Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O některém zjevení

27. 08. 2022
5
18
356

 

 

(Našel jsem zrovna jednu říkačku asi z konce 90. let, a jelikož mi byla tehdy více méně  vcelku nadiktována :), dám ji sem prakticky bez úpravy (*včetně formátu :) )  )

 

*musím ale říci, že tady bych si nějaké ty formátové úpravy i dovedl představit  :) )

 

 

 

 

O      některém     zjevení 

((aneb      krátce   O      Bohem      nám   propůjčených      hřivnách)) 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
 
 
 
 

 



 
 

Jak      ptačí      oprávněnost      k      letu

pozná   se

v      peří      kráse

Tak      Připravenost      k      Světu

dá      se      poznat      v      hlase 
 
 

 

 


 

Jak      vítr      zítřejší

pozná      se

dle      žlutohnědi      večera

    Tak      podle      barev      duhových

dá      se      poznat 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

I   touha       sebemenší      zmizela   Jak     

pozná      se   hloubka      spánku

v      bdělé      tváři

A      v   průzračném      dni

příští      noc

tak      dají   se      poznat

   ve      snění

Obrysy      cíle

 

 

 

 

 

 

I      veškerá

propůjčená      moc;   přestože      dostáváme      plně

,,svobodnou      vůli",   jsme      i      zároveň

nástroji                                    v   rukou      Božích.. .


18 názorů

Aru
29. 08. 2022
Dát tip

ano, touhy patří k biologii člověka a bez těla nemůže být touha, myslím si že celá touha po poznání je trik tohoto světa, který to umožňuje a proto sem všichni lezou (proto je tak tento svět oblíbený), kteří chtějí toužit - tento svět jim to umožňuje.

myslím že je to prostě trik naučit se ve světě tužeb netoužit, že o nic jiného nejde, kdo to zvládne, už sem víckrát chodit nemusí, stačí být celoživotně někde zavřený ve sklepě :D

jakmile lidé přestanou toužit, v tom okamžiku se jim otevře celé poznání, je to jako se nechat zavřít do místnosti bez světla, až potom najednou takový jedinec uvidí svět takový jaký je. (takové domy existují i u nás)

tím máš paradoxně možná pravdu, případně je všechno jako vždy jinak, nedivil bych se ničemu


Aru, kolik je lidí, tolik je i cest, které (nakonec) k tomu samému výsledku mohou (nebo snad musí?) vést.. :)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 K mé krátké úvaze o touze a pravdě z 27.08.2022 23:16:05    dodám: Jelikož bez té nejzákladnější touhy by člověk zde dole nemohl být, tak z toho vyplývá i naše lidská schopnost (tedy spíše neschopnost :) ) obsáhnout celou Pravdu :):)


Aru
28. 08. 2022
Dát tip

ale zamysli se, k čemu chceš být dokonalejší, když zlo je doslova jenom tady. proč se ale podobat prvotnímu vědomí, když každý jednotlivě byl oním prvotním vědomím stvořen jako originál, tak aby byl právě odlišný a svůj.

nic jsem nečekal a i tak jsem zklamán :D

nepochopil jsi mou otázku, proč to všechno? proč se učit? a proč se chtít podobat zakládajícímu vědomí, když evidentně zakládající vedomí nechtělo aby všichni byli stejní a ještě stejní jako on, proto stvořil různorodé bytosti a svět/y který je tak pestrý, kdyby chtěl aby všichni a všechno bylo stejné, nemyslíš že by to stvořil rovnou?

mě se zdá, že tento plán je plán sice vysokých pokročilých bytostí, nikoli však samotného prvního vědomí, protože to prostě nedává smysl. nižší bytosti jsou odsouzeny být ve vleku těch vyšších a plnit jejich plány, jak vidno.

neboj, nový zákon jsem četl, včetně té psychoapokalypsy, která jde vysvětlit naprosto jakkoli a napasovat do jakékoli doby, teď se chystám vrhnout na Senecu, jelikož mi je stiocismus absolutně blízký a některé body jsem vyznával, aniž bych tušil že to ke stoicismu patří, to je naprosto geniální filosofie


.. .


Aru, neměl ovšem zapomenout opět doporučit četbu výroků jednoho z osmi, tedy samotného Ježíše (jak zapsali je ti, co s ním zde dole, před cca dvěma tisíci let,  přímo chodili). I když je už (zdánlivě ve více smyslech) známe, přesto nám jednotlivé výroky znovu a znovu otevírají prostory k meditaci.. .

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Toto se třeba dnes (tedy v neděli 28.srpna 2022) četlo v českých kostelích:

EVANGELIUM Lk 14,1.7–14Kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšenSlova svatého evangelia podle Lukáše.   Když Ježíš přišel v sobotu do domu jednoho z předních farizeů, aby tam pojedl, dávali si na něj pozor.   On si všiml, jak si hosté vybírají přední místa. Řekl jim tedy toto poučení: „Až budeš od někoho pozván na svatební hostinu, nesedej si na přední místo. Mohl by být od něho pozván někdo vzácnější než ty, a ten, kdo pozval tebe i jeho, by přišel a řekl ti: »Uvolni mu místo!« Tu bys musel s hanbou zaujmout poslední místo.   Ale když budeš pozván, jdi si sednout na poslední místo, takže až přijde ten, který tě pozval, řekne ti: »Příteli, pojď si sednout dopředu!« To ti bude ke cti u všech, kteří budou s tebou u stolu. Neboť každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.“   Svému hostiteli pak řekl: „Když strojíš oběd nebo večeři, nezvi své přátele, ani bratry, ani příbuzné, ani bohaté sousedy, aby tě snad také nepozvali, a tak by se ti dostalo odměny. Ale když strojíš hostinu, pozvi žebráky a mrzáky, chromé a slepé.   A budeš blahoslavený, protože oni ti to nemají čím odplatit. Dostaneš však odměnu při vzkříšení spravedlivých.“


Aru, jen stručně  - 1) pokud je mi známo, vybírají si své výukové plán.y jen  bytosti od určitého stupně vývojové pokročilosti, ..., a , za 2) -učí se proto, že chtějí být prostě dokonalejší :)

 

((a ano, je to prostě tak - čím těžší zkouškou (úspěšně) prochází (projde) bytost zde dole na Zemi (případně v jiném výukovém prostoru kulis z tzv. hmoty), tím větší z toho má pak užitek, ..., tím větší potom ,,výnos". Takže to, co nám zde dole připadá jako  jen stěží snesitelné, to si opravdu mnozí sami dobrovolně předem vybrali..; ..a může se nám to zdát snad i zvrácené, ale právě proto, že zde na Zemi jsou války,..., hladomory, pandemie, a další a další katastrofy, právě proto je právě Země tak oblíbenou pro vtělovací mise i bytostí z daleko již vyšších světů..; ..pomni, co třeba jedna malá pozemská válka nabízí za výukové příležitosti:

- a) množství míst pro bytosti v rolích vojáků na obou stranách konfliktu

b) množství míst pro bytosti v rolích ošetřovatelů a ošetřovatek, ..., lékařů a lékařek, ..., a bytostí v dalších rolích přímo pomáhajících osob

c)  množství míst pro bytosti v rolích osob v zázemí - pro příbuzné vojáků, ..., pro milenky (případně milence) vojáků, ...., pro lidi ve fabrikách, pracujících v průměru 25 hodin denně,..., pro vynálezce (spočítal někdo, že právě díky válkám přišlo na tento svět nejvíce vynálezů)

d)  množství míst pro bytosti v rolích osob, obnovujících země (státy) po válce,..., atd., apod.

O kolik více času pro obdobné množství (a sílu) zkoušek by bylo třeba v době mírové!

-A proč se chtějí bytosti výukou zdokonalovat? -No přeci proto, aby se co nejvíce podobali svému Otci nebeskému (pravda  -pokud ovšem s Tebou teď nemluví -třeba skrze svých osum synů (a z těchto osmi Ježíš je ten nejvíce náš!)- stěží můžeš mít tu motivaci.. )!! 

))

Ale myslím, že nejméně jednu takovou diskuzi (diskuzi na toto téma) jsme spolu, zde na Písmáku, vedli :)

Čti více klasické autory -tzv. přinašeče (sv. Augustina třeba (žil zde v letech 354 - 430, pokud se teď nepletu) ), nebo,  (třeba) nejznámějšího ,,čtenáře v Akáše" Rudolfa Steinera (1861 -1925); -ten by mohl snad plně vyhovovat Tvému zjevně vysoce nadprůměrnému intelektu :)


Aru
28. 08. 2022
Dát tip

Zeannddrichu ale nikdo mi není schopen odpovědět proč zušlechťovat ducha v tomto nízkém světě, proč to chtít žít? proč chtít tak mizerný život jaký žijí mnozí na planetě, nebo proč chtít život rovnající se peklu, vzpomeň kolik se vede na Zemi válek jenom v posledních letech, podle tebe si ten život lidi vybrali sami, že se budou navzájem zabíjet, nebo farmacie dosáhla takového stupně, kdy výrobci vědomě zabíjejí lidi kvůli zisku a dle tvé teorie si lidé dobrovolně vybrali, že se nechají zabít. možná sis toho nevšiml, ale v posledních letech systematicky síť zla po celém zdejším světě narůstá, podle tebe jsme si všichni vybrali žít v pekle ze své vlastní vůle, jenom kvůli zkušenosti, protože je to v plánu, ale proč je to v plánu, zajímají mě příčiny proč se věcí dějí, nikoli odůvodnění že je to v lidském plánu, nebo že je to kvůli výuce, to nepovažuji za uspokojivou odpověď pro mě


Ano, Aru, opět s Tebou souhlasim; když si ale uvědomíme (což, samozřejmě, v prudkém víru života je mnohdy dost těžké),  že jsme zde dole kvůli výuce, kvůli zušlechtění našeho ducha - zjistíme, že snad vždy (dokud jsme při vědomí), máme svobodnou vůli v daném okamžiku (přinejmenším tu) rozhodnout se ,,hůře", anebo nějak ,,lépe" .. :):)


Díky, Alegno, za poznámku :)

(( ...)).

,,Svobodnou vůli" můžeme brát i  .minimalisticky -prostě téměř v každém okamžiku (dokonce třeba i v tom nejhlubším fyzicky nás podstatně omezujícím kriminále) máme snad možnost rozhodnout se mezi něčím lepším a horším,..., těžším či snadnějším,..., otevírajícím či uzavírajícím, atd., apod. :)


Alegna
28. 08. 2022
Dát tip dievča z lesa, Zeanddrich E.

Vracím se sem opakovaně. Neumím moc diskutovat, tohoto tématu se stále v životě dotýkám, nejsem věřící ve smyslu příslušnosti k církvi, jen mám několik zkušeností, které jsou z "jiné" reality. 

Myslím, že máme svobodnou vůli v rámci svých schopností a možností, které nám dovolí realita, ve které žijeme. Na nás je, jak budeme naše schopnosti rozvíjet, využívat, prostě jak s nimi naložíme a jak se postavíme ke všemu, co nás potká.

K tomuto se přidávám: Prostě , stručně řečeno - naše ,,svobodná vůle" je především v tom, jak se stavíme k životu -jestli poctivě, konstruktivně a odpovědně -anebo jestli jinak.. :).


Aru
28. 08. 2022
Dát tip

jen bych připomněl, že pojem svobodná vůle je definována, jako že člověk jedná na základě svých vlastních rozumových schopností, což ve světě podléhajícím jak ovlivňování ostatních lidí, tak přírodních i společenských zákonů je prostě nereálné, aby člověk vždy a všude jednal na základě svých rozumových schopností, ale může být rozhodnuto za člověka, nebo může být donucen poslechnout. lze mluvit jen o částečnečné kontrole v situacích, které to dovolí, myslím že sis nevybral ani základní školu, ani spolužáky a dokonce ani učitele tamtéž, ale byl jsi do toho prostředí vhozen, dokonce sis ani nevybíral co se tam budeš, nebo nebudeš učit a mnozí ani nedělají práci kterou by chtěli dělat. i sebevrach mnohdy nechce ukončit svůj život, ale cítí se být donucen situací, kterou vidí jako krajně zoufalou k ukončení vlastní existence zde.

na videohrách je to krásně vidět, kde je vytvořeno jak prostředí, tak další postavy, tak scénáře a rozhodování funguje jen v nastavených mantinelech, i toto prostředí ve kterém žijeme je stejně virtuální, jako samotné hry a proto má striktně nastavené omezení a jasně definované mantinely za které není dovoleno působit


Aru, napsals  to celé hezky, a v zásadě s tím celým  vlastně (téměř) souhlasím;  -ano, ,,svobodnou vůli" máme pouze v rámci našeho tzv. osudového tubusu, což např. přinašeč Josef Zezulka (1912 -1992)  trefně přirovnával k rouře, ve které, v určitém čase, opravdu, jak píšeš, visí různé překážky,..., zkoušky, záseky.. .

Příklad: v určitém místě  na nás čeká automobilová nehoda;  -té se prostě, podle úradku vyššího, jen  stěží můžeme asi vyhnout.. . Ale - je odvislé již od naší dlouhodobé usebranosti, a od celkové naší dosavadní snahy a přístupu k pravidlům (nejen) silníčního provozu, zda k tomu času (a místu) nehody dorazíme střízliví,..., ve vozidle s airbagy nebo bez,..., jestli nepřiměřenou rychlostí, anebo přiměřenou,..., jestli s havarijní pojistkou, anebo bez pojistky,..., atd., apod.- a od toho všeho se bude naše cesta životem odvíjet potom dále..  :).

((...)).

Prostě , stručně řečeno - naše ,,svobodná vůle" je především v tom, jak se stavíme k životu -jestli poctivě, konstruktivně a odpovědně -anebo jestli jinak.. :).


Co mne ovšem (nejen u Tebe) opakovaně udivuje :), ..Loki, je to, jak sveřepě jsi ochoten  přisuzovat Přírodě (nebo snad dokonce pouze hmotě? :) ) ty sebeskvělejší schopnosti, jen abys je nemusel uznat u našeho Otce nebeského (našemu Otci nebeskému) :) 

Jak jsem ale (už i zde na Písmáku.cz) psal jinde -právě značně vývojově pokročilé bytosti za předmět své pozemské zkoušky zvolily si tuto  *odříznutost intuice, které právě u Tebe jsme asi svědky :) (zrozenců v tzv. Č4eské kotlině se toto týká snad v 70-90 %, ale i u nás na jihu Moravy se najde snad cca 20-25 %  takových  :) ), aby si zkusily svou výdrž,..., pevnost svých dříve zažitých principů apod. bez neustále nápovědy v hlavě :)

((...)).

Takže má hluboká úcta, pokud žiješ čestně a poctivě i bez toho, že bys viděl smysl svého snažení, ..., svého sebezáporu a vytrvalé pozemské práce, td. :)

*v současnosti nejznámější takovou dlouhodobě odříznutou (od intuice :) ) je (byla) asi Mother Tereza from Kalkata (která, mimochodem, byla již Katolickou církví prohlášena za svatou :) ); - ta ovšem byla odříznuta až cca od svých dvaceti let, to je pravda.. :) :)


Aru
27. 08. 2022
Dát tip

ono je zajímavé jak lidé se styky s "druhou stranou" popisují náš svět jako cestu po mostě, tedy jako ohraničenou a limitovanou cestu, dokonce kde na cestě životem jsou body, které jsou jasně definivané a pevné, tedy v tomto životě nelze o svobodné vůli mluvit a to ani na duchovní úrovni, natož na materiální.

jak si lze všimnout, naše činy jsou omezeny světem ve kterém žijeme a tedy v analogii na svět fyzický i naše duchovní stránka zde je omezena duchovním světem vyšším a tedy o svobodné vůli zde na Zemi nemůže býť řeč, ale o omezené vůli podlehající jednak světu ve kterém jsme, jeho zákonům a pravidlům a dále jsme omezeni našimi vlastními činy, žádná příčina není bez následku a tedy naše vlastní následky které dopadly na nás samé nás opět ovlivňují do budoucnosti a definují povahu budoucích činů, tento svět stojí na kauzalitě, nikoli na svobodné vůli, tvrdit že člověk stojí na svobodné vůli je stejné tvrdit, jako že vše co se děje se děje bez příčiny a že každá rekace nevyvolá žádnou akci, která definuje budoucí reakci, jelikož vše co se děje se děje kontinuálně, události si nikde neodpočinou, ale navazují neustále na sebe, propojují se, spojují se a rozbíjejí se o sebe


To U.L.:  To, když je někdo  ,,všemohoucí", ještě neznamená, že musí tuto svou ,,všemohoucnost" dětinsky ..zneužívat (zkoušet) ".. . Jelikož  ,,všemohoucnost" se, snad ne pouze podle mne,  logicky pojí s vrcholnou ,,rozumností", jsou Tvoje úvahy  tak trošku (zde opět) ,,mimo mísu".

Co mne spíše zaujalo na této ..seslané věci, je otázka touhy a pravdy. Zjevně se zde naráží na známé pořekadlo ,,Pravda je pouze tam, kde je již odbourána touha (nebo kde absentuje touha snad z jakéhokoliv důvodu?)".

Ale - týká se toto i touhy po Smyslu, ..., po bytí (po Světle)?.

(( ...)).

Já bych si dovolil odhadnout, že přinejmenším u lidských vtělenců na planetě Zemi jsou to veškeré touhy právě mimo tuto jedinou.. .

 


(Někdo by se mne asi zeptal, proč jsem dal tu ,,svobodnou vůli" do uvozovek,když je ,,svobodná" :)

Je to proto, že mluvím za ty, kteří prostě pociťují limity, ve kterých se ta jeho ,,svobodná vůle" pohybuje (nachází) :)   ) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru