Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cloud 9 (2. místo v Próze měsíce srpna 2022)

29. 08. 2022
12
17
425
Autor
Prosecký

Cloud 9 = being very happy, or being in love (Urban dictionary)

Cloud 9 = světoznámé místo pro surfaře na ostrově Siargao, Philippines

https://www.youtube.com/watch?v=gYqbFXGnN8w

 

Díval se na největší vodní plochu na světě. Přesto byl ten oceán klidnější než moře, která dosud navštívil. Obrovský úplněk se odrážel v lehounkých vlnkách. Ve tmě sotva viditelné katamarány se pohupovaly na hladině a jediným zvukem byli lehce našlapující psi, které vyrušil z jejich spánku na pláži.

Tichý oceán viděl poprvé v životě a, bůhví, asi i naposledy. Byl Rie neskonale vděčný, že s tím nápadem přišla. Sám by asi zůstal v Cebu nebo na Boholu. Prostě někam by dojel jedním trajektem a zůstal by tam dva týdny na pláži. Po dvou přestupech a 28 hodinách na letištích a v letadlech toho měl plné zuby. Nenapadlo by ho přeletět ještě někam dál místními aerolinkami. To tak - ještě něco komplikovaně objednávat v místě! Přitom Pacifik byl poslední oceán, který ještě neviděl.

Ria nejspíš jeho nadšení nechápala. U oceánu žila celý život a voda pro ni byla jako voda. Zatímco on se kochal pláží a měsícem, nejspíš si na pokoji s někým textovala nebo prohlížela své fotky.

Prakticky od rána se nechala fotit v nejrůznějších místech a polohách a on pozoroval jen zpovzdálí, jak lehounce komunikuje s kýmkoli z místních. Za ním přišla až kolem poledne. Někdo musel zaplatit oběd a zítřejší výlet k Sugba Lagoon, Magpopongo Rock Pools  a Secret Bay, že!

Něco za ním zašramotilo. Ria přece jen přerušila texting a objevila se za jeho lehátkem:

„Nechtěl bys ještě někam zajet?“

„Večerní Cloud 9,“ přál si.

„Okay, pojď,“ vyrazili kolem recepce na hlavní ulici. Tam stálo několik triků, tříkolek s nástavbou pro 3-4 cestující. Černočerný zakuklený Filipínec ochotně nastartoval a vezl je kolem spoře osvícených jídelních stánků kamsi do tmy před nimi. Osvítila je jen tu a tam protijedoucí tříkolka.

Když zastavili, Ria vyskočila a i on uviděl dlouhé dřevěné molo. Stáčelo se kdesi daleko vpředu nad oceánem. Velká konstrukce pro surfaře na jeho konci, kterou znal z fotek, už tam ale nestála. Tajfun Odette 16. prosince 2021.

„Nedáme si večeři?“ zajímala se Ria, když nafotila dost fotek pro Instagram.

„Zeptej se, kam můžeme jít,“ požádal ji a už jen sledoval rychlý dialog. Rozuměl jen anglickým slovíčkům. Filipínci jimi prokládají každou větu nejméně z jedné třetiny.  

Triker věděl o jedné plážové restauraci.

Byla plná, jen v první řadě u pláže seděl u velkého stolu starší Američan s mladou Filipínkou.

„Would you like to share?“ nabídl Američan.

Neporozuměl mu, protože při slově „share“ myslel na akcie, nikoli na sdílení stolu. Ria pochopila, že on nerozumí, a přikývla sama. Pak pochopil i on a usmál se při představě, že by sdílel s Američanem i tu Filipínku.

Když se vrátili do bungalowu, usnula. Vypravil se na chvíli ještě jednou sám na pláž s půlměsícem, ale i on spal tu noc tvrdě.

Ráno k němu obrátila svoje šikmé oči:

„Koupíš mi zlaté náušnice?“

Kolik stojí dvacet minut pocitu, že je člověk mladý? 157 dolarů.

 


17 názorů

Lakrov
26. 09. 2022
Dát tip

Asi bych si to měl přečíst znova, až budu mít jinou náladu. Posílám si avízo, jde-li to.


Prosecký
26. 09. 2022
Dát tip

Lakrove, díky za návštěvu i z názor. 


Lakrov
26. 09. 2022
Dát tip

 Asi mi chybí nějaký počáteční vědomostní potenciál, (jo, ten URL jsem si nezobrazil) protože od začátku do konce nevím, o čem čtu. Omlouvám se za možná unáhlený odsudek...


Janina6
12. 09. 2022
Dát tip

Zajímavá povídka, díky za zážitek. A díky i Lokimu za vtipný slovníček.

Nedalo by se, třeba pro příště, použít „klasické“ odstavce (odsazení)? Graficky by to líp vypadalo a bylo by to přehlednější.

Četlo se mi dobře, už se mi dlouho nestalo, že bych neměla žádnou „pravopisnou připomínku“ :-) Tak trochu jsem měla v závěru pocit ošizení, ale to je můj problém jako čtenářky, že jsem se nechala příjemně nést popisy a rytmem textu a pořád očekávala, kam se to vyvine... a kde se vzal, tu se vzal, konec. Takový pěkně ironický sice, to já ráda, ale přesto mi zůstal pocit jakéhosi příliš rychlého „utnutí“ zajímavě se rozvíjejícího děje. Umím si představit, že by tohle byla jen ukázka z mnohem delšího příběhu... I tak samozřejmě chválím a tipuju.


Prosecký
31. 08. 2022
Dát tip

Děkuji za nváštěvu. Dolary na konci vracejí do reality, alespoň to jsem chtěl vyjádřit. Kéž by tam nemusely být!


Musí to být krása. Tichý oceán jsem neviděla a počítám, že neuvidím.:-)


blacksabbath
30. 08. 2022
Dát tip Prosecký

3 846,186 Kč...:-)))))


K3
29. 08. 2022
Dát tip

Je to dobrá povídka, dolary na konci už by tam ani nemusely být. T.


Prosecký
29. 08. 2022
Dát tip Próza_měsíce

Ano, nominací jsem poctěn. Snad povídka nepoškodí morální profil soutěže. 


Mohli bychom nominovat do PM za srpen?


Gora
29. 08. 2022
Dát tip Prosecký

Velmi letní romantická minipovídka s ekonomickou pointou...

 


Prosecký
29. 08. 2022
Dát tip Janina6

Utgarde-Loki děkuji ti:

1. za pěkný nick. Germánský bůh Loki mně byl vždy sympatický,

2. za doplňující slovník.

3. "Honey" a "dear" přicházejí, podle mě, mnohem častěji. 

4. Cikánský výraz "love", podle mě, není v jihovýchodní Asii příliš rozšířený, ale častokrát slyšíš: "Do you support me?" Prostě nějaký support je vždycky dobrý. 


Prosecký
29. 08. 2022
Dát tip

Květoňu, 

ty tak pěkně píšeš o Yucatanu a Maledivách, už se těším na kapitolu o adrenalinových sportech, i když předpokládám, že jsi tam byl s manželkou. Vidíš a mně z toho vždycky vyjde taková nemorální materie. 


Zajímavý název a povídka, či spíše minipovídka, není vůbec špatně napsaná a trošku si hraje se čtenářem, což je dobře...

A co Ria x Rán... chybka...?


Na druhou stranu, kolik obětavosti a sebezapření stojí, aby teenager přišel ke zlatým náušnicím, že.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru