Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vtáky nezpievajú

23. 07. 2022
10
20
461
Autor
Štírka

Zkuste brát mou "slovenčinu" s jistou rezervou... mám ji odjakživa ráda, ale to určitě nestačí....

Vtáky nespievajú 

tichý posun v čase 

zdá sa že nevyplávame 

nad hladinu  

 

zelená hlbina 

zelené vtáčie perie 

 

tvoje pery sú nedostupné 

uzamkol si seba 

nebo nedbajúc 

dotyku vzdialený 

nenájdeš cestu späť 

 

svet sa zmenil 

v triezvosti je sila len pre vyliečených

byť trochu opitý krásou

neviem si predstaviť viac 

 

pozri sa a nezatváraj oči 

 

i v rovine smútku 

a rozjímania sú nitky 

ktoré ťa vedú medzi ľudí

 

samota nie je zlá 

len neponúka súvislosti 

a ty vieš 

že všetko je pospájané 

 

Len treba nájsť svoj bod 

 

Svoje miesto 

                      v sieťach 

                                      žitia


20 názorů

Philogyny
27. 07. 2022
Dát tip

 Mne fascinuje, jak večer unisomo ticho. A ráno unisomo sbor.  :)

V mrazu nezpívají,


Štírka
27. 07. 2022
Dát tip

FMRC: každé souznění je jako ťuknutí do ladičky... a tón se tak krásně nese: dík...


Lili.
26. 07. 2022
Dát tip

Jako by vítr čechral mé myšlenky. Tady jsem se začetl s touhou a chutí. Ale po přečtení mám pořád hlad, hlad po dalších verších. Moc pěkné. Moc.


rdesno
25. 07. 2022
Dát tip

hodně pocitů, méně práce se strukturou a výstavbou textu. začátek - dobrý nástup, vtáci, čo nezpievajú jsou alespoň pro mě silný obraz, ale pak se to vše trochu rozmělní... možná je to tím, že zde vnímám víc motivů, jakoby autor chtěl do textu dostat co nejvíce...

konec, byť s ním nesouhlasím (samota naopak umožňuje souvislosti vidět a tiše, nerušeně o nich přemýšlet), mě opět vrací "do děje".


Štírka
25. 07. 2022
Dát tip

Renatko - udělalas mi radost svým komentem- tak ji jdu znásobit kafem a místo cukru si dám ten bezeslovný pocit že je prostě fajn...


bixley
25. 07. 2022
Dát tip

Nemám slov, je to prostě krásné...


Delfín
23. 07. 2022
Dát tip

Víš, Jiřinko, já se obávám, že těch, co se neprobudili, je dost a navíc mají prachy a moc, takže jim ten stav tak nějak  vyhovuje. :-(


Štírka
23. 07. 2022
Dát tip

Mirek: víš, já nerada paušalizuji... naopak se mi zdá, že se už spousta lidí probudila z falešného okouzlení a hledají hodnoty a snad i cesty k ostatním...?


Štírka
23. 07. 2022
Dát tip

Markel: díky


Markel
23. 07. 2022
Dát tip

mám ráda tu měkkou řeč, líbilo *


Delfín
23. 07. 2022
Dát tip

Nu, pro nás starší, co rukovali na Slovensko a pamatují slovenské televizní pondělky nebo jako já i na Slovensku nebo se Slováky pracovali, není Slovenština až tak nesrozumitelná.

A kdo se zamyslí, objeví v tom to, co vnímá taky. Tahle společnost je víc uzavřená do sebe, byť se snaží působit opačně. Pravé vlastnosti vyplují na povrch, až když někteří "požijí"...V minulém režimu měli normální lidé k sobě blíž, teď jsou vztahy zhusta předstírané, manželství jako s.r.o. a každé druhé se rozpadá. Lidé jsou netolerantní, výbušní a víc sobečtí. Aspoň takový mám dojem z našeho dnešního světa, který tak napodobuje "superkorektnost Západu", že mu unikají pravé životní hodnity!

A "láska je zázrak, kámo, zázrak!"

Daruj svoje pery

tomu, kto ti verí! :-D


Silene
23. 07. 2022
Dát tip

Štírko, já si na písmácké pokrytectví a výmluvářství přehnaně nepotrpím. Toliko nějak všelijak ke zdejšímu obecnému většinovému dění. (neber si osobně, jen konstatuji, ať je rychle jasno)

Co bude s kategorií je otázka míry, neboť v prepozicích je jasně uvedeno, že díla nebudou doživotními rukojmími soutěže. Sešlo by tedy v prvé řadě na jednotlivých souhlasech. Více zatím nemám čas rozvádět. 

Soutěž byla vyhlášena s dostatečným předstihem, který byl dle mého soudu respektovatelný. 


yss
23. 07. 2022
Dát tip

Tou slovenčinou som teda príjemne prekvapená...o tom žiadna.


Štírka
23. 07. 2022
Dát tip

Yss:  s vynecháním onoho slůvka a jednoho řádku se mi vše lépe přijímá... Pochvala slovenštiny mě fakt těší... dík


yss
23. 07. 2022
Dát tip

V rámci slovenčiny veľmi fajn prejav čiže slovenčinu si zvládla výborne, tam ti v podstate nemám či vytknúť. Celý text je veľmi príjemne meditačný, opäť to prepojenie lyriky skrz prírodu a človeka, jeho hodnoty, existenčnosť. Trocha mám rozkol vo výraze - uzamkol si seba nebo nedbajúc a slasti dotyku vzdialený nenájdeš cestu späť..toto mi príde " kostrbaté", rozcuchnuté...v podstate akoby ma to hádzalo zo strany na stranu a nenachádzalo oporu...uzamkol si seba a nebo nedbajúc..toto úplne ok, čo do výrazu...len potom tápem či sú to slasti dotyku vzdialený...možno to spôsobuje mierna inverznosť- vzdialený slasti dotyku / tam je to už jednoznačné / prípadne zvoliť iba prioritu - dotyku-obsahovo vytvára ten žiadaný obraz odcudzenia, izolácie, samoty, len mi to veľmi nesedí v rámci spracovania jazyka- potom text už plynie celkom fajn, možno škoda niektorých pre mňa prilišných dopovedačiek/  ..toľko darov každý deň/  záver by som zobrala celý, stačilo by mi však ukotvenie slovom v sieťach ..čiže pre mňa celkom príjemný text, určite by sa s ním ešte dalo popracovať a vypichnúť tie silné miesta, ktoré text má / ale to už sú azda moje preferencie poetického vkusu /, každopádne som milo prekvapená, ako si to v slovenčine dala. Text má obsažnosť, má pevnú vodiacu linku, práca s jazykom je nenasilná. 


Štírka
23. 07. 2022
Dát tip annnie

Ann- pusobi to na me podobne... diky za zastaveni...


Štírka
23. 07. 2022
Dát tip

Silene: Děkuji za skvěle napsaný koment který mě fakt pobavil.

Myslím si že tato kategorie by mohla zůstat i po soutěži... Mě například o tu soutěž vlastně ani nešlo – bylo to jen takové nakopnutí: zkusit si po dlouhé době slovenštinu- ne jako překlad, ale myslet v ní a jen se snažit vychytat chyby. ... což uvidím, zda je ok...


Silene
23. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Děkujeme účastníkům, že četli soutěžní prepozice s porozuměním. Časový rozsah akce v nich jednoznačně definován. Dílo tedy podřazuji kategorii Tonic (po zavíračce). Dílo publikované ex post však již bohužel nemá automaticky garantován pověstně neodolatelný komentátorský servis, jakož i nestranný náhled svéhlavé a střízlivé poroty a je ponecháno v plen běžnému písmáckému dění. 

Děkujeme za účast neúčast po horáckém obyčeji kráčející nekráčející.


annnie
23. 07. 2022
Dát tip

Hmmm... Zkoušela jsem si to porovnat s českou verzí (tedy - s mým pokusem o překlad do čj) a shledávám, že ta slovenčina tomu dává takovou konejšivou kolíbavost - zpomaluje rytmus nebo co. Moc se mi to líbí. Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru