Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O vrásce spravedlnosti ((bajka ze souboru ,,O Jellymannovi II.")).

04. 09. 2022
8
10
216

 

Další ukázka z mých dvou souborů (třetí soubor zůstal zatím nedokončen, někde v polovině :) ) bajek o Jellymannovi G. - tentokráte ze souboru ,,O Jellymannovi II." (asi 1991-1993)

 

 

Poznámka ke jménu ,,Jellymann" (důsledně vyslovuj ,,Dželiman", aby  nedošlo k záměně s foneticky stějně znějícím  (a svého nositele mírně dehonestujícím) jménem českým :) ):

Jelly - rosol, želé, tvárná hmota (angl.)

Mann - bytost v těle mužského typu (něm.)

Jellymann - vyvíjející se (tvarující se) se (zřejmě) (středo)evropský pozemský muž  ((muž na cestě))

 

 

 

 

 

 

          O   vrásce   spravedlnosti

             ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

            Jellymann G. se jednoho dne z důvěryhodného zdroje dozvěděl o existenci tzv. vrásky spravedlnosti; okamžitě zatoužil míti také takovou.

 

 

            Předstoupil před zrcadlo, a nespokojen jal se pozorovat své téměř hladké čelo. Věděl ale, že i byť jen při představě určité emoce či duševního rozpoložení se příslušná vráska dříve či později vytvoří, a snažil se tedy sebrat v sobě veškerou Spravedlnost, které jen byl schopen; -po určité době se mu na čele přeci jen určitý náznak vytoužené vrásky objevil ( -sám ovšem přitom nabyl téměř hrozivé podoby-; ta jeho nejvnitřnější Spravedlnost zřejmě prostě ještě jiné nebyla schopna).

 

 

           Sotvaže se tedy Jellymannovi podařilo žádoucí grimasu jakž takž ve svém obličeji stabilizovat, ozval se zvonek u dveří; sousedka přes jedno, snad nejmilejší osoba z celé pavlače, mu nesla z víkendové oslavy relativně bohatou (i když povětšině sladkou) výslužku.

 

 

            Jellymann jí jen podmračeně kývnul na pozdrav, přebral košík, a na rozloučenou místo pozdravu (rty těsně u sebe, sice ne záměrně, přeci ale jen dosti temně a jakoby výhružně) sotva zabručel;  - tak  obával se o tu svoji čerstvě nabytou  spravedlivou masku.

 

 

          Sousedka, spíše podivena než uražena, ještě chvíli stála za dveřmi, které  Jellymann G. co nejrychleji zabouchl; přemýšlela, proč se k ní Jellymann G., dle jejího úsudku, zachoval dnes tak  –  a pro něj navíc zvláště neobvykle - hrubě, a tím i velmi, velmi „nespravedlivě“.

 


10 názorů

blacksabbath
10. 09. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Nojono...čemu dát přednost....vytoužené vrásce nebo svému vyššímu zájmu?

P.S. já mám (nevytoužené)vrásky kolem očí....ty jsou prý od smích.......


Děkuji všem za návštěvu,..., tipy i komentáře :)


Ale Evži - jde o bajku :) ((jinak si myslím, že Jellymann, dle dalších případů,  je právě až nadprůměrně uctivý,...; tady prostě zjevně podléhal jinému,  svému jakoby tzv. vyššímu zájmu :) ))


Houby spravedlivý, hulvát je to.


Benetka
05. 09. 2022
Dát tip

Sepsal Král J.E.Lymán... :)


Alegna
05. 09. 2022
Dát tip

Je mi líto sousedky


((...)).

Chtěl jsem sem přidat fotku (odkaz na fotku) vrásky spravedlnosti,  kterou jsem před cca 15 lety dával na Totem.cz,..., ale zatím jsem ji nenašel :) (odkáži tedy alespoň na krásnou tzv. vrásku spravedlnosti (vedoucí  přibližně kolmo čelem nahoru od kořene nosu :) ) třeba u pana Radovana Lukavského (1919-2008) )


Janina6
05. 09. 2022
Dát tip

Škoda, že třeba taková hloupost se na čele nepozná... ale naštěstí se většinou rychle projeví nahlas.


Jamardi
05. 09. 2022
Dát tip

To se divím, že na svém hladkém čele neměl vrásku nespokojenosti. Asi nějaká blbá genetika. :)


Aru
05. 09. 2022
Dát tip

před prahem absurdna a tak málo stačilo ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru