Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písňový text v praxi aneb Dylan, Cohen a ty.

26. 07. 2022
9
3
280
Autor
potměchuť

Víte, že písňový text se dá studovat?

 

Nepravděpodobný obor Tvorba textu a scénáře na VOŠ a Konzervatoři Jaroslava Ježka působí mezi ostatními školami trošku jako nástupiště 9 a 3/4. Přesto každý rok přijímá pár kreativních studentů, kteří se tři roky zabývají předměty jako jsou poetika, estetika, rozhlasové žánry, dějiny popu a jazzu, dějiny divadla, hudební nauka apod.

Namísto konzervativních humanitních studií, kde si poezii prohlížíte opatrně ve vitrínách a pod mikroskopem, vám ji tady servírujou nitrožilně. Dozvíte se, že tohle je villonská balada. Jasně to znám, řeknete si. Společně rozmontujete ty nejslavnější a pak stanete před úkolem, abyste napsali vlastní. To už je jinačí kafe.  

Talent nestačí, psaní je řemeslo

Čtete a píšete ve vyváženém poměru. Zkoušíte si různé formy od limericku, přes sonet, bluesový text, skeč, až po povídku, rozhlasovou hru nebo divadelní scénář. Přebásňujete slavné songy, učíte se zacházet s hudbou, rýmem, těžkými dobami a melodií. Učí vás svérázné osobnosti, které jsou v téhle cestě daleko před vámi a velmi citlivě vám pomůžou překonat počáteční překážky. 

Představte si, jak dokáže osvojením takového řemesla rozvinout svoji vlastní tvorbu. A přesně kvůli té to přece děláte. Konečně máte prostor, trénink, sparring a špičkovou zpětnou vazbu. 

Hudební album místo seminárky

Na téhle škole nekončíte dlouhou nudnou prací plnou citací a použité literatury. Napíšete sbírku básní nebo povídek, novelu, divadelní hru, filmový scénář nebo natočíte sakumprásk třeba cédéčko. 

Mezi absolventy patří např. Emil Hakl, Robin Král, Bára Zmeková, Kateřina Rudčenková, Jiří Smrž, Michal Bystrov a spousta dalších, kteří se pohybují v současném světě literatury a hudby. V reálném světě najdete vystudované textaře mezi rozhlasovými dramaturgy, scénáristy, divadelními režiséry, redaktory, marketingovými kreativci, copywritery apod. 


Přijímací zkoušky jsou ještě letos 30. 8.
Mrkněte na podmínky

 

 

Kdo může studovat? Kdokoli s maturitním vysvědčením. Horní věková hranice není omezená. Jasně, Rimbaud s psaním skončil brzo, ale co třeba Eco? Ten vydal první román až po padesátce. A Chandler, Bukowski, Schulz a další esa?


3 názory

Silene
20. 09. 2022
Dát tip

Fajn obor i jeho prezentace. 

(Když se ovšem tohle na písmáku řekne zadáčo, kdekdo čučí jak vyražený péro z gauče.) 


Thea v tramvaji
27. 07. 2022
Dát tip Gora

Jeeee! Škola pro mne! Vydala bych si album :) 


K3
26. 07. 2022
Dát tip

T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru