Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paní Eva

19. 08. 2022
12
9
352
Autor
Movsar

Je skoro půlnoc

 

V 23:24 hodin zaznamenává Zdenko Pavelka na obloze nad Prahou neidentifikovatelný létající objekt, bezprostředně informuje NASA, ve skutečnosti jde o soukromý letoun cesna, v němž cestují Kloe a Joja, přítelkyně z města Andělů, máčejí v šampaňském jahody a tiše rozprávějí o věcech mezi nebem a zemí, letoun se připravuje k přistání, v 23:28 hodin klesá k ranveji, v tu dobu se ve svém dejvickém bytě budí z ošklivého snu Limonela, jde se vyčurat, zatímco letoun dosedá na ranvej, proud moči dopadající na hladinu toalety budí jejího milence, Kloe a Joja zatím vip zónou opouštějí letiště, Limonela se otáčí zády, jak jí poroučí milenec, jemuž poroučí vůle druhu, otevřeným oknem, je tropická noc, opouští ložnici její milostný křik, a zatímco Kloe a Joja už se v hotelové king size posteli tulí nahaté k sobě, Zdenko Pavelka někde ze tmy dejvického dvorku usuzuje na vraždu ženy, informuje bezprostředně kriminální policii, ale Je to jen láska, ujišťuje komisař.

 

 

City Beach Life

 

Obvykle trávili léto v mexickém Cancúnu, toužili ale vyzkoušet něco jiného, a tak odletěli do Jižní Karolíny. 

 

Hodně jedli a pili, stihli navštívit velrybárium a muzeum veteránů, absolvovat okružní plavbu zátokou a na neděli měli lístky do Bezedného BBQ, kde se on akreditoval do soutěže v pojídání vepřových žeber. 

 

Tammy, je docela windy, odečítal z nasliněného prstu to ráno. Dont worry, Mike, řekla mu a po veletučné snídani vyrazili na pláž. 

 

Snad to byla Katrina, nejprve to začlo pocitem na Mikeově nasliněném prstu, pak to bralo basebalové čepice z hlav, zvedalo to písek, ale i židle, jen se chtěli dostat do walmartu pro kyblík se zmrzlinou a nugatový krém, vždy se takto vybavili k moři, když tu se od City Beach přihnal plážový deštník a se slovy Ty svině! probodl Tammy Perraultovou naskrz. 

 

Ještě ji stihli převézt do špitálu, ale zanedlouho zemřela. Se zármutkem v srdci Mike odvolal svou účast v soutěži pojídání vepřových žeber. 

 

(Inspirováno novinovou zprávou o smrti Tammy Perault, probodené plážovým deštníkem.)

 


Paní Eva

 

V úterý ráno před devátou z Želivského autobusem č. 213 na Slavii jede Eva Braunová. Má blankytně modré šaty, připomínajíc si barvu očí svého milence, plavé vlasy v pletenec svázané za hlavou a černé brýle, aby ji nikdo nepoznal; to jen doma v Argentině si může dovolit otevřenost. České ženy mají nohy silné jak staleté duby, ona je ale má šlank, ráda totiž špacíruje, jezdí na bicyklu, plave; nedávno darem dostala černé plavky s velikým bílým ? na prsou, Gucci i Fendi by mohli takové logo závidět, v jednoduchosti je krása. Teď musí zařídit jiné věci, cestou si dá kávu s výtečnou sekaninou, kéž by ji už taky dováželi do Buenos Aires, posteskne si, a odpoledne možná vyrazí na Pepynku.  V těch krásných nových plavkách! 


9 názorů

bixley
23. 08. 2022
Dát tip

Asi nejvíc se mi líbí první, jak tam přeskakují děje. Druhá zajímavě reaguje na skutečnou událost. A třetí je zajímavým odkazem na bývalé nacisty, kteří prchli do Jižní Ameriky. Hezké čtení.


annnie
21. 08. 2022
Dát tip

Hmmm... To je pro mě překvapivý pohled na věc... 


Movsar
21. 08. 2022
Dát tip

Dekuju za cteni. Vse se udalo, jak napsano. I Tammy je / byla skutecna, viz clanky na internetu. Moc nejsem pro ten zapadni cestovni kolonialismus, ti besneni, co zrne planetu do zahuby, proto mi ji neprislo lito. 


annnie
20. 08. 2022
Dát tip

Jamardi, Evu Braunovou zde považuji za roztomile scifistní prvek, popřípadě za určitý archetyp. Nicméně tebou zmíněná eventualita je jistě též možná a je zcela v souladu s duchem textu.


Jamardi
20. 08. 2022
Dát tip

annnie, Eva Braunová narozená v roce 1912 se po Praze určitě takto procházet nebude :) Ale co třeba žena, která používá nebo používala přezdívku Eva Braunová? To je fakt, který byl zjištěn při jednom vyšetřování a zveřejněn.


Markel
19. 08. 2022
Dát tip

*


Alegna
19. 08. 2022
Dát tip Jamardi

Plážový deštník, coby vražedná zbraň, tu již v jednom díle u jiného autora byla. Ráda jsem četla.


annnie
19. 08. 2022
Dát tip

Ta první mě rozesmála od ucha k uchu. Druhá výborná, jen doufám, že ten doslov je žert. Pokud by nebyl, bylo by to pro mě už za hranicí: dokud jsou postavy satirické figurky, ukazující "nesnesitelnou lehkost (dnešního) bytí", je to kousavé, ale zdravé. Ovšem pokud by sis vypůjčil k fabulaci skutečnou postavu, pak je ta ironie krutá a autora posouvá o kousek blíž k "soudcovsko-božské" pozici, než by mi bylo milé... To se ovšem rozhodně nevztahuje na Evu Braunovou! :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru