Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chceš slyšet tajemství?

24. 08. 2022
2
10
287
Autor
chozátor

Před osmi lety jsem pro sympatickou antologii Sto hororů ve sto slovech napsal několik hororových drabblů. Tady jeden je. Inspiroval mě k němu stand-up Louise C.K, kde popisoval tajnůstkářství své malé dcery a ironicky si kladl otázku "jaké tajemství asi tak může mít pětileté dítě?" A jelikož mám tendenci vidět ve všem něco zlověstného...

“Chceš slyšet tajemství?” vtrhla do jeho pracovny jako velká voda.

“Táta musí pracovat, broučku. Běž to tajemství říct mámě, ju?”

Odběhla a on pokračoval v datlování na klávesnici. Někdo má tajemství, někdo uzávěrku. A jaké tajemství tak může mít pětileté dítě?

Inu, třeba takové, které dítěti prozradil sugestivní hlas vycházející v noci ze skříně. Takové, které pak dítě proti jeho vůli nutí, aby ho povědělo co nejvíc lidem. Takové, které když uslyšíte, ucítíte nepochopitelnou, neodolatelnou chuť vyskočit z okna, vrhnout se pod vlak nebo si strčit do úst vlastní ruku a cpát ji do krku, dokud se nezadusíte.

 

Takové tajemství.

 


10 názorů

K3
09. 09. 2022
Dát tip

Já ti rozumím, ale je to pouhý náčrt. Mohl by z něj být dobrá povídka.


chozátor
30. 08. 2022
Dát tip

Rem: to jsou fér otázky :) Na tak malém prostoru akorát nebyl čas moc vysvětlovat, jak přesně to funguje (a ani jsem nechtěl, aby to bylo moc polopatické), každopádně ano, to dítě jako roznašeč toho "tajemství" je vůči němu imunní, aby ho právě mohlo roznášet. Dítě jsem zvolil jako roznašeče, protože mi to přišlo takové správně zákeřné a tedy děsivé. A ta skříň, to je vlastně takový ten klasický dětský strach z příšery ve skříni nebo pod postelí, akorát že tady to není klaská příšera s ostrými zuby.


chozátor
29. 08. 2022
Dát tip

Janina6: posledních pár let píšu profesionálně scénáře, ty bych sem asi nedával... Rád bych si zase lajzl nějakou povídku, nápadů je spousta, ale odrazuje mě, že obvykle se s tím dlouho piplám... a kvůli řadě jiných věcí není čas.


Janina6
29. 08. 2022
Dát tip

Tak jo, aspoň budu vědět pro příště .-) Novou tvorbu sem nedáš? Početla bych si.


chozátor
29. 08. 2022
Dát tip

Mojše Houbeles: to já bych poprosil tebe, aby sis to přečetl. Vůbec tím neříkám, že děti jsou idioti nebo úchylové. Je to zcela zjevně o tajemství, které nemá povahu tajené informace, ale je to zjevně cosi metafyzického (a jako virus se epidemicky šířícího a destruktivního).   


chozátor
29. 08. 2022
Dát tip

Janina6: díky za kritiku a suhlasím, že ta formulace je zbytečné zdvojení. Ohledně nereagování - mě rozhodně zajímají ohlasy, ale zároveň je to moje stará tvorba, kterou už nemám potřebu zpětně nějak moc analyzovat. Jen jsem ji chtěl mít chronologicky uloženou na jednom místě a někde, kde by si ještě mohla najít nějaké čtenáře :)


Janina6
25. 08. 2022
Dát tip

Chozátore, to zase bude jako minule a předminule? Že sem hodíš text a komentující ti nestojí ani za slůvko odpovědi? Tak moc jsi zaneprázdněnej? :-)


Janina6
24. 08. 2022
Dát tip

O.k. Jen snad "nutit proti jeho vůli" je zbytečné zdvojení. Jak jinak nutit, než proti vůli, že?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru