Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Civilizace a myšlení

01. 08. 2022
15
18
340
Autor
bixley

Poslední dobou mám vážné obavy, že lidstvo přestalo používat zdravý selský rozum. Je to bohužel důsledek rozvíjející se civilizace s jejími nejmodernějšími vymoženostmi. Projevuje se to různými způsoby.

Abych to přiblížila: v posledních letech, možná dekádách, lidé nedokážou odhadnout, co zvládnou. Domnívají se, že stačí mít perfektní vybavení, se kterým vylezou nejmíň na šestitisícovku, ne-li přímo na Mount Everest, nebo že se mohou s jiným supervybavením potápět uprostřed oceánu a podobně. Samozřejmě že jen vybavení nestačí, nutný je také patřičný trénink a fyzička. Nezřídka jim na takové výpravy tudíž síly nestačí a oni posléze skončí v nemocnici s těžkou újmou na zdraví. A to je ještě ta lepší verze. Naopak v Krkonoších nebo Orlických horách, což je přece u nás za humny, žádné velké vybavení není potřeba, a tak řada turistů vyráží do sněhu a ledu jen v keckách a větrovkách. Potom volají horskou službu a diví se, že je jim zima a že mají boty promočené. Konečně můžeme si uvést i příklad z poslední doby, kdy se tři turisté vypravili k Pravčické bráně, aby se podívali, jak ten park České Švýcarsko krásně hoří. A možná si ještě na hořících stromech opékali buřty.

Horké počasí taky většina lidí nedokáže patřičně zohlednit. Snad už mají trochu povědomí o tom, že je třeba natřít se krémem s odpovídajícím ochranným faktorem nebo si dát na hlavu nějakou pokrývku. Zatím jim však uniká, že nechat v teplotách nad třicet stupňů děti na parkovišti v zamčeném autě, kde se domnívají, že jsou před cizími lidmi v bezpečí, bohužel až tak bezpečné není. Spousta dětí po světě je tak buď zachráněna na poslední chvíli, nebo se je z rozpáleného auta, kde je teplota kolem 60 stupňů, zachránit nepodaří. Rodiče jsou pak v šoku.

Zvláštní kapitolou jsou fota na sociálních sítích. Spousta fotografií se dnes běžně upravuje ve Photoshopu, aby na nich nebyla vidět civilizace, tedy například uprostřed přírodní scenérie sloupy elektrického vedení nebo koleje. S fotografiemi se ovšem manipuluje i jinak, aby dotyčný – nebo spíše dotyčná – vypadal co nejlépe. Pro určitý druh fotografií ovšem tato manipulace neplatí. Ty musejí být autentické. Místo aby například uživatel Facebooku pořídil své foto před výběhem lvů v zoologické zahradě, pak ho patřičně vyretušoval a napsal pod ně, že byl v africkém safari, vypraví se do Afriky do skutečného safari nikoli proto, aby pozoroval přírodu, flóru i faunu, ale výhradně proto, aby se vyfotil se lvem a fanoušky na Facebooku patřičně šokoval. Co na tom, že je to s velkou pravděpodobností jeho foto poslední.  

Občas se lidstvo zamyslí nad tím, co udělat s věcmi, kterými celou planetu zaplavilo. Dnes jsou to samozřejmě plasty. Ano, vyčistit oceány, recyklovat, přestat vyrábět, hlavně ty druhy plastů, které jsou na jedno použití. Plastové příbory, misky a brčka nepotřebujeme! Že by lidstvo konečně začalo myslet? Ale kdež! Plasty se rozkládají spousty let, musíme vyrobit příbory a misky z materiálu, který se bude v přírodě rozkládat rychleji a nebude působit takové znečištění. A už tu máme nové ekologické výrobky! Třeba talíř z listů palmy vhodný i do mikrovlnky! Miska z cukrové třtiny. Sada příborů na bázi dřevní moučky. Box na jídlo s příborem z bambusu. Ten je navíc odolný proti vodě a mastnotě a rovněž vhodný i do mikrovlnky… atd.

Už to vidím. Kam oko pohlédne, budeme pěstovat palmy, cukrovou třtinu, bambusy, kácet lesy na dřevní moučku. Abychom mohli sníst jídlo s použitím nádobí na jedno použití. Opravdu mi nad tím zůstává rozum stát. Nebylo by lepší vzít si tyto věci z domova? Když jdeme na výlet, většinou předem víme, že budeme mít možnost koupit si jídlo ve stánku. A do batůžku se nám lžíce či vidlička s menší miskou snadno vejde…


18 názorů

bixley
04. 08. 2022
Dát tip

blacki, díky, že ses přidala...


Renato, dobré zamyšlení ...jojojo....kde jsme nechali selský rozum???....kde????......jojojo ..... Irča a Květoň to napsali i za mě....


bixley
03. 08. 2022
Dát tip

Vesuvanko, děkuju za hezký komentář.

lawender, nějak zase já nechápu Tvé pojetí slepých uliček. Věci, které jsem tu popsala, jsou známé už aspoň deset patnáct let a lidi je pořád opakují. Na Mount Everest lezou nikoli trénovaní horolezci, ale převážně zdatní vysokohorší turisté, kteří dost často zemřou proto, že v takové výšce nemohou dýchat nebo proto, že nemají dostatečnou fyzickou průpravu. Podobně je to s rozpálenými auty, o tom se píše už taky nejmíň deset let, o selfíčkách to samé. A lidi to udělají zas a znovu. To je na tom ten nedostatečný selský rozum.

alegno, moc děkuju.

Květoni, to jsi asi udeřil pověstný hřebík na hlavičku. Zatímco Evropan i když plýtvá plasty, je schopen se ještě jakž takž hlídat, tedy používat je v rozumné míře, "divoši" je nadužívají...

zeledo, máš pravdu, naše dekadentní civilizace plodí myšlenkové dekadenty...


zeleda
02. 08. 2022
Dát tip

Takoví lidé byli a budou. Jsou dítkami civilizace. A ta naše dekadentní civilizace jich plodí čím dál, tím víc. Bude hůř, Renáto. Hezký článek.


Květoň Zahájský
02. 08. 2022
Dát tip Alegna, bixley, blacksabbath

Vždycky mě zajímalo, kde se berou plasty v oceánech. My Evropané od nepaměti pokládáme za svoji morální povinnost všechny divochy zcivilizovat. Aby ti nešťastníci nemuseli plést košíky z trávy, nabírat vodu bambusem, pít z dlaní a jíst umolousanými prsty z banánových listů, tak jim humanitárně vypomůžeme igelitkou plnou umělohmotných brček, kelímků, příborů a talířů. Je těžké si to přiznat, ale všechny ty plasty vlastně vyhazujeme do moře my, akorát že jejich rukama.


Alegna
02. 08. 2022
Dát tip

Přečetla jsem si se zájmem i komentáře. Říká se, pokrok nezastavíš a v rámci pokroku lidé nadělali spoustu chyb, za které platíme a budeme platit. Výrobní procesy jako jednotlivci těžko ovlivníme, ale každý může sám za sebe alespoň rozumnou spotřebou.


lawenderr
02. 08. 2022
Dát tip

Hele, bixley, možná to vidím trošku jinak - ono vždycky nejde dělat jen to, na co stačíš, to bychom seděli všichni v obýváku a čekali na donáškovou službu. Santa Mária se taky nevrátila, doplula jen Pinta a Niňa a nikdo neříkal  - ten hazardér Columbus nepoužíval selský rozum! On asi i Mamutík šel nejdřív na mamuta jen s klackem. Někdo musí vyzkoušet slepé uličky. A někdo se vrátí. 

Ale jen za mě, žes mě zamyslela nad lamentem. Jsme lidi, no. Civilizace jsou jen kapitoly, možná pak budou některý škrtnutý - jako slepý uličky


vesuvanka
02. 08. 2022
Dát tip

avi...


vesuvanka
02. 08. 2022
Dát tip K3, blacksabbath

Moc pěkné napsané, TIP. Civilizace a myšlení?... Myšlení bolí, řekl kdysi T. G. Masaryk, a zdá se, že měl pravdu. Některé věci, které lidi dělají, jsou neuvěřitelné, třeba to zavírání dětí nebo psů v rozpálených autech. Může se o tom mluvit a psát pořád, a stejně to někdo zase udělá... A trochu ekologického myšlení už hodně bolí. 

Plně souhlasím s komentářem K3 ohledně plastů a proudících davů lidí na turisticky atraktivní místa, pro něž se staví cyklostezky místo, aby se omezil vstup - v těch davech se totiž vždycky najde někdo neukázněný, kdo vyhazuje odpadky, kdo vstupuje na místa, kde je to zakázáno, kdo rozdělává ohníčky - dokonce v současné době v NP České Švýcarsko... Některé věci jsou nepochopitelné.


bixley
01. 08. 2022
Dát tip

Karle, díky, jsi můj člověk.


K3
01. 08. 2022
Dát tip vesuvanka, blacksabbath

Bohužel než se zakáže jeden jednorázový plast, deset dalších vznikne. A tak by se dalo pokračovat do nekonečna. Do hor proudí davy lidí na kolách, bruslích, koloběžkách, čtyřkolkách, pro které se staví cyklostezky, namísto toho aby se vstup omezil nebo zakázal... Dobře si to popsala.


bixley
01. 08. 2022
Dát tip

Díky za tipy.


bixley
01. 08. 2022
Dát tip Gora

Ireno, správně jsi to doplnila, lidé sice myslí, ale hlavně na sebe. Díky.


Gora
01. 08. 2022
Dát tip vesuvanka, blacksabbath

Renato, bylo by dobře, kdyby si tvůj fejeton přečetli ti, kterých se týká... jenže ta pravděpodobnost je mizivá.

Lidé by opravdu měli víc myslet, ale ne na sebe...


bixley
01. 08. 2022
Dát tip

Nojo, Kočkodane, není miska jako misska... (syčivý smajlík)


Kočkodan
01. 08. 2022
Dát tip

Já jsem si s sebou kdysi missku vzít chtěl, ale manželce se to tenkrát myslím nějak nezamlouvalo... (jednorázový mrkající smajlík)


bixley
01. 08. 2022
Dát tip

jamardi, díky.


Jamardi
01. 08. 2022
Dát tip Alegna

Rozežranost je známka vyšší úrovně. Bohužel. Máš pravdu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru