Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ASTEROID CITY 9/

07. 08. 2022
0
0
147
Autor
28g

 

 

Opět se i tentokrát musím v jednom minulém zápisu opravit, když jsem minule napsala, že na české filmové databázi pod základním popisem filmu Asteroid City ještě žádná diskuze nevznikla.

https://www.csfd.cz/film/1069519-asteroid-city/diskuze/

Kdepak, příspěvků zde již vězí několik – z nich nejobsažnější a z moře plků nejvíce se vztahující k věci je tento následny:

FrankSusta (hodnocení, recenze) 05.12.2021 20:26

tak by mě zajímalo, o čem to bude. podle názvu možná o asteroidu, ale nějak si nedokážu představit asteroid v Andersonově stylu. no, rozhodně tam je dost slavnejch herců, tak se těším

 

Vymýšlet něco v prostředí takto zcela netečném, či dokonce nepřátelském, vůči jakémukoliv vymýšlení je obtížné, a zejména pro nezájem zdrcující.

Přesto třeba, obklopenému takovýmito okolnostmi, snít v něm zapovězeno není.

 

Výklad snu: asteroid

Planeta - jako malým zázrakem se ocitneš sám a budeš mít čas o sobě přemýšlet

 

Meteor

Sen o meteoritech má dva výklady. Pro skromné lidi je to příslib štěstí a pohody. Pro materialisty je to ale varování před ztrátou a finančními problémy. Zdá-li se vám o padajícím metereoru, znamená to, že zanedbáváte své sny, a ty pomalu pohasínají. Je to také znamení, že vás ovlivní nečekaný zvrat.

 

Při takovémto svém brouzdání odnikud nikam krajinami témat, která by za jistých okolností mohla spolu ve výsledku souviset, jsem narazila i na jistý, takzvaně spící, prosovětský DEZINFORMAČNÍ server, když při takové charakteristice se víceméně každý zdejší se mne bude tázat, proč jsem zvolila takový odsudek, když dotyčné se zajímá pouze nočními sny a případnými jejich ideologicky zcela neškodlivými interpretacemi a v nich se objevujících výklady snů souvisejících s různými stavy meteoritů.

 

https://optolov.ru/cs/balkon-i-lodzhiya/k-chemu-snitsya-padenie-meteorita-na-zemlyu-sonnik-meteorit.html

 

Proč snít o meteoritu? zní jedna z vět v uvedeném prosovětském blogu, kterou já zneužila a stvořila z ní inzerát, s nímž jsem se v drobně změněných zněních vtrousila na několika fejsbukových skupinách.

 

PROČ SNÍT O ASTEROIDU?

Jak zní výklad případného snu o asteroidu?

Jak případné noční sny o asteroidu souvisí s příběhem filmu ASTEROID CITY?

 

Třebaže podle filozofa Wittgensteina otázka je již odpovědí, já na tyhle své dotazy nikde/od nikoho v současném czesku odpovědi nedostanu.

 

Přičemž platí, a zrovna na tomto místě musí být připomenuto, že sen jako podle mnohých ezoteriků komunikace s astrálem má více nežli mnoho společného s filmem coby vizuálním médiem.

 

Bum!

Včera večer se mi konečně ozvala ona malířka, po které jsem se několik posledních dnů sháněla.

Třebaže nebyla proti naší konverzaci, odkázala jsem ji na zítra, abych k psaní přistoupila čerstvá a vypočatá – nebude tedy dáno únavou, že se i v následujícím budu opět v mnohém opakovat, přesvědčena však, že každé opakování vede ve šťastných chvílích k novým souvislostem, nápadům, konfiguracím, konstelacím a dokonce i myšlenkám.

 

Dobrý den, Markéto, tak už jsem tady:

Nejdříve jsem zjistila, že mi došly vločky, takže kvůli snídani si budu muset v 8 dojít do Billy.

 

Pak jsem si udělala obrázek na dnešek, čímž jsem se zcela přirozeně dostala na začátek mého tématu.

 

Wes Anderson, filmy Francouzská depeše a Asteroid City.

Kvůli naprosté intelektové nedostatečnosti těch českých, jsem si o tom prvním popřekládala internetovým překladačem DeepL něco přes 60 zahraničních recenzí a spol., taky mnoho dalších doprovodných esejů a atd. Vlastně předlohu celého vysokoškolského předmětu. :)

Na jeden rok.

 

Poněvadž ten první Wesův film (Depeši) nepovažuju sice za jednoznačné arcidílo, ale určitě za významný předěl ve způsobech filmových vyprávění, rozhodla jsem se jít dál nežli tamty recenze – zvláště pak že na konci jedné byla obsažena věta takové nápovědi.

 

A pak je tu ten Asteroid City, a vlastně není, neboť o jeho příběhu se nebude nic vědět až do festivalu v Benátkách. Který bude až za pár týdnů.

A tím se možná ocitám v blízkosti tématu vašeho obrazu, jak jsem si jej tenkrát dávno na Jurečkové přečetla.

A proto si teď jdu prohlédnout odkaz na váš web.

Včerejší odkaz…

 

https://marketahermanova.blogspot.com/2009/12/z-cyklu-alternative-future-nova.html

 

Kdepak! Ani tento za mřížovím včelí plástve není tím, na který si vzpomínám.

Ten mnou hledaný mi svým způsobem připomínal/nabízel drzost nehodící se do galerijní výstavní síně. Cosi svého druhu ještě horšího nežli ty odporné třeba pastiše!!!

 

Zřejmě na místo samé dneska zajdu a udělám tam obrázek. Nikonem. Ať tu mám taky i nějakou reklamu.

 

Mám dojem, že na tamtom obrazu byla část dnešního náměstíčka tam, kde je zhruba dneska prodejna knihkupectví Dobrovský. Prostě průčelí přízemních obchodů. Jakoby omalovaná pohlednice, když/jejíž předloha musela být vyťata z architektonické vizualizace před stavbou. Čili věrně namalovaná budoucnost, aniž nějaká sci-fi.

 

Jdu se ospršit před tím již avizovaným snídaňovým nákupem…

 

Cestou do Billy mi to na sebe všechno pěkně štýmovalo, teď, po šunce, mám v hlavě pouze jeden celistvý lupanec. Takže: odkud v něm zase začít?

 

Francouzskou depeši, čili odteďka jen Depeši, zná snad každý, heleme se, ani jsem před pěší cestou do Billy netušila, jak téma obrazu je Wesovské. V Depeši je o něm celá úvodní povídka, v Grandhotelu Budapešť o něj jako o dědictví jde taky. I v Kingdom Samem rozmalovaný obraz hraje též.

 

Proč by teda něco o hledání obrazu nemohlo být základním tématem mnou paralelního děje Asteroid City?

Tohle, co všechno dosavadní naráz vysvětluje, mě napadlo cestou do Billy.

Proč by teda něco o hledání obrazu nemohlo být základním tématem mnou paralelního děje Asteroid City?

 

Paralelní děj

 

Ta věta ve zmíněné recenzi zněla zhruba jako výzva hádat děj budoucího filmu Asteroid…

Uhádnout jej. Rekonstruovat podle znamení obsažených v předchozích Wesových filmech.

Uhadovat, říkával Wittgenstein.

 

Takže jsem se před 3 měsíci umanula nic nikde o Asteroidu nečíst, po jeho příběhu se ani ve zmínkách nepídit.

A to do té míry, že jsem se zapřisáhla ani nejít na ten film pokud nedopíšu jeho svou paralelní, co nejvíce Wesovskou, verzi.

 

Obraz namalované budoucnosti

 

Ani nevím, navedena sice docentem Kowolovským, zdali vůbec píšu autorce toho, co hledám,, třebaže vím, jak roky už namalované podle předlohy jako budoucí, významově změnit v cosi realisticky budoucího, jak je dnes.

Jak dnes vypadá.

Namalovat tedy tehdejší výjev znovu, tímtéž autorem, ze stejného místa, se základním záměrem přijít na to, zprostředkovat, co se za více nežli 20 let na téže skutečnosti změnilo.

Rekonstrukce budoucnosti.

 

Na kterémkoli asteroidu přece taky platí jiná mentální pravidla nežli na Zemi.

 

Přičemž hledání autorky, obrazu samého, může být základem skvělé dějové zápletky.

 

Namalovala jste tehdy, Markéto, ten obraz našířku, který visel na výstavě diplomantů celý zelený úplně v levém zadním rohu první místnosti nalevo ode vchodu?

 

(Byť) Dokumentátorka z Jurečkovy samé mi nabízí tenhle obraz, který podle mého dojmu visel o kousek více za mými zády napravo…

 

Jak se na něj teď takhle vystřižený dívám: že by to byl zrovna on? :) :) :)

 

Tak podle toho popisu by to mohl být snad už jen tento https://marketahermanova.blogspot.com/2009/12/z-cyklu-alternative-future-pohledy.html

 

Pokud, jak se, prosím, na té výstavě jmenoval, a kde tam visel?

 

Jiné Karoliny kromě těch vašich tam už tenkrát nebyly?

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru