Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Škola, základ života

09. 08. 2022
8
17
380
Autor
Aru

Varování: Při četbě hrozí vážné poškození mozku; je vysoká pravděpodobnost, že se váš mozek pokusí při čtení spáchat sebevraždu. Nedoporučuje se gramotným a vzdělaným.

Jak všichni víme, škola je to nejužitečnější co v životě malý člověk pozná a vědomosti nabité v této moudré instituci zúročí po celý život, vzpomínaje na ni až do smrti, řka na smrtelné posteli:

"Pepíku, kde jsi? Aha, to jsi ty Janičko, pěkně ti roste hrudníček, hmm, co jsem to jenom chtěl, nechtělo se mi na velkou? Vlastíku a nezapomeň si spořit na vkladní knížku, echrrrrrrrrr." S tím pantáta rodu, bydlící v krabici od bot umřel. Jeho rodina mu vystrojila velký a slavnostní pohřeb a postavila mu hrobku na Vyšehradě, k čemuž podplatila místní úředníky, aby drobně přehlídli menší než malé stavební úpravy. Nebožtík byl, co by ještě božtík velmi spořivý, již ve dvou letech našel na ulici svůj první padesátihaléř, (ještě než mu ho zrušili) šel s ním do banky, kde ho uložil na svůj první úložný účet. Rodiče mu nic nepřidali, protože byli děsní škrti a měli od toho úplně provrtaná kolena a užívali si invalidního důchodu z vozíků.

Budoucí nebožtík se jim ovšem řádně pomstil, když je nechal, už coby zesnulé vhodit do Vltavy. Dopluli až do Arktidy, kde je našli archeologové, kteří je označili za chybějící mezičlánek a kolébkou lidstva se stala Arktida, tak jak se to učíme dodnes. Budoucí nebožtík, coby majetný a zámožný člověk sbíraje po celém městě od rána do večera mince, které rozmařilí lidé vyhazovali přímo na ulici nastoupil do školy, otevřel se mu zcela nový svět, kde mu bylo řečeno, že vzdělání je základem lidského žití a moudrosti. Rozhodl se, že bude studovat až do důchodu a jeho sláva se bude dotýkati hvězd.

Budoucí nebožtík zjistil, že ve škole neznají celou hodinu, ale pouze tři čtvrtiny hodiny, aby si zvykl na tento nový rytmus, budil se vždy ve tři čtvrtě a všude chodil čtvrt hodinu před celou, nebo čtvrt hodinu před tím kde měl být, čímž byl u učitelů velice chválen a z chování měl samé jedničky. Narozdíl od pětkařů, kteří měli 30. leté zpoždění do školy a nejsou hodni pozornosti slušných lidí, fuj! Ve škole jsou samé užitečné předměty, např. pro budoucí spisovatele, kteří by se bez škol leda tak dloubali klacíkem v nose, nevěda co si uprostřed džungle počít se svým životem.

Dříve byl život velmi těžký, když si například chtěl člověk upéct maso na ohni, než byl oheň vynalezen, musel za šamanem:

"Hele šaman, takhle se to nedá žrát."

"A co by sis představoval Jendo?"

"No, něco jako oheň šaman, minule jsi už vymyslel ty rožnící tyče, ale bez ohně jsou k hovnu."

Pak se šaman odebral do hlouby lesů, nasbíral něco muchomůrek a když je pojedl, byl vynalezen oheň, pec, elektrárny, auta, letadla a školy. Po té šamani nebyli zapotřebí, protože škola zastane veškeré vzdělání sama. Jakmile je člověk vzdělán a posbírá všechny tituly, které může, už se nemusí dál o nic snažit, neboť znalosti složené ve škole, zůstávají v člověku uložené doživotně a jak tlejí v člověku, člověk se tím stává moudřejší, moudřejší.

Ovšem v první třídě u prvního příkladu zjistil budoucí nebožtík, že si nechá zajít chuť na hvězdy, když pan učitel dal žáčkům příklad: "Tetrachromatický šesnáctisten má po sečtení všech úhlů 98766778 centimetrů, jaký je průměrný úhel nejkratší strany šesnáctistenu?" To budoucího nebožtíka složilo do kolen a tloukl hlavou o lavici, dokud nevypršel tři čtvrtě čas na test. Dalšího dne budoucí nebožtík odešel ze školy a založil si první akciovou společnost na akcie, kterou prodal a nesmírně zbohatl, následujícího roku se akcie propadly o 98876446689009887665433321% a akcionáři zkrachovali, jen budoucí nebožtík si spokojeně mnul své budoucí mrtvé ruce, jak si to dobře zařídil a onoho následujícího roku se přiženil do rodiny se vznešeným rodem a dostal ke svému jménu titul von Bahno.

Nevěstinka měla nejvyšší čas 42 let na vdávání. Jelikož byla panna, tak se do toho budoucí nebožtík opřel, aby rod nevymřel a splnil svou šlechtickou povinnost. Měl přemnoho potomků, které nestojí za to jmenovat jednotlivě. Budoucí nebožtík pamětliv strašlivé zkušenosti z vlastního studování vždy dbal na to, aby dary na školy kam umístil potomky byly vždy o tři čtvrtě vyšší, než do té doby dary nejštědřejšího dárce. Není proto divu, že všichni potomci budoucího nebožtíka zdárně vystudovali s vyznamenáním a každý učitel, který by se odhodlal byť jim dát jen dvojku byl řádně ředitelem pokárán, nebo pokud trval učitel zarputile na svém mylném pohledu dostal boty betonové a zdarma cestu na výletní loď po Vltavě.

I potomci se činili s potomky, aby budoucí nebožtík neměl ostudu a mohl ve vysokém věku v senilitě spokojeně umřít a mít hrobku na Vyšehradě.

 


17 názorů

Aru
11. 08. 2022
Dát tip

díky i tobě, v těchto časech musí být člověk odtržen co nejvíce od reality společnosti, aby něco takového mohlo vzniknout, svět lidí je děsivé místo


Al Jal Úd
10. 08. 2022
Dát tip

Super, moc jsem se pobavil :)) Díky


Aru
10. 08. 2022
Dát tip

no, teď píšu historizující fantasy horror a jde to úžasně pomalu, ale možná odstřihnu tu špatnou část, odevšad se beztak valí špatné zprávy,

díky ;)


Aby mi to pokazilo spaní, muselo by to být horší :-)))


Aru
09. 08. 2022
Dát tip

jó no, čeká nás skvělá budoucnost :))

díky ;)


Alegna
09. 08. 2022
Dát tip

:))) pobavena

 

co se to děje

a ejhle, jéjé

tlejí ve mně znalosti

do úplné moudrosti


Aru
09. 08. 2022
Dát tip

díky, je to tragikomedie, když jsme všichni budoucí mrtví, jde o úhel pohledu a interpretaci, někteří jsou přesvědčeni, že jejich konec je až za horizontem jejich myšlení a defakto se nemýlí, pouze vylučují jeden aspekt života :D

výsledek, jediné co mě napadlo mimoděk, je že v příkladu je součet všech úhlů, výsledek je tedy je vydělit 16ti, ten příklad je paradoxně jednoduchý. tetrachromatický znamená pouze to že vychází ze čtyř barev, které jsou základní. člověk má většinou (nebo by měl mít optimálně, ale poruchy vidění jsou častější, než je na první pohled zřejmo, zvláště u mužů) trichromatické vidění, (tedy tři základní barvy). je to tedy šesnáctisten, který dokáže rozpoznat barvy líp než většina lidí :D


Pobavilo. Budoucí nebožtík, to zní přímo absurdně, přitom budoucími nebožtíky jsme vlastně my všichni, tak jakýpak snažení...

Hezké obraty. Třeba:  "jen budoucí nebožtík si spokojeně mnul své budoucí mrtvé ruce"

Mám ale dotaz. Jaký je výsledek početní úlohy...?


Jjjjj...už jsem na ledacos zvyklá:-)))))


Aru
08. 08. 2022
Dát tip

díky iví, ty jsi taky zocelená předchozími povídkami, ale představ si čtenáře co mě nezná a je jako list ze stromu, kterého sebere první vítr, takový se zhroutí již u prvního odstavce :D


přečetla i přes varování:-))))))...."Hele šaman, dalo se to žrát." :-)))))))))))))))))))))))))


Aru
08. 08. 2022
Dát tip

v prologu je zcela zřetelné a jasné varování, kdo čte dál, je to jeho volba podstoupit nebezpečí na vlastní kůži :D


Systém hot'n'töt ;-D


Aru
08. 08. 2022
Dát tip

jaká deprese? je to humoreska k pobavení, ještě jsem neměl tu čest se osobně setkat s někým nesmrtelným, tak proč si neudělat srandu v kaleidoskopu jednoho neznámého nebožtíka, který stihnul nejen zbohatnout, ale ještě se stát slechticem a mít hrobku na Vyšehradě!!!!!!!!

no jo, čeština mě opět dostala na kolena, pokud mi nějaké pravidlo uniká, píšu to zcela intuitivně, pokud mi unikne samotný příklad zcela z mysli, pak to zapsal bez mého vědomí sám bůh a měla by se taková chyba svatořečit, měl bys být vděčný že ses setkal se zázrakem a sníst večer jednu oplatku s vínem!!!!!!!!!!!!! :D:D:D


Aru
08. 08. 2022
Dát tip

děkuji převelice, cítím se poctěn ;D


Kočkodan
08. 08. 2022
Dát tip Aru

Aru, už ti tady za dílko míchám beton. A bude ho víc než jen na boty. ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru