Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

bdění je ztráta čichu

Výběr: Gora
10. 08. 2022
21
34
818
Autor
Philogyny

 

Hadi se rodí z voru převozníků

v mžiku oka bez víček

uštknou rozeklanou vteřinou

jsi zas blíž

zhrubl jsi

zachmuřeně dereš denní světlo na úplněk bouřkou prýští zlost

konečně stárnu do tvé zvířecí podoby

houževnatím

 

Dravci nocí výš střemhlav myším pod kožíšek: kradou jim do hnízd stříbro

 

Poslední syn?

dron RTF s rozcuchanými vlasy mapující větrem budoucnost

má po mně nos

pohled po tátovi

 říkají mu kostelník a pak taky žid

 jednou ti povím

 

Bdění je ztráta čichu

odlepí z koláže myšlenek chuť

plachost černých laní

chrutí divočáků

tvé oči osleplé očekáváním -----

-----

-----

každé ráno užínám srpem trávu v dolním konci zahrady

kolem jabloní

i tu vloni

 

Je srpen v jednom úlu už jen měl a mrtvé včely

jitrocel odkvétal pylem do zdí stodoly

a já tě nenávidím celou touhle větou horce a upřímně

choroše probolí dýmákem       tvůj nádech ne

 

Chci spát zhasni tu lampu prokletý básníku měsíci

 


34 názorů

Philogyny
17. 08. 2022
Dát tip

pro Odpoutaný Prométheus

 

pod střechou


Philogyny
16. 08. 2022
Dát tip

pro Kočkodan

Spíš poblahopřát, ne, jsi oblíbený Kočkodan... :) Já tvrdohlavý jezevčík, člověk si nevybere, že... Hezký den a děkuji!  


Kočkodan
15. 08. 2022
Dát tip

Bdění je ztráta čichu mi šlo pod nos, i když všeobecně básním velmi málo rozumím.

A pokud by šlo o stárnutí do zvířecí podoby kočkodaní, pak nevím, jestli mám blahopřát, nebo spíš politovat. ;-)


Philogyny
15. 08. 2022
Dát tip

Dneska jsem na tebe myslela. Že ti pošlu odkaz na ty nápisy, fotku. Bivakuju tam vždycky k večeru...  Mi přišla divná hned ta první strofa tvýho komentu, no, zrovna fotila pavouka s omotanou kořistí ...nevím proč bych se měla stydět. Když udělám chybu, vždycky se omluvím. Možná je to tím, že bych mohla svým synům dělat babičku. Taky jsme pořád v soubojí... Nenávidím počítačový hry. Mám pro to hluboký důvod. Asi tak. 


Philoginy - docela by mě zajímalo, jestlis smazala vlastní komentář proto, že se za něj stydíš, proto, že ses lekla, co z Tebe leze, a nebo z nějakého jiného důvodu. ;-)


Philogyny
12. 08. 2022
Dát tip

Nikdo neumíme, myslím si. A to je ta nedokonalost, co přitahuje, někdy. Děkuji za náhled...  :) 


Velmi silné. Škoda, že jsem si ji přečetla až tady v šedi paneláků a ne v Lukách. Mělo by to ještě lepší atmosféru. Ale aspoň se tam teď vidím. Také se tam skrývá mnoho pocitů a příběhů, jen o tom neumím takhle psát 


Philogyny
11. 08. 2022
Dát tip

pro Silene

ano


Bdění je ztráta čichu,

myšlení

je zase svědění

tam, kde máš prodlouženou míchu.

 

Konec každého růstu

(se) sešupem jednou příjde,

a po dlouhém nukleárním půstu

budou na Zemi pršet lidé. 

 

Vědomí zas je, když mozek opa

technologickou jámu sobě kopá.

Trvalý růst ke konci se nějak zvrt;

Poslední tržní trhák - civilizační smrt!


Janina6
11. 08. 2022
Dát tip Gora

Díky za tohle fascinující vyprávění. Dokážeš mi ukázat život takovým způsobem, že má mnohem víc odstínů... je to velké dobrodružství číst tvoje slova.


Silene
11. 08. 2022
Dát tip

Phil, občas ani nepotřebuji konrétní vysvětlení, je mi až líto, když se dozvím příliš. Tím ti je ale nezapovídám, tuším, že rozumím, proč na ně dochází.


Alegna
11. 08. 2022
Dát tip

Všechno o verších už napsali komentující přede mnou a já s nimi s radostí souhlasím. Pro mě jsou tentokrát tvoje řádky "tvrdší" přesně jak píšeš v  první části, zhouževnatěla jsi a tvoje slova s tebou.


Philogyny
11. 08. 2022
Dát tip

pro trojort

Jo , taky někdy chodím, ale na zahradě popadané blumy a tak, všude včely a vosy...   :) 


Philogyny
11. 08. 2022
Dát tip lawenderr

pro lerak12

Já teď ani nevím, co napsat. S těmi testy je to ošidné, vůbec jim nedávám váhu. Kdysi je dělali na základní škole, dcera měla nejvyšší IQ. Nějak jí to vlezlo do hlavy. Probrala se až u přijímaček na vysokou, nakonec byla ráda, že jí máma se zemědělkou koncipovala odvolání tak, že ji vzali...Kdysi jsem si jedny zaplatila, na logiku. Dostala diplom, měla vyšší IQ než Enstein a to už se smála... Já se ozvu.  Děkuji!  

Já se ozvu. Děkuji.  :)


Philogyny
11. 08. 2022
Dát tip Gora

pro Gora

Nejlepší je, udělat si ten svůj, pokud to jde, že...děkuji. 


Philogyny
11. 08. 2022
Dát tip

pro lawender

Já jsem sova...děkuji!   


Philogyny
11. 08. 2022
Dát tip

pro Odpoutaný Prométheus

Děkuji.  :)


Philogyny
11. 08. 2022
Dát tip Lady de Winter

pro Lady de Winter

Já jen to svoje děkuji. moc Ne že bych si o sobě toto myslela, ale když člověk sedí nebo leží celé ty hodiny a kouká na oblohu a na ta zvířata, tak jiný svět a chodí zvláštní myšlenky. Jeden posed mám u potoka, poslouchám, jak šumí, les je tam starý, plný vývratů a hustých křovin, maj tam prochozený doslova tunely. Nedávno tam našla lebku s parůžky, mám ji doma ve váze...tak hezký den... :)


Philogyny
11. 08. 2022
Dát tip

pro Lucky Luke

Děkuju, toto prohlášení je od srdce...  :)


Philogyny
11. 08. 2022
Dát tip lawenderr

pro Rem a Silene

Když v noci bdím, tak se někdy dusím, jsem alergik. Letos byla pylová sezóna a když se k tomu přidá starý, myšmi promořený posed, tak nastoupí prášky a někdy nepomůže ani to...asi tak. Synovi teď říkám dron, bude si jeden kupovat s kamarádem na mapování porostů. Zaujala myšlenka dronu s termovizí, mapuje i srnčata a v budoucnu odpadnou ty malé, bezmocné hromádky, ze kterých jsou kombajnéři někdy nešťastní. Takže načítám drony...  :) Jinak hadi na zahradě pod podložkou s háďaty a přišli jsme teď o druhé včelstvo. Do jednoho se vloupala myš, teď problém s matkou včelou. Děkuji za přečtení a komentář, vážím si jich, vždycky nad nimi přemýšlím. 


trojort
11. 08. 2022
Dát tip

...a travou jít bosý...


Silene
11. 08. 2022
Dát tip

Lerak12: Ještě dodám, že ani technicky omluvu přijmout nemohu, žádnou jsem neobdržela. O to podivnější se mi tvá potřeba opírat se a otírat o má vyjádření jeví, ale budiž. Akorát si v duchu (a pro tebe nahlas) říkám: proč zase? Pokládám své vyjádření za srozumitelnější než tvé výše publikované, leč v tom se zjevně rozcházíme. Má slova jsou z české řeči a nikoli z pozlátka, pokud se to nedá rozlišit. Snad je aspoň sdostatek jasné, že jsme, ano, lidsky jistě vzdáleni. Osobně se řídím zejména kritériem Věř, ale komu věříš, měř. A nespatřuji na tom nic diskutabilního. 


Silene
11. 08. 2022
Dát tip lawenderr

Lerak12: Mám ráda nezávislost, pokud se ti to nepříčí. I kdyby příčilo, naučila jsem se, aby mě to nemrzelo. Nezávislost a svobodné vyjádření pro mě znamená víc. 


Lerak12
11. 08. 2022
Dát tip

No abych byl upřímný (a zaroveň si řekl o zatracení a popudivé reakce. Tvé verše jsou opravdu pro "pokročile vycvičený laický vjem." Ale však víš, že jsi moji oblíbenou autorkou a velmi rád Tě čtu a "lidsky" tě rozumím.

Oproti tomu samotný názor-kritika Silen, není pro pochopení IQ podílu čtenářů. Spousty rádoby v pozlátku "odborných a začmodrchaných vyjádření. " A jako že většinou všichni čtoucí  potichu chápou, ale krom nadprůměrně zřejmě  inteligentní Yss, většina jen přikyvuje, nebo pasivně mlčí a přitom neví, která bije! (No bdejď by se někdo přiznal, že Silen nechápe.) Tim neútočím na inteligentní členy Písmáku. Ale jen poukazuji, že všichni zde nejsme s IQ 12O ani nejsme profesoři na Vysoké škole. Snad tedy přijmeš Philogyny, čtenáře se sotva průměrnou inteligencí a jeho "povrchní" názor, že se mi jen laicky tvé dílko líbí a chovám k Tobě obdiv. 

Silen se zároveň omlouvám. Ale podle mě se "pozvedla" úplně někam jinam, jak jsem jí znal. Ale snad se na můj "názor" nebude příliš hněvat. A když ano, tak s tím jako zdejší čtenář, nic stejně nenadělám. Jsem od ní zřejmě, už příliš lidsky "daleko." 


Silene
10. 08. 2022
Dát tip

anketní otázka: spánek je ztráta času a bdění je ztráta čichu, koho to nenapadlo? Zatraceně, šacuji obě činnosti na pekelně nebezpečné. Skvělé nápady, Phil, syn dron a také, že se mihlo chrutí a měl. Dolní konce zahrad jeví se být obzvláště poetickými. Nenávistná věta nemá vůbec špatnou teplotu a vyrovnávání účtů s měsícem mi připomnělo, připomnělo, z poslední doby tuším, že satannáše. Prima společnost tu i sdílené vjemy lidské. 


Gora
10. 08. 2022
Dát tip

Lady to vyslovila přesně... jsi originální autorka, rozená básnířka, a moc dobře se tvé básně čtou, aspoň za mne. Také se ráda nechávám unést tvou poetikou, i když ne vše chápu...jen za ní tuším - nelehký život... ale on takový je.


lawenderr
10. 08. 2022
Dát tip

ten konec je divnej :) takovej stokrát prokletej - a on? Umí na nás jen svou lví bránu

Líbí se mi, že zas celá tvoje, slova ve formičkách na jiná slova ... chtěla bych znát recept, proč je to tak dobrý :)

Taky chtívám spát, bdění je ztráta chtění - ráno se mi nic nechce :) necítím nic


Nelze nezatleskat!


Lady de Winter
10. 08. 2022
Dát tip Gora, Lerak12, Alegna, Janina6

Mám ráda, když poezii nerozumím. Má to v sobě něco z úžasu zvířete před složitou lidskou řečí, jako bych vnímala ostře emoce, ale byla těsně mimo jejich skutečný význam. Mohla bych tu báseň pitvat a dosáhnout konstrukce exaktního významu, ale u poezie na rozdíl od odborného textu je nádherné, že to dělat nemusím. Je rozumět a rozumět: tvým básním rozumím a nerozumím. A obojí ráda. Už dlouho si myslím, že jsi nejlepší z básníků na Písmáku. Co ty děláš se slovy, tu nikdo jiný neumí. 

Tip jsem dala už dříve po prvním přečtení. :) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru