Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

dědovi

03. 08. 2022
27
22
580
Autor
atkij

... k druhým nedožitým narozeninám...

 

 

 

 

 

právě dnes bramborám natě krátím
chystám je k jejich jedlé štaci

jen vzhlédnu k zahradě
za tím
za tím mrakem

kolem mě bzučí
pne se…
místy se sama neunese

a když čas schovám do němoty
za ruce chytnou živé ploty

všechno cos dával stále vrací

 

 

 

 

 


22 názorů

atkij
09. 08. 2022
Dát tip

Phil, Romane, děkuji vám nesčetněkrát...


Je to hezké :)


Philogyny
05. 08. 2022
Dát tip

Mlčet čas, to je mlčet jabloně. 

Tenhle komentář mi zůstal v hlavě. Je v něm vlastně všechno. Taky jsem měla ráda prarodiče, dají hodně tepla, že. 

 


atkij
05. 08. 2022
Dát tip Gora, Philogyny, annnie

Přeji všem krásný prosluněný den i příjemný stín, z něhož teď píšu poděkování všem, co se stavili. Vážím si všech vašich slov i tichých zastavení...


Janina6
04. 08. 2022
Dát tip Zeanddrich E., Philogyny

Loki, musí být chytrý člověk nutně zlý?


Janina6
04. 08. 2022
Dát tip Gora, atkij, Philogyny

Je to zvláštní. Že člověka, který odejde, nám nejvíc připomínají právě ty bláznivě živé rostliny a stromy... "Za ruce chytnou živé ploty" na mě mluví nejvíc. Ale celá báseň je krásná, říká důležité věci tak potichu.


yss
03. 08. 2022
Dát tip atkij, Philogyny

..vcelku slušne napísaný text, možno trocha pre mňa zádrheľ v druhom verši, ale ten "prechod" beriem ako "smútok, bolesť, samotu"; /pne se, se sama neunese/ nemota ako mlčanlivosť, čiže čas pri nejakom rozjímaní, spomienke, niečo hmatateľné, ako spojivko...taká spomienková, emočná, tým sa v podstate dá máločo vytknúť 


lawenderr
03. 08. 2022
Dát tip

s´mi pomohla teda ... koment 9:51:39 - čas je očividně proti nám, proti všemu - text nabírá kvantovofyzický směr  - balóóón  - a já si tluču hřebík do hlavy


lawenderr
03. 08. 2022
Dát tip

Balón dobrej! :) V podstatě to i odpovídá na všechny mé otázky ... a uzdravuje! Ta víra, že to je správně, když to letí. Jsem šťouráčka s hřebíkem


Silene
03. 08. 2022
Dát tip

Ještě tedy podotknu, že mlčení je plocha i prostor, interval i limit/a.  


Silene
03. 08. 2022
Dát tip

law: Najdu ti jabloně, jen co dohlédnu na monitor. Čas je ti opotřebený, chápu. Všichni se čas od času oháníme časem v čase po čase, ale nikdy ne dost včas. 


lawenderr
03. 08. 2022
Dát tip

já nechci žádnou habaďůru! :D chci čas jako na dlani

Podle mě je tam ten čas v textu nahraditelnej, jabloní (tajem minulých prožitků) ... ale čímkoli vlastně, jen se podle toho zabarví to mystično ... Já sedím s časem ve skříni a čekáme na zázrak umlčení.

Rovnováha je děj - je skvělý, to mám! Jen schovanej čas ne. Ale se jen opakuju ... a tobě děkuju, sviluško, chytrý slova. Třeba jsem chtěla vymámit jen chytrej pokec :D (těěžký se mnou, hlupkou ...)

Autorka promine, ale jde tu o čas :*ne o prostor - v tom už mizím


Silene
03. 08. 2022
Dát tip atkij

law: Chápu tvé oprávněné námitky. Potřebuješ absolvovat přednášku od Picka, abys porozuměla, že všechno v řeči je jen jedna velká habaďůra. 

Nebo aspoň od Marka. 

Čas je vždycky prevít, personifikovaný nebo jako předmět, ustrnulý, někdy si schováš do skříně třeba ukradený čas. Jo, a že toho se krade, hm. I řízeně, centrálně, chladnokrevně naplánovaně. No nic, schováš si do skříně. Chceš odlehnout, zapomenout, po letech na tebe při gruntování vypadne a je o číslo menší.  Vzpomeneš si třebas na maximu, že rovnováha je děj? (nějak tak to bylo, atkij bude vědět) Tohle je podobná kejkle, ale třeba ti než nerozumím. Nepřesvědčuji tě, spíš se snažím pochopit, co ne/vidíš právě ty, ptže to mě vždy zaručeně zajímá. 

Mlčet čas, to je mlčet jabloně. 


lawenderr
03. 08. 2022
Dát tip

tomu rozumím, ale není to to, co je tu napsáno ... teda podle mě:)

Je to něco jako odčarovat čas, sle ne úplně, je schovaný, dýchá, žije, jen není vidět (komu), takže, když čas nacpu do skříně, se mohu znova dotknout ... je to takové, takové - jsem prostě zamotaná v tom času, hnusná veličina :) jsou to dva paralelní děje ... se z toho umlátím v tý skříni :D

Autorka nemlčí, jen naoko umlčuje čas, nemluví o něm? Když potlačíš mluvení o čase, vznikne nějaká superschopnost? Tohle nemělo vyznít výsměšně, jen se chytám čehokoli ... a ráda bych :) tu superschopnost. (konec průřezu čtenářovo nitrem, pak už jen cosi vytéká) 


Silene
03. 08. 2022
Dát tip atkij

law, mně to připadne srozumitelné. Lyrický subjekt nemá v ten čas mluvnou, raději pečuje o ni (zahradu) a živé ploty a vše tím živější. Zvykám si spíš na štaci, jen zvykám, nenamítám. 


annnie
02. 08. 2022
Dát tip atkij

Pěkné. Ten klid... poklidná radost...


lawenderr
02. 08. 2022
Dát tip atkij

:) zahrada, když se mraky na chvíli rozejdou ... pocitově jsem tam.

Zvláštní mi přijde jen část s němotou času a živými ploty - neříkám špatná, jen nemůžu přesně chytit ten růžek, za který zatáhnu ... a bude ticho


je v tom hodně citu...


Gora
02. 08. 2022
Dát tip Karpatský knihomoľ, atkij

Rodinné ti jdou výborně... inu, od srdce.


Kočkodan
02. 08. 2022
Dát tip Karpatský knihomoľ, atkij

Volám tam nahoru: Pane XY, to máte ale šikovnou a milou vnučku, co? (lehce závistivý smajlík)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru