Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skok

25. 07. 2022
21
55
640
Autor
Andreina

Tak ještě ta slíbená ptákovinka.

Skok.

 

Muž za zábradlím mostu hledí do čtyřicetimetrové hloubky. Trvalo dlouho než našel odvahu. Až dnes. Celý měsíc pozoroval, kterou hodinu je na mostě nejméně lidí. Nechtěl příliš svědků pro svůj šílený čin.

Zavřel oči a vší silou se pokusil potlačit třes těla. Něco musí ještě udělat, něco moc důležitého. Myšlenky víří v chaotickém reji, až se konečně vyloupne ta pravá. Před léty ztratil víru v Boha a od dětství z jeho rtů nezazněla modlitba. Teď možná nastal okamžik pokusit se o usmíření.

Z nejhlubších koutů paměti vydoloval slova a rty šeptaly: „Otče náš, jenž jsi na nebesích …“

 

V malé hospůdce sedí u stolu s výhledem na most vysoký blonďák a malý tlouštík. Již skoro půl hodiny sledují postavu u zábradlí.

„Neskočí,“ zavrtí hlavou tlouštík.

„Skočí,“ odporuje blonďák.

„Tak, co mu trvá tak dlouho. Chci skočit, jdu a skočím a nevopruzuju tam. Neskočí.“

„Říkám ti, že skočí. Vsadíš se?“

Tlouštík sáhne do kapsy a hodí na stůl bankovku. Blonďák na ni mrkne a dorovná sázku.

„Tak co? Jak to vypadá?“ přidá se k nim číšník, a také zvědavě pohlédne na most.

„Říkám že neskočí,“ stojí si za svým tlouštík.

„Skočí,“ tvrdošíjně opakuje blonďák.

 

„… neuveď nás v pokušení. Amen,“ dokončí muž na mostě modlitbu.

Otevře oči a znovu pohlédne do hloubky. Prsty sklouznou ze zábradlí mostu, tělo se nakloní vpřed a dál vnímá jen pád.

 

„Skočil,“ spokojeně zkonstatoval blonďák a shrábl ze stolu bankovky.

„Že mu to trvalo,“ oddechl si číšník.

Přelétl spokojeně pohledem lokál plný čumilů. Sledovali zda muž na mostě skočí a lili do sebe pivo za pivem. Skvělý kšeft od chvíle, kdy se tady objevila novinka s tím podivným názvem bungee jumping.


55 názorů

Andreina
18. 10. 2022
Dát tip

Zeandrdrichu, to je myslím rozumný přístup.


 

((kdyby snad skočil bez té gumy, tip bych dáti nemohl :) ))


Andreina
15. 10. 2022
Dát tip

Omlouvám se, že děkuji za komentář až nyní. Bohužel v době jeho vložení jsem už zase pilně zařezávala a byla bez přístupu k internetu. 


bixley
28. 08. 2022
Dát tip

Tam patří nejen ti čumilové, ale i ten skokan.


bixley
28. 08. 2022
Dát tip

Velmi dobře vystižená dnešní společnost. Bohužel.


Lakrov
27. 08. 2022
Dát tip

Tušené drama s úsměvným koncem. Nádherné odlehčení dnešního chmurného dne. Přesně něco takového jsem v tuhle chvíli potřeboval číst. Tip.


Ozzozorba
13. 08. 2022
Dát tip

Tip za to překvápko :) těch dramat je přeplněný bazén, ale humoru jen pár kapek. 


kvaj
09. 08. 2022
Dát tip

Tohle je vtipné a napsané bez zbytečností. Kdyby to byl skutečný sebevrah, byla by povídka ještě působivější, ale asi příliš drsná.


Janina6
05. 08. 2022
Dát tip lawenderr

Taky jsem nějakou chvilku tušila, že to nebude sebevražda... Je to vlastně taková delší anekdota. Možná, že kdyby ses víc soustředila na ty sázející se čumily (jak se zmiňuje Gora) a zvýraznila jejich šklebící se karikatury, měla bych z toho větší zážitek. Ale to by samozřejmě byla úplně jiná povídka a já ti nemám co "diktovat", o čem máš psát :-)


Jamardi
03. 08. 2022
Dát tip

Já bych neskákala. :)


Můžu nominovat do Povídky měsíce?


Ještě pozor na čárky:

Trvalo dlouho, než našel odvahu.

Sledovali, zda muž na mostě skočí, a lili do sebe pivo za pivem.


Delfín
29. 07. 2022
Dát tip

https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/s-australankou-se-pri-bungee-jumpingu-ze-111-metru-utrhlo-lano-141553

Andrejko, ten Amík se snad rozplácl při skoku z Nuseláku! Já bych nikdy nevěřil těm "takypodnikatelům", co tyhle adrenalinové zážitky nabízí! Ta Australanka to sice přežila, ale já bych to neriskoval ani z vrtulníku nad klidnou přehradou...Četl jsem článek o tom, jak může dopadnout takové horolezecké lano už po kratším pádě, kdy třeba polovina vláken se přetrhne. 

Lana na bungie jumping jsou prý  jiná, elastická s velkým prodloužením.  No, nevěřil bych jim, ani když ta americká zachytávají i přistávající letadla na letadlové lodi.

A třeba loni se zabila Kolumbijka, co s přítelem chtěla oslavit svůj právnický titul! On měl skočit první, pak ona. Zaslechla  povel, který ovšem byl určen příteli. Sama ještě nebyla připoutaná, ale zapomněla na to a hupsla dolů bez jištění. Firma prý neměla k té činnosti povolení.

Jiná dívka v r.2017 (je video!), zase skákala nad vodou, instruktor blbě nastavil délku lana a plácla sebou hezky o hladinu. Nic příjemného, když visíš za nohy na laně a nemůžeš skok nijak ovlivnit. Ale aspoň přežila! 

Koukal jsem, že u nás se skáče na víc místech, v Plzni z jeřábu jeden den v roce, letos to bylo.30.6. 


ahóó´j....šťatnou plavbu a bezpečný přístav!!!!!!!


Andreina
28. 07. 2022
Dát tip

Ivi, tak já jim jednu střihnu. Už musím, tak zase někdy ahoj.


Andreina
28. 07. 2022
Dát tip

K3, víš co nechápu. Lidi, kteří vylezou na střechu nebo komín a tam čekají vydrží hodiny. Podle mého skočit opravdu nechtěj a jde jim jen o publicitu. Když chci skočit, tak skočím a nedělám z toho divadlo pro čumili, záchranné složky a média. 

Ono je to obecně se sebevrahy problém. Jednou jsem viděla, jak v přístavu na poslední chvíli vytáhli z vody chlapa s kamenem přivázaným na prsou. Byly tam dvě sanitky, halda policajtů a zastavený provoz v přístavu. Vzkřísili ho, položili na nosítka a vezli do sanity. Cestou vytáhl jednomu policajtovi z pozdra pistoli a odstřelil se. Myslím, že když se někdo chce zabít, stejně to dřív nebo později udělá. 


aj tak to môže/mohlo byť.....a ten tlouštík a blonďák měli dostat za uši:-)))))


Andreina
28. 07. 2022
Dát tip

Ivi, myslíš jako, že by to mohl být most sebevrahů? V Praze jsme jeden takový měli, ale jsem už dlouho pryč, tak nevím, jestli je stále ještě oblíbený paragány, co nechávají doma padák.


K3
28. 07. 2022
Dát tip

Andreino, beru to spíš jako takové filozofické mudrování. Sebvrahů je dost a těch co používají tyhle gumy je možná stejně jako těch sebevrahů. Říkám si ale, vyžaduje takový skok vůbec nějakou odvahu, když víš že je to víceméně bezpečné? Nejsem si jist. Nemám pro takovou odvahu pochopení. Jo zastat se někoho, kdo má proti sobě přesilu je něco jiného.


měl ty kšandy nebo neměl ty kšandy????...jednoznačný ten konec není...to je schválně viď-))))).....ale já věřím, že je měl - ty kšandy....:-)))))


Andreina
27. 07. 2022
Dát tip

Mirku, já vím, že při svém způsobu života jsem asi ta poslední, která má právo takové jednání kritizovat, ale rozdíl tu bude. Zatímco vyvalený potápěč turista , řvoucí v duchu nadšením a strachem v kleci, kolem níž v klidu proplouvá přežraný žralok, tak já si setkání s nádherným tvorem užívám svobodně bez mříží. Mohu si to dovolit, protože o něm vím mnohem víc, než kdy bude vědět i většina tzv. odborníků.


Delfín
27. 07. 2022
Dát tip

Andrejko, mně tihle lovci podobných adrenalinových zážitků jsou taky záhadou. Popravdě bych nevěřil lidem, co se živí zprostředkováním ať už bungie jumpingu nebo potápění lidí v pofidérní kleci mezi žraloky. Sama jsi tu v jedné povídce popsala, jak si obří žralok s takovou klecí poradil, protože tvůrci neměli páru o tom, jakou silou v čelistech může disponovat.

A taky jsem viděl videa se šílenci, co si vylezou na někam děsně vysoko a jen tak hodí nožky přes okraj a koukají dolů! Nebo udělají stojku...Jiní zase skákali z vysoké skály do moře přes útesy dole a dělali při tom salta či vruty!

A viděl jsem i chlapa, co na kole sjížděl strmou skálu...;-)


Andreina
26. 07. 2022
Dát tip zvedavec

Aru, děj je spisovatelem vnucený, ale v hlavě si ho i se scénářem mohu promítat podle své představivosti. Pokud budu číst například dobrodružnou knihu z mého oboru a spisovatel napíše, že potápěč na útesu narazil na žraloka, umím si představit, jak se to stalo. Když totéž vidím v akčním filmu, odcházím od TV, protože většina řezisérů nemá o něčem takovém ani ponětí a nevím, koho si najímají jako poradce, pokud tedy vůbec nějaké. Proto u mě vyhrává kniha.


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

myslel jsem že knížka má vnucený děj spisovatelem :D


Andreina
26. 07. 2022
Dát tip Aru

Aru, ani ne tak časově náročnou, jako spíš odtrženou od běžného života. Ale nevadí mi to. Je kolem spouta jiných věcí a prožitků, které bohatě vynahradí určitou nevzdělanost v oblasti filmové tvorby. A kromě toho, mám celkem slušnou knihovnu, a co si budem povídat, knížka dá člověku vždy víc než děj vnucený režisérem.


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

to chápu, vybrala sis časově náročnou práci ;))


Andreina
26. 07. 2022
Dát tip

Danny, díky za Tip.


Andreina
26. 07. 2022
Dát tip blacksabbath

Aru, věřím Ti, ale na moři jsme odkázaní na nahrávky a kromě toho moc času na TV není. A když už mohu někde parazitovat na nějaké síti, tak radši komunikuji s domovem nebo třeba i tady s vámi.


Danny
26. 07. 2022
Dát tip

Vtipné, rozhodně Tip.


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

Monty python je klasika, stejně jako třeba Jistě pane ministře, nebo Červený trpaslík, je to skvělý základ ;)


Andreina
26. 07. 2022
Dát tip

Ireno, no jo, uvědomuji si to, ale i když po sobě 5x kontrouji i s časovým odstupem, co stvořím, stejně chybu neobjevím. Neumíš si představit, jak mě to, se..., pardon irituje.


Andreina
26. 07. 2022
Dát tip

Aru, tu scénu jsem neznala. TV ani YouTube sleduji hodně zřídka, takže jsem v tomto směru naprostý nevzdělanec.


Gora
26. 07. 2022
Dát tip

Jaks mi v odpovědi popsala, s menším užíváním češtiny by to možná mohlo souviset... jsou zde téměř dvě mini v jedné... jsem ráda, že si slabiny uvědomuješ, to je základ.


Andreina
26. 07. 2022
Dát tip

Mirku, dělám v životě různé vylomeniny, ale smysl tohohle skákání mi také uniká. To radši hladím po čumáku žraloka nebo o něčem diskutuji s divokou přerostlou kočkou, kterou potkám v džungli nebo ve stepi. Protože tak mám šanci se o nich alespoň něco dozvědět. 


Andreina
26. 07. 2022
Dát tip

Ireno, mám tu blbou vlastnost, že občas během hovoru najednou přejdu na zcela jiné téma, což se samozřejmě odráží i v tvorbě. Občas prostě neudržím nit. Kolegové si již zvykli, i když i jim někdy trvá dée přehodit výhybku.

Za opravu děkuji, hned napravím. Mě takové chyby hrozně štvou, protože se jich nedokáži vyvarovat. Prý to může být způsobeno tím, že česky mluvím a píši málo. Na lodi komunikujeme francouzky, což je zhruba jedenáct měsíců do roka a asi proto se mi někdy připletou slova, která tam nepatří. Ale tím nechci chyby omlouvat. Dělat bych je neměla.


Andreina
26. 07. 2022
Dát tip

Evženie, dobrý nápad, protože skákat z mostu a ještě k tomu hlavou dolů, je podle mého názoru přece jen dost pošetilé. Pivo je mnohem rozumější řešení.


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

Monty python mají podobnou scénu kdy za oknem dvou úředníků skákají jejich kolegové a u jednoho se vsadí o peníze jestli skočí, nebo ne.


Delfín
25. 07. 2022
Dát tip

Tak já bych asi neskočil! Mám ještě v paměti, jak se, tuším v Praze pod Nuselským mostem, měl před lety rozmlátit ten Amík, kterému blbě naměřili to lano. Specialita téhle země, že tady může podnikat každý blb třeba i tak, že si zaplatí takovou neurčitou licenci na zprostředkování, prodej a poradenské služby. Vždyť chtěli povolit i pouliční erosenky, pokud by odváděly daně státu...


Gora
25. 07. 2022
Dát tip

Nejprve jsem měla za to, že mini je hlavně o těch kibicech - lhostejných lidech, kteří se "baví" na úkor nešťastníka... k tomu mne vedlo, jak si několik dní předem vyhlížel, kdy tam chodí nejméně lidí. Závěr mne proto docela překvapil...

Celý měsíc pozoroval, kdy hodinu  - kterou hodinu


Děkuji, to byl takový pokus o vtip. Raději půjdu ke Dvoum lipám na pivo:-)


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Annnie a Jaroslave, děkuji za Tip.


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Evženie, jestli myslíš, kde se u vás skáče bungee jumping, tak to nevím. Jen vím, že existuje a občas je provozován na nějakých mostech . Ptala jsem se táty a říkal, že prý se snad dřív skákalo ze Žďákováku na Slapské nádrži. Zkus se mrknout po internetu, třeba na léto někde budou tuhle zábavu nabízet zážitkové weby.


Kde to je? Naživo jsem to ještě nikdy neviděla :-)


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Maruško, bylo jen taková blbůstka. Nešlo ani o toho skokana, ale spíš o povahu lidí, kteří se sází a možná i tajně doufají, že se skok nějak zvrtne. Je to stejné, jako když autonehody k sobě lákají čumili.


pekne napínavo si to zašmondrchala ... ***


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Alegno, to Ti povím, hosté se hrnou sami a možná ani neví, kolik toho vypili.


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Bishop of Bath and Wells (nebo spíš lázeňské koupele?) děkuji za ocenění miniatury.

 


Alegna
25. 07. 2022
Dát tip

Mít hospodu s takovým výhledem je terno :)


Pěkně, uvěřitelně napsané, oceňuji autentickou přímou řeč.


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Květoni, dělám to podobně, pokud se nechci jen nechat unášet dějem.


On to ani není odhad, já vždycky hledám jiné vysvětlení, než se mi autor snaží podsunout. To je vlastně princip anekdoty.


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Květoni, správný odhad. Tak to má být.


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Kočkodánku, negumuj se, byla by to velká škoda a Tvé veršíky by mi chyběly.

Co se týká té gumy, nevím, jestli mu ji opravdu připnuli.


Tušil jsem to.


Kočkodan
25. 07. 2022
Dát tip

Skok nebyl bez gumy, ale můj komentář bude bez veršíků. Dnes to mám v hlavě nějak vygumovaný… ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru