Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Niečo medzi tým (LitBor)

21. 07. 2022
10
37
605
Autor
Marcela.K.

Slovenštinu mám opravdu ráda, ale psát v ní neumím. LitBor mi ale zpříjemnil dnešní kousek parného odpoledne, kdy jsem si postupně vkládala do překladače své starší texty napsané v češtině. Volný verš - vázaný, nebo smíšený se rozbíjel, protože rýmy v češtině se ve slovenštině většinou ztratily. Nevím, jestli překlad stašího textu neodporuje pravidlům "soutěže"  Bylo jich víc, co mě udivily - slovenština je velice poetický jazyk. Nakonec jsem zvolila tento text, protože z těch, co jsem do překladače strčila mě pobavil nevíc. 

sedela som u kaderníčky

šedivou cestičkou došla až za moje pravé ucho

roztvorila vzorkovník

nechala mi vybrať farbu ktorú som v mladosti nedocenila

lenže takú ani L´oreal nevyrába

táto a táto ukazujem

niečo medzi tým

tak to zmiešame kývla hlavou

 

chcela by som zdravé mačiatko

povedala pani so smiešnou štetkou z nafarbených vlasov

na vedľajšom kresle

 

teraz o žiadnom neviem

odpovedala a miešala ďalej dve farby v miske

nechcem tigrované

pripomínalo by mi Olíviu

možno by bol lepší kocúr

napríklad hrdzavý

 

aby ti ladil k vlasom

pomyslela som si

a v zrkadle za sebou zazrela úsmev mojej kaderníčky

vidí mi do hlavy?

 

hrdzaví sa nemajú kastrovať

vraj potom zdochnú

a biele mačky sa rodia väčšinou hluché

vtiera mi ku korienkom informácie ktorým sa mi nechce ani veriť

radšej mlčím pretože mačky chytajú myši

a myši sú moje fóbie

 

 

za závesom sa objavila psia hlava

Alfons s ušami ako netopier

vraj chytal na Kanároch králiky

vie len španielsky

je z kanárskeho útulku

prišlo mi to na smiech

asi tam bol v klietke

ja by som mu dala iné meno

 

moja kamarátka volá na psa Kocúr

dostali ho od susedov Kocúrových...

Alfons zacúval späť

nerozumie česky /ani slovensky/

 

dáte si kávu?

áno čiernu bez

             a niečo na čítanie?

radšej nie

budem sa pozerať

som rada

tu nič nemusím

zamiešam lyžičkou 

občas robím niečo zbytočne

 

hrdzavá pani rozpráva

o chorých obličkách svojej mŕtvej mačky

a tiež o tom

ako jej nosila zahryznuté myši na prah

bŕŕŕ

do rána tam vraj neboli

asi ich zožrali kocúri

pozerám sa do zrkadla na svoje vlasy

myšia cestička zmizla 

 

***

zlatá alebo strieborná?

spýta sa ma kaderníčka keď platím

drží v ruke dve reklamné vajíčka

čo je to?

kefa na vlasy od L´oreal

tak zlatá

pre princeznú Rozárku odpoviem


37 názorů

Marcela.K.
27. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Tak to zopakuji ještě jednou. V kadeřnictví se fakt vedou takové ty řeči pro řeči - jaké je počasí, jestli rostou houby, kolik bude švestek...kdo umřel, kdo se vdává... protože se tam sedí asi dvě hodiny(při barvení) jsou ty řeči fakt dlouhý a můžete mi být vděční, že jsem si vybrala jen kočky a Alfonze. Krátkou báseň z kadeřnictví mohu psát až teď, kdy už nechodím na barvu. I ta ale nebude nic moc a pro chlapy ještě néně pochopitelná, než pro ženy a opět ne nic hlubokomyslného. I tak děkuji za komentáře a názory :-)


vk
27. 07. 2022
Dát tip

Kĺže to po povrchu asi ako slová v kaderníctve, takže forma zodpovedá obsahu, ale hneď mi napadlo, skrátiť, skrátiť, ale vzápätí aj prečo, prečo, nužm na mňa to pôsobí v tomto prípade príliš banálne. 


Lili.
26. 07. 2022
Dát tip

Slovenčina, k ní jsem obdivně nekritický, je mým uším i očím libozvučná. Je tak blízká a zároveň vzdálená. Každý jazyk nese významy, ve významech skrývá symboly, v symbolech tajemství, v tajemstvích moc, v moci sílu. Slovem lze ublížit, ale i pohladit. Krásné verše, krásné.


Marcela.K.
23. 07. 2022
Dát tip

Silene, můj vděk je za tvoji erudovanou pomoc, rady, za tvé komentáře i ostatním autorům, na které nelituješ času. Neboj se, nespojuji ho se závazkem oplácet.

Doufám, že mě nepovažuješ za onu zmíněnou "umělkyni".

Moje psaní je jiné, protože je adresováno mým nejbližším.

Už jsem to tu zmiňovala víckrát, že místo fotek píšu a někdy obráceně. 

Vím to už od mládí, že pocity si lépe uchovám, když si je zapíšu.

Třeba můj poslední text "potají"... je v něm víc, než si čtenář dokáže vyčíst.

Přesto otvírá vzpomínky i  cizích lidí a to je to, co mě vždy potěší.

 


Silene
23. 07. 2022
Dát tip

Marcela.K.: Nepatřím k uživatelům, kteří vedou jasnou evidenci o počtu potomstva a vnoučat. Patřím k uživatelům, kteří se domnívají, že pro sociální pokec jsou tu nevážné kategorie, pro literární hlediska kategorie vážně míněné.

A proč? Aby se neplýtvalo komentáři tam ani nutnými cyklickými odpověďmi, kde je to zbytečné, tedy např. i u autorů, kteří svá díla pokládají např. za hotová. Však takové nevážná kategorie nemůže urazit, ne? Jsou nad věcí. 

Řeknu to klidně, vděk příliš nechápu a umělecké motivace typu šiřitelek všelásky už vůbec. 

Taky se umím pořád opakovat, mrk. 


Marcela.K.
23. 07. 2022
Dát tip

Silene, já to vím, že nemusím.

A nemysli si, že s tebou nesouhlasím - naopak. Jen prostě píšu jinak a z jiného důvodu, než ty. Ale to ty taky víš.

Jsem vděčná za každou tvoji radu. 

 


Marcela.K.
23. 07. 2022
Dát tip

Jani, jak už jsem psala níže, také se mi ten překlad zalíbil, proto jsem ho použila. Třeba  jen to, že klec nahradila klietka je daleko půvabnější a výstižnější k té představě, kterou jsem chtěla popsat ;-)

Dík za komentář. Mám to podobně s kadeřnicemi, ale tato je skvělá, je sice ve věku mých dětí, ale nějak jsme si "sedly". Takže skoro lituji, že už teď návštěvy u ní se zkrátily na čtvrtinu času. 


Janina6
23. 07. 2022
Dát tip

Slovenská verze téhle básně mi připadá nějak... zajímavější, než ta původní česká :-) možná proto, že je pro mě větší dobrodružství probírat se slovenským textem. Hezky, vtipně napsané. Mě teda tyhle řeči u kadeřnice vždycky spíš děsí, ale jak se zdá, se správným přístupem mohou vyznít i poeticky :-)


Silene
22. 07. 2022
Dát tip

Marcelo.K., však to se ví, že nic s textem nemusíš, je tvůj. Pouze vyjadřuji své preference, navíc když není vázaně, nemám ani následnou depresi ze zhouby vázaného verše, úsměv (nebrat si osobně!). Jsem moc ráda, že jsi něco zkusila, cením si, navíc po jazykové úpravě to myslím vypadá na slovenštinu. Na chabou vysvětlenou: nevadí mi délka pro svou délku, příčí se mi vata, kterou je dlouhá báseň mnohdy vycpávána, neboť v tomto ohledu není volný verš naprosto nucen uchylovat se k případným berličkám pro dodržení formy, cizelovat, cizelovat, cizelovat,

a to se o sobě domnívám, že jsem stále ještě poměrně na straně rozkecanců.

Má zkušenost je taková, že soudobí slovenští volnoveršaři jsou spíše střídmí (tedy ti, co se dají číst, ehm = zdatní autoři), a to i tehdy, když jsou plodní. Rozdíl mezi rozšafností a účelovostí asi, leč těžko se zobecňuje.

S dovolením si tu zacituji výjimečně bez uvedení autora, neboť jde zároveň o univerzální maximu poetického usilování: zpevnění smyslu a výrazu


Marcela.K.
22. 07. 2022
Dát tip

Musíš ve středu, to bere bez objednání muže ;-)


Canus
22. 07. 2022
Dát tip

Splietol som si dvere, tu je dámske. 


annnie
22. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Lawender, krátce tě srdečně zdravím! :) 


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

lew rozumí:)

annie, upřesňuji, není to dlouhý :)


annnie
22. 07. 2022
Dát tip

:) :) :)

Mně délka nepřipadá jako kritérium. Pokud je text dobrej, ráda mu věnuju dostatek svýho čtenářskýho času. A naopak špatnej text nezachrání ani omezení patnácti slabikama. Ostatně tohle mi nijak dlouhý nepřijde. Když někdy čtu ty stesky na délku (nejen mých :) ) textů, říkám si: Lidi, a to si představte, že existujou i romány! :)


Marcela.K.
22. 07. 2022
Dát tip

sluka, to jen, že se i  něco dozvím ;-)


Marcela.K.
22. 07. 2022
Dát tip

annnie, díky. Ty té délce rozumíš, viď :-)


Marcela.K.
22. 07. 2022
Dát tip lawenderr

lew, to co píšeš - s tím lze souhlasit, přesto stříhat nebudu. I když to umím. (Stříhala jsem všechny své děti, manžela i maminku.)

Já vám, holky, rozumím. Jenže občas tu mám takové vykecávací věci s jistým záměrem.  Proč, to asi vysvětlovat nemusím. Ostatně, kdo mě čte - ví.

Když jsem tu sebou včera tak listovala, našla jsem i text, kterému sama nerozumím, nevím proč a o kom vlastně je. Takže i tak.

Law dík.

 

 


Marcela.K.
22. 07. 2022
Dát tip

Silene, překvapila jsi mě. Vím, že toto není tvůj šálek kávy (čaje).

Přesto, když jsem si včera zkoušela hrát s překladačem, jsem se odvážila.

Bylo pro mě zajímavé, jak se poetičnost textů slovenštinou měnila a jsem vděčná 8hance, že mi pomohla se slovenským pravopisem. I když slovensky rozumím (jsem z generace, kdy každé pondělí patřilo slovenským inscenacím), pravopis, pravidla neznám. Nemám ale problém ve slovenštině číst i knihy. Jako mladičká novomanželka jsem přečetla celou Angeliku i Kramerovou versus Kramer  - njn ha ha. 

Zajímavé pro mě také bylo, když jsem, kdysi v dětské ozdravovně, měla za kolegyni Marienku. Ta na české děti mluvila zásadně slovensky a já, pod jejím vlivem, skákala z češtiny do slovenštiny.

Tento text tu visí i v češtině. Slovenština ho změkčila a to bylo to, co se mi na tom líbilo. Dobře tedy, smažu musofobii i ju. Ale ostatní si tam nechám, byť se to může čtenáři zdát zbytečné. 

Jen ještě - naučila jsem se ve volném verši hodně osekávat. Nejde mi o délku textu. Podstatné se dá vyjádřit i s minimem slov.

Jen chci ještě dodat, že mě baví, to co děláš - doma. Já už dva roky po vzoru svého muže, věnuji šedinám jen půlhodinu u kadeřnice. I o tom tu mám záznam (viz Osvícená 23.7.20). Klučičí střih a češu se vodou ;-)

 


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

:) mám to jako holky, (yss se sviluš a rdesno, jestli je holka:) nůžky v ruce a už bych zkracovala odrbaný konečky ... někde mi přijde, že moc dopovídáváš - má hlava má vlastní hlavu, umí si poradit, nech vtip vyznít :)

... povedala pani so smiešnou štetkou z nafarbených vlasov ... proč směšnou? Když směšnost škrtneš - zůstane tam ten vtip sám.

... a biele mačky sa rodia väčšinou hluché

vtiera mi ku korienkom informácie ktorým sa mi nechce ani veriť ... věř mi, že tomuhle věří jen ten, kdo tam tu tvou víru potřebuje jako doťuk - a takoví tu nejsou :) Střihla bych to těsně za informací.

Konec chápu a usmívám se, že vím a rozumím ... ale není to nic, co by básničce někam pomohlo, zbytečně si tu šlape po vlasech ... a přitom zlatovláska! :)

Líbí se mi ta drbací linka, pel mel, šmik šmik, jů, vám z toho vyšla zelená ... to mě moc bavilo. Odnáším si své tupé tupé a za ondulační služby platím tipíkem, já vim, málo, ale ...


annnie
22. 07. 2022
Dát tip

Veľmi pekné! Má to naozaj tú kadernícku atmosféru. Tip a.


yss
22. 07. 2022
Dát tip

Marcela- úplne v pohode, ja mám v komentároch celkovo oveľa väčšie kiksy...


Silene
22. 07. 2022
Dát tip

. 9: Niečo medzi tým (LitBor)

Jsem ráda, že jsem si na text v hazardním volném verši nechala vybouřit hlavu. Přiznám se, že podobnou rozpovídanost příliš nevyhledávám, a tak se mi do ní dvakrát nechtělo, ale nebyl to zážitek ryze nepříjemný. Každopádně jsem ráda, že jsem doma a po vzoru francouzské elegance a severských šlechtičen zvažuji doživotní šediny.

První sloka osvěžila, a proto jsem se možné rozčesanosti dalších obávala hned trochu méně. Je viditelné, že jste textu s yss opravdu dopřály regenerační zábal na kořínky. S dovolením připojuji barevný semafor pro pěší ryze osobních preferencí.

. první sloka (s podtržítkem verše o pěšince, jíž jsem se vydala spolu s návštěvnicí podniku)

. cit. vtiera mi ku korienkom informácie ktorým sa mi nechce ani veriť

musofóbia

cit. tu nič nemusím

zamiešam ju lyžičkou 

občas robím niečo zbytočne

.. zamiešanie pěkně koresponduje s úvodní slokou

tak zlatá

pre princeznú Rozárku odpoviem

.. vaječná kefa cyklicky vrací na start a rovněž mi připadne sdostatek symbolizující

.. meziřeči, jakkoli jsou asi záměrně překecané (atmoška), bych klidně vystavila dalšímu nekompromisnímu final cut


Marcela.K.
22. 07. 2022
Dát tip

yss, komentáře po sobě většinou moc nečtu, proto ta nedostatečná interpunkce - chybí mi tam čárky, psala jsem v noci a už se mi chtělo do postele. 


Marcela.K.
22. 07. 2022
Dát tip

rdesno, děkuji za názor, ale už jsem to tu vysvětlovala, proč je to "upovídané". Kdybych nekrátila, četla bys to dvě hodiny :-))

Prozaickou miniaturu z toho dělat nechci.

Ona ta návštěva kadeřnictví, má svoji poetiku.

Teď už chodím jen na stříhání, tak to už je jen na půl hoďky, tak třeba příště ;-)


rdesno
22. 07. 2022
Dát tip

je to takový milý, upovídaný povídání... možná by mi více vyhovovalo, kdyby to bylo kratší, víc by vynikly takový ty pomalu psychoanalytický řeči, co se v kadeřnictví vedou...

anebo naopak - možná by to šlo využít jako námět pro nějakou prozaickou miniaturu.


Marcela.K.
22. 07. 2022
Dát tip yss

...autorka si míchala kafe a zapomněla, že jí byla nabídnuta káva :-)

yss děkuji za editaci. Důslednost při interpunkci - fakt se stydím, jak rychle jsem to sem hodila a nedala si čas na úpravu. To nemohu svádět na překladač i když tedy dokáže text dost zmatlat :-)

Zkrátit ho nemohu i když by to jistě šlo, ale víš jak dlouho se sedí u kadeřnice "na barvu". To kdybych nekrátila, tak bys to ani nedočetla. Ta "upovídanost" má svůj důvod. Je stejná, jako ženské v kadeřnictví.

Souhlasím s tím, že dovětek by tam být vůbec nemusel, ale ty přece víš jak a pro koho píšu, tak jsem ho jen oddělila hvězdičkami, abych nezapomněla. 

 


yss
21. 07. 2022
Dát tip 8hanka

* viď koment vyššie, teda prvé tri riadky 


yss
21. 07. 2022
Dát tip lawenderr

ako nevravím, že tam nie je možno autorkou myslené práve to nič, len v tomto podaní to vyznieva príliš zavádzajúco..možno by to chcelo sceliť..

* Celkovo na mňa okrem tej *estetickej nosnosti* v rámci čiarok, bodiek, začiatočných písmen...tam by som buď preferovala úplnú odviazanosť od diakritiky, alebo na druhej strane zapracovala práve na tej interpunkcii a ujednotnila to..takto v polohe niečo tak, niečo onak, pre mňa dosť rušivé. Celkovo text by som asi mierne zoškrtala, páčila sa mi tá hlavná nity, kaderníctvo, hrdzavá pani, hrdzavý kocúr, informácie o mačkách,ktoré má výslovne bavili, avšak boli predsa len "zabité" pre mňa zbytočnými dopovedaniami...prínosom pre mňa boli "sloky"od hrdzaví sa nemajú kastrovat, až po strach z myší/ tú musofóbiu už by som tam asi nepchala/  veľmi dobre to pokračovalo alfonzom, to bol celkom príjemný a fresh prvok a takisto v podstate celé to rozprávanie hrdzavej pani o obličkách...teda pre mňa to boli asi tie prioritné "sklady" na ktorých sa dalo vystavať ...záver mi nijako nesadol, aj keď je tam tá spätosť s rodinou, alebo taká iskierka "tvojho zlatíčka"...čiže z môjho pohľadu text je dosť "ukecaný", stráca sa ti v ňom nosnosť a výpoveď...čiže určite by to vedelo mať aj tu lepšiu a krajšiu podobu...asi takto 

 

 


8hanka
21. 07. 2022
Dát tip

yss, ďakujem za vysvetlenie:)

Ja som si predstavovala, že zamieša to nič...mám stále bujnú fantáziu...:)


yss
21. 07. 2022
Dát tip

Technická vsuvka* bielmačky, .... držia v ruke/ kto? Ak kaderníčka tak drží, ak ty tak držím /...možno pri citoslavciach brrr by som išla do tej expresívnejšej polohy, že bŕŕŕ....určite ešte viac popracovať na estetickom prevedení textu..

zbytok máš v rámci slovenčiny ok.../ešte možno zamiešam ho lyžičkou, predpokladám že kávu -zamiešam ju, prípadne zamiešam lyžičkou, čitateľ si vyberie či cukor alebo kávu /


Marcela.K.
21. 07. 2022
Dát tip

Hani, moc děkuji za pomoc a opravy. Bez překladače bych to vůbec nedala. 

Spoléhala jsem na někoho, že mi pomůže. 


Marcela.K.
21. 07. 2022
Dát tip

Silene, děkuji. Sice jsem pravidla četla, ale v tom vedru a s dvěma mrňousy "na hlídání", moc nepobrala- to též vylučuje, že bych něco nového napsala v češtině, natož ve slovenštině.

Já zase ráda přijmu editaci od rodilého mluvčího, pokud mu to bude stát za námahu. Trochu jsem se snažila překladač usměrnit, ale určitě je v textu i dost chyb.


8hanka
21. 07. 2022
Dát tip

Som rada, že tu nič nemusím

Zamiešam ho lyžičkou 

Občas robím niečo zbytočne

 

 


Silene
21. 07. 2022
Dát tip

Pro soutěž v pořádku, kategorie nerodilých mluvčích byla omezena minimálním rozsahem dvou rafinovaných forem, a sice čtyřverším v osmislabičníku a haiku. Ve výsledku nejsou až tak jednoduché, jak by mohl být kdekterý přihlášený nadpis. Cokoli nad je nadstavbou a důstojně dlouhý volný verš se přijímá. 


Andělka1
21. 07. 2022
Dát tip

***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru