Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

science fiction sbírky povídek Teda Chianga

27. 07. 2022
7
5
303
Autor
Danny

Kamarádka mi před časem doporučila sbírky povídek Teda Chianga a jsem tomu velmi rád: nová, neotřelá, originální a inteligentní science fiction tvorba. V češtině vyšly dvě sbírky: "Příběhy vašeho života" a "Výdech". Jelikož jednotlivé povídky na sebe nijak nenavazují a v obou knihách se drží podobná témata a úroveň, dovolím si zrecenzovat obě knihy naráz.
Velmi často se objevuje příběh z nějaké reality Země, ale je to jiná Země, než jsme zvyklí: "něco" je zkrátka úplně "jinak": ať již tato Země vyhovuje představám fundamentalistických křesťanů, nebo středověkých kabalistů (včetně fantasy motivů), nebo je to úplně jiný svět obydlený bizarními bytostmi, které vypadají spíše sestrojené než stvořené, ačkoli mají svobodnou vůli i inteligenci...
V jedné povídce hrdina získá superinteligenci jako vedlejší účinek léku a ta superinteligence je popsaná tak... ehm inteligentně, že čtenář jen zálibně pomlaskává. V jiné povídce se řeší problém svobodné vůle, problém paralelních realit vzniklých kvantovými jevy, zajímavá povídka je ta, v níž se geniální matematička dopracuje k důkazu, který rozcupuje celou známou matematiku na kousky.
Jedna povídka dala vznik filmu Arrival, neboli česky Příchozí: abych řekl pravdu filmové zpracování mi tady přijde smysluplnější a ucelenější a povídka, která je mu vzorem, mi přišla naopak vzhledem k ostatním povídkám trochu slabší, ale možná jsem byl jen "namlsaný" filmem, který na mě velmi zapůsobil.
Pokud máte rádi inteligentní knihy, nemáte odpor k science fiction a nevadí vám trochu náročnější četba, díla Teda Chianga rozhodně doporučuji.


5 názorů

zvedavec
03. 08. 2022
Dát tip

dnes som si ich objednala


Podívám se na to.


Štírka
27. 07. 2022
Dát tip

Díky za recenzi - půjčím si...


zvedavec
27. 07. 2022
Dát tip

vďaka za odporučenie


Janina6
27. 07. 2022
Dát tip

Četla jsem a taky mě Chiang nadchnul. Hlavně "Výdech" obsahuje opravdu originální kousky!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru