázu a taky vrabčáka v zácloně. Byl to ještě malý chlapeček a proto potřeboval židli, aby mohl ptáčka osvobodit. Vrabčák visel, až docela u stropu a byl tak vysílený bojem v zácloně, že se vůbec nebránil. Chlapec jej uchopil a položil na římsu. Pak mu nasypal pár drobtů chleba a zavřel okno.

Vrabec se posílil chlebem a odletěl do lesa. Ale v noci nemohl spát a přemýšlel o křídlech velkých jako kostelní lavice a modré obloze a taky o tom, že se musí vrátit zpět a ukázat těm velkým ptákům jak on vrabčák dovede létat. Na druhý den přeletěl les a sousední pole a nakonec usedl na starý dub. V chalupě jej vítalo otevřené okno tak jako minule, ale když přes něj nahlížel do pokoje, uviděl v tom druhém, vysokou třešeň obsypanou šťavnatými plody. Vrabec dostal chuť na třešničky, prolétnul oknem do pokoje a narazil zobákem do televizní obrazovky. Spadl na koberec, a když se vznesl, shodil cínovou sovu a zamotal se do záclony.

Později přišel chlapec a uviděl na zemi převrácenou sovu a vrabčáka v zácloně hlavičkou dolů. Odešel pro židličku, pak osvobodil ptáčka, položil ho na římsu a nasypal mu drobty chleba. Vrabec se posílil chlebem a odletěl. Ale v noci nemohl spát a přemýšlel o podivném světě, ve kterém létají obrovští ptáci a, kde rostou stromy s třešněmi rudými jak zapadající sluníčko. Ale než takový svět, to si raději zacvrliká v lese s jinými ptáčky, poskočí si na větvi, nasaje lesní vzduch a proletí se ve větru. Řekl si ptáček a potom šťastně usnul.  


3 názory

annnie
22. 07. 2022
Dát tip blacksabbath, Ozzozorba

Ježiš díky za ten happyend, už jsem začínala tušit smyčku (dějovou, nikoli provazovou :) ) Moc pěkné. Tip a.


bixley
21. 07. 2022
Dát tip Ozzozorba, blacksabbath

Tak to byl móc moudrý ptáček. A lidi by se od něj měli přiučit. Díky za hezkou bajku.


Zeanddrich E.
21. 07. 2022
Dát tip Ozzozorba, blacksabbath

Zajímavé (ale vázy, které může shodit i vrabčák, by se neměly stavět moc  někam nahoru :) )


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru