Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Devět krys

25. 07. 2022
14
46
701
Autor
Aru

Čtvero ročních dob odkvete

v řece života;

Znamení jsou červená a soumrak.

 

Jadeitový drak polykající Lunu,

chvěje zemí

v zemi slepých.

 

Jak dlouho vydrží nádech

ve strachu?

 


46 názorů

.. .

 

((..PS: do zdejší diskuze tedy nemám rozhodně chuť se zapojovat.. :) ))

 


Aru
30. 07. 2022
Dát tip

člověk by měl mít radost ze života, ale plno lidí si to nepřeje


Jamardi
30. 07. 2022
Dát tip

Otázka je dobrá pro potápěče. Pro mě důležitá není. Ale celkově je to důležité téma.

Když se zhluboka nadechneš, je to zdrojem radosti. Když se ustrašený člověk zaraduje, vyprovokuje to k útoku závistivce, kteří nesnesou pocit, že někdo snadno něco získal a dobrosery, kterým je to podezřelé, považují to za nebezpečné a musí to nutně zkorigovat. Když dýcháš mělce, i tak žiješ. Zase se můžeš setkat s názorem, že jsi v podstatě mrtvý...... :)


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

Dobrá otázka, Aru. Čas na klasiku.


Aru
28. 07. 2022
Dát tip

i legendy se mi vytrácejí z hlavy, ale jednou budeme všichni staří, mrtví a dementní, tak se o budoucnost nebojím :D

nemáš někdy pocit, že se tě zmocňuje něco jako šílenství? mě se to OBČAS děje :))


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

Aru, ty šibale. Výše a níže zde doporučuji brát v časové poslupnosti textu, i když prapůvodně se pravděpodobně jednalo právě o grafické rozložení na listu papíru, papyrusu, hliněné destičce. Očekávám další legrácku na téma uložení sedimentů. 

Zakecali jsme se pod mým příspěvkem Linie poezie, scházely ti ukázky. Tak abys případně tedy měl lokalizováno.  

Věčný námořník. V legendách jsi dobrý, i proto tě z nich podezírám ve výše i výše publikované hádance.


Aru
28. 07. 2022
Dát tip

výše? níže! mám komentáře řazeny postaru, zkoušel jsem to otočit ale už si prostě nezvyknu ;)

to já nevím kde jsme se zakecali, mě se těžko pamatuje :))

to je úctyhodný výkon na tak malýho loudala, možná kdyby lidi nespěchali, že by expirovali později :D

v legendách se myslím vypráví, že maximální dožití je 150 let, pak že to Země už nedovolí, v legendách kolem Avalonu se takoví lidé nesměli dotknout půdy, jinak na místě zemřeli, tak se plavili na moři, dál a dál a............. ;)


Silene
28. 07. 2022
Dát tip

Aru, máš pravdu! Nerada bych tě nakazila, pošlu ti hlemýždě. Hlemýžď zahradní, není-li rozšlápnut člověkem nebo rozklepnut o kamennou ptačí kovadlinku některým ze zástupců třídy Aves, dožívá se coby šťastný zástupce třídy Gastropoda blaženého věku až čtrnácti let. To by... snad mohlo dojít. 

PS. Poetická ukázka výše se zároveň váže k nedávné anotaci, kde jsme se spolu zakeceli.


Aru
28. 07. 2022
Dát tip

sluko a co čápi a vrány? ti prý nosí děti, tak by zvládli i poštu :D

případně šneci mají přece na zádech ty svoje povozy :D


Aru
28. 07. 2022
Dát tip

tak víš jak Silene, je to vždycky něco za něco, dřív lidi Písmák a sociální sítě vůbec nepotřebovali, protože se scházeli, to samozřejmě dnes už není možné, protože jak ukázala nová doba, člověk je prudce nakažlivý druhému člověku, tudíž kontakt je zcela vyloučen :D:D

už mám připravený absolutně sarkastický fejeton na podzim až vypukne zase rouškovakcinační mánie :))


Philogyny
27. 07. 2022
Dát tip Silene

Omlouvám se,  zapomněla uvést zdroj devíti krys...

100+1

Tvorové (ne)dávné minulosti: Krysa kryse vlkem

Silene
27. 07. 2022
Dát tip

Lidského poddruhu člověk nepěstitelský. Poezie forever! Spoléhám na holuby i sluky, že převezmou štafetu. 


Silene
27. 07. 2022
Dát tip

sluka: Syroví holubi do úst, říkáš? Trénuj. Já jsem pro extinkci. 


Gora
27. 07. 2022
Dát tip

Pěkná poetika...

za - Lunu - nemá čárka opodstatnění.


Philogyny
27. 07. 2022
Dát tip

Zbylo jich devět z celé původní populace. Pak už žádná. Vyhynuly na nemoc / parazita /, kterou chytily od  nově přistěhovalého druhu, chyběla jim imunita. Ten nakonec osídlil jejich teritorium a daří se mu. Takže se nabízí otázky...


Silene
27. 07. 2022
Dát tip

sluka: Bez elektřiny vydrží člověk snadno, ventilátor si zapne takhle kolem jedenácté co chvíli (doby ledové), ale považ! Bez písmáku? To jako myslíte tuhle s Aruem fakt vážně?


Silene
27. 07. 2022
Dát tip

Aru, má to něco do sebe, viď, to propojení. Kdepak, úplně bych neuhádla, líbí se mi tvůj postoj, že ani řešení není jediné. 


Aru
27. 07. 2022
Dát tip

hm, hmm a hmmmmmm, to je zajímavý Silene


Aru
27. 07. 2022
Dát tip

sluko, ale ta svoboda, když si utrhneš ze stromu své vlastní jablko co ti vyrostlo na zahradě je za všechny obchoďáky světa :))


Aru
27. 07. 2022
Dát tip

díky F.M.R.C., tak by měly hádanky fungovat ;)


Silene
27. 07. 2022
Dát tip

Aru, jinak kousek klíče k tvé hádance nacházím v rámci své percepce zde:

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=506909


Lili.
26. 07. 2022
Dát tip Aru

Jako slova v hádance nutí mysl bdít, jako slova poezie nutí rozjímat a snít. Skoro jakoby textem promluvila vyšší moc a pozvala mne do jiné, nepopsatelné sféry bytí. Zajímavé, to tedy jistojistě.


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

je to paradox, ale požehnání by pro nás bylo shození elektrické sítě, lidi by začali znovu sami myslet bez mediální masírky, dokonce by byli donuceni spolupracovat - věc nevídaná - , technologie sice dovolují pohodlnost, ale pohodlnost zároveň slouží ke kontrole lidí. lidi zapomněli ze půda je svoboda, politik lidem nikdy svobodu nepřinesl a nepřinese


Silene
26. 07. 2022
Dát tip Aru

Aru, no, ono se to pěkně všechno naprojektovalo, že. Ryze v rámci ČR stačí prostý program

1. covid jako spoluopona před grean dealem, inflace, cenzurka, totalitka

2. je fajn, že máme kompetentní vlády, soudy, parlament, ale jsme také v mírném pásmu a ne v subtropech (tohle je v... inu, tam, included point 3)

3. ach, ano, trpící Ukrajina. no, není mi dobře z válečného komfliktu apriori, dokonce nesnesu ani špatnou poezii na dané téma

4. ovšem... opravdu se nedomnívám, že se tak většinově dosáhlo optimální formy stěhování národů na úkor stávající populace

5. už tak všem celkem těsno v sendviči (ani těch krematorií není do budoucna kapacitně a navíc! na plyn!), tudíž je např. ohromné najednou smýšlet, že na UK v minulosti nebylo za hrošíky cokoli k mání = důvěryhodnost rulez

6. ovšem klid... zástupci státní sféry ti s bohorovným klidem sdělí, že máme peněz jako republika jistě dost

závěr: ano, jistě, ničeho se neobávám


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

Silene, skutečná hádanka nemá jednu správnou odpověď, ale přichází v inspiraci, zadal jsem vesmíru otázku, ale nebylo mi odpověženo, nebo jsem měl slabý sluch ;)

chaos je zcela řízený pro "novou epochu", teď jde o to, toho co nejvíc pobourat pro budoucí budování. lidi se ještě hodně budou divit jací budou jejich noví vládci, od r. 2020 se ukazuje jak snadno lze lidi ovládat a řídit a vnutit nám všem život v trvalém strachu, přichází 4. dávka vakcín a na podzim se rozjede nové kolo šílenství... myslím že důchodci nás trápit nemusí, teď tu máme Ukrajince po vzoru Francie za de Gaulla, kdy dal volný průchod do Francie Alžířanům po porážce, kde Francouzi válčili téměř deset let tamtéž, kdy nechtěl dát předtím Alžírsku svobodu, mnoho Alžířanů tehdy dalo přednost Francii (3,5 milionů lidí), před po deseti letech války zničenému Alžírsku - paralely jsou čiště náhodné, rozhodně to tak nedopadne tady stejně jako ve Francii :))


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

zvedavec, i u nás je cenzura ja bič, v televizi, weby pozastavily, ale s koncovkou .cz, což vtipný, ty weby prostě už jenom nepoužívají českou síť.

je to rostoucí zoufalství a pesimismus tam kam nás ženou elity, říká se tomu velký reset a nic už nebude jako dřív


Silene
26. 07. 2022
Dát tip

Jojo, Aru, tos vystihl. Hodiny a hodiny vpravdě humanistického nářku nad přejetým štěňátkem či mravencem, ale že naše seniorní generace v populaci významně početně zastoupená srdnatě a zcela zbytečně napomohla odpráskout budoucnost tolika vnoučátkům, tím tu nikoho nedojmeš. Natož lithiem nebo jinými souvislostmi. I když samozřejmě lidský druh je vodjakživná svoloč a zlatý vlče. Vyšroubuj si žárovku, to prý nám pomůže. 

Poznámka výše o těžbě lithia u nás je... jednoznačně znaleckým posudkem. (ironie jak bič)

Tvou hádanku bych nevyluštila asi, nemám ani trochu dračí období. Zní ale dost čínsky. 


zvedavec
26. 07. 2022
Dát tip

"kde je nezájem lidí, tam se jen těžko něco dělá, většina lidí věří, že to co je v televizi a co říká vláda je pravda...

ač vidím kam se řítíme, přesto mám pocit že jsem úplně bezmocný, protože většině je všechno jedno."

aj ja mám podobný pocit, u nás dokonca máme už aj cenzúru (aj bez odôvodnenia, prečo bol ten ktorý kanál vypnutý, len sa nepohodlní vypnú...), teda tí, ktorí niečo robiť chcú a robia, tí sú minimálne cenzúrou umlčiavaní, prípadne onálepkovaní (mafia, fašisti a pod.), trestne stíhaní na základe udania kajúcnikov (to sú takí, ktorí majú niečo za ušami a keď podľa potreby mocných obvinia takých, ktorí sú nepohodlní, radikálne sa im zníži trest)


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

každý může ignorovat nesmyslné nařízení a dokonce i nesmyslné zákony, říká se tomu občanská neposlušnost a může tak učinit každý, odmítnout se podřídit těm nařízením, která jdou proti zdravému rozumu a svobodě toho komu je nuceno je dodržovat.

přímo tady jsem psal v příspěvku na konci minulého roku o očkování, dal jsem odkazy jak na deklarace, tak na sdružení právníků hající svobody tohoto státu, jimž není jedno kam se řítíme, tak na Projekt Svědectví s výpovědí lidí po očkování a dosud tento příspěvek visí u mě v omodřených dílech, jak se kdo rozhodne s takovými informacemi dál nakládat je na každém. zrovna tak jsem na podzim nevolil ani současnou, ani minulou politickou garnituru, narozdíl od většiny lidí.

když ale vidím nezájem, který panuje u většiny lidí, nebo nesmyslné demonstrace a potom když vyjde jakkoli šílené nařízení, kterých bylo mezi r. 2020 a 2022 opravdu hodně a většina je opět bezmezně dodržuje a dokonce nutí k dodržování ostatních k čemuž nemají žádné právo, tak tebe by to nenaplňovalo pesimismem, že stále se zhoršující situace bude jenom horší?

kde je nezájem lidí, tam se jen těžko něco dělá, většina lidí věří, že to co je v televizi a co říká vláda je pravda a dokud budou mít elektřinu a teplo v radiátorech, tak většina nebude dělat prostě nic a bude doufat že se to nějak vyřeší samo.

ač vidím kam se řítíme, přesto mám pocit že jsem úplně bezmocný, protože většině je všechno jedno.

lithiové doly jsou jen spičkou ledovce jak ve skutečnosti většině lidem na ničem nezáleží a stačí jim jen konečný výsledek a pozlátko. nad přejetým štěnátkem lidi brečí jak je to strašné, to je pravda, nad baterií do mobilu (nebo do stále populárnějších eletroaut, která mimochodem mají úplně nahradit klasická auta) nikdo nebrečí, jak vznikla, protože si volí pořád ty samé politiky, kteří je obelhávají, kdykoli se jim to hodí, tím sami lidé říkají, že chtějí být obelhávani. psal jsem to jinde, ale platí to tady beze zbytku: lidi nechtějí slyšet pravdu, chtějí dobrý příběh. pravda je totiž kolikrát tak strašná, že je pro lidi snažší přijmout vymyšlený příběh, jenom aby mohli klidně spát.

nakonec problémy které se neřeší vyústí k násilí a paniku


zvedavec
26. 07. 2022
Dát tip

no, napr. ja vidím, už dlhšie, ako 3 roky, že niečo v poriadku nie je

poraď, ak vieš, čo sa s týmto vedením dá robiť? Aby si nedával ten súhlas... aby sa niečo zmenilo - Ty si už niečo zmenil? veď píšeš, že "už skoro tři roky je to jasně vidět, kam míříme a bude to jenom horší"

Ja Ťa nechcem týmto kritizovať!

---

a s týmto nesúhlasím: "kdo se nezajímá, nebo mlčí, dává automaticky souhlas" - nedáva súhlas.


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

zvedavec, kdo se nezajímá, nebo mlčí, dává automaticky souhlas. ano, pravda se pozměňuje a to hlavně ze stran vrcholných politiků a jimi ovladanými médii, kdo se nechce zajímat kde je pravda, nebo na to nemá čas, pak ať počítá s tím, že svět bude stále horší a horší. už skoro tři roky je to jasně vidět, kam míříme a bude to jenom horší


zvedavec
26. 07. 2022
Dát tip

"a jak vidíš, společnost tuto cenu akceptovala a nikomu to morbidní nepřijde"

Aru, pretože spoločnosť ovplyvňujú médiá, a my sa práve nimi dávame informovať a tvarovať - médiá informujú výberovo, podľa potrieb najsilnejších hráčov, a ak sa to nehodí, nikdy nie o tienistých stránkach života, inokedy zase prebieha nadmerné strašenie...

áno, veľmi pracne môžeš nájsť alternatívne zdroje informácií, ale dnes už nikdy nevieš, čo je pravda, čo nie a kde zasiahla napr. aj cenzúra, či pozmeňovanie pravdy - a tiež, nie každý si môže dovoliť svoj čas venovať tomu pracnému zisťovaniu pravdy


bixley
26. 07. 2022
Dát tip

Lithium se mohlo těžit i u nás...


Aru
26. 07. 2022
Dát tip

bixley, není to morbidní, je to každodenní, jestli používáš např. mobil, věz že na výrobu baterií je potřeba těžit lithium, které se těží kdesi v jižní americe, kde průměrná délka takového dělníka je 35 let, tedy abychom mohli mít mobily, tak za to musel někdo zaplatit svým životem, a jak vidíš, společnost tuto cenu akceptovala a nikomu to morbidní nepřijde


bixley
26. 07. 2022
Dát tip

Morbidní...


zvedavec
26. 07. 2022
Dát tip

po výdych

aby mohol prísť ďalší dobrý nádych

https://stressfix.sk/dychove-cvicenia/


Jen na jeden vzlyk. Pak je se mnou ámen.


Aru
25. 07. 2022
Dát tip

to zní zajímavě :D


Alegna
25. 07. 2022
Dát tip

až do smrti .....


Aru
25. 07. 2022
Dát tip

počkám jestli přijde někdo s víc symbolickou odpovědí, nepíšu že je to špatná odpověď, jen se mnou nesouzní ;)


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip

Aru, většinou stačí.


Aru
25. 07. 2022
Dát tip

hmmmmm, to není mnoho


Andreina
25. 07. 2022
Dát tip Bačkovský

I přes deset minut, když jde o život.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru