Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Litera Borovička (Deň slovenskej poézie): VÝSLEDKOVÁ LISTINA

29. 07. 2022
8
33
655
Autor
Silene

Vyhlášení výsledku akce Litera Borovička: Otvorený podnik (21. 7. 2022, deň slovenskej poézie)

Prosím/e, věnujte pozornost anketě (následně) podřazené níže v komentářích a dejte najevo svou preferenci. Nemusíte se trmácet s řečí, výmluvným je i tip na příslušný z komentářů s vybranou možností. S díky.

Autor/ka básně si ne/přeje ponechat svůj text podřazen klubu LitBor. ANO/NE

Odřadit text z prostředí klubu může uživatel rovněž svépomocí, pokud se tak rozhodne učinit.
Ne/ponechání přídomku u názvu vašeho autorského díla je potom plně ve vaší kompetenci.
Zbytkový alkohol ve vaší poetické krvi může konečně vyprchat a vy? Znovu létat!

Jen ne ze schodů.

 

Litera Borovička (Deň slovenskej poézie): VÝSLEDKOVÁ LISTINA

 

Veškeré bonusem udělované medaile a plakety,

samozřejmě s výjimkou řádně vyhlášeného reálného sponzorského daru s obsahem etanolu, jenž není ničím placatým, leda by byl v placatce,

jsou oceněními výhradně virtuální povahy a na jejich trvanlivost není poskytována absolutně žádná záruka –

eventuální možnost zhrdnout sponzorským darem zůstává samozřejmě zachována. Prosím vítězné autory, aby se nerozpakovali směle přijmout i odmítnout, jak je ctěná libost.

Vyjádření své konkrétní preference směřujte k rukám sponzorky akce, uživatelky yss.

Ad BONUS níže:

Každé jednotlivé slovní resumé účasti tedy obsahuje aktuálně aktivní odkaz, jehož rozkliknutí se děje zásadně na účastníkovo vlastní riziko.

 

    • Level 1 (nerodilí mluvčí)

Autor/ka básně Cis, fis, gis sluka vyhrává za svůj rafinovaný text s alokádami a kapsami virtuální pivní tácek s basovým klíčem zmizelým z topolového dřeva, který je možno použít bez obav taktéž pod kartáčem vymyté panáky.
(edit. Proti hladu i proti etanolu preventivní langoš s naozaj pekným kontrabasom a konármi ozaj pre všetkých.)

Autor/ka básně Niečo medzi tým Marcela.K. vyhrává od všech společně nakadeřených s přistřiženými konečky šlehačku do své, samým rozrušením z nového účesu, nedopatřením osolené kávy. (Prosím, kéž předejdu dalším nedorozuměním, zdůrazňuji, že pouze kýžený poctivý a čerstvý virtuální mléčný produkt a nikoli konfrontační zásah jeho našlehaností na korpusu do autorské tváře.)

Autor/ka básně Kto teraz stojí na špičkách? atkij vyhrává novou, měkčenou pochozí plochu pro své akrobaticko-poetické výkony, a jelikož se jí zároveň podařilo obměkčit i obalamutit svým textem koncentrovaným v rispet naši střízlivou a svéhlavou porotu, jakož i udržet rovnováhu, a to dokonce za použití obávaných chvatů rufusovského typu, což bylo lze pokládat za specifickou dovednost básníkovu hodnou pozornosti, stává se tímto poetickým vítězem Levelu 1.

Autor/ka básně Na rovine Janina6, která si výslovně nepřála kachničku a jíž se tímto omlouvám za svou zhůvěřilou novinářskou kachnu, vyhrává nejen za můj přešlap virtuální ocenění hned dvě až tři
a zároveň se pro všesměrnou zpěvnou popularitu svého textu stává nejlepším hitmakerem Levelu 1.
Plaketa 1: Piatková chviľka prózy (v profesionálním uměleckém přednesu Ľuba Bukového)
Plaketa 2: Mozart, Mozart, Mozart!

Autor/ka minimalistického textu pohľadnica z cintorína rdesno svým přírodně pochmurným motivem ve volném verši vyloudila na tváři výsledkové listiny odkaz na stránky plné pohlednic od členů zájmového spolku Omni Cimiterium, kterážto závěť zcela v souladu s tradicemi není jako obvykle žádnou výhrou, neboť je i všem okoloidúcim jistě dávno ne/známa a jen těžko říci, zda ji lze vůbec pokládat za platnou.

Autor/ka textů Kam nechodí lekár dengloš lawenderr, jíž se podařilo do enjambementu propašovat rozruch vyvolávající genitivní zavíčkovanou metaforu a vydávat ji tím nejspíše za zlatý řez Nautilem, vyhrává tedy v Levelu 1 speciální ocenění svéhlavé a střízlivé poroty v českém kontextu za kreativní text v… českém kontextu!

Autor/ka textu Tridsať v tieni Gora vyhrává osvěžující virtuální reprodukci originální ruční malby na hedvábný papír z druhé poloviny dvacátého století, umělecké dílo od mistra Shunsetsu nazvané Horský mlýn.

Resumé: 

Vítězným textem Levelu 1 (nerodilý mluvčí) v konvenčním a výmladky šeříku nepokřiveně avizovaném smyslu slova se tedy stala báseň Kto teraz stojí na špičkách?

Jelikož život je plný otázek.

 

    • Level 2 (rodilí mluvčí – volný verš)

Neobsazen.

 

    • Level 3 (rodilí mluvčí – vázaný verš)

Autor/ka básně Kľuka kaatosade dokázal/a svým výkonem ulovit minimálně dva tři lajky, sůp z knajpy a to ostatní cizokrajné neřádstvo, a v neposlední řadě potom vyvolat lyrycko Epické pocity v naší střízlivé a svéhlavé porotě dokonce včetně vzpomínek na vlastní i adoptovanou vázanou produkci, a to se cení na první místo v Levelu 3. V rámci virtuálního plaketového ocenění získává originál avizované skladby od originální skupiny Zoči voči spolu s konstatováním, že se jedná o o o populární song. Pro jistotu tedy připojujeme i bonus číslo dvě, jímž je nějaká ta česká dřevní klasika, která se podle všeho (a zejména ze slovenské krajiny prosakujících informací) stále hraje v tamních rádiích. To aby autor/ka nemyslel/a, že je jediný/á, kdo si tu z nás zvládne dělat šprťouchlata!

Nemilovníci osvědčeného popu, raději znovu uvádím rozklikávejte výhradně na vlastní nebezpečí.

Autor/ka básně Technika Canus dovedl naši svéhlavou a střízlivou porotu na pokraj rýmového zoufalství, což si ceníme přímo ex pozičně. S omlouvou za úspornost, jelikož již nemohu. On účastník podle všeho stejně na ty kecy moc není, zato poezie, to je jiná.


Velmi pěkně děkujeme oběma členům svéhlavé a střízlivé poroty za jejich intervenci, jakož i za umění nechovati se jako fúrie, natož dvouhlavá saň. Slovenské části poroty speciálně za správná a trefná zasazení postřehů i soutěžních textů nikoli do záhonků, leč do patřičného kontextu slovenských poetických reálií. 

 

Neopilým autorům/autorkám Philogyny a Štírce, ktoré sa po záverečnej prešmykly priestorom medzi rečami a společensky značně vyčerpané nálevny, tímto ještě jednou každé zvlášť děkujeme za osobitá mihnutí.  

Všem účastníkům i okoloidúcim potom za pozornost a vůbec, ani zde mě nic dalšího nenapadá. Mějte se fajn / jak chcete, udělám to také tak.


tech.
Cokoli zde případně schází či opět nebude řádně funngovat, postupně vyspravím. Součástí textu není žádný Karel.  

 

 

 


33 názorů

atkij
31. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Úžas! Ještěže nikdo nevidí můj výraz za monitorem. Úžas z unikátního balíčku slovně hodnotných cen a úžas z konečného výsledku, jelikož jsem toto absolutně nečekala. I když nebylo v soutěži mnoho textů, byly fakt skvělé! Střízlivá a svéhlavá porota bude mít brzy na svědomí neřízeně nestřízlivou atkijku v borovičkovém obláčku:))

A nová, i když virtuální, přinejlepším dvoucentimetrová karimatka se mi tedy taky dost šikne, jelikož ta moje stará už je mým počínáním značně odrbaná:))

Děkuji!!! 

 

 


yss
31. 07. 2022
Dát tip

Evidentne musím prehodnotiť nadčasovosť paradajok teda


Silene
31. 07. 2022
Dát tip

yss, to je Neskorá jeseň, ono se mi to tradičně slilo. Rozlúčenie je v odkazu, zdůrazňuji, že aktivním a nikoli ve smyslu tradičního výkladu; no a má maličkost si při čtení říkala, že se autor nezdá, že ale asi musel opisovat od Rem její pěstírnu rajčat. No.  


yss
31. 07. 2022
Dát tip

Hej no, akože ti mám veriť, áno? Že si ma chcela pobaviť, no iste...Vôbec nechápem, ako môžeš niečo také "požadovať"!  Ťa nenapadlo, že sa šklbem závisťou?? ! Proste urobiť na počkanie takú super modifikáciu rozlúčenia, ktoré predčí aj nášho mytizovaného básnika, no bav sa...no nedá sa, pri tej závisti ! / Mala by si sa tým profesionálne živiť /


Silene
31. 07. 2022
Dát tip

yss, však nemysli, že to nevidím, dnes podobný stav vázaného verše co do konkurenceschopnosti těžko obstojí, množství pravidelných úderů srdce/kladiva/palice/bucharu a zejména rýmování z pohodlí postpozičních přívlastků. Leč nalhávat si, že u snad nás nešlo o dobově celkem dost rozšířený jev, který frekventuje, ne už tak frčí ještě dnes (morfologie, nu), by bylo pokrytecké.

Chtěla jsem tě než pobavit svou nejapnou interpretací, plus poukázat na výskyt příjemné opisnosti, personifikace, snad i luštitelná metaforika by se u autora nacházela, co se mi tak jevilo. Na Zvony nahlédnu. Kolibřík má podle všeho frontispis. 


yss
31. 07. 2022
Dát tip

Silené - z toho mála čo o autorovi viem, tak asi vraj najlepšia zbierka Zvony / ja a Rúfus nejdeme k sebe /


Silene
31. 07. 2022
Dát tip

yss: 

kauza Milan Rúfus: Až dozrieme

Rozlúčenie

. zatraceně, nemohu ty slovenské klasiky asi číst, mám docela jinou interpretaci než tu, co se uvádí v přiloženém prameni a zdroji, to vy se nám neznalcům jen tak snažíte namluvit, co, že vraj pri hrobe

. takto na dálku mi připadne, že nejhorší, co báseň mohlo postihnout, jsou ty příšerné barevně jásající powerpointové prezentace, v nichž je hojně frekventována; vrátit jí důstojnou podobu černé na bílé je první, co jí pro cizince zapotřebí

Báseň: Neskorá jeseňPo prstoch sa kradne dáždik tichý. /Súka nebo tenké pradivá. /Vyzlečená vetrom z dávnej pýchy, /ošumela jeseň márnivá. // = jeseň ošumela. Do kalúž jak vetchý popol leta /zosypala listy hrdých krás. /O päsť vŕškov hlavou podopretá, /trpezlivo čaká na svoj čas. //Hotová tú chvíľu tú slávu chvíľou každou /oželieť jak ľúbosť nevernú, /chríplym hláskom padajúcich dažďov /pesničku si spieva večernú. //A na lúke na zhorených trávach /zahulákal kaviek čierny zbor. /Sedí hmla jak sliepka popolavá /na kŕdliku učupených hôr. //Mokrou dlaňou hladiac pusté brehy, /z polospánku riečka hovorí: /sniežik, príď. A plný múdrej nehy /zakry stud tej nahej pokory! /


Silene
31. 07. 2022
Dát tip

Pro srovnání: Ono kdyby nedošlo ke ztotožnění třebas Jana Kameníka přes literární pozůstalost s jeho fyzickou ženskou entitou, také to nikdo nebude kdovíjak systematicky řešit. Stejným způsobem ty přece mohl být ženou i Góngora v některých svých kouscích a další. Liza Gennart taktéž nepotřebuje existovat v lidském těle, to, že píše, jak píše, je dáno jinými faktory.


Silene
31. 07. 2022
Dát tip

(yss, děkuji moc, vím, prošla jsem si, jen přes tvorbu, nikoli přes detailistické CV, tak jsem myslela.)

 


yss
31. 07. 2022
Dát tip

L.K.


Silene
31. 07. 2022
Dát tip yss

yss: Jinak platí, co jsem říkala. Stačí pseudonym, případně změna osobní identity (nevím, nejsem pozitivisticky nadopována) a už... je autor společností vnímám coby básník, ať již jsou texty jakékoli. 


yss
31. 07. 2022
Dát tip

-ako vravím, to netuším 


Silene
31. 07. 2022
Dát tip

yss: O té sportující Ivoně pochopitelně vím. Tu jde o výbor z ženské překladové poezie! Jestli IP není v žádném zařazena, lze stále spekulovat, zda je coby autorka a poetka vůbec s to sepsat nějaký pořádný chuchvalec. 

(už nezlobím a jdu si opakovat závěr abecedy; jsem věděla, že ji zas zvorám)


yss
31. 07. 2022
Dát tip

To netuším, viem akurát, teda "padla som očami v kníhkupectve" nad novým titulom I.P. Možnosti neúspechu / čerstvé, júl 2022/


Silene
31. 07. 2022
Dát tip

err. pro generaci Y/Mileniálů (už i ta abeceda má na mě příliš znaků), a to jsem se ještě třikrát musela kouknout do tabulek, neboť tohle v matematicko fyzikálních nebylo).

U Ivony pak nemám zjištěno, zda někdy ne/vyšla její tvorba v nějakém překladovém výboru ženské poezie. 


Silene
31. 07. 2022
Dát tip

Svodka MAČ:

Daleko víc než předčítané ukázky, neboť ty jsem již v podstatě všechny znala (osvědčené fláky), mě zaujalo především vymezení nuancí mezigeneračních rozdílů ve vnímání pojmu angažovaná poezie, svým způsobem sociologicky velmi trefně podložitelné (ach, zdánlivost zdánlivých politických reflexí aneb všechno je občas ještě trochu jinak, než se ta která konkrétní z generací domnívá). A samozřejmě jistá ironizující ostentativnost stran strašáka přírodní lyriky. Je přírodní lyrika pro generaci X/Mileniálů tedy čosi podobně děsivého jako rúfusovské chvaty? Že já si holt od toho chalana Milana budu muset něco chtě nechtě přečíst... 

Bonus: Richardův postoj k papírové podobě vlastních sbírek. / V předčítaných ukázkách patrna i osvědčená aliterační klasika. 

Iva: Lobuje za písmák (asi dvaja lebo traja ľudia si to tam pozrú).

Dominik: Aj on kupodivu decentně lobuje za písmák, hm. Rovněž zmínka o nesdílitelné podobě papírové literatury. 

Moderátor Michal Tallo je editorem sbírek u nakladatelství OZ Brak / edice Lentikular (cca stará dobrá interaktivita sovětských sběratelských kalendáříků), libující si tudíž v rámci příslušného souběhu fcí zejména nad sníženou pracností nezbytných příprav. 

Záznam included: obligatorní diplomatické kroužení kolem písmáku zaznívá i z hlasu publika. (Téma vkus v rámci množin.) Kdo by to byl řekl (čti každý), že milý dinosaurus má až takový apetit. 

Za pozornost stojí i konkrétní aplikace titulů autor; autorka, poetka etc. Zkrátím to, IP je poétka a autorka.

Závěr: Na Slovensku jsou všichni bezpečně mladí. Nikdo tam neumře.


Silene
31. 07. 2022
Dát tip lawenderr

vk: Velmi se těším na obzvláště vypečený umělecký výstup ze zvířené autorské hlavy. To bude určitě nějaké zaručené mysterium mezi poezií a prózou. 

 

Level 2 (volný verš rodilí mluvčí)

Zde potom improvizovaně ošetřím bandáží z prezenční účasti na akci MAČ 2022, konající se tradičně v nejmenovaných významných českých sídlištích a osadách:

Želinský, Pekárková, Kramár (v retrográdním abecedním pořadí, nechať má opuštěné Česko od koho opisovat)


vk
31. 07. 2022
Dát tip yss, atkij

Mám z vás radosť, ako si pekne hrkútate, všetku tú pozitívnu energiu nasávam, aj keď sa veľmi nezapájam. Okrem toho sa mi pri hodnotení rozvírila hlava, a tak spisujem, čo sa to tam rozvírilo, takže časom bude nasledovať aj pár teplých slov o súťaži, umení, živote, vermíre a vôbec.


Silene
30. 07. 2022
Dát tip

(vůbec nevím, zda jsem předchozí zprávu šoupla do obálky, tak radši... ještě tu)


Silene
30. 07. 2022
Dát tip

Phil: Voda je prudká, někdy víc než sršně. Máme to tam opravdové. No jindy voda zase před sršní zachrání, plošná koupel, kterak psával revírník. Každopádně jsi inspirativní, law teď podle tebe půlí stopy. Vizualizovala si zdárně úder lopatou. 

https://youtu.be/rTXGY3_m278


Philogyny
29. 07. 2022
Dát tip

My tam to odpoledne utíkali s Jindrou a Baru do lékárny, bylo mu špatně. Chytlo nás to skoro u cíle. Doutíkali promočení, koupili prášky. A nemohli se dovolat ani pro odvoz. Pak to rozbalila v celý svý parádě. To bylo poprvé, co jsem tam zažila takovou slotu. Pepi nám ukazoval v počítači předešlý rok, byl nad nimi sesuv půdy. Jednou ho to taky vzalo, ale zachránili ho. Kdyby chtěl být pořád...No, spojení prostě nebylo. 


Silene
29. 07. 2022
Dát tip lawenderr

Phil, to je moc prima. Příští téma Balady! Ještě jsem s dovolením přihrála názornou ukázku charakteristických rysů rúfusovské poetiky dle vk-znalecké-klasifikace. (Dnes po tvém vzoru sotva signál ulovím, tak ani příliš nereaguji.)


Philogyny
29. 07. 2022
Dát tip

Moc se mi na téhle platformě líbilo.  Upíjela kávu a koukala, jak je krásný svět. Myslím, moderátorka pomalu předčila i Erbena.  Potichu tleskám.  


Silene
29. 07. 2022
Dát tip lawenderr, Philogyny

Kdepak, dámy, jsem oslepené střevo, ohledala jsem, že naprosto netuším, kterak do zdejšího prohlížeče v prozaickém levelu vpáčit pevnou mezeru. Tudíž nežli na to připadnu, neporadíte-li, přijměte, prosím, zejména omluvu za hrůzné neslabičné předložky na konci řádků a jiné typografické nešvary.

Veškeré plakety jsou samozřejmě vzájemně sledovatelné, taktéž proti zákulisní burze nelze organizačně nic namítati. 

law, vo vyhľadávači, hej. Krásne znie, že? 


lawenderr
29. 07. 2022
Dát tip

- ještě, škodaže ne Karel ... vyřiď mu, ať . ... aspoň na Vánoce!

Příště se budu víc snažit, vytáhnu i něco z pod víček ... snad pak i Karel. Ale nechť! Bo dokonalý to máte, holky (a kluci - (a všichni ostatní - doba, no)). Tak jen, že jsem na konci našla i Karla


Janina6
29. 07. 2022
Dát tip lawenderr, Gora, atkij

To je boží :-))) To je nejchytřejší a nevtipnější vyhlášení výsledků, co jsem ve svém soutěživém životě viděla. Díky za krásné virtuální ceny (a plánuju, že si naprosto tajně postupně přivlastním virtuální ceny veškeré, ale nebojte se, zase je čestně virtuálně vrátím na místo!) 

GRATULUJI VŠEM, VŠEM, VŠEM! 


lawenderr
29. 07. 2022
Dát tip Janina6, Gora, egil, atkij

ty, jooo, to je skvělý! Mám z vyhodnocení úplně pocit, že jsme vyhráli všichni něco ... a ještě se můžem vklidu podívat, jestli kolega náhodou nedostal něco lepšího - popř. to vyměnit ... nereklamujuuuu, nautilus je boží, kdes ho našla?! (jen řečnická ... jak se tu chechtám) Zážitek už jen to vyhodnocení - to mám nadýl, otírám dojetí a mávám vysíleným organizátorů a zručným kritikům a skandujícímu publiku ... Písmák je krásné místo!

a Sláva vítězům! - šiš, jsem málem zapomněla, ... a nám Nautila a tak ...

Děkuju, jako fakt


yss
29. 07. 2022
Dát tip atkij

Víťazov ohľadom prevzatia ceny skontaktujem, Silené ďakujem za všetky organizačné opatrenia a vkusne záverečné zhrnutie, s vtipom, s leskom, s nadhľadom. Rovnako vďaka všetkým, ktorí prispeli.


Gora
29. 07. 2022
Dát tip atkij

Blahopřeji vítězům všech levelů... a díky za zajímavou příležitost.


Silene
29. 07. 2022
Dát tip Gora, Janina6, kaatosade, Canus, atkij, lawenderr

ANKETA:

Autor/ka básně si spíše přeje ponechat svůj text podřazen klubu LitBor.


Silene
29. 07. 2022
Dát tip

ANKETA:

Autor/ka básně si nepřeje ponechat svůj text podřazen doprovodnému klubu LitBor.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru